Çizim Robotu Nasıl Yapılır?

Murat_isimli

Selamlar!

Bu hafta basit ama bir o kadar da etkileyici bir projemiz var. Basit tabiriyle, çizim robotu. Sizlerden gelen yoğun istek üzerine, evde daha kolay yapılabilecek ve eğlenceli bir proje seçtik.

Proje Sandy Noble’ın mükemmel bir projesidir, internette Hektor, Kritzler, Drawbot gibi pek çok örneği ve Polargraph’ın varyasyonları ve ataları da var; ancak ben Sandy’nin yaptığı işi çok beğeniyorum açıkçası.

Biz biraz daha profesyonel gittik, 2 alçıpan levhayı birleştirip büyükçe bir duvar haline getirdik. Demirler kaynatarak bunu bir tekerlekli bir panel üzerine oturttuk, Fatih de çizen mekanizmayı(gondola) daha gelişmiş bir şekilde tasarladı. Motorları da büyüttük. Ama sonuçta bu sistemi çok basitçe cd ve iple bile yapabilirsiniz, yakın performanslar almanız mümkün.

Screenshot 2015-07-04 11.54.29 Screenshot 2015-07-04 12.25.23

Hemen başlayalım 🙂

Malzeme Listesi

Önemli Not: 5+6 veya sadece 7’yi kullanacaksınız, ikisine birden ihtiyacınız yok 🙂 Eğer 5. maddedeki L293D yerine A4988 veya DRV8825 benzeri kullanacaksanız, 6. maddedeki shift register’a da gerek kalmıyor.

  1. Arduino – Herhangi biri olur
  2. Düğümlü ip veya kayış veya buna benzer motorun çevirebileceği bir şey 🙂 Stor perde ipleri bile olur.
  3. 2 adet step motor (Biz nema23 kullandık, çünkü gidilen mesafeler uzundu, mesafe uzadıkça moment artıyor ve motorun torkunun da ona uygun olması gerekiyor.) ve kayışınıza uygun kasnak
  4. 1 adet servo motor, küçük hobby servoları yeterli. Biz SG90 Tower Pro kullandık. Bunu kalemi çizmesini istemediğimiz yerlerde havaya kaldırmak için kullanıyoruz.
  5. 2 adet step motor sürücüsü – Biz L293D kullandık, üst üste 2 tane lehimledik. Normalde 0.6 amper kaldırıyor, ikisini üst üste lehimleyerek bunu 1.2’ye çıkarabilirsiniz. İsterseniz 3 tane bile olur. Eğer çizim yapacağınız panel 1x1m gibi bir alansa daha küçük motorlar ve 2 adet L293D yeterli olur.
  6. 1 Adet Shift Register – 74HCT595N Bununla Arduino üzerinde 2 step için 8 pin kullanmak yerine 4 pin kullanıyor olacağız.
  7. 1 adet AF Motor Shield 5 ve 6 daki malzemeleri kullanmak ve de devresini oluşturmak istemiyorsanız ve projenin diğer taraflarına odaklanmak istiyorsanız kullanın, tavsiye ederim, işinizi çok kolaylaştıracaktır. Bunu aldığınız takdirde 5. ve 6. maddelere ihtiyacınız kalmıyor.adafruit-motorshield2
  8. Sürücüleri soğutmak için fan
  9. 12V güç kaynağı – Biz ayarlı güç kaynağımızı kullandık, 7.2 Volt vererek hem servo hem stepperları besledik.
  10. Gondola için kalem ve cd. İsterseniz aşağıda çizimlerini vereceğimiz gondola tasarımlarından istediğinizi 3D printer baskısı alıp kullanabilirsiniz. Kalem için asetatlı kalemler uygun, akrilik su bazlı kalemler de olur. Basit boardmarkerlar her yüzeyde güzel çalışıyor.
  11. Denge ağırlıkları, basit olta kurşunları yeterli. Kalem+gondola sistemini aşağı bastırmak için 100 gr kullanıyosanız, kayışların iki tarafına da (100+kalem ağırlığı+gondola ağırlığı)/2 gr ağırlık takacaksınız.

 

TASARIM KISMI

Fatih-copy_isimli

Merhaba.

Dataları Kalem Gondola, Spray Gondola, ve platform+gondola olarak 3 dosya halinde yükledim. Kalem Gondola kısmındaki gondolayı kullanıp, motorlarınızı istediğiniz yere bağlayıp, sistemi çalıştırabilirsiniz. Ben yine de sistemi 2,4mx2m lik platformlu haliyle de yükledim.

wall paint

İnternetten farklı tasarımları da yükleyip üretebilirsiniz. http://www.thingiverse.com/search?q=gondola&sa=

Görüşmek dileğiyle

Fatih YILDIZ

Screenshot 2015-07-04 11.31.01

ELEKTRONİK KISIM

Bu proje için bir motor shield kullanmanızı tavsiye ederim, birçok problemden kurtulur ve de motor bağlantıları, sürücüleri, ekstra shift register ve kodla fazla uğraşmadan işi çözebilirsiniz. AF motor Shield bu iş için ideal. 2 step motorumuz ve 1 servomuzu rahatlıkla sürecek ve ekstra konfigürasyon veya pin değiştirmeye gerek kalmadığı gibi derli toplu bir sisteminiz olacaktır.

motor-stepper-servo-shield-details

 

Eğer bulamıyorum derseniz, aşağıdaki şemayı kullanarak kendiniz de yapabilirsiniz.

mshieldv1-schem

————————————————————————————————————————————-

Diğer türlü yaparsanız da çok bir şey yok. Arduino’yla 2 adet step motor ve 1 servo kontrol edeceğiz sonuçta, önceki projelerimizden bakabilirsiniz. Sürücüleri bağlayın, step motorları kontrol edin, servo bağlantısı da çok kolay. Servo sinyal kablosunu pin 9’a takıyoruz. Stepler için de 1. motor için STEP pini 4 ve DIR pini 5; 2. motor için STEP pini 7 ve DIR pini 8 olacak. ENABLE pinleri de sırasıyla 3 ve 6.

Yukarıdaki resimde motor 1 ve motor 2 dc motorlar. Step kontrol etmek istediğimiz için motor 1: Step motorun 1. bobini (coil 1) ve motor 2: Step motorun 2. bobini(coil 2) olacak. Aşağıdaki gibi:

 

L293D entegresi kullanacaklar 74HCT595 shift register da ekleyerek STEP ve DIR pinleri kullanabilirler. Eğer bunu yapmazsanız bu sefer kod üzerinde bazı değişiklikler yapılması gerekiyor. Step ve DIR pinlerini kullanmak yerine 4’lü pulse’lar göndereceksiniz.

Servo için resimde görüldüğü gibi Arduino’dan enerji girişi yapılabilir, ama bana sorarsanız dışarıdan ayrı bir batarya ile besleyin. Servo kablosunda motora mümkün olduğunca yakın noktaya + ve – arasına paralel olarak (yani artı artıya, eksi eksiye) 104 seramik kapasitör ve 1000mf elektrolitik kapasitör bağlamanız da tavsiye olunur. Hatta sinyal kablosu ile Arduino arasına da 1kohm direnç bağlamanızın bir zararı olmaz 🙂 Ama unutmayın, burası önemli, bataryayı servoya dışarıdan bağladığınızda mutlaka siyah kablo (gnd)’den Arduino gnd’ye hat çekmeniz gerek. Yani servonun çalışması için Arduino gnd, servo (-) ve batarya (-) ortak olacak.

Screenshot 2015-07-04 12.05.14

Motorları panelin 2 köşesine bağlayın, servoyu da gondolaya. Cd kullanıyorsanız, yaklaşık şöyle bir tasarımınız olacak.

Motor bağlantıları da şu şekilde:

Gondolaya ve kayış uçlarına denge ağırlıklarını da bağladıktan sonra çizime hazırız. Evet bu kadar basit.

Screenshot 2015-07-04 12.40.26

YAZILIM KISMI:

Yazılım kısmı için de ihtiyacınız olan 2 parça var, biri Arduino, biri de Pc için olan yazılım.

PC tarafındaki yazılımı kendiniz derleyip çalıştırmak isterseniz, şiddetle tavsiye ettiğim Processing‘i indirip bilgisayarınıza kurduktan sonra kaynak dosyayı açın ve derleyin.–>> Polargraph.1.2

Arduino üzerine atacağınız yazılım, indirdiğiniz zip dosyasının içerisinde. Aradığınız klasör şu: Polargraph 1.2\arduino-source\  Bu klasör içinde libraries klasörü var, bunu Arduino kütüphanelerinize (Arduino klasörünüz\libraries) kopyalayın. \Polargraph 1.2\arduino-source\polargraph_server_a1 klasöründen de polargraph_server_a1.ino dosyasını açıp Arduino’ya gönderin.

Pc tarafında yazılımı çalıştırırken problemlerle karşılaşabilirsiniz. Açılmayabilir ya da hata verebilir. Böyle bir durumda direkt Processing ile verdiğim kodu derleyerek açmanız gerekiyor. Bunun için önce Processing 1.5.1 versiyonunu indirin. Processing’i çalıştırın, file->preferences->sketchbook location dan sketchbook klasörünüzü bulun. Daha sonra indirmiş olduğunuz Polargraph.1.2 zip dosyasını açın, içindeki processing-source/Processing libraries/ klasörü altındaki bütün klasörleri sketchbook klasörünüzün altındaki libraries klasörüne kopyalayın. Yine aynı şekilde zip dosyası içindeki processing-source/polargraphcontroller klasörünü kopyalayın, sketchbook klasörünüz içine yapıştırın.

Şimdi Processing’i tekrar başlatın, file->sketchbook->polargraphcontroller projesini açın. Baştaki küçük play ikonuna tıklayın, programın sorunsuz olarak derlenip açılması gerekiyor.

Yazılımı çalıştırdıktan sonra, ayar yapmanız gerek. Setup kısmına girin, makinenizin boyutlarını ve home pozisyonunu ayarlayın. Home pozisyonunuz 2 motorun millerinin tam orta noktasından bir 15 cm kadar aşağıda olsun. Serial porttan Arduino’nun bağlı olduğu portu seçin. Üstteki kırmızı yazı yeşile dönecek.

Motor step ayarlarınızı da girmeniz gerekiyor. Şöyle örnek vereyim. Biz gt2 kayış kullandık, yani hatvesi 2 mm. Kasnak 20 dişliydi, dolayısıyla 20*2=40 mm/rev bizim ayarımız olacak. Motor hızlarını da istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

Sağ üstteki “paused” yazısına tıklayın. “Click to pause” olacak. Şu anda makineniz çizime hazır. Pen lift ve pen drop diyerek servo konumlarını test edin.

Input tabına gelin. Şimdi set home diyin, ve fiziksel olarak da gondolanızı home pozisyonuna alın.

************************DETAYLI AYARLAR

Üstteki ayarlar kısmı için biraz ek bilgi veriyorum, tam anlaşılmamış olabilir:

Motorları doğru bağladıysanız ve yazılımları da yazıda anlattığım gibi kurduysanız, sıra ayarlara geldi demektir. Polargraph arayüzünü açtıktan sonra ilk iş, Setup sekmesine gelmek. Oradan Serial Port‘a tıklayarak Arduino Com Port‘unu gireceksiniz. Sonra sağ üstteki yazılara bir kere tıklayacaksınız ki, pause modundan çıkarak Arduino’ya komutlar gitmeye başlasın.

İkinci en önemli iş; makine boyut ayarlarını, motor ayarlarını ve kalem/servo ayarlarını yapmak. Öncelikle Machine Width kısmına iki motorun milleri arası mesafeyi girin. Machine Height kısmına da panelin boyunu. Panele asacağınız kağıdın enini boyunu da mm cinsinden Page Width ve Page Height olarak girin. İki milin tam orta noktasının yaklaşık 15 cm altına bir noktacık koyun, burası asacağınız kağıdın üst orta noktası olacak. Center Homepoint ve Center Page dedikten sonra, Polargraph arayüzünde de bu değeri 150 olarak Home Pos Y ve Page Pos Y olarak girin. Sıra motor ayarlarında. Kullandığınız kasnak ve kayışa göre ve motor tipinize göre değerler girilecek. Örnek: Kayış gt2 ise, hatvesi 2 mm’dir ve kasnak 16 diş ise, 32 mm çevresi demektir. Yani bir dönmede 32 mm ilerleyecek kayış. Bu değeri Mm Per Rev değeri olarak girin. Steps Per Rev değerini de yine sürücü ve motor cinsinize göre girin, örneğin 7.5 derecelik bir step motorda, microstep kullanmıyorsanız 360/7.5 yani 200 step. Bu değerin 2 katı yani 400 gireceksiniz, dual motor sebebiyle.

Son olarak da servo ayarları var. Pen Up Position ve Pen Down Position değerlerini olmasını istediğiniz derecelere ayarladıktan sonra, Upload Lift Range diyeceksiniz ve sonrasında Test Lift Range ile kontrol edeceksiniz.

Ayarları kaydettikten sonra Upload Machine Spec diyerek Input sekmesine gelin. Pen Lift ve Pen Drop ile servonun hareketinden doğru olduğundan emin olun.

Gondolayı el ile kayışlardan ayarlayarak biraz önce panelde koyduğunuz noktacığın olduğu yere kalemi denk getirecek şekilde ayarlayın. Sonra Input sekmesinden Set Home komutunu tıklayın. Dayanın, işimiz neredeyse bitti 🙂

Move Pen To Point komutunu tıklayın ve sayfa üzerinde istediğiniz bir yere tıklayın. Gondolanın oraya doğru gitmesi gerekli. Eğer ters yönlere gidiyorsa, motor kablolarınızı çıkararak değiştirin ve doğru yönleri ayarlayın. Doğru çiziyorsa iş tamamdır, artık çizime hazırız!

Select Area diyerek çizim alanını belirleyin, sonra da Set Frame To Area‘yı tıklayın. Artık çizim yüklemeye hazırız.

************************

Resim çizebilirsiniz, ama şahsen ben vektör çizimlerini çok daha başarılı buluyorum. Select Area diyerek çizim alanınızı belirleyin, ardından Set frame to area diyerek set edin.

Load vector diyerek, svg uzantılı bir vektör çizim seçin. Internette milyonlarca var. Eğer elinizde olan bir vektörü kullanmak isterseniz, .svg formatına çevirmek için Inkscape isimli mükemmel ücretsiz programı kullanabilirsiniz.

Vektör boyutunu ve yerini “Resize vector” diyerek ayarlayın ve çizim alanınız içerisinde istediğiniz şekilde konumlandırın.

Draw vector dediğinizde çiziminiz başlayacak. Bizim robotu 1.5 saatte çizdi, ancak ben tekrar deneme şansımız olmadığından güvene almak için motor hızlarını bayağı düşürmüştüm. Siz hızlandırabilirsiniz.

Bölümde göstermediğimiz spreyle boyama aparatını da denedik, çok da güzel oldu 🙂

Hepsi bu kadar! Evde yapılabilecek proje göstermediniz demezsiniz artık diye düşünüyoruz, ara ara böyle kolay ve güzel şeyler de yapacağız sizler için 🙂

Screenshot 2015-07-04 12.55.23

Türk İşi ekibi sosyal medya hesapları:

Facebook: facebook.com/ntv.turkisi Twitter: @ntv_turkisi Instagramntv_turkisi Youtube kanalı: TÜRK İŞİ

Kişisel hesaplarımız:

Murat Kızılkaya Twitter: @muratkizilkInstagram: muratkizilk

Metin Şahin Twitter: @MetinSahin_m, Instagram: METINSAHIN_M

Fatih Yıldız Twitter: @FatihTvittirInstagram: fatihyildiz1981

Özkan Özarslan Twitter: @ozkankimInstagram: ozarslanozkan

Çizim Robotu Nasıl Yapılır?

* *

Yanıtla

156 Yorumlar on "Çizim Robotu Nasıl Yapılır?"

Bildirim
avatar

Sırala:   en yeni | en eski | en çok oylanan
Alp
Ziyaretçi
Alp
9 yıl 22 gün önce

Programlarınız da yazılım konusunda daha detaylı olarak yer verirseniz, Murat bey bir nevi nasıl çalışır hangi kod parçacığı ne iş yapar tarzında anlatırsa izlerken kahvemizin yanına bir de kurabiye almışçasına güzel olur 🙂 Program için teşekkürler 🙂

BAHADIR
Ziyaretçi
BAHADIR
9 yıl 21 gün önce

Yazılım kısmındaki ilk paragrafı biraz detaylandırır mısınız Murat bey?Arduino tarafında ve özellikle processing tarafında hangi kodu derleyeceğiz.Processingde hangi kodu çalıştırdıysam hep aynı hatayı verdi.”The method selecetOutput………..” şeklinde başlayan bir satır.

eren yilmaz gul
Ziyaretçi
eren yilmaz gul
9 yıl 21 gün önce

Merhaba murat abi sizin programinizi severek izliyorum ben de teknolojiye ilgiliyim ozellikle yazilima ben 8.sinifa gectim fen lisesi hedefim ve zaten ya yazilim muhendisi ya da doktor olmak istiyorum ama daha bu yasimda(14) bu kadar derin elektronige inemiyorum sizin yaptiginiz gibi ve bir bolumunuzde havaya yazan 3d kalemi gostermistiniz onu detayli anlatir misiniz ve bu arada benim pek yazilim bilgim yok sadece microsoft small basic biliyorum:( yani arduinoyu cok bilmiyorum biraz basite indirerek anlatirsaniz sevinirim bu arada 3d yaziciyi babamla birlikte yapmak istiyorum ama projeye bakmak bile gozumu korkuttu ayrica 3d kalem icin ingilizce kaynak da onerebilirisniz

Yasin
Ziyaretçi
9 yıl 19 gün önce

İyi günler bastan sona yaptıgınız hersey için çok saolun yazıcı yapmadan önce gozumde cok buyutmustum sızın sayenızde bende yaptım sımdıde bunu yapmak istiyorum fakat duvara değilde motorları sabıt olmasını ıstıyorum sadece kağıdını değiştiricem fıkrınızı almak ısterım 🙂

Kadir
Ziyaretçi
Kadir
9 yıl 16 gün önce

Merhaba abilerim.Çok selamlar hepinize.Öncelikle böyle bi programı bize izlettirdiğiniz için çok teşekkürler.Sorun şu ki ne program içinde nede bu sayfada daha detaylı bilgilendirme yapmanızı bekliyoruz.program içinde olmasa bile burada bekliyoruz.Daha sonra ben elektronik haberleşme önlisans okuyorum.Bu aralar elektrikli bisiklet konusuna çok fazla takmış durumdayım.Biraz araştırdım türkiyede bu işi yapan 1 firma var ürünleri ataş pahası.Yurt dışından getiren bir firma var türkiyedeki firmaya nazaran daha ucuz ama o bile öğrenciler için çok acıklı bi fiyat :)Yani dileğim şu ki programınıza böyle bir ürünü konu alsanız ve bize yardım etseniz çok seviniriz.teşekkürler tekrar programı yaptığınız için.

Fatih Yıldız
Editor
Fatih Yıldız
9 yıl 13 gün önce

Selamlar. 3d dosyalar step formatında yüklenmiştir. Fatih

Nuh
Ziyaretçi
Nuh
9 yıl 13 gün önce

Abi süpersin teşekkur ederim hemen basıp tarayıcıyı yapmaya baslicam onca isinin gucunun arasında ilgilendin ya ne desem az tekrardan tesekkur ederim

Fatih Yıldız
Editor
Fatih Yıldız
9 yıl 11 gün önce

ne demek nuh rica ederim. zamanında yapmamız gerekiyor ama yoğunluktan yetişemedim 🙂

Nevzat ADABAğ
Ziyaretçi
Nevzat ADABAğ
8 yıl 11 ay önce
Sayın mUrat kardeşim Sormuştum ama netice alamayınca arduino promini ile uğraşmaktan vazgeçtim artık bence sorun usb to TTL kablosuyla bilgisayar uyuşmuyor CH340 lı bir mini arduino var o sorunsuz çalışıyor. Belkide sorun bu çin işi arduinoların bootloderlarındankaynaklanıyor olabilir ama beni delirttiler. su an çizim robotu için uğraşıyorum ama yazılım kısmında sonuç alamadım bana daha basit olarak anlatabilirmisiniz. hani su step by step diyuorlar ya o şekilde. Processing pc kısmımlarında hep sorun veriyor.özelliklede sketchbook klasörü hangisi nederen nasıl bulacagım sketchbook locationdan bulup yüklüyorum ama çalışmadı habire lib ile ilgilihata veriyor su benim cok sevdiğim kırmızı yazılar buradada basıma bela oldu. Bana… Read more »
Çetin
Ziyaretçi
Çetin
8 yıl 9 ay önce

Merhaba Murat bey “Processing’i çalıştırın, file->preferences->sketchbook location dan sketchbook klasörünüzü bulun” cümlededki “sketchbook” klasörünü bulmadım nedir bu kalsör nerde allah aşkına.

Kaan Dipi
Ziyaretçi
Kaan Dipi
8 yıl 9 ay önce

Murat bey merhabalar,
Ben Mekatronik 3. sınıf öğrencisiyim. son sene bitirme projeme ilk adım olarak bu projeyi yapmak istiyorum.
Arduino ile ilgili bilgiye sahibim ve bu yazın sizin bu programınıza denk geldikten sonra bu konuda kendimi geliştirip 2 tane orta seviyeli robot yaptım ve sıranın sizin projenize geldiğini inanıyorum.
Projemde “5 Bar Parallel Robot” ile çizim yapmak istiyorum açıkcası.(mekanik kısımda asistan hocam yardım edecektir.)
Benim asıl yaşadığım sorun şudur; PC ortamında çizilen şeklin ( kare,üçgen vb.) analizini yapabilmek yani koordinat bilgilerini alabilmek ve bunu Arduino ya iletmektir. bunun için kullanılacak program hakkında fikrim bulunmamaktadır.
Bu konu hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler.

Fatih
Ziyaretçi
Fatih
8 yıl 9 ay önce

Abi illa step motormu olması gerek dc olmazmı ve dc ile step arasında ne fark var açıklayabilirmisin lütfen pek bi kaynak bulAmadım bu konuda teşekkürler

Fatih
Ziyaretçi
Fatih
8 yıl 9 ay önce

Abi bende bir adet cd rw motoru bitanede eski disket motoru var bunlar step motormudur ve bu proje için kullanabilirmiyim farklılık sorun oluştururmu

Emre akkuzu
Ziyaretçi
Emre akkuzu
8 yıl 9 ay önce

Bu ekip on numara 🙂 sağolsunlar her zaman yardımcı olmaya çalışıyorlar özellikle Murat hocamı şu aralar çok bunaltıyorum ama her zaman yardımcı oluyor kendime bir iş takvimi yapıp boş zamanlarımda burdan projeler ile ilgili şeyleri yapmayı planlıyorum böylelikle kendimi geliştiririm diye düşünüyorum

Orhun
Ziyaretçi
Orhun
8 yıl 8 ay önce

Merhabalar Türk işi.Step motorları ve servo motoru sürücü devresine nasıl baglıyacagız.Tam detaylı acıklanmamıs .Yardımcı olursanız cok mutlu olurum.

Orhun
Ziyaretçi
Orhun
8 yıl 8 ay önce

Murat bey 2 tane step motoru nasıl baglıyacagız. bir önceki örnekte sadece bir tane baglamayı gösteriyor. ardunio ile nasıl ilişkilendireceğiz?

Umut
Ziyaretçi
Umut
8 yıl 8 ay önce

Murat abi bende çizim robotu yapmak istiyorum. Fakat bu robot duvara değil de masa üzerinde kagida çizim yapacak. Sanırım bunun için step motor kullanmama gerek yok, iki tane düşük voltajli DC motor ve servo motor yeterli olur. Projenin elektronik ve mekanik aksaminin ustesinden gelebilirim. Fakat yazılım kısmı cidden can sıkıcı, bu yaptığınız projenin yazilimiyla da oldukça farkı var. Acaba yazılım konusunda onerebileceginiz birşeyler ve sunabileceginiz kaynaklar var mi ? Şimdiden teşekkür ederim 🙂

Hüseyin
Ziyaretçi
Hüseyin
8 yıl 7 ay önce

Merhaba murat abi,
Bende çalışma gerilimi 7 volt , akım 0.7 a olan iki çıkma step motor var. bu step motorları bu motor shield ile nasıl kullanırım veya kullanabilirmiyim?

orhun
Ziyaretçi
orhun
8 yıl 7 ay önce

Merhabalar. Devrenin mekanik kısmını tamamladık. processing programınnı kullanımını anlayamadım motorları yönlendiremiyorum . Yardımcı olursanız sevinirim

Şahin KILIÇ
Ziyaretçi
Şahin KILIÇ
8 yıl 4 ay önce

İyi günler öncelikle çalışmalarınız için çok teşekkür ederim.Yaşadığım sıkıntı yazılımı ardiuno ya atmak oldu.ino dosyasını ardiunoya atmaya çalıştığım zaman multiplier tanımını yapamıyor (scope hatası) nasıl bir yol izlemem gerekli şimdiden teşekkürler .

hasan
Ziyaretçi
hasan
8 yıl 4 ay önce
merhabalar öncelikle çalışmalarınız çok güzel benim yaşadığım sıkıntı arduino ya polargaph_server_a1′ i gönderdiğimde bu hatarı Arduino:1.6.7 (Windows 8.1), Kart:”Arduino/Genuino Uno” polargraph_server_a1:157: error: ‘multiplier’ was not declared in this scope float mmPerStep = mmPerRev / multiplier(motorStepsPerRev); ^ polargraph_server_a1:158: error: ‘multiplier’ was not declared in this scope float stepsPerMM = multiplier(motorStepsPerRev) / mmPerRev; ^ exit status 1 ‘multiplier’ was not declared in this scope ve processing plographcontroller dosyasını açtığımda ise şu hataları alıyorum No library found for diewald_CV_kit.libraryinfo No library found for diewald_CV_kit.utility No library found for diewald_CV_kit.blobdetection No library found for geomerative No library found for controlP5 As of release 1.0,… Read more »
hasan
Ziyaretçi
hasan
8 yıl 4 ay önce

murat abi 3 kütüphane olarak bunlarmı

controlP5
diewald_CV_kit
geomerative

hasaan
Ziyaretçi
hasaan
8 yıl 4 ay önce

nasıl deryeceğimi kısa bir şekilde anlatırmısın murat abi

ibrahim
Ziyaretçi
ibrahim
8 yıl 4 ay önce

merhaba Murat abi yukarıda yazan kayış kasnak değerlerini processingin neresine yazacağız anlatırmısın

ibrahim
Ziyaretçi
ibrahim
8 yıl 4 ay önce

merhabalar. step motor için çizdiğiz devrede illede arduino megamı kullanıcağız yoksa uno kullansak
olurmu

İbrahim
Ziyaretçi
İbrahim
8 yıl 4 ay önce

Murat abi 150 x 150 cm bir alana koyacağımız step motorların torku kaç Nm olmalı

İbrahim
Ziyaretçi
İbrahim
8 yıl 4 ay önce
muhammet fatih
Ziyaretçi
muhammet fatih
8 yıl 4 ay önce

selamlar murat abi öncelikle projeleriniz çok güzel ama bende ibrahim arkadaşımız gibı sorun yaşıyorum istetim tipten bir step motor bulamıyorum bi yardımcı olurasan çok sevinirim 🙂

hasan
Ziyaretçi
hasan
8 yıl 4 ay önce

merhaba murat abi. processinde load vektör diyorum ınkscapede “ınkscape SVG(*.svg) olarak kaydettiğim dosyayı açıyorum ama processing ekranında görünmüyor yadım edersen çok sevinirim. 🙂

hasan
Ziyaretçi
hasan
8 yıl 4 ay önce
birşey daha sorucam murat abi. Inkscapede resimi gcode dönüştürürken bu hataları alıyorum yardımcı olurmusun Traceback (most recent call last): File “gcodetools.py”, line 6753, in gcodetools.affect() File “C:\Program Files\Inkscape\share\extensions\inkex.py”, line 265, in affect self.getposinlayer() File “C:\Program Files\Inkscape\share\extensions\inkex.py”, line 207, in getposinlayer x = self.unittouu( xattr[0] + ‘px’ ) File “C:\Program Files\Inkscape\share\extensions\inkex.py”, line 351, in unittouu return retval * (self.__uuconv[u.string[u.start():u.end()]] / self.__uuconv[self.getDocumentUnit()]) File “C:\Program Files\Inkscape\share\extensions\inkex.py”, line 326, in getDocumentUnit svgunitfactor = self.__uuconv[svgwidthunit] * width / viewboxwidth ZeroDivisionError: float division bu linkte olan videodaki işlemleri uygulayamıyorum:) https://www.youtube.com/watch?v=t_3yQZxXm-Q
hasan
Ziyaretçi
hasan
8 yıl 4 ay önce

murat abi eklentinin 3156. satırınnın neresine yazıcaz “self.unittouu”

Hasan
Ziyaretçi
Hasan
8 yıl 4 ay önce

Kendim çizim yapsamda yiye ayni hatalri veriyor bide illede bu programi kullanarakmi yuklemek gerekiyor processin e yoksa internette indirilen düz .svg dosyasini processin e yüklenirmi ?

hasan
Ziyaretçi
hasan
8 yıl 4 ay önce

şimdi murat abi problemler bunlar 🙂

1. processingde load vektör diyorum svg uzantılı resimi seçiyorum fakat gözükmüyor 😛

2. select frame butonuna basılmıyor kapalı. 😛

hasan
Ziyaretçi
hasan
8 yıl 4 ay önce

ilgin için saol murat abi 🙂
sadece select frame olmadı okadar diğerlerinin hepsi oldu

hasan
Ziyaretçi
hasan
8 yıl 4 ay önce

bide murat abi
beni .svg uzantıya çevirdiğim resmi açmıyor ama senin verdiğin çizim açtı neden benimkini açmıyor 🙂

hasan
Ziyaretçi
hasan
8 yıl 4 ay önce

ilgin için çok saol murat abi son bir sorum daha olucak
videoda bağlantıları kurarken en son bilgisayara taktığın kablo ne kablosu 🙂 kullanmaya gerek varmı:) (20:20 – 20:25 dk arasında)

Hasan
Ziyaretçi
Hasan
8 yıl 4 ay önce

Murat abi aklıma bir şey taķıldı biz motorlara elektriği shield üzerindeki extermal motor power kısmından vereceğiz değilmi ??

hasan
Ziyaretçi
hasan
8 yıl 4 ay önce
arduinoda bulunan yazıların anlamları doğrumu murat abi 1. currentMaxSpeed (motor hızı(çizim hızı)) 2, currentAcceleration (bunu bilmiyorum yazarsan sevinirim) 3. stepMultiplier ( ” ) 4. defaultMachineWidth (iki mil arasındaki mesafe) 5. defaultMachineHeight ( platform yüksekliği ) 6. defaultMmPerRev (yukarıdaki formüle göre) 7. defaultStepsPerRev (yukarıdaki formüle göre) 8. startLengthMM (bilmiyorum yazarsan sevinirim) 🙂 bunları arduino ya değilde processing’e yazarsak aynı işlevi görürmü yani çizim yaparmı 🙂 🙂
Erdinç ÇEPER
Ziyaretçi
Erdinç ÇEPER
8 yıl 4 ay önce

step motorları ve servo motoru adafruit motor shield e nasıl bağlıycaz gösterebilirmisniz

Furkan
Ziyaretçi
Furkan
8 yıl 3 ay önce

Selam Murat bey yukarı da verdiğiniz adımları bire bir yaptım fakat processingde
controlP5.BitFontRenderer getWidth
WARNING: You are using a character that is not supported by controlP5’s BitFont-Renderer, you could use ControlFont instead (see the ControlP5controlFont example).
hatasını alıyorum. Ama programım çalışıyor. Polargraphcontroller kısmını açabiliyorum bu sefer de serial port seçeneğinden portu seçtiğim zaman “polargraph is not connected” hatası alıyorum. Bu hata bazende erişim engellendi hatası ile birlikte geliyor ama erişim engellendi hatası sürekli gelmiyor. Yardımcı olabilirseniz sevinirim

Özgür
Ziyaretçi
Özgür
8 yıl 3 ay önce

BAĞLANTI ŞEKLİNİ BÖYLE YAPTIM MURAT ABİ

Özgür
Ziyaretçi
Özgür
8 yıl 3 ay önce

Murat Abi Svg Formatındaki çizimi yükledim 1. sıkıntısız çalıştı 2. de çalışıyo kodu üretiyo fakat kod satırındaki kodlar çok hızlı akıyor ondan dolayı çizim yapmadı bunun ayarı varmı acaba onuda halledersen sıkıntı kalmaz herhalde.

selen
Ziyaretçi
selen
8 yıl 3 ay önce

arduino kodu derlerken multiplier was not declared in the scrope hatası veriyor.

BURAK
Ziyaretçi
BURAK
8 yıl 3 ay önce

MURAT BEY ARDUİNO NUN ÇALIŞAN KÜTÜPHANELERİNİ PAYLAŞABİLİRMİSİNİZ PROGRAMI DERLERKEN HATA VERİYOR DEDİGİNİZİN AYNISINI YAPMAMA RAGMEN 1.0.5 VERSİYONUNUDA DENEDİM YİNE DERLEYİP ARDUİNO UNO YA YÜKLEYEMİYORUM

Celal Karahan
Ziyaretçi
Celal Karahan
8 yıl 2 ay önce

Murat bey başta belirmek isterim butün ekip supersiniz; ufacık bi sorum olucak… bir cnc kol düşünelim Önunde değişik şekillerde şekerler ama şekerlerin konumunu kamerasıyla bulun duzenlesin ve ve ona uygun olan kutuya koysun…ve bunları yaparken kamerasıyla konum ve şekillerini ayıra bilsin MÜMKÜN MÜ? int. arştırdım ama cok bi kaynak bulamadım… şimdiden teşekkürler…..

ZİYA
Ziyaretçi
ZİYA
8 yıl 2 ay önce

Merhababa programınızı çok seviyorum tüm malzemelerim var fakat arduinoya kodları bir türlü atamadım hata veriyor 4 gündür uğraşıyorumj yardımcı olur musunuz lütfen

wpDiscuz