Murat Kızılkaya

Bütün elektronik devrelerin oluşturulması, kurulumu. Bütün yazılım dillerinde gerekli kodların hazırlanması, birbiriyle ve elektronik katmanıyla bağlantılandırılması Türk İşi'ndeki başlıca görevleri. (mobil aplikasyonlar, lokal, network, server, web, firmware ve elektronik katman kontrol yazılımları(PLC, C++, Processing) vs. vs. )

Fizik Mühendisi. Yapay Zeka Tasarımı, Kuantum Mekaniği, Strateji geliştirme ve uygulama uzmanlık alanları. Hobileri Kaya Tırmanışı, Dağcılık, Doğa Sporları, Motorsiklet, Avcı-Keskin nişancı, Bateri&Gitar

Metin Şahin

Türk İşi'ndeki başlıca görevleri malzeme tedariği ve malzeme toplamak.

Bilgisayar Eğitmeni. Elektronik kablolama altyapısını oluşturma, Malzeme tedarik ve istifleme, satın alma, ucuz malzemeyi bulma, elektronik malzemenin hangi hurdadan tedarik edileceğini bilme uzmanlık alanları.Masa tenisi vazgeçilmez hobisi.

Özkan Özarslan

Türk İşi'ndeki başlıca görevi mekanik işlemler.

Makine Mühendisi. Elektromekanik Sistemler, Mega Makineler uzmanlık alanları. Hobileri Kafes Dövüşü, Kaya tırmanışı, Ralli.

Fatih YILDIZ

Mekanik Tasarım, imalat, montaj, nakliye Türk İşi'ndeki başlıca görevleri.

Makina Mühendisi ve Yüksek Lisans Öğrencisi. Mekanik Tasarım, Endüstriyel Tasarım, İmalat Methodları uzmanlık alanları. Hobileri ise Futbol ve Müzik.
* *

Yanıtla

404 Yorumlar on "Kim Bu Mucitler?"

Bildirim
avatar

Sırala:   en yeni | en eski | en çok oylanan
ae
Ziyaretçi
ae
9 yıl 4 ay önce

Murat abi bende fizik muhendisligi istiyorum tavsiye eder misin
Ayrıca program 10 numara

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Tavsiye ederim tabi ki! Biraz zor bir bölüm, dersler ağır, fakat çok ama çok fazla şey öğrenme imkanı sağlar. Ders isimlerinden bazılarının Kuantum Mekaniği ve Elektromanyetik Teori olduğu bir bölümden başka ne bekleyebilirsin ki 🙂 Sosyal medya hesaplarımdan temasa geçersen daha detaylı anlatırım.

rıdvan
Ziyaretçi
rıdvan
8 yıl 6 ay önce

ben şuan size hayran kaldım emin olun yaptığınız iş en azından birilerine örnek olur ve geliştirme safhasında iyi bir başlangıç yapmış olurlar. ve burada en fazla hoşuma giden şey sizin msj lara cevap vermeniz allahım nazarlardan saklasın yoksa çoğu kimse sorulan soruları cevapsiz bırakıyor.

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 6 ay önce

Teşekkürler Rıdvan. Elimizden geldiğince, yetişebildiğimiz kadar soruları cevaplamaya çalışıyoruz. Dediğin gibi kaynak çok az ve çoğu arkadaş daha başlayamadan bilgiye ulaşamadığı için yarı yolda kalıyor. İnşallah bu arkadaşlara da bilgi paylaşımını aşılayacağız ve bu sayede teknolojik gelişimi hızlandırarak hep beraber olmamız gereken yerlere geleceğiz.

mesih
Ziyaretçi
mesih
9 yıl 4 ay önce

Maliyet ne kadar oldu ortalama bir değer soylermisiniz aşırı pahali deilse denenebilir

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Selamlar, biz maliyeti ucuza getirdik, çünkü 3d printerla ara parçaları kendimiz tasarlayarak bastık, şase oyuncak kamyon ve masa lambasından, ve de motorlar, kamera, güç kaynağı gibi pahalı parçaların çoğu Sultanbeyli Bit Pazarı veya hurdacılardan bulundu. Burada size maliyet oluşturacak kalemler Arduino, bluetooth modülü, motor sürücüsü ve servo motorlar olacak. Onları sıfır almanız gerekecek, ya da yurtdışından sipariş edilerek çok daha uygun fiyata alınabilir. Motor sürücüsü için de L293D kullanırsanız( ) onu da maliyet kalemlerinden düşebilirsiniz. Eğer bizim yöntemimizi izlerseniz 200 lirayı geçmez.

netstat
Ziyaretçi
netstat
9 yıl 4 ay önce

Türkiye gibi bir ülkede sizlere çok ihtiyaç var. Hepinize kolay gelsin diyorum, programı çok beğendim.

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Çok teşekkürler!

mahsum çetintaş
Ziyaretçi
mahsum çetintaş
9 yıl 4 ay önce

abi ben makine teknolojisi bölümünü okuyorum sonraki proğramınızda bu robotu yaparmısınız.
https://www.youtube.com/watch?v=2fwz9vatJR0

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Aslında bizim kahve çubuğu robotunun mekanik sistemine benziyormuş, çok da güzel yapmışlar! Geliştirilip araç gibi bir sisteme bile çevirilebilir. Aslında sen yapsan, biz de sana takıldığın yerde yardımcı olsak daha güzel olmaz mı, bakarsın programa bile konuk ederiz 🙂

AmatörYazılımcı Ufuk
Ziyaretçi
AmatörYazılımcı Ufuk
9 yıl 2 ay önce

Merhaba robotun Kartında Yazılım varmı? Eğer Yazılım Varsa Prototipleme Kartı üstünemü Aktarılıyor?

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 2 ay önce

Var tabi Ufukcum. Proje postunu okursan orada yazılımı da verdim, indirip bir incele. Şuradan görebilirsin. Çizim robotunu kastediyorsan o da şurada.

Mühendis Adayı
Ziyaretçi
Mühendis Adayı
9 yıl 4 ay önce

Adamsınız abi! 😀 Bende makine mühendisliği okuyorum daha 1. sınıfım ama şimdiden ufkumu açtınız teşekkürler.

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Zaten bütün yapmaya çalıştığımız şey, bu kadar verdiğimiz emek ve çabaların, uykusuz gecelerin amacı bu! Hep söylediğimiz gibi, bir kişinin aklında bir kıvılcım çaktırabilirsek bütün her şeye değecek. Güzel yorumun için teşekkürler!

corinthians
Ziyaretçi
9 yıl 4 ay önce

Güzel program , tebrikler. Programda kısa da olsa biraz daha teknik detay verirseniz daha yararlı olacak(Kullanılan işlemci , komponent tipleri vs..) Bu arada kafes dövüşü ne abi ya. Bilim adamı insanlarsınız:)

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Teşekkürler, teknik detayları daha çok sitede vermeye çalışıyoruz. Program formatı gereği en basit üründe bile çok fazla teknik detaya girmek zamanı çok daraltıyor ve izlenebilir bir akış oluşturmak çok zorlaşıyor. Kafes dövüşü Özkan’ın işleri oraya müraacat ediniz 🙂

Fatih K.
Ziyaretçi
Fatih K.
9 yıl 4 ay önce

gerçekten oldukça güzel kafalarda bir iş görmek sonunda nasip oldu tv izleyicilerine.Ben her ne kadar tv izlemesem de, ailemin evine gittiğimde denk gldim ve kardeşlerime izlemelerini salık verdim 😀 emeğinize elinize sağlık. Ve nacizane bir önerim olacak: zihni sinir projelerinden daha çok izleyicilerin evlerinde yapabileceği projeler sunabilirseniz daha fazla etkileşim yaratacaktır.

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Çok teşekkürler, yorumunuzu dikkate alıyoruz. Eğer proje önerileriniz varsa da duymak isteriz 🙂 Bölümlerin içerikleri planlara göre şu anda yeterince sıkışık ama ileride sizlerle ortak projeler de gerçekleştirmeyi düşünüyoruz!

muhammed ali
Ziyaretçi
muhammed ali
9 yıl 4 ay önce

Murat abi öncelikle selamlar tüm ekibe mükemmel bir program hazırlıyosunuz
Murat abi ardunio geşiştirmek istyorum fakat proğramlama bilgim yok elektronik bölümü mezunuyum elektronik aksamda bi probleminm yok fakat proğramlamada sıkıntı çekiyorum Çoşkun taşdemirin kitabını aldım ama nafile bu konuda önerebilecegin bir şey varmı abi

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Selamlar. Kodlamanın en zor kısmı, programlama mantığını kafada oturtmak. Bunu yapmak için de bolca okumak ve sürekli kod yazmak gerekiyor. Ama işin güzel tarafı, mikroişlemciler çok basitçe programlanabiliyor; kullanılan yazılım dilleri ileri düzey dillere oranla daha anlaşılır ve kolay. Aslında mantığı anlamak açısından code.org adresine girerek yazılıma basitçe bir giriş yapabilirsin. Sonrasında da birkaç kolay proje bul kendine yazmaya hemen başla 🙂 Arduino ile devam edebilirsin, basit örnekler kendi içerisinde bile var, ve internette pek çok kaynak bulunuyor. Bizim projelerimizi de incele, bayağı detaylı anlatmaya çalıştım hepsini. Bana sosyal medya hesaplarımdan ulaşırsan yardımcı olmaya çalışırım.

Zeynel
Ziyaretçi
8 yıl 9 ay önce

Merhaba Murat Abi ben 21 yaşında 3D Modelleme konusunda kendimi geliştirmeye devam ediyorum ve ciddi bir code öğrenme merakım var üst yorumda önerdiğiniz Code.org sitesi ile bir giriş yaptım çok hoşuma gitti basit örnekler ile code öğreniyorsun çok teşekkürler 🙂

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 9 ay önce

Rica ederiz 🙂

Orhan
Ziyaretçi
Orhan
9 yıl 4 ay önce

Tv de izlenebilecek en güzel programlardan biri NTV yine farklı olduğunu göstermiş durumda.Tüm emeği geçen herkese teşşekürler.
Ayrıca Murat Abi Yazılım konusunda idolümsün başarılarının devamını dilerim.Yazılım konusunda paylaşım yaptığın bir blog veya site varmı acaba ?

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Ekipçe teşekkür ediyoruz güzel yorumuna, bizi buradan ve sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsin, işlerimizi buradan paylaşacağız sizlerle.

abdurrahman
Ziyaretçi
abdurrahman
9 yıl 4 ay önce

Abi 10 numara program yapıyosunuz.Severek izliyorum.Murat abi sen fizik mühendisi olduğun halde yazılımı nasıl öğrendin yüksek lisans mı yaptın.Hangi alanda yaptın.

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Yazılım küçüklükten beri kafa yorduğum bir şeydi, her dalıyla uğraştım neredeyse. Fizik Mühendisliği onun üzerine gelen bir şey aslında. Yorumun için teşekkürler, güzel bir iş çıkarmak için biz de gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyoruz 🙂

salim
Ziyaretçi
salim
9 yıl 4 ay önce
Selamun aleykum abiler hepinizi cok buyuk bir hayranlikla izledim ve inanilmaz bir sekilde imrendim. Sizler benim hayalimi gerceklestirmissiniz darisi basima… Ama kafam karisik biraz ben universiteye hazirlanan lise son ogrencisiyim 3 4 hafta sonra sinavim var ve ardindan tercih donemi basliyor hangi bolum yazacagima hala tam karar vermis degilim. Bilgisayarlari cok seviyorum program yazmayi ozellikle her ne kadar hicbir sey bilmesem de icimde hep bunla ilgili bi ogrenme kendi basima biseyler yazip istedigim seyleri, kafamdaki seyleri makinelere aktarma isteyi var. Elektrik elektronik okuyup yazilim konusuna yonelebilecegimi soylediler sadece yazilim okursam yeterli olmayacagini bilgisayar muhendisliginde ise yeterince kendimi gelistiremeyecegimi falan soylediler… Read more »
Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce
Salim selamlar. Kafanın karışık olması normal, hepimiz geçtik o yoldan. Ne olduğunu deneyimlemediğin bir dünyada, ne yaşayacağını bilmediğin bir sürü yol önünde ve seçim yapman bekleniyor. O yoldan geçmiş herkes de kendi deneyimine göre yaşadığı, belki bir başkasının gittiğinde aynı şeyi deneyimleyemeyeceği, bir şeyler anlatıyor. Bazen birinin dediğiyle başkasının dediği, aynı dalda bile olsalar birbirinin zıttı olabiliyor. Baksana daha cümleye dökünce bile karmaşıklaştı iş 🙂 Dolayısıyla ne yapman gerekir? Öncelikle birinci görevin yapabileceğinin en iyisini yapmak, ve alabileceğin en yüksek puanı almak. Burada tercih yok sadece emek ve alın teri – belki biraz da şans var. Sonrasında, tercih yapma zamanı… Read more »
Gökdeniz
Ziyaretçi
9 yıl 4 ay önce

abi bende fizik veya makine mühendisliği istiyorum fakat nerelerde iş bulabilirim. ayrıca ben yazılım ve bilimle ilgilenmeyi çok seviyorum benim için ne önerirsin bu arda 6 yaşından beri bilimle ilgiliyim

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce
Fizik Mühendisliği çok spesifik ve zor bir meslek dalı, Türkiye’de iş alanı az. Ama orada göreceğin şeyler de başka yerde bulamayacağın şeyler. Uzmanlık alanına göre değişen mesleklerde çalışma imkanı bulabilirsin, yani Sağlık Fiziği dalında ilerleyerek tıp alanında çalışabileceğin gibi, Çekirdek Fiziği ile nükleer santrallerde bile iş bulabilirsin 🙂 Şirketlerin Ar-Ge departmanlarında çalışabilirsin, ya da üniversitede akademisyen olarak devam edebilirsin. Makine Mühendisliği mezunları için çok daha fazla iş imkanı var, fakat orada da rekabetten dolayı sivrilmen ve iyi bir noktaya gelebilmen için bayağı emek sarfetmek durumunda kalacaksın. Bilimin pek çok dalı var, hangisine daha çok ilgin varsa oraya yönel derim. Önemli… Read more »
Sırma K.
Ziyaretçi
Sırma K.
9 yıl 4 ay önce

Merhaba, programınıza bayıldım! Ellerinize aklınıza sağlık:) 14 yaşında yeğenim sizin sıkı takipçiniz. Dilerim ileride sizler gibi ailesini gururlandıran pırıl pırıl bir genç olur. Ona örnek olduğunuz için de ayrıca teşekkür ederim. İlk bölümde 3D yazıcı yapmıştınız. Türk İşi logosunu basmıştınız ama sizden ricam birkaç farklı ürün basımını da uygulamalı gösterebilir misiniz? Teşekkürler

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Selamlar, çok teşekkürler. Biz de onlara örnek olabilmek için sürekli daha iyisini yapmaya çalışıyoruz. Haklısınız, kısa program süresinde 3d printer yapımını ancak gösterebildik, neler basılabildiğini ve nerelerde kullanılabildiğini sığdıramadık. Aslında sonraki bütün projelerde parça basmak için kullandık, ama belki de insanların hayatına nerelerde dokunabildiğini de göstermemiz lazım. Önerinizi dikkate alacağız ve hatta ne görmek istediğinizi de yazarsanız programda basıp size hediye olarak da göndeririz 🙂

Hasan
Ziyaretçi
Hasan
9 yıl 4 ay önce

İyi günler atolyeniz ziyaret etme şansımız var mi sizlerle tanışmak istiyorum.makine müh.2.sinfim.yaptiklariniz takdirle begeniyorum.cok faydalı program.

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Hasan selam, şu anda işler çok yoğun, fakat bu isteği çok defalar alıyoruz. O yüzden eğer ayırabilirsek bir gün ayırıp sizleri davet etmek istiyoruz. Sosyal medya hesaplarımızdan duyuracağız, takipte kalın 🙂

Hasan
Ziyaretçi
Hasan
9 yıl 4 ay önce

Aslında bir bolum üniversite ogrenci lerine ayırıp hep birlikte bir proje yapsak :)güzel olmaz mi

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Bizce çok güzel olur 🙂 Planlarımızda var, inşallah gerçekleştirebiliriz bu sezon. Bölüm planları sıkışık ama başından beri aklımızda olan bir şeydi, mutlaka yapmak istiyoruz.

Hasan ö.
Ziyaretçi
Hasan ö.
9 yıl 4 ay önce

Beni ilk sıraya yazın :)benim bu konuda cok projem var 🙂

abdurrahman
Ziyaretçi
abdurrahman
9 yıl 4 ay önce

merhaba programınızı severek izliyoruz çok güzel bi program elinize sağlık. 3d yazıcının size maliyeti ne kadara patladı : D

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Selam, ilk yaptığımız izlediğiniz gibi çok uygun fiyata geldi, elektronik parçalar dışında bir maliyetimiz olmadı. Malzeme listesini ve proje detaylarını ayrıntılı olarak yazdık, projeler kısmını okursanız internetten kabaca bir maliyet çıkarabilirsiniz. Fiyatlar aynı iş hanı içerisindeki farklı katlardaki dükkanlarda bile bayağı farkedebiliyor, o yüzden kafa karışıklığı yaratmamak adına maliyet belirtmedik.

ali
Ziyaretçi
ali
9 yıl 4 ay önce

merhaba programınız tek kelime ile mükemmel severek izliyoruz.size bir sorum var cevaplarsınız çok sevinirim. 3D yazıcının maliyeti ne kadar acaba?

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Selam Ali, sorunu bir önceki yorumda cevapladım. İstersen bize hesaplarımızdan ulaş, daha detaylı anlatalım.

erkan gül
Ziyaretçi
erkan gül
9 yıl 4 ay önce

murat abı helokopterımı saatlerce nasıl ucura bılırım bılgısayarıma baglayıp acacba saygılarımla

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

🙂 Saatlerce uçan bir helikopter! Üzgünüm ama 5 seneye kadar yapılamayacak sanırım. Pil problemini çözmemiz gerekiyor öncelikle. Çok hafif ve az güç harcayan bir modelle bile 20 dakikaları geçmen çok zor, ve de piller ağır. Yapabileceğinin en iyisi, iyi bir pil ve az güç harcayan hafif bir sistem. Onu da ilerideki bölümlerde işleyeceğiz, ve uçan bir şeyler yapıp püf noktalarını anlatacağız 🙂 Takipte kal!

yunus
Ziyaretçi
yunus
9 yıl 4 ay önce

Murat Hocam merhabalar, programınızı ilk defa bu akşam izledim, iyi ki tv yi açmışım dedim. Elinize sağlık süper iş çıkarıyorsunuz, ufkumu açtınız. Özellikle beyin dalgası ölçme aparatı kullanmanız çok daha ilgi çekici olmuş. Onu nasıl temin edebileceğimi araştırıyorum. Bana bu sensörü yurtdışı haricinde Türkiye’den temin edebileceğimiz yerler ile ilgili yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Projelerinizin devamını merakla bekliyorum.

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Yunus, teşekkür ederiz güzel yorumun için. Türkiye’de Kocaeli’de bir distribütörüne rastlamıştım, ama aramadım, o yüzden sizin bir araştırmanız gerek. Ancak yurtdışı siparişleri de artık eskisi gibi zor değil, siparişi internetten verin, ve kapınıza kadar gelsin. Ayrıca, bu aparatın DIY olarak üretilmesi de mümkün, ama biraz bilgi ve tecrübe gerekiyor, biraz boş zamanım olduğunda yazılarımızı geliştirerek anlatmayı düşünüyorum.

Ult46
Ziyaretçi
Ult46
9 yıl 4 ay önce

Murat abi yazılım okumak istiyorum tavsiye edermesin

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Yazılımın güzel tarafı, çok az bir ekipmana ihtiyaç olması. Karar vermeden önce deneyebilir ve hoşuna gidip gitmediğine bakabilirsin. Ben tavsiye ederim tabi, ancak önemli olan senin bundan keyif alman olacak.

Ult46
Ziyaretçi
Ult46
9 yıl 3 ay önce

Peki abi bana ac kalırsın okuma diyorlar ne yapmam gerek ama ben gerçekten yazılımı seviyorum bide abi yazılımda önerdiğin üniversite varmı bende programınızı izlıiyorum gerçekten güzel benide bilime teşvik ediyor

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Bir yazılımcı istese bile aç kalamaz 🙂 Ayrıca okuduğun bölümden bağımsız olarak da yazılımla uğraşabilirsin, her yerde kaynak var sen iste yeter ki. Köklü devlet üniversitelerimizin hepsini öneririm.

Ult46
Ziyaretçi
Ult46
9 yıl 3 ay önce

murat abi öncelikle tıpmı okusam yoksa yazılımmı herkes Kafamı karıştırıyor yok Tıpta rahat olursun . Yok yazılımda çok yorulursun falan filan abi sen hangisini önerirsin bu arada verdiğin cevaplar bana çok yardımcı oldu tessekkur ederim

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce
Bunun cevabı aslında içinde. Mesela ben tıpta pek rahat olmazdım sanırım. Yazılım da hiç yormadı, tam tersine 🙂 Ama mesleğini seven bir doktorla konuşsan büyük ihtimalle aksini söyleyecektir. Yani demek istediğim şu ki, gerçekten hoşuna gidecek ve keyif alacağın dalın hangisi olacağını düşünüyorsan onu seçmelisin. Gerisi(maddi manevi tatmin, bilgi, ya da her ne arıyorsan) kendiliğinden gelecektir. Peki bunu nasıl anlayacaksın deneyimlemeden? Evet, insanlar bir şeyi öğrenerek geliştirebilir ve o alanda çok başarılı da olabilir. Hakim ırk olmamızın sebebi. Ama bazı şeyler doğuştan gelir. Buna yatkınlık/yetenek diyelim. Yani genetik olarak resime, müziğe, matematiğe, spora vs yatkınlığın/yeteneğin olabilir. Eğer insanın yatkınlığı yoksa,… Read more »
Mete
Ziyaretçi
Mete
9 yıl 4 ay önce

Merhaba Murat abi hangi üniversiteden mezunsun ? Mekatronik mühendisliği ve fizik mühendisliği çalışma alanları arasında çok büyük fark var mı? Hangisini önerirsin?

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 4 ay önce

Selam Mete, ben İTÜ mezunuyum. Fizik ve Mekatronik çok farklı iki dal, çalışma alanları da çok farklı dolayısıyla. Fizikte, bilimin daha çok teorik kısmıyla ilgilenirsin, onun bilincinde olarak kararını sen ver 🙂

Batuhan
Ziyaretçi
Batuhan
9 yıl 3 ay önce

Merhaba seneye liseden mezun olacam. Mühendislik üzerinden devam etmeyi düşünüyorum. Şuan yaptığım şeylerde var bunladan biri https://www.youtube.com/watch?v=XJp6paI2DW8 bilgisayar kontrollü robotum. Mühendislik olarak hangi bölümü seçmem benim için daha iyi olur?

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Robotun süpermiş! Mekatronik iyi bir tercih sanki 🙂

Mecit
Ziyaretçi
Mecit
9 yıl 3 ay önce

zevkle izliyoruz

salim
Ziyaretçi
salim
9 yıl 3 ay önce

Abi onumuzdeki hafta sinavlar bitiyor hazirliga kadar boyle yazilimsal seylerle ilgili biseyler ogrenmek istiyorum baslangic olarak tavsiye ettigin bisey var mi (c# ogren gibi) arduino uzerinden biseyler baktim ama senin de fikrini almak istedim seviyoruz sizleri abi 🙂

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Teşekkürler Salim 🙂 Sınavında başarılar, çok kolay gelsin! C# ile başlayabilirsin, hatta yeni başlıyorsan önce C ile bir iki program yazarak başla, bir gör. Aslında işin eğlenceli kısmı görselle birleştiği zaman başlıyor, o yüzden Php veya Java da iyi bir tercih olabilir. Jquery örneklerine de bak istersen, açık kaynaklı bir Javascript kütüphanesidir, kullanımı çok kolay ve tek ihtiyacın olan şey notepad, derleyicin de bildiğin browser.

Ender Yılmaz
Ziyaretçi
Ender Yılmaz
9 yıl 3 ay önce

Murat Abi yazılım ve elektronik de yaptığın şeylere hayranım. Bende küçüklükten beri yazılım ve elektronikle uğraşıyorum. Meslek lisesi bilişim sistemleri okudum şimdi ise yazılım mühendisliği okumayı planlıyorum. Sizlerden bir çok konuda ilham aldım. Böyle bir program yaptığınız için çok teşekkür ederim. Emeği geçen herkeze de sonsuz teşekkürler. Birde sorum olacak HDD motorlarından quadcopter yapmak mümkün mü? Siz hiç bu motorları denediniz mi? Ben uğraşıyorum şuan motoru PIC işlemci ile sürebiliyorum ama tam hızına çıkaramadım, yardım edermisiniz?

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce
Selamlar Ender. Çok damardan girdin, çok kısaca burdan bilgi vereyim 🙂 İleride quadcopter ile ilgili bölümümüzde detaylı açıklamaya çalışacağım, o bölümü dikkatlice takip et. Cevabın kısaca evet. Dediğin mümkün olan ama zor bir yol. Bir kere 4 tane hdd motoru lazım ve aynı model lazım, yoksa büyük ihtimalle sorun yaşarsın, gerçi onun da çözümü var ama dediğim gibi uzun yol. Biraz ağır motorlar (60-100 gr arası) ve KV değerleri quad motorlarında olması gerekene göre düşük. Ve de mekanik bağlantı problemlerin olacak. (Propeller bağlama ve montaj, en önemlisi de titreşim tepkilerinin saçma sapan olması) PIC ile sürerken de 5v vereceksin ve… Read more »
Ender Yılmaz
Ziyaretçi
Ender Yılmaz
9 yıl 3 ay önce

Murat Abi dediğin gibi verimli olmuyor çok uğraştım ama tam hıza gelmiyor. Yön değişikliğinde de hız kaybı oluyor istediğim gibi kullanılmıyor. Bu yüzden şu seti almayı düşünüyorum sence nasıl olur? Yeni bölümlerinizide heycanla bekliyorum 🙂 İyi çalışmalar 🙂

http://tr.aliexpress.com/item/Cheap-4pcs-A2212-1000KV-RC-Brushless-Outrunner-Motor-30A-ESC-1045-Prop-Quad-Rotor-Set-for/32268901080.html

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Bu set uygun, prop boyları 1045, outrunner kv gayet iyi, ESC’ler de 30A rahat rahat senin işini görecek. Daha uygun fiyata bulamıyorsan alabilirsin bence.

Ender Yılmaz
Ziyaretçi
Ender Yılmaz
9 yıl 3 ay önce

Tamam Murat Abi bizim buralarda bunları bulamam en ucuz burda ama biraz geç geliyor oda olsun. 🙂 Yardımın için çok teşekkürler. İyi çalışmalar 🙂

Mehmet
Ziyaretçi
Mehmet
9 yıl 3 ay önce

Merhaba
Ben lisede okuyan bir teknoloji delisiyim. Programınızı ilk günden beri takip ediyorum ve bence çok güzel bir iş yapıyorsunuz. Mekatronik okumak istiyorum. Kendim internetten objective-C , arduino ve C++ öğrendim. Bazı projeler geliştiriyorum ama daha ilerlemek için bana önerebileceğiniz şeyler var mı?(programlama dili, vs.) Ayrıca program yayından kalkmasın lütfen 2 hafta ara verdiniz korktum cidden. :mrgreen:

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Selamlar, ekip bu kadar yoğun çalışmaktan sağlam kalırsa ilk sezon 13 bölüm devam edecek, korkma o yüzden 🙂 Objective C öğrenmen süper olmuş, biraz Android’e yönel bence şimdi. Gerçi Apple artık developer hesabı için ücret almayı bırakacak (oyun hariç) ancak Android iyidir 🙂 Kaynak bol, ücretsiz, açık kaynak kodlu. Kendi başına birşeyler üretmek isteyenler için ideal. Ve de bildiğimiz Java. Bildiğin gibi artık Smartphone’suz olmayacak hayat, o yüzden yapacağın her şeyi onunla entegre düşün. Bu telefon olmaz saat olur gözlük olur lens olur çip olur, ama en yeni teknolojiyi hesaba katarak senkronize çalış derim. Kolay gelsin 🙂

talha cuhadaroglu
Ziyaretçi
talha cuhadaroglu
9 yıl 3 ay önce

murat abi selamlar
abi sana ulasmam icin bana mail adresini yazabilir misin ?
cok onemli bir konuda sana danismak istiyorum
mail adresim : ***** (asgida goremeyebilirsiniz belki )

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Bana sosyal medya hesaplarımdan daha rahat ulaşabilirsin Facebook vs, ordan konuşalım.

talha cuhadaroglu
Ziyaretçi
talha cuhadaroglu
9 yıl 3 ay önce
Herkese merhabalar,oncelikle bu programi yaptiginiz icin tum arkadaslarim adina sizlere tesekkur ediyorum.Ben Sau Elektrik-Elektronik Muh. 2. sinif ogrencisiyim ve 1.sinifta buoyle bir ekip kurmustum,her muhendislik alanindan super bir ekip.. Bir kac proje sonrasinda derslerin agirligindan dolayi garajimizi kapatmak zorunda kaldik ve dagildik,sizleri gorunce cok mutlu oldum Size ufak bir onerim daha dogrusu ricam olacakti.Her bolume bir yada bir kac universite ogrencisi agirlayabilseniz inanin her bolum icin basvuru yaparim ben simdiden soyleyeyim.Genclerin,ogrencilerin eksigi bilgi degil bence ilhan ve bu programla sayenizde bu kivilcimi atesleme imkani bulabilecek bir suru benim gibi teknoloji delisi arkadasimizin ufakta olsa hayallerini gerceklestirmis olursunuz.Umarim sizlerle tanisma imkani… Read more »
Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Merhaba Talha, bu yönde planlarımız var. Her bölüme yapamayacak olsak da, en azından 1 bölümde sizlerle beraber proje gerçekleştirmeyi düşünüyoruz, planlara sıkıştırabilirsek duyuracağız 🙂

UltrAslan
Ziyaretçi
UltrAslan
9 yıl 3 ay önce

Murat abi bilgisayar mühendisi ile yazılım mühendisi Arasında fark varmıdır bide abi kazançları hakkında bilgin varmı (ortalama bir yazılımcı)

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Selam, fark var elbette; Yazılım Mühendisliği daha özelleşmiş bir alan. Bilgisayar Mühendisliği’nde donanım ve yazılım entegrasyonu da incelenir. Maaşlı değil de proje bazlı çalışan bir yazılımcı rakam veremesem de iyi kazanır diyebilirim. Deneyimiyle oranlı bir rakam aslında bu.

abdurrahman
Ziyaretçi
abdurrahman
9 yıl 3 ay önce

murat abi mekatronik mühendisi mi elektirik lektronik mühendisi mi daha iyi.ben birazdaha mekatronikten yanayım ama bilmiyorum

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Bun sorduğunu; şu daha iyi, bu daha kötü şekline cevaplamak imkansız maalesef. Diğer arkadaşlara verdiğim cevapları oku istersen, kafan biraz daha netleşir.

Toprak Özcan
Ziyaretçi
Toprak Özcan
9 yıl 3 ay önce

Murat abi zevklerimiz aynı 😀 bende 8 seneder bateri calisiyorum HTML ve CSS ile web projeleri, Js ile de mobil application lar yapiyorum. Birde sorum var yaptığınız 3D printer için gerekli olan Arduino kodlarını ve kullanılan shield’leri nerden bulabilirim? Teşekkürler…

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Cevaplayacaktım ama bulmuşsun yerini 🙂 http://turkisi.tv/3d-printer-nasil-yapilir/ Malzeme listesi ve alınan yerler postta yazıyor.

Barış K
Ziyaretçi
Barış K
9 yıl 3 ay önce

Tüm ekibe Merhaba! Son bölümde son sahnede masanın üstünde sıra sıra duran aletlerin hepsi 3d printer mıydı yoksa?:)) Eğer öyleyse helal olsun bravo size! Çok başarılı bir program,tekrarlarını da kaçırmamaya çalışıyoruz. Umarım uzun süre devam eder. Hepinize başarılar ve sevgiler….

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Hepsi 3D printer ve ev yapımı evet! Çok teşekkürler 🙂

Bilişimci Mühendis
Ziyaretçi
Bilişimci Mühendis
9 yıl 3 ay önce

Merhabalar. Makine mühendisliği öğrencisiyim. Bu işe gönül vermiş birisiyim fakat tam olarak nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum.Sizin gibi bir mühendis olabilmem için neler yapmam gerekiyor? Ayrıca programınız muhteşem. Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler…

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Bizde format gereği herkes tek bir iş yapıyormuş gibi görünse de, aslında herkes çok şeyden anlıyor. Bir mühendis en kısa, en verimli yoldan en az maliyet ve zamanla bir problemi çözüme ulaştırmanın tekniklerini öğrenir aslında. Dolayısıyla bu yetenekleri geliştirebilmek için de bol bol teorik ve pratik çalışma, çok ama çok saatlerini okumaya ayırma ve de en önemlisi her şeyin sebebini, sonucunu, nasılını merak ediyor olmalısın. Önce küçük projelerle başla, karşılaştığın problemleri çöz ve işi tamamla. Sonrasında daha büyüterek ilerle derim. Bizim sitedeki projelerdan basit olanlarıyla başlayabilirsin.

Mustafa
Ziyaretçi
Mustafa
9 yıl 3 ay önce

Murat Abi Merhaba Bende Yazılımcı Olmak İstiyorum Şu anda Yaşım 15 işe C# dan başladım önerebileceğin bir nokta var mı ? varsa söyler misin ?

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Mustafa merhaba, yorumları okursan benzeri sorulara verdiğim cevapları göreceksin, eğer yeterli gelmezse tekrar sor 🙂

Ahmet Medeni
Ziyaretçi
Ahmet Medeni
9 yıl 3 ay önce

selamlar abı bu 3d printer dakı frame(cerceve) kısmını nasıl yaparız

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Aluminyum profilleri sitede verdiğimiz çizimlere göre kestirip birleştireceksin. 3D printer projesini iyice incele –>> http://turkisi.tv/3d-printer-nasil-yapilir/

Nuri ÖZTOMSUK
Ziyaretçi
Nuri ÖZTOMSUK
9 yıl 3 ay önce

Abi merhaba geçen hafta gözüme takıldı programınız sevkle izliyorum ve size bir sorum olacak arduino ile bazı otomasyonlar yapıyorum ama hali ile eğitim ve benzeri şeyler almadığım dan dolayı zorlana biliyorum böyle bir şeyde sizlerden azda olsa yardım alma imkanımız var mı acaba?

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Tabi ki var. Takıldığın yerlerde her zaman bize danışabilirsin.

Ata
Ziyaretçi
Ata
9 yıl 3 ay önce

Murat abi ben sizin projelerinizden bir iki tanesini yapmak istiyorum. İlk önce hangi projeden başlamalıyım ?

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Bilgi seviyene ve ilgi alanına göre seçmelisin. Eğer kendini yeterli düzeyde hissediyorsan ve maliyetini karşılayabileceksen 3D printer sahibi olmak her zaman çok faydalı, çünkü projelerde kullanacağın pek çok ara parçayı evinde üretebiliyorsun. Ya da basit projelerle ilerleyip kendini geliştirip sonra deneyebilirsin. Daha evde yapmaya uygun projelerimizden küçük robotlarla başlayabilirsin mesela -> http://turkisi.tv/kahve-cubugundan-isiga-duyarli-darbe-sensorlu-robot-nasil-yapilir/

talha cuhadaroglu
Ziyaretçi
talha cuhadaroglu
9 yıl 3 ay önce

Murat abi merhaba,abi 3d yazici projesinde surucu devresini kendim yapacagim,cizim asamasinda proteus da yapayim dedim orada kafam karisti,abi pic ile programlamak gerek malum 16f84 kullaniyoruz.Peki abi burada programi neye gore yazmaliyim ki arduino da motor kontrolu yapabileyim.pic ile hic calismadim aklim cok karisti bir an da.arduinoyu kullanabiliyorum ama surucuyu ne sekilde tasarlayacagim cok fena takildim

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Printer yaparken genelde belirli firmwareler ile ilerlenir, senin motor kontrolü için ayrıca bir yazılım yapmana gerek kalmaz. Kendin yapacaksan da bu çok uzun soluklu bir iştir. Eğer kastettiğin standart dışı bir sürücü yaparak firmware içine adapte etmek ise, yani örneğin pololu sürücüler yerine h-bridge kullanıp her bobini ayrı ayrı sinyallerle çalıştırmak ise, onu anlatabilirim. Sorunu biraz aç istersen.

Mustafa
Ziyaretçi
Mustafa
9 yıl 3 ay önce

Abi siz çoookk değerli insanlarsın programınız ister istemez bir şeyler öğretiyor özellikle de bu yaşımda(15 ) yazılımcı olmak istediğim için bana güzel bilgiler katıyor harikasınız !!! {{{ Gün gelir de progman Final Yapar ya …… Düşünmek bile istemiyorum Murat Abi 🙁 ]]]]

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Teşekkürler Mustafa 🙂 Dur hemen ne final yaptırdın daha burdayız sizler yetişip yerimize gelene kadar 🙂 Ondan sonra gururla gideriz!

salim
Ziyaretçi
salim
9 yıl 3 ay önce

Abi net bi soru sorcam tatmin edici bi cevap alirsam cok sevinirim 🙂
Abi(murat kizilkaya) senin gibi olabilmem icin hangi egitimleri almaliyim, hangi bolumu okumaliyim, docentlik vs. gerek var mi bu bilgileri edinmek icin? Simdiden tesekkur ederim

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Salim selam 🙂 Bu sorunun cevabı eğitim almaktan ziyade kendini eğitmekte. Böyle bir sorunun tatmin edici bir cevabını 2 satırda sana vermem mümkün değil 🙂 Zaten kimse gibi olmaya da çalışma. Sen özel bir insan ol. Sana genel önerilerim şunlar olabilir; çok ama çok oku, çok ama çok hayal et, çok pratik yap, çok meraklı ol, çok düşün, karşına çıkan her probleme çözüm üretmeye çalış. Sorunlar bolca çıkacak pes etme, farklı yollardan dene, bir daha dene. Aradığın şeyin eğitimi hayatın her yerinde karşına çıkacak, bunları bul.

HAYRANINIZ MUSTAFA
Ziyaretçi
HAYRANINIZ MUSTAFA
9 yıl 3 ay önce

Murat Abi Çalıştığınız Yerin Adresini Verebilme İmkanın Bulunmakta mı ??

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Doğuş Center/Maslak.

Alper SÜSLÜ
Ziyaretçi
9 yıl 3 ay önce

Merhaba Murat abi geçtiğimiz aylarda bir sert zemin baskı makinesi yapmıştım (videosu) sonra yaz tatili için bunun büyüğünü ve otomatikleştirilmişini yapmaya karar verdim. Abim çizimleri yaptı bende devrelerini ve kodlamasını yapıyorum fakat step motorla ilgili bir sorunla karşılaştım. Ve sizin kahve süsleme makinesinde bu sorunu çözdüğünüzü gördüm. Yardı olursanız sevinirim.

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Nasıl bir sorunla karşılaştın, anlat bakalım elbette yardımcı oluruz. Makine çok güzel olmuş bu arada tebrikler 🙂

Furkan
Ziyaretçi
Furkan
9 yıl 3 ay önce

Abi ben lise ogrencisiyim. Gecenlerde abim tavsiye etmisti sizi takip etmemi. Insallah bende sizin gibi insanlar sayesinde muhendis olmak istiyorum. BASARILAR ??

ilyas
Ziyaretçi
ilyas
9 yıl 3 ay önce

murat abi benim projelerim var 10 yakın gerçekleştirile bilir hepsi eger ister seniz bir gün çizimlerin fotoğraflarını atarımmirde sizden bi ricam olucak ben 3d kalem yapmak istiyorum bana yardımcı olabilirmisiniz acaba hiç bir yerde video sunu görmedim bana malzeme listesin de yardımcı olabilirmisiniz sizler sayesinde fikirlerim canlanıyo teşekkürler

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Gönder bakalım, hatta gel beraber yapalım daha güzel! 3D kalem malzeme listesi vs. hepsinin detaylarını gireceğim takipte ol. Bu yoğunlukta 3D lazer tarayıcıyı detaylarını ancak yazabildim. Çekimler bitince anlatacağım. Ama kısaca söylersek, 1 redüktörlü dc motor, teflon hortum, nozzle ve ptc ısıtıcı lazım. 3D print parçalar kullandık motor yuvaları ve sıkıştırma mekanizması için. Isıtıcı ve filament sürme tertibatı 3D yazıcıyla aynı neredeyse.

ilyas
Ziyaretçi
ilyas
9 yıl 3 ay önce

çok saol murat abi ben en yakın zamanda sana çizimlerini yollicam teşekkürler

ali
Ziyaretçi
ali
9 yıl 3 ay önce

On Numara adamsın Murat hiç üşenmeden herkese cevap vermişsin.
ekip çok iyi (Metin Bomba belirtmeden edemiycem), program çok iyi, projeler harika.
ADAMSIN….

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Çok teşekkürler, sayenizde motive oluyoruz!

Mustafa Tan KARA
Ziyaretçi
Mustafa Tan KARA
9 yıl 3 ay önce

Yazılımla ilgili bilgi Fizik Mühendisliği eğitiminde veriliyor mu ya da bunu bir şekilde okuldan almak mümkün mü?

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Mustafa selam. Okulda veriliyor elbette, ancak çok derine inilmiyor. Yazılım, benim ilgi alanıma girdiği için üzerinde çalışarak okuldan bağımsız olarak geliştirdiğim bir dal.

osmanbadan
Ziyaretçi
osmanbadan
9 yıl 3 ay önce
Merhaba,programınızı her hafta takip ediyorum.başarılarınızın devamını dilerim.Benim sizden bir istirhamım olacak 3 adet projem mevcut, ilki Büyük hava akım kontrolü ile elektrik üretimi (Derinliği 1200 metre olan bir kanyonda, kanyonun dar bölgesinden, hissedilir bir basınçla tek yönde bir hava akımı oluşuyor.Bu hava akımını dar bir tünelden geçirip,basıncını arttırarak davlumbazların içerisindeki sıralı trübinlere aktarmak istiyorum.Rüzgar trübinleri açık alanda tek tek bağlanmaktadır.ama bu projede trübinin pervanesine yapılacak davlumbaz sistemi ve pervane kanatlarına yapılacak dizayn basınçlı hava akımı bir sonraki trübinin pervanesine iletilebilir.bu sayede sıralı birçok trübin çalıştırılabilir.ikincisi kar lastiği veya tutunma lastiği üçüncüsü ise raylı sistem istasyonlarında emniyet şeridi uygulamasıdır.Protatipler ve patent… Read more »
Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Osman Bey selamlar. Önümüzdeki 1 ay boyunca çekimler devam edecek ve inanın zaman ayırmak isterdik ama vaktimiz yok. Ağustos ayında bizimle sosyal medya hesaplarımızdan temasa geçerseniz ve sunumunuzu analiz ve öngörüleriyle(forecast) beraber hazırlamış olursanız elbette sizi dinlemek isteriz.

aaaasd
Ziyaretçi
aaaasd
9 yıl 3 ay önce

Murat abi fizik mühendisliğini tercih etmeyi düşünüyorum sence iş bulabilir miyim..? kendimi hangi alanlarda geliştirebilirim..?

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce
Bu soru çokça geliyor. Tercih zamanı da yaklaştı. Benim yorumlarım aslında çok net. İş az evet. Bölüm zor. 4 sene boyunca sizi dalga geçercesine zorlayacaklar, yok artık dedirtecekler 🙂 Herkese göre olmadığı ortada. Şimdi, Fizik Mühendisliği müthiş bir bölüm. İnanılmaz şeyler görecek öğrenecek ve sistemin çalışma prensibinin en derinlerine ineceksiniz. Ama para kazanır mıyım, iş bulur muyum gibi dertleri olan insanlara göre değil maalesef 🙂 Rahat yaşayayım merak etmeyeyim çözülenlerle idare edeyim de değil. Problemleri tespit etmeye, anlamaya ve çözmeye adanmış bir bilim dalı, dolayısıyla kendiniz çözeceksiniz. Sonuçta problem çözebilme yetisine sahip bir insanın iş bulması para kazanması da sanırım… Read more »
Hasan
Ziyaretçi
Hasan
9 yıl 3 ay önce

selam abi makine mühendisliği mezuniyet aşamasına yaklaşmış bir mühendis adayıyım.100 küsur yorum olduğundan okumadan yazıyorum belki arkadaşlardan yazan da olmuştur,programınız çok güzel ekstra olarak belli aralıklarla üniversitelerin mühendislik fakültelerini gezip oralarda konferans,sohbet muhabbet tadında etkinlikler yapıp fikir alışverişinde bulunmayı hatta üniversiteler arası bir proje yarışması vs. düzenleyip veya gittiğiniz üniversitenin lab. kısmında bir proje yapmayı düşünüyor musunuz? böylece öğrenciler,üniversiteler,gençler arasında daha da tanınma imkanınız olacağını düşünüyorum.

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 3 ay önce

Hasan merhaba. Evet düşünüyoruz, hatta pek çok yere davet de edildik. Fakat bu kadar yoğun çekim programımız varken çok mümkün olmuyor. Ağustos ortasından itibaren etkinliklere katılacağız.

ömer
Ziyaretçi
ömer
8 yıl 7 ay önce

merhaba;
#if defined(COREXY) && !defined(DISABLE_MAX_ENDSTOPS)

corexy kullanıyorumda;
3 tane swıtch koyduk.
3 tane olduğu için “”//#define DISABLE_MAX_ENDSTOPS”” bu kodu devre dışı bıraktım.
fakat en yukarıdaki kod
kafamı karıştırdı.
devre dışı bırakınca derlemedı
max endstopları devr dışı bırakıyorum.
printerda g kodlarını çalıştırırken ,mesela x eksenınde mın ve max referans almak ıstıyor makıne
sıkıntı ne olabılır

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 7 ay önce

3 endstop kullanmak için bu kodu devre dışı bırakmaman gerekir. Yani #define DISABLE_MAX_ENDSTOPS şeklinde kalmalı. Konfigürasyon dosyanın tamamını gönder bakalım. Bir de sorunu 3d printer yazısı altında sorarsan daha iyi olur.

wpDiscuz