Selamlar!
Program başında gösterdiğimiz Twitter lazer projesi, çok eğlenceli ve güzel bir proje. Matt Richardson’un fikrinden esinlendiğimiz bu projeyi çok bilgilendirici ve öğretici bir proje olduğu için sizlerle kısaca paylaşmak istedik.
Bildiğiniz gibi ışığa duyarlı boyalar var. Normalde bu boyalar içerisinde bulunan çinko sülfit sayesinde UV ışınını soğurup depolar ve karanlıkta görebildiğimiz üzere de bu enerjiyi yayar.
Bu boyalara yoğun UV ışını verildiğinde, lazerle olduğu gibi, bu etkiyi anında ve daha yoğunlaştırılmış olarak görebiliyoruz. Bizim sistemin çalışma prensibi de bu.
Motorlar vasıtasıyla belirlenmiş hareketleri yapıyor. Bir nevi XY plotter. Ama duvara lazerle yazması ve internete bağlanarak twitter datası çekip yazması sistemi çok ilgi çekici bir hale getiriyor.
MALZEME LİSTESİ
- UV lazer – Yeşil lazerler değil bu noktaya dikkat. Piyasada mavi veya mor lazer olarak geçiyor, dalga boyunun 405 nm civarı olması gerekiyor. Aslına bakarsanız 425 nm altı modeller çalışır. Lazerin üzerinde yazar.
- 2 adet servo motor – Biz SG90 tower pro kullandık.
- Prototipleme kartı tabi ki, Arduino Uno
- Ethernet Shield. Biz bunu kullandık ama istenirse wireless da yapılabilir
- 12V Güç Kaynağı
- 7805 Transistör – Lazeri beslemek için
- Led ve pleksi isteğe göre
ELEKTRONİK KISIM
Sistem basit. Arduino ve ethernet shieldi birbirine bağlayın. Servoları bağlayın. Sistemin enerjisini verin. Servoların enerjisini Arduino üzerinden almayın, sorun yaşayabilirsiniz. Ledler için de geçerli.
YAZILIM KISMI
Arduino’ya şu yazılımı atın –>> FadeAway
Bir php sunucunuz varsa onu kullanın, ya da internetten ücretsiz bir sunucu bulup oraya şu dosyaları atın. –>> ethernet
Dosyaların içerisinde gerekli değişiklikleri yapmanız gerekiyor. Arduino’ya attığınız dosyanın içine sunucu adresinizi ve dosya isimlerini, varsa şifrelerinizi girin.
Sunucunuza attığınız dosyalar için ise, yine değişiklikler yapmanız gerekiyor, Twitter Api şifrelerinizi dosya içine yazın. Zaten basit dosyalar, açınca anlayacaksınız.
TASARIM KISMI
Selamlar.
Bu proje ile ilgili bütün dataları, aşağıdaki TwitterLaser.rar dosyasında bulabilirsiniz. Dosyayı Step formatında yükledim.
Fatih
Türk İşi ekibi sosyal medya hesapları:
Facebook: facebook.com/ntv.turkisi Twitter: @ntv_turkisi Instagram: ntv_turkisi Youtube kanalı: TÜRK İŞİ
Kişisel hesaplarımız:
Murat Kızılkaya Twitter: @muratkizilk, Instagram: muratkizilk
Metin Şahin Twitter: @MetinSahin_m, Instagram: METINSAHIN_M
Fatih Yıldız Twitter: @FatihTvittir, Instagram: fatihyildiz1981
Özkan Özarslan Twitter: @ozkankim, Instagram: ozarslanozkan
Yanıtla
6 Yorumlar on "Twitter Lazer Nasıl Yapılır?"
İyi günler ! Lazerin etkisi kalıcı mı ? Yoksa bir zaman sonra geçiyor mu ? Teşekkürler Türk İşi ekibi 🙂
Lazerin etkisi geçici. Zaten güzelliği de burada yoksa daha kuvvetli bir lazerle kalıcı bir yazıda yazılabilir.
Kanalları zaplarken denk geldim. Haset içinde izlemeye başladım. TweetWriter yaptınızı görünce önce bir üzüldüm.Matt Richardson fikrinden esinlenmiş bunlar da meeeh dedim doğrusu.Yaratıcı bişey yok diye düşündüm. Ben de PlotClock ‘dan yürüyüp kalem yerine lazer takacaktım.Evimin duvarında yok olan bir saat yapacaktım.Fakat devamında izlediğimde hakkıyla bitirdiniz. Motor drivera ikinci bir tane lehimleme fikrini alkışladım. Takım olarak nefis iş çıkardınız ortaya. Nefis program olmuş.Bravo!
abi merhaba ben de böyle bir proje düşünüyorum ama farklı
ben server üzerinden röle vb sensörler kontrol etmek istiyorum
yani birnevi akıllı ev yapmak istiyorum.
internetteki çoğu projeye baktım ama birşey anlamadım. siz yardım ederseniz sevinirim.
Oğuzhan merhaba. Bahsettiğin sistem burada yorumlardan cevaplanacak kadar basit bir sistem değil. İlerleyen zamanlarda bu konuyu derinlemesine işleyeceğiz.
Sistemin pek çok ayağı var. Kontrol edilen elektronik katman ve onun yazılımı, bu sistemle haberleşen sunucu yazılımı ve bu sunucuya bağlanacak bir client yazılımı ve cihazının ortak çalışmasından bahsediyoruz.
Anlamadığın kısımları yazarsan cevaplayabilirim. Yani şu kodun şurasını anlamadım gibi sorman gerekiyor örneğin.