Merhabalar,
Dutch Roll dediğimiz sistemin yaptığı iş, üzerine bağlı olan kamerayı döndürmek aslında. Bunu belirli açılar ve hızlarda yapabiliyor. Biz bu sistemi 2.Bölüm giriş çekimlerimizde kullandık.
Peki nedir bu Dutch-Roll? Yukarıda söylediğim gibi, bağladığınız kamerayı bir kontrol paneli yardımıyla istediğiniz yönde istediğiniz kadar çevirmeye yarayan bir alet. Bu alet çekimlerde sıklıkla kullanılır, fakat genelde açıları sabittir, ve de örneğin 180 derece döneni x fiyatken, 360 derece döneni 2x fiyattır.
Biz 2.bölüm çekimlerine başlamadan önce yaptığımız toplantıda, izlediğiniz gibi bir giriş yapmak istediğimize karar verdik. Bu aleti kiralamak gerekiyordu, fakat biz bu işi kendi imkanlarımızla kotarmaya karar verdik. Dutch roll sistemi basit bir sistemdi bizce, ve de yapılması o kadar da zor değildi, sonuçta bir motorun dönüşünü kontrol etmek ve kamera ağırlığını dengede tutmak dışında çok bir zorlayıcı tarafı olmayan bir projeydi.
İhtiyacımız olan yataklı bir step motor sistemine bağlı bir kamera tutacağı, onu kontrol eden bir elektronik sistem ve yazılımdı.
ELEKTRONİK KISIM:
Önce neye ihtiyacımız var bir bakalım,
Elektronik Malzeme Listesi:
- Step Motor sistemi – Biz hurdadan kayışıyla aktrmasıyla hazır bir sistem bulduk. Aslına bakarsanız hurdaya çıkmış bir kredi kartı basma makinesinden söktük.
- Step Motor sürücüsü – Biz Pololu A4988 kullandık.
- Arduino veya başka bir mikroişlem yapabilen arabirim
- Fan ve heatsink -> Step motor sürücüleri genelde çok ısınır, o yüzden çalışma esnasında soğutma mutlaka olmalı. Yoksa sürücünün kontrol mekanizması devreye girerek sistemi kapatıyor, veya alet kararsız çalışıyor.
- Potansiyometre (biz 5 kiloohm kullandık, çok da önemli değil aslına bakarsanız değeri) Bu potansiyometreyi dönme hızı ayarı için kullanacağız.
- 2 tane On/Off butonu, 1 reset butonu, 2 tane 2’li komutatör
- Çeşitli kablolar, erkek dişi pin uçlu
- 12V, 4a güç kaynağı, bizim kullandığımız eski bir laptop adaptörü.
Şimdi, işin yapımı ve bazı püf noktaları.
Öncelikle, bizim step motorumuz 4 kablolu bipolar bir step motordu, ve nema23’tü. Bu tipte bir motoru sürebilmek için gereken sürücü de ona uygun olmalıydı, o yüzden yeşil veya kırmızı renkte olan A4988 yerine daha kuvvetli bir sürücü olan DRV8825’i kullandık.
Bağlantı şeması:
Potansiyometreyi hız ayarı için kullandık, bağlantısı aşağıdaki şekilde.
Butonları ve komutatörleri limitswitch gibi bağladık, yani butona tıklandığı anda sisteme sinyal gidecek ve tıklandığında yapması için programlanan görev her neyse onu yapacak. Çiftli komutatörler için de aynı şey geçerli. Biz butonları şöyle kullandık.
1 on/off butonu ana sistemi açmak ve kapatmak için
1 on/off butonu manuel olarak çalıştırmak için
1 reset butonu programlanan komutu çalıştırmak için
1 komutatörü sol-sağ, diğer komutatörü de 90-180 derece belirlemek için kullandık. Yani birinci komutatörü sola çekip, ikinci komutatörü sağa çekip çalıştırma düğmesine bassaydık; alet sola doğru yani saat yönünde 180 derece dönüş yapacaktı. Manuel butonuna aldığımızda ise derece kısıtımız olmadan istediğimiz kadar dönebilecekti. Mikroişlemci bağlantıları aşağıdaki gibi olacak.
YAZILIM KISMI:
Aleti çalıştırabilmeniz için gereken *.ino dosyasını şuradan indirebilirsiniz –>> DUTCH_ROLL2.zip
MEKANİK KISIM:
Özkan’ın kısmı geliyor! Sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek sayfa güncellendiğinde bilgi sahibi olabilirsiniz.
SON NOTLAR:
Elbette Murphy kanunları her zaman çalışır! Tam tepedeyken alet bozulunca mecburen tamir etmek zorunda kaldık!
Bu tip durumlara her zaman hazırlıklı olun, defalarca test yapsanız da, o alet tam çalışması gereken zamanda çalışmayacaktır 🙂
KAMERA ARKASI:
Türk İşi ekibi sosyal medya hesapları:
Facebook: facebook.com/ntv.turkisi Twitter: @ntv_turkisi Instagram: ntv_turkisi Youtube kanalı: TÜRK İŞİ
Kişisel hesaplarımız:
Murat Kızılkaya Twitter: @muratkizilk, Instagram: muratkizilk
Metin Şahin Twitter: @MetinSahin_m, Instagram: METINSAHIN_M
Fatih Yıldız Twitter: @FatihTvittir, Instagram: fatihyildiz1981
Özkan Özarslan Twitter: @ozkankim, Instagram: ozarslanozkan
Yanıtla
5 Yorumlar on "Dutch Roll Kamera Aparatı Nasıl Yapılır?"
Heat Sink dediğin şu mu abi?
http://www.robotistan.com/Mini-Sogutucu-A4988-ile-Uyumlu,PR-2754.html
Evet, ta kendisi. Eski bir anakart vs varsa onların kuzey köprüleri (north bridge) entegrelerinin üzerinde büyük güzel olanları vardır. Onları kesip kullanabilirsin para vermemek için.
Abi bence arduino yerine pic veya arm kullanilabilir hem daha performansli hem daha az masrafli hemde daha mini
Evet, kesinlikle 🙂 Orada çok çabuk bir çözüme ihtiyaç vardı, o yüzden bu şekilde ilerledik. Yoksa sadece 328’i çıkarıp kullanmak bile yeterli olur.
Salut,Merci de prendre en cnisode9ration mes remarques. Bien que j insiste sur les points ne9gatifs, il n en reste pas moins que MyBoard est d une part la seule application actuellement aussi pratique (et ressemblante au Dashboard), et que au stade de beta, ce projet e0 de9je0 un avenir tre8s prometteur Keep up the good work too !