Önemli Not: Soru sormadan önce arama kısmından arayabilirsiniz. Ayrıca sorularınızı ne kadar ayrıntılı sorarsanız o kadar doğru ve net cevap alırsınız. Ekibin sizlere yardımcı olabilmesi için soru sorarken lütfen mümkün olan bütün dokümanları sağlayın (resimler, videolar, şemalar, kullanılan malzemeler, kodlar) ve soruyu/sorunu tam olarak tarif edin.

Nasıl Yapılır?
+ İcatların yapılışı daha ayrıntılı anlatılsa çok güzel olur.

– Elimizden geldiğince ayrıntılı anlatmaya çalışıyoruz ama vakit çok dar ve bir taraftan da herkes farklı farklı işlerde çalışıyor. Biz de akşamları projeleri tamamlamaya ve hafta sonları çekim yapmaya devam ediyoruz. Dediğiniz gibi bir anlatımı ancak internette yapabiliyoruz. Kaldı ki orası da sizin yorumlarınız ve geri dönüşlerinizle gelişecek. Biraz rahatlayınca çok daha detaylı olarak bütün çizim ve kodları paylaşmanın dışında; işin püf noktalarını ve dikkat edilmesi gereken, bizim de yaşadığımız ve üstesinden geldiğimiz problemleri anlatarak sizlerle tecrübelerimizi paylaşmak istiyoruz.

3D Printer Nasıl Yapılır?

+Çift extruderli printer için yazılımda değişiklik yapmak gerekir mi? Çift extruderli ile objeyi iki renk basabilir miyiz? Fiyatı ne kadar tutar?

– Selamlar, çift extruderli olan için yazılımın konfigürasyon dosyasına girip çift extruderli moda almanız gerekli(extruder count), ayrıca 2 extruderin birbiriyle olan mesafesini(offset) belirlemeniz gerekir. Tabi baskı alanı ve step ayarları farklı, onları da uygun şekilde değiştirmeniz gerekiyor. Ama aynı yazılımı kullanabilirsiniz. Biz 2. extruderi support basmak için kullanıyoruz genelde. Farklı renk filament kullanarak çift renk baskı almanız da mümkün. Toplam maliyet 1500-1600’ü bulabilir, çünkü kullanılan 12mm çaplı vidalı mil(ball screw), lineer kızaklar ve arabaları maliyeti arttıran unsurlar olacak. Eğer bir CNC erişiminiz yoksa bir de lazer kesim maliyetleri olacak tabi. Ama bizim metodlarla (ordan çıkar buna uydur ) çok daha altına düşersiniz.

+İlk printerın baskı alanı ne kadar? Paylaştığınız yazılımı direkt kullanabilir miyiz?

– Baskı alanı 200x200x200mm. Evet bizim ilk modeli yaparsanız, çizimleri kullanırsanız, yazılımı direkt atarak çalıştırabilirsiniz.

+Z eksenini hareket ettirmek için kaç motor kullanılıyor? Z eksenini taşıyan nedir? X ve Y eksenlerinin hareketleri için ne kullandınız?

– Tek motor kullanılıyor ama 12mm çaplı ball screw (vidalı mil) kullandık, o yüzden sistem rahat çalışıyor. Z eksenini şu şekilde düşünebilirsiniz. Normalde pahalı bir sistem olan Vidalı Mil (Ball Screw) ve Vidalı Mil Somunu (Ball Screw Nut) yerine ucuz olsun diye M8 tij-saplama ve M8 somun kullandık. Datada M8 somunun yuvası var fakat M8 somun koymamış olabilirim. Hareket için x ve y eksenlerinde kayış kasnak mekanizması kullandık.

+ Tablanın hareket etmesi ve eritici ucun yukarı aşağı hareket etmesi için kodda değişiklik yapılıyor mu?

– Kodda bir şey farketmez aynı şekilde çalışır. Zaten motor yönlerini sürücü üzerinden ayarlarsın (4 kabloyu çıkarıp tam aksi yönde takarak 1.2.3.4 →4.3.2.1 gibi)

+ İyi bir printer yapmak için ne önerirsiniz?

– Eksenleri biraz büyütebilirsin ve Makerbot’un yeni modellerini beğeniyorum ben, onları araştırabilirsin.

+ Arduino’ya kodu yüklerken hata veriyor veya bir yere kadar gelip orada hiçbir şey yapmadan takılıp bekliyor. Sorun nedir?

– Programı Arduino’ya atarken bir yere kadar gelip bekletmesi ya da donması sık rastlanan bir durum, eğer doğru kart tipini ve portu doğru seçmenize rağmen yapıyorsa genellikle güç problemi ya da RX portuna takılı başka bir cihaz olmasından yapabilir. Üzerindeki bütün diğer bağlantıları çıkarıp sadece Pc ve USB bağlantısı kullanarak yüklemeyi denerseniz sorun çözülür.

+Arduino sorunları genel olarak nasıl çözülebilir?

– Siteden verdiğimiz yazılım Arduino 1.0.5 ile çalışıyor. Sürücüleri doğru kurmanız önemli. http://www.arduino.cc/en/Main/Software Buradan indirebilirsiniz.
Windows 8.1 64 Bit için özel yükleme yapmanız gerekebilir, bazen sorun çıkarıyor. Sorunsuz kurmak için şu adımları izleyin -> http://www.makeuseof.com/tag/how-can-i-install-hardware-with-unsigned-drivers-in-windows-8/
Link içeriği şöyle:
1. Mouse’u sağ alt tarafa getirip, ayarları tıklayın. Pc ayarlarını değiştir’i tıklayın. (Türkçe çeviri farklı olabilir, benzer bir ifadedir.)
2. Genel’in altında şimdi tekrar başlat’a basın. Bilgisayarınız tekrar başlatılacak. Sonrasında gelen ekranda sorun gider’i seçin.
3. Gelişmiş özellikler -> Başlangıç seçenekleri -> tekrar başlat
4. Bu ekranda 7 veya F7 ye basın. Bilgisayarınız bir daha tekrar başlatılacak.
5. Tekrar başladığında bu oturum için sürücü imzalama gerekmeyecek.
NOT: Buraya kadar olan işlemleri daha kısaca yapabilmek(ve sadece bu oturum değil tamamen sürücü imzalamayı devre dışı bırakmak için) için cmd.exe açın ve şunları ayrı ayrı yapıştırıp enter’a basın ->
bcdedit -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECKS
bcdedit -set TESTSIGNING ON
Denetim masası -> sistem ve güvenlik -> aygıt yöneticisi -> portları bulun ve yanındaki + işaretine tıklayarak açın.
6. Arduino takılı değilse takın, portlar altında görünecek. Çift tıklayın. Sürücü güncellemeyi seçin ve dosya seç diyerek bilgisayarınızdaki arduino.inf dosyasını gösterin. Genellikle program files altında arduino içindedir. Yoksa da Arduino sitesinden indirdiğiniz klasörün içinde var. Sonrasında kurulum tamamlanacak.

Bu işlemlerin ardından, denetim masası -> sistem ve güvenlik -> aygıt yöneticisi, portların yanındaki artıya basarak genişletin, Arduinonun takılı olduğu portu bulun, çift tıklayın ve sürücüyü güncelle -> bilgisayarımdan seç diyerek bilgisayarınızda arduino.inf dosyasını gösterin. Genellikle şurada olur c:/program files/arduino/drivers/arduino.inf veya c:/program files(x86)/arduino/drivers/arduino.ini
Diğer bir problem kütüphanelerin eksikliği olabilir. Verdiğim yazılım dosyasının içerisinde arduinoaddons diye bir klasör ve onun içinde de libraries klasörü var. Bu klasörün içindeki kütüphaneleri, Arduino program klasörünüzün içindeki libraries içine kopyalamanız ve Arduino IDE’yi tekrar başlatmanız gerekiyor.
Tabi burdan tahmin yürüterek yardımcı olmak da çok zor, o yüzden o kırmızı yazılarda ne yazdığı çok önemli. Eğer bu adımlar sorununuzu çözmezse, o kırmızı yazıların içeriğini de bize yazın ya da screenshot atın ki, tam olarak anlayalım.
Kolay gelsin!

+Arduino’da Turuncu satırda :expected unqualified before ‘switch’ alttaki siyah satırlardada kırmızı yazıyla İnfile included from/dogm_lcd_implementation.h:40
Ultralcd_at7920_u8glib_rdd.h:46 error:expected unqualified-id before ‘switch’ uyarılarını veriyor. Sorunun ne oldugunu söyleme imkanınız var mı?

– Burada görünen uyarılar(kırmızı yazılar) sistemin işlevselliğini etkilemez. Bunları görmek istemiyorsanız, File>Preferences>”show verbose output during” yanındaki compilation ve upload kutucuklarının işaretlerini kaldırabilirsiniz.
Ama herkese ek bilgi olsun, ne olduklarını açıklayayım. HardwareSerial, Arduino içindeki temel kütüphanelerden bir tanesi. Serial objesini işleyen kütüphanenin bir parçası da bu dosya. Bu dosyanın içerisinde bazı değişiklikler yaparak bu sorunu çözebilirsiniz, fakat dediğim gibi sizin uygulamanızın düzgün çalışmasını engelleyecek bir sorun teşkil etmiyor. Gerekli olmasa da, hangi satırlarda değişiklik yapılması gerektiğini şu linkten öğrenebilirsiniz. –>>http://www.arduinoos.com/2014/06/compiler-warnings-part-1/
Kolay gelsin!

+Hangi step motorları kullandınız ve motorları nereden aldınız?

– Hurdacılardan tabi ki. Nema 17 kullanmanı tavsiye ederim, sıfırları pahalı oluyor ancak piyasada ucuzlarını bulmak mümkün. İnternette ucuza bulabilirsin ya da Karaköy’de, Selanik pasajında 25-30 liraya Nema 17 satan dükkanlar var. Çıkma Nema 17 diye sorarsan yardımcı olacaklardır.
Nema 17 Amerika merkezli “National Electrical Manufacturers Association” isimli elektrikli cihazlar üreten bir derneğin çıkardığı standart.
Bu amcalar demişler ki “ya biz bu makineleri yapıyoruz, ama yarın bu yaptığımız makinelerin içerisinde bir sorun olur da motorlarını değiştirmemiz gerekirse. Motor bağlantı flanşlarına bir standart oluşturalım. Hangi makineye hangi motor bağlanabilir anlayalım.”
Bu amaçla Nema 17 nin motor bağlama flanşı 1.7 inch x 1.7 inch bir plaka(43.18×43.18 mm kare)
Bu 17 değeri bize motor bağlama flanşını anlatıyor. Motorun gücü kuvveti hakkında bir bilgi vermiyor.
(özet isteyenler buraları geçsin)
“NEMA” DDMMLLL-CCCIVVVSSSW gibi her motorun yanında bir rakamlar harfler yazar. Bu seri no motorun “Tc Kimlik no”sudur diyebiliriz.
Buradaki DD Diameter(Çap) / Faceplate size (Flanş Çapı )
MM Mount type (bağlanma tipi)
C olursa : Balık gözü şeklinde flanş;
D olursa : Diş çekilmiş flanş;
CD olursa : sadece delikli flanş.
LLL Motor Boyu inch cinsinden.
CCC Faz Akımı ccc/10 amper.
I İzolasyon sınıfı Maksimum çalışma sıcaklığı:
A: 221 °F (105 °C);
B: 266 °F (130 °C);
F: 311 °F (155 °C);
H: 356 °F (180 °C)
Genel söylersek motoru maksimum çalışma sıcaklığından 5 °C fazla sıcaklıkta çalıştırırsak motor ömrümüz yarı yarıya azalacaktır.
VVV Faz voltajı vvv/10
SSS Step 1 Tur atması için motora vermen gereken step
W Kaç kablolu bağlantı
A: 2 kablo;
B: 3 kablo;
C: 4 kablo;
D: 5 kablo;
E: 6 kablo;
F: 8 kablo
Örneklendirirsek :
NEMA 34: 3.4 inch çapında step motor.
NEMA 34D: 3.4 inch çapında step motor, flanş bağlı.
NEMA 34CD: 3.4 inch çapında step motor, flanş bağlı ve deliklere diş açılmış.
NEMA 34D016 3.4 inch çapında step motor, 1.6 inch boyunda ve flanşlı.
NEMA 34D016-016B053200A 3.4 inch çapında step motor, 1.6 inch boyunda ve flanşlı,faz akımı 1,6 amper , b sınıfı izolasyon, 5.3 V faz, tur başına 200 step, 2 kablolu bağlantı.
Senin videoda gösterdiğin motorlarda nema 17 ama biraz düşük kalite ve torklarıda düşük.
Özetçiler buradan devam edebilir.
Step motorlarda motor boyu arttıkça tork artar. Eğer motor bağlantı flanş delikleri arası merkezden merkeze 31 mm geliyorsa o motor nema 17 dir. senin gösterdiğin motorlar z ekseni için uygun olsada x ve y ekseni için zayıf kalabilirler. Makine çalışır çalışmasına ama hızlı hareket etmeyebilir. Fazla ısınabilir.
Kullanacağın motorların devir başına step sayılarıda aynı olursa daha sonra ayar yaparken kafan karışmaz.

+Kendi tasarladığım printer için stepper motorlarda kullanacağım dişlilerin ve ball screw dediğimiz parçaların yarıçapları ile alakalı olan kod bütününü nereden bulabilirim?

– Ayarları configuration.h dosyası içerisinden yazabilirsiniz. Aradığınız değişken DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT. Buradaki değerler makinenize göre hesaplamanız gereken değerler. Yani örneğin gt2 kayış kullandıysanız hatvesi 2mm dir ve 20 diş varsa toplam 40mm yol gider bir rotasyon için. Eğer microstep jumperlarınız takılıysa, ve sürücü destekliyorsa, 16x microstepping için ve 1.8 derecelik motorlarla (360/1.8)*16/40 sizin aradığınız değer olacaktır. Parantez içindeki değerler sırasıyla x, y, z ve extruder için. Kolay gelsin

+Motor sürücüyü kendim yapmak istiyorum. uln2003a kulanılması gerekiyor. Devrede Pıc16F84’de var. Sürücüyü nasıl tasarlayacagım,tasarladıktan sonra Arduino’ya direkt aktarılabilecek mi o kısımda takıldım. Pic kullanma kısmını da anlatabilir misiniz?

– Bağlantı çok basit, şurada bir şema var. L293D entegresi de kullanabilirsin. PIC, Arduino’dakiyle aynı, 4 pine giriş yapacaksın, senin açından çok bir fark olmayacak.

+ Sigma profillerin birbirine bağlantısı ortalarındaki Ø4.5 deliğe diş çekilerek mi yapılıyor? Yoksa profilin dışından L parçası ile mi yapılıyor?

– Sigma profilleri L bağlantılarını kullanarak monte ediyoruz. Ya da datada ONALT.sldprt isimli parçanın iki ucuna M5 diş açıp, deliğin karşılığındaki profilleri boydan boya çap 5.5 ile delip, Mercimek başlı M5x20 vidalar da kullanabilirsiniz. M5 Mercimek başlı vidalar sigma profillerin kanallarına tam uyuyor.

+ Profiller dışındaki diğer parçalar (rulman,cıvata v.b hariç) 3d printer çıktısı mı?

– Profiller dışındaki diğer parçaları, parçaya göre 3d printer, router veya freze ile işleyebilirsiniz.

+Printerda Arduino Uno kullanabilir miyiz?

– Yapılır, ama yapma Çok iş çıkartır sana, konfigürasyon değiştirmen ve pinleri boşa çıkarmak için shift registerlar kullanman gerekir. Yazılımda da bazı değişiklikler gerekiyor. Üstelik sonrasında bir şeyler eklemek istediğinde sorun yaşarsın. Gerek yok o kadar teferruata derim.

+Projelerde genel olarak hangi yazılım dili kullanılıyor?

– Değişiyor, pek çok yazılım dili bir arada çalışıyor. Ancak Arduino prototipleme kartı örneğin, C benzeri bir kod sistemiyle çalışıyor. Fakat robotu kontrol etmek için yazılan Android uygulaması Java mesela. Bununla da bitmiyor tabi, web üzerinden haberleşmek için de web tabanlı başka yazılımlar kullanılıyor. Proje postlarında anlatıyorum aslında hepsini.

+Printerda şasi olarak ne kullandınız?

– 3D printerın şasisini 20×20 Sigma Profillerden yaptık. google a sigma profil yazarsan bazı firmalar çıkar. Biz doğuşkalıp tan aldık.

+Marlin dosyasının içinde Arduino ile açabileceğim bir dosya bulamadım.

– Marlin.ino yoksa, marlin.pde dosyasıyla açabilirsin.

+ Listede 5 tane sürücü alın yazılmış ama resimde 4 adet sürücü var. 5.sürücüye gerek var mı?

– Evet yok, 2. printer için gerek var büyük olan. Kafa karıştırmamak için değiştiriyorum 4 adet sürücü yeterli. Tek sürücü ile Z eksenine bağlı 2 motoru süreceğiz. Eğer büyük printer olsaydı ekstra sürücüyü 2. extruder için kullanacaktık.

+Yazılımı nereye atacağız?

– Arduino sürücülerini sitesinden indirip kurun, Arduino’yu bilgisayarınıza takın ve tanımasını bekleyin. Tanıdıktan sonra Arduino IDE ile verdiğimiz dosyayı açın, kartı ve portu belirledikten sonra upload derseniz karta atacaktır.

+Bu printerla baskı devre yapılabilir mi?

– Bununla olmaz tabi, çünkü extruder mekanizmasının farklı olması gerekiyor. Ama benzer bir sistemle yapılabilir, internette örnekleri de var. Biz kendimize bir tane yapmayı düşünüyoruz Vakit bulup yapabilirsek sizinle de paylaşırız.

+Tasarımdaki step dosyasını nasıl açabiliriz?

– Step dosyasını bütün cad programları açıyor. Solidworks Catia ProEngineer

+ Ramps üzerinde z eksen için 2 adet step motor bağlantısı tek sürücü üzerine bağlandığından step motor seçiminde zorlanıyorum. Baktığım step motorlar 1,7A akım çekiyor ve bu akımda iki motoru tek bir sürücüye bağlamak sakıncalı geliyor. Sizce bu akıma sahip iki motoru tek sürücü ile sürmem doğru mu?

– A4988 üzerindeki potansiyometre ile akım kısıtlaması yapabilirsin, ve motorların büyük ihtimalle düşük akımla da çalışacaktır. A4988 sürücüler iyi bir soğutmayla (burası önemli) 2A akımı rahatlıkla kaldırıyor, kaldı ki çok daha fazlasını sorunsuz kaldırdığını kendi deneyimlerimden biliyorum Dolayısıyla motorların bana sorarsan problemsiz çalışacaktır. Z eksen motorları diğer eksenler gibi sürekli çalışmadığı için de sorun yaşayacağını düşünmüyorum. Ama kitaba bağlı cevap vermek gerekirse, daha düşük akım çeken bir motor almanı önermem gerekiyor tabi ki

+ Seramik ısıtıcı, Termistör, Resistör için önerdiğiniz ısı değerleri nelerdir?

– Isıtıcı en fazla 250, resistör de 100 dereceye çıkacak. Optimum değerler kullandığın filament cinsine ve makine tipine göre değişir. PLA için resistör (heated bed) 60 ve ısıtıcı 200-220 derece civarı olacak. ABS kullanırsan bu değerleri 20-30 arttırman gerekecek. Bu sebeple termistör ve ısıtıcı alırken bu değerleri göz önünde bulundurun. 12V 40w bir ısıtıcı genel olarak işinizi görmesi lazım.
100k ohm 4250 ntc Bu da termistörünüz.

+Printerın boyutlarını değiştirirsek nelere dikkat etmemiz gerekir?

– İkinci yazıcıda iki extruder kullandığımızdan ve tasarımı biraz değiştirdiğimizden. Y ekseninin motorunu bizde değiştirmek zorunda kaldık.
Motorlara binen yük artarsa ve sürücünün üstündeki trimpodu çevirerek motoru sürdüğünüz akımı arttırmanıza rağmen güç hala yetmiyorsa. Motorları büyütmenin zamanı gelmiştir.

+Easydriver ile 1.2 amperlik motor sürülebilir mi?

– Easydriver ile 1.2 Amp üstü motorlar sürdüm. İyi soğutma çok önemli. Yüksek voltaj vermene gerek yok, daha da zorlarsın. Ama yine de onun yerine daha yüksek akım kapasitesi olan bir sürücü kullanmanı tavsiye etmek durumundayım.

+Vidalı mil, step motorlara nasıl bağlanır?

– Kaplin (coupling) denilen olmazsa olmaz bir parça vasıtasıyla bağladık. Bu Kaplin dediğimiz parça çok önemlidir motor bağlantılarında yapmış olduğumuz hataları minimuma indirir.

+ Indiksiyonlu milleri kaç mm çapında seçmeliyiz?

– Indiksiyonlu miller yapacağın tasarıma göre değişmekle beraber 8~10 mm idealdir.

+ Indiksiyonlu milleri x ekseninin hareketini yapanları ve milli vidaya bağlı olanları birleştirdiğiniz bir bağlama aparatı var videoda gördüğüm kadarıyla siyah renkteydi o nu nerden temin edebiliriz?

– Biz onları routerda kendimiz kestik. Ama mil tutucu diye aratırsan bir çok sonuç çıkacak. Bütçene en uygununu al.

+ Milli vida yerine m8 tij cıvata kullanabilir miyiz?

– İlk tasarımımız da biz de m8 tij (gijon) ve somun kullandık bir problem çıkmaz.

+ Milli vidanın çalışma prensibinden bahsedebilir misiniz?

– Vidalı mil bambaşka bir mekanizma. Minimum sürtünme maksimum verim genelde cnc tezgahlarda kullanılır.
Sistem basitçe şu videodan görülebilir.

+ Dönme hareketini lineer harekete nasıl döndürebiliriz?

– Çalışma prensibini hayal etmene yardımcı olması için eline bir somun ve civata al somunun dönmesini engelleyecek şekilde sabit tut, yüksekliği değişecek şekilde olsun. Civatayı yüksekliği sabit kalacak şekilde sabitle dönebilir olsun. Civatayı çevirdikçe somunun yükseldiğini göreceksin.
basit vida somun mekanizması

+ Parçaları basabilecek bir yer var mı?

– Bizim sistemimizin güzelliği de burada. Bizim ilk yaptığımız printeri yapmak için bir printera ihtiyacın yok.
CNC Router diye bilinen 3 eksenli kesim makinesiyle kolaylıkla yapabilirsin.
Piyasaya iş yapan bir sürü makine var.
Anahtar kelimelerini veriyorum. CNC, Router, kesim, ahşap, reklam, il/ilçe.
Malzeme olarak polietilen kullandık.

+ Beyin dalgalarının kontrol eden cihazın adı ne?

– Electroencephalography sensör veya eeg sensör.

+ Limitswitch’in sistemdeki görevi nedir?

– Printerın 0 konumlarına bu limitswitchleri takıyoruz. Sistem çalıştığında motorları bu konumlara doğru çalıştırıyor, ve de bu switchleri fiziksel olarak tetiklediğinde 0 konumunda olduğunu anlıyor.

+Limitswitchi motorun yanına mı yoksa panel gibi bir kısma mı koyalım?

– Tasarımına uygun herhangi bir yere koyabilirsin. Genelde bir parçayla beraber millere tutturulur, ama şart değil.

+ 17pm-j212-g2st bu printer için uygun mudur?

– Motorlar biraz ufak geldi gözüme çok ivmeli hareket etmez ama makine çalışır.

+ Baskı alanını nasıl artırabiliriz internette bir kaç sitede heated bed buldum fakat bunların boyu 21.4×21.4 idi bunu büyütmek istersek heated bedi kendimiz mi yapmamız gerekir? Buna göre çerçevenin boyutları nasıl ayarlanmalı?

– Çerçevenin boyutlarını degistirmede bir sıkıntı yok oransal olarak büyütme lazım. Fakat yapacağın Heated bed in direnci orjinal aynı olması lazım. Buna dikkat et.

+ İkinci yaptığınız printerın çizim dosyalarını da eklemeniz mümkün mü?

– Onu bilinçli olarak eklemedik. O biraz zorlu bir proje, ve daha önce bu tip bir proje yapmamış olan arkadaşların yönelmesi durumunda üstesinden gelmeleri çok zor olacak. Ve çoğu arkadaşımızın yönelimi ‘Madem yapıyorum, iyisi olsun!’ şeklinde oluyor, ve büyük ihtimalle ilkini atlayarak ikinciye başlayıp, çok zorlanıp, yarıda bırakacakları maliyeti yüksek bir proje olacak. Bunu istemiyoruz. Bu işler progresif olarak ilerlemeli. Tecrübemize güvenin. Eğer daha önce 3d printer yaptıysanız ve ne yaptığınızı iyi biliyorsanız, bu proje için bizimle kişisel hesaplarımızdan irtibata geçin.

+ Tesla bobininde güç kaynağı olarak lipo 3.7 volt luk şarjlı batarya kullanmam sorun yaratır mı?

– Kullanabilirsin. 1.5v pil bile olur, ama devreni ona göre tasarlaman gerekir.

+ Y ekseninde boyunu biraz uzatmak istiyorum yazılım kısmında çok sıkıntı çıkarır mı?

– Merak etme yazılımdan kolayca ayarlanabilir. Marlin kullanıyoruz biz ve gayet memnunuz.

+Nema 17 bulamadım Nema 23 bulabildim ama 6 kablo var çalıştırabilir miyim?

– 6 kablolu stepperların bağlantısı için de 4 kablosunu kullanabilirsin. Ölçümlerini yap ve 2 bobini bul. Onları kullan diğer 2 kabloyu hesaba katma.

+Heated Bed ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Alt kısmında 3 delik var bunlardan bir tanesi artı lakin diğer ikisinden hangisi eksi?

– Heated bed, bildiğin gibi tablayı ısıtan kısım. Bunu satın alabileceğiniz gibi PCB kullanarak üretmeniz de mümkün. Yani verdiğim linkten devreyi indirecek, lazer yazıcı ile asetatlı kağıda bastıracak, bakır levha üzerine ütü ile geçirecek, ve de perhidrol+Hcl karışımından geçirerek devreyi çıkaracaksınız. Eğer bizim gibi mk2b kullanıorsan örneğin,o bahsettiğin delikler bir tarafta 1 tane diğer tarafta 2 tane gibidir. 1 tane olana (+) ve diğer 2 tane olanın her ikisine de (gnd) lehimleyeceksin. Şu resimdeki gibi. Kalın kablo olmasına dikkat et. Ortasındaki deliğe termistör yerleştireceksin, ki heated bedimizin kaç derecede olduğunu bilelim. Şu resme bakarsan anlayacaksın.
Altına da 4 tarafına yaylı vida koyuyoruz biz ve de 12V uyguluyoruz. Kolay gelsin

+ Güç kablosunu prize taktığımda arduino normal bir şekilde çalışıyor fakat ekrana görüntü gelmiyor. Arduino ve pc haberleşme kablosunu taktığım da ekrana görüntü geliyor. Bunun sebebi ne olabilir?

– Güç problemi gibi gözüküyor. Gerekli 5v voltajı Usb üzerinden alıyordur. Arduino’nun regülatöründe sorun olabilir. 5v pinlerini ölç ve doğru voltaj değerleri olduğuna emin ol. Eğer kısmen de olsa (3.5-4v) geliyorsa, o zaman sistem korumaya geçiyordur, onun da çözümü var. Başka bir Arduino ile deneyip sonucu bildir bana. Eğer çalışmazsa başka bir çözüm önereceğim.

+ Ardunio yerine raspberry kullanmak bir problem çıkarır mı yoksa daha mı çok iş görür?

– Bence herkesin kullandığı gibi Arduino kullanın. Hem kaynak bulmanız çok daha kolay, hem de firmware ile uğraşmak zorunda kalmazsınız. 3D printer’ı kontrol edecek olan firmware (ki biz Marlin kullanıyoruz) Raspberry uyumlu olmalı. Bu yazılımlar açık kaynak kodlu var, fakat diğerine oranla çok daha az hata tespiti/ayıklaması yapılmış, ve de daha yavaş çalışıyor.

+Bu printerın maliyeti nedir?

– Biz hurda malzemelerden faydalandık ve çoğu parçayı atölyede ürettik. Bu yüzden 200-250 TL gibi bir fiyata hallettik. Siz verdiğimiz malzeme listesiyle internetten fiyat karşılaştırması yaparak maliyetinizi hesaplayabilirsiniz.

+ Extruder kısmını çizimde olduğu şekliyle parçaları kestirip çalıştırabilir miyim?

– Evet bütün kısımları çalışacak şekilde çizildi . Router da kestirip sistemi toplayabilirsin.

+ Baskı kalitesi bir türlü istediğim gibi değil.Sizin G code ayarlarınızı öğrenebilir miyim ?

– Bizim ayarlarımız basacağımız parçaya göre değişiyor. İnternetten hazır bir gcode basmayı dene bakalım. Hala problem varsa sorun mekanik olabilir.

+ 3 boyutlu görüntüyü “gcode” a çevirdikten sonra SD karta mı yüklüyoruz? Yada SD kart kullanmadan PC ile haberleştirme sağlamak istersem bu kodları nereye yükleyeceğim?

– Evet, Arduino üzerindeki firmware bir gcode yorumlayıcısı. Dolayısıyla çizimlerini Slic3r veya Cura benzeri bir program kullanarak .gcode dosyasına dönüştürmen ve o şekilde SD karta atman gerekecek. Sd kart sistemin yoksa da pc üzerine kuracağın Repetier Host yazılımı ile 3d printera direkt bağlanarak kodları gönderebilirsin.

+ Projede 3step(1Nm-2.8A), 2servo motor(400w) kullanılacak. Bu motorları uygun sürücüleri ile birlikte RAMPS kart ile kullanabilir miyim? Yoksa RAMPS yalnızca A4988 yada DRV8825 ile mi kullanılabilir?

– Ramps bağlantılarını doğru yaptığın müddetçe motoruna uygun başka sürücü kullanabilirsin. Ramps dediğimiz kart, Arduino ile elektronik aksam arasındaki bağlantıları kolaylaştırma amacıyla yapılmış bir kart. Bu kartı kullanman şart bile değil. Ama işleri çok kolaylaştırıyor. Üzerindeki stepper sürücü yuvaları ise 8×2 şeklinde pololu tipi sürücülere göre yapılmış.

+ Bu projede başlangıçta yalnızca elektronik kısmın montajıyla ilgileneceğim bu yüzden marlin kodları içerisine yüklenmiş ve kullanılacak malzemelere göre gerekli düzenlemeleri yapılmış programların arduinoya yüklenmiş haliyle ve RAMPS kartla birlikte satışını yapan bir site biliyor musunuz? Sanırım siz satış yapmıyormuşsunuz.

– Maalesef öyle bir yönlendirme yapamıyorum. Ancak son derece kolay bir işlem, bence sen yapmalısın. Arduino’yu bağla, kodu at, üstüne Ramps tak. 5 dakikanı almaz.
Çok kolay gelsin.

+ http://www.robotistan.com/3b-yazici-extruder-makerbot-reprap-uyumlu-step-motorlu-extruder bu kiti kullanmak istiyorum modeli fark eder mi? Ayrıca yazılımda değişiklik yapmam gerekir mi ?

-Bence fiyatı çok pahalı. Model fark etmez, motor datasheet’ine bakman lazım. Standart nema 17 ise adım açıları vs tutuyorsa değişiklik yapmana gerek yok.

+ Merhaba, kendi kullanımım için prusa i3 yazıcı topladım arduino mega 2560 ve ramps 1.4 kullanıyorum marlin üstünden yazılımı atıyorum. Ayrıca full graphic lcd kullanıyorum. Sorunumda bu kısımla ilgili. Başlattığım zaman ana ekran geliyor sıcaklıkları görebiliyorum herşey çalışıyor rotary encodera bastığım zaman menüyü gösteriyor fakat menüde rotary encoderı çevirdiğim zaman aşağı yukarı hareket etmiyor, Info Screen seçeneğinde kalıyor ve tekrar bastığımda ana ekrana geri dönüyorum.

– Encoder bozuk veya pinlerinde sorun olabilir, onu kontrol etmelisin. Temassızlıktan veya yazılımdaki ekran seçiminin doğru olmamasındandır. Rotary bağlantı pinlerinin doğru pin ile haberleştiğinden emin olman gerekiyor.

+Usb ile pcden arduinoya bağlanınca ekran geliyor fakat ramps üzerinden adaptörle verince gelmiyor.

– Büyük ihtimalle Arduino voltaj regülatöründe problem var, değiştirmen gerekiyor. Arduino’yu değiştirsen de olur. Diğer bir seçenek de kodda konfigürasyon kısmında doğru ekran seçimini yapmamış olman olabilir.

+Mac’te SolidWorks yerine kullanabileceğim bir program var mı?

– SolidWorks yalnızca Windows makinelerde çalışıyor, Solidworks kullanmak istiyorsan, Mac bilgisayarına veya harici bir diske virtualbox kullanarak Windows kurabilirsin. Onun üzerinden Solidworks programını kurabilirsin.
http://www.sihirlielma.com/2012/11/06/virtualbox-mac-windows-yuklemek/
Mac icin CAD prigramlari da mevcut,
http://www.autodesk.com/products/autocad/free-trial
http://www.123dapp.com/design
http://www.sketchup.com/download
https://www.rhino3d.com/mac
Bu tip kaynaklar genelde ücretsizdir. Ancak ücretli olanlarda da işini kolaylaştıracak birçok ek fonksiyon bulunur. Aslında yazılım işinde ilerledikçe de bu iş için en çok kullandığın programın Notepad (hatta Notepad++) olduğunu göreceksin

+ 3D çizim dosyasını arduinoya anlatıp Cnc mantığıyla nasıl çizdirebilirim? Bu işlemi herhangi bir arayüz kullanmadan kodlarla yapabilir miyim?

– Arduino üzerine hazır bir firmware atıp, sonra da gcode göndereceksin. Cnc için açık kaynak kodlu GRBL yazılımını kullanabilirsin. Kaldı ki, 3d printer için olan yazılımlar (Marlin vs) da olur, yazılımın içinden termistör ayarlarını yapman gerek tabi, yoksa error Mintemp hatası alırsın.
3D dosyasını (örneğin STL) öncelikle bu yazılımların anlayacağı .gcode’lara çevirmen gerekiyor. Cnc için .nc de olabilir, ama çok benzerdir. Gcode için Cura, Slic3r gibi Stl alıp onu gcode’a çeviren programlar var. Cnc için de 2 boyutlu kullanılır genelde, onun için de inkscape ve cnc eklentisi kullanarak yapabilirsin. Örnekleri çizim robotu bölümünde verdim.
Kodlarla yapabilirsin tabi, ama gcode’lara hakim olman lazım. Bir de bu kodlar arayüz yoluyla hazırlanırken, ivmelenmeler ve hızlar modelin yapısına göre otomatik olarak hesaplanıyor. Başka bir sürü parametre de var. Arayüzle yapmak işleri çok kolaylaştırıyor.

+Ben olayın nasıl işlediğini bilmiyorum bunu öğrenmek için g codelarla yapmayı planlıyorum yeni başlayanlar için önerebileceğiniz bir kaynak bir yer var mi?

-Şurada bütün gcode’ları bulabilir ve nasıl kullanabileceğini öğrenebilirsin.

+ Repetier host programıyla yazdırmak istediğimde extruder ısınıyor dedikten bir süre sonra seri port hatası veriyor ve bağlantı kopuyor. bu hata daha sonradan oluştu önceleri sorunsuz yazdırabiliyordum. değişik baud rate hızlarını da denedim hareket verdiğimde komut bekliyor deyip bir süre bekledikten sonra yazıcıda hareket meydana geliyor, verimli bir hız bulamadım sebebini de anlamadım doğrusu.

– Configuration.h dosyasında BAUDRATE diye aratırsan, Repetier’de kullanman değeri göreceksin. Portu da doğru seçersen, sistemin normal şartlar altında problemsiz çalışması lazım. Çalışmıyorsa elektriksel bir sorun var demektir. Arduino üzerindeki voltaj regülatöründe/güç kaynağında bir problem oluştuysa, usb üzerinden enerji almaya çalıştığı için bağlantıda problemler oluşabilir. Arduino’yu ya da üzerindeki voltaj regülatörünü değiştirip bir deneyebilirsin. Com port’un da değişeceğini unutma. Ama önce farklı bir usb kablo kullanarak da dene, kablonda da sorun olabilir. Shielded ve ferrit nüveli bir kablo kullanman gerekiyor. Öyleyse de, kablon yanlışlıkla ezilmiş bozulmuş vs olabilir.
LCD ekran kullanmıyorsan da bir an önce edinmeni tavsiye ediyorum, çok iş görüyor.

+ Yazıcının şasisini oluştururken ikinci yazıcının şasesine uygun olacak şekilde oluşturdum. Siz hangi modeli daha verimli buluyorsunuz?

– İkinci printer gayet güzel çalışıyor, ancak ilk yaptığımızı daha sık kullanıyoruz, Açıkçası baskı kalitesi, ayarlar doğru yapıldığı sürece çok da farklı değil. Başka çeşit bir printer yapmak istiyorsan, Ultimaker tarzı bir printer yerine, coreXY ya da Delta tarzı printerları deneyebilirsin. Yaptığın printerin ayarlarını doğru yaparsan diğer printerlara yakın bir baskı kalitesi alırsın, sadece bu sebeple yeni bir printer yapmana gerek yok.

+ A4988 sürücü ve mp42sp-7 ve nema17 step motor elimde olan malzemeler ve marlin ile motorların nasıl çalıştığını görebilmek repetier ile yazıcıya bağlanmak istiyorum fakat hata veriyor.

– Marlin son versiyonu kendi sitesinden indirip bir dener misin? Problem belli ki yazılımdan kaynaklı. Yazılım problemsiz bile olsa, bazen kendi sketch klasörüne kopyalamasına izin vermediğinde de bu sorunu yapıyor. Marlini indir, extract et, kütüphaneleri yerlerine kopyala ve klasöründen marlin.ino’yu aç, kopyalamak isterse ok de, ve derle.

+ LCD ekran kullanmadan SD Kart modülü ile nasıl yazdırma işlemi yapabiliriz?
rapms 1.4’ün aux3 girişinden modülün MISO, SCK, MOSI, CS, GND, 5V uçlarını bağladım. karta önceden stl kodu yükledim. Marlin e baktığımda
//#define SDSUPPORT // Enable SD Card Support in Hardware Console
//#define SD_CHECK_AND_RETRY // Use CRC checks and retries on the SD communication
kodlarını gördüm bunlarımı aktif edeceğiz?

– Bence LCD ekran kullanmalısın, fiyatları uygun ve çok ama çok işe yarıyor. SD kart bağlantılarını şu şemadaki gibi AUX 3’e yaptıktan sonra, diyot bağlantını kontrol et. Eğer Pc olmadan print alabilmek istiyorsan d1 diyot bağlantısını yapman gerekiyor. İstemiyorsan gerek yok.
Kodda söylediğin yer doğru. Seçili motherboard’ın hangisiyse, onun altındaki SDSUPPORT’u açman gerekiyor. M20 ve M21 ile SD kartın çalışırlığını ve içindeki dosyaları kontrol edebilirsin. Çok kolay gelsin!

+ 3d printer’ımıza lazer takarak 2D çizimleri işlemek mümkün mü?

– Elbette mümkün. Biz bunu çikolataya da uyarladık (3D çikolata makinesinden ayrı olarak bir de 2d çikolata makinesi yaptık sonra). Şuradafotoğraflarını ve videosunu görebilirsin. Çikolata yerine lazer tertibatını koyacaksın ve tetikleme için de direkt ramps boş pin çıkışlarından birini kullanacaksın. Çikolata makinesi yazısında detaylar var.

+ Yazıcıda m12 ball screw kullanmışsınız bunu nerden nasıl buldunuz?

– Karaköyde Birlik Rulman var, Bayrampaşada Şahin Rulman var.Oralarda bulabilirsin.

+ Termistör için detay verebilir misiniz?

– Termistörler için 100K Ntc 3950 kullanabilirsin.

+ Malzeme listesindekileri aldığımızda yazıcımızı yapmamız için eksik bir şey kalıyor mu?

– Malzeme listesini detaylandırdım, elektronik kısım için bu listeyi kullanabilirsin.
Mekanik kısımlar biraz keyfi ve tasarıma göre olduğu için onları yazmadım. Bizim tasarım için gerekli parçalar dizayn dosyasının içinde var.

+ bc557 558 aynı tip transistolermi yani 558 muadili 557 mi ?

– Bunu kesin olarak anlamak için her zaman datasheet’ine bakmalısın. Senini sorduğun bc557 ve bc558 arasında kolektör-base ve kolektör-emiter voltajları arasında fark var. Bunun dışında yaptıkları iş aynı. Dediğim gibi her zaman kullanmadan/almadan önce datasheet’inden kontrol et.

+ Bowden extruder kullansak verim artar mı?

– Biz bowden kullandık, verim de aldık tavsiye ediyoruz.

+ Teflon yerine silikon boru kullansam olur mu?

– İzolasyon için silikon tüp de kullanabilirsin. Biz teflon tercih ediyoruz. Derecesine bak ama, farklı malzemeler var piyasada, ısı yalıtımları aynı değil.

+ Bir parçayı düzlemesine yazdırmak için yeterli alan yok diyelim, ama çaprazlamasına yazdırılabilir durumda bunun ayarını program üzerinden gerçekleştirebilir miyim?

– Slicer (Cura, Slic3r) örneğin programında sığdırabildiğin surece objeyi istediğin gibi yerleştirebilirsin sorun olmaz. Dikkat etmen gereken ve bir süre sonra içgüdüsel olarak yapacağın şey, bazı parçaları her şekilde basmamak. Yani parça şekline göre tabla üstündeki yönünü ve konumunu belirlemek. Diğer türlü parça güzel çıkmayacak hatta düzgün basılamayacak bile.

+Arduino ve yazılım hakkında bilgi verir misiniz?

– Arduino üzerine bir yazılım yüklüyoruz (Marlin benzeri). Sonra bir 3d model oluşturuyoruz (3d model çizim programı veya programda gösterdiğimiz yöntemlerden biriyle -lazer tarayıcı/telefon taraması vs). Bu modeli slicer dediğimiz bir programla açıp (Cura, Slic3r vs) baskı değerlerini/ayarlarını belirledikten sonra gcode dediğimiz yazılım kodlarına dönüştürüyor ve lcd ekranımız yoksa bilgisayardan bir program yardımıyla (Repetier Host, Pronterface) Arduino’ya göndererek baskı alıyoruz. Eğer lcd ekran veya sd kart okuyucusu sistemde varsa pcden göndermek yerine gcode dosyasını karta kaydedip direkt 3d printer üzerine takıyor ve ekrandan printi başlatıyoruz.

+ X ve Z eksenleri 9 volt la çalışırken Y ekseni 12 volt la hareket ediyor bu durum bir sıkıntı çıkarır mı?

– Sorun olmaz, standart Ramps kullanıyorsan zaten 12v güç kaynağı kullanacaksın, dert etmene gerek yok. Sürücüye yeterli enerjiyi sağlarsan, gereken potansiyel farkını ve akımı motorlara sağlayacaktır.

+Maliyeti nasıl minimuma indirebiliriz?

– İyi bir printer yapmak ve bunu 100$ altına maletmek çok zor bir iş. Bu işi yapabilmek için kendi elektronik aksamınızı (sürücü, anakart vs) kendiniz üretebilmelisiniz ve bunu çok adette yaparak maliyeti minimuma indirebilmelisiniz (ana parçaları elbette hazır kullanacaksınız, regülatör, termistör, çipler vs). Bu başarılsa bile mekanik kısım daha da dertli, motorları üretemezsiniz. Şase elbette metal olmak zorunda değil, fakat sağlam olmak zorunda, titreşim/esneme olmamalı.
Sonuçta bunları yaptınız iş bitmiyor, düzgün çalışması gerekiyor ‘Pahalı’ printerlarla bile düzgün baskı alamayan bir sürü sorun yaşayan insanlar var, hem de çok
1 adet yapılacaksa eğer, bizim ilk bölümde yaptığımız gibi hurda ve çıkma parçalar kullanarak ve şaseyi küçük tutarak çok uygun maliyetlere bu işi başarabilirsiniz. Biz hobbed bolta kadar kendimiz yaptık mesela.

+ Isınmaya başlarken Arduino kendini kapatıyor muhtemelen heated bed kısa devre yapıyor gibi geldi,rampsin baglantilarinda bir sıkıntımız yok onları kontrol ettik ama multimetreyle bakınca kısa devre var gibi gözüküyor(rampse heated bed bağlıyken olan durum bu, bağlı değilken kısa devre yok) Bu neden olabilir sizce ve nasıl giderebiliriz?

– Heated bedinizin çektiği akıma bakın, gerekenden fazla çekiyorsa sorun yaşıyor olabilirsiniz. En kolay tespit yolu heated bedin kaç ohm olduğunu ölçmek, 1,2-1.5 civarı olması gerekiyor. Daha düşük olursa sıcaklık yükselince Ramps sigortası devreye giriyor.
Heated bed, pla ile baskı alıyorsanız olmasa da olur. Abs için gerekiyor sadece.

+ marlin kodunu düzenlemeye kalktığımda
((
Unable to find C:\Users\AKDAG\Desktop\Marlin-Marlin_v1 – sigma – full graphic lcd\marlin\marlin.pde in C:\Users\AKDAG\Desktop\Marlin-Marlin_v1 – sigma – full graphic lcd\marlin
Error compiling.
))
hatasını alıyorum. Problem nedir acaba? Kütüphane oluşturma işi nasıl yapılıyor bu yazılım için kütüphanemize neleri eklememiz gerekli?

– öncelikle kütüphaneleri Arduino klasörü altındaki “libraries” klasörü içerisine kopyalaman gerekiyor. Gereken kütüphaneler zip dosyasının içinde var.
Sonrasında, zip içindeki marlin klasörünü de Arduino “sketch folder” içine koyman gerekli. Sketch folder’ının adresini Arduino IDE’yi açtıktan sonra file->preferences’a tıklarsan, oradaki kutunun içinde görebilirsin. Marlin ismiyle orada bir klasör ve içerisinde gerekli dosyalar bulunmazsa bahsettiğin sorun oluşabiliyor.
Çıkan jumperları microstep ayarları için kullanacaksın. İdeal olarak hepsini takarak çözünürlüğünü yükseltmek isteyeceksin, dolayısıyla motor sürücülerinin kart üzerinde gireceği yuvaların ortasında bulunan pinlere takman gerekiyor. Her sürücü için 3 jumper’ı şu resimdeki gibi da tak.

Son olarak da sürücülerini takacaksın. Yönleri çok önemli, ters takma. Drv8825 ve A4988 aynı yönde takılmaz, ramps şemasına ve elindeki sürücünün altına bakarak pinleri doğru şekilde birbirine denk getirmelisin. A4988 için şu şekilde takabilirsin.

+ Metin abinin maketini hangi programla üç boyutlu hale getirdiniz?

– Autodesk 123D Catch programını kullanabilirsin.

+ Bizde olan yazıcı hiç kaliteli çıkarmıyor. Yatağa yapışmıyor. Markası Mech. Kime sorsak yazıcı kalitesiz diyorlar.

– Ayarlarınızdan kaynaklı da olabilir, konfigürasyonuyla oynamanızı öneririm. Sonuçta neredeyse çöpten yaptığımız 3d printerla bile çok güzel baskılar alabiliyoruz

+ Mech marka 3D yazıcı kaliteli midir? Piyasadaki en kaliteli yazıcı markası hangisidir?

– Piyasadaki en iyi markalardan biri Stratasys’dir ama çok pahalı tabi ki. Şurada güzel bir liste var, bir inceleyin isterseniz. https://www.3dhubs.com/best-3d-printer-guide

+ Kalem kullanıyorum kartuşlarım çok çabuk bitiyor sizin kullandığınız o büyük rulo filamentleri nerden temin ediyorsunuz?

– Biz kalemi standart üç boyutlu yazıcı filamentine göre tasarladığımız için bulması sorun olmuyor.
Eğer senin kaleminde uyumluysa(çok büyük ihtimalle değildir çünkü kalemi yapan firmalar esas parayı kartuşlardan kazanıyor) internette “3d yazıcı” “filament” anahtar kelimeleriyle arama yaparsan bir çok marka göreceksin. Yada bi yerden numune bulup denemelisin.

+ Şu patlattığınız topun ayrıntılı incelemesini veya nereden aldığınızı söyleyebilir misiniz?

– Top el emeği göz nuru. Bu kadar şeyi kendimiz yaptıktan sonra topa para ermemizi beklemiyordun değil mi?
Top, tek tarafı kapalı boru şeklindeki haznede sıkıştırılan barutun bir fitil vasıtasıyla ateşlenmesiyle oluşan patlamayla çalışan çok basit bir mekanizma. Ama çok tehlikeli olduğundan daha fazla detay veremiyoruz. Bu ufacık oyuncak bile çok tehlikeli !!!!

+ Ben arduino mega ve 1.4 ramps kullanarak 3d printer yaptım ve bunu daha sonra cnc’ye dönüştürmeye karar verdim fakat sistemin çoğu aynı olmasına rağmen extruderi ve sıcaklık ölçerleri devre dışı bırakamadığım için sistem çalışmadı bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz?

– Extuderi kullanmazsan sistemin çalışması engellenmeyecektir. Ama sıcaklık ölçen termistörler önemli. Güvenlik sebebiyle sistem hata verir. Bunu engellemek için kullandığın firmware konfigürasyon dosyasına girerek termal ayarları yapman gerekir. Hangi firmware’i kullandığını yazmamışsın. 3d printer nasıl yapılır yazısının altındaki yorumlarda, sistemin nasıl devre dışı bırakılabileceğini Marlin için anlatmıştım, orayı bir oku.

+ Basacağımız model plastik yerine metal olur mu ?

– Metal olamaz maalesef, çünkü printer yapısı plastik baskı almaya uygun. Metal için kullanılan sistem çok daha başka bir sistem.

+Bu printerdan çok detaylı bir modeli basabilir miyiz?

– Detayı çok olan bir modeli elbette basabilirsin; ancak iyi baskı alabilmek de, printer yapabilmek kadar derin bir konu. Konfigürasyon ayarlarını doğru yapar, doğru malzemeyi de seçersen çok yüksek çözünürlüklü baskılar alabilirsin.

+Dosyalar açılmıyor yardımcı olabilir misiniz?

-Dosyaların açılmaması mümkün değil. Herkes açıyor. Yine de mail at bana ne lazımsa başka formatta göndereyim. fatihyildiz1981@gmail.com

Cep Telefonu Kılıfı (3D Printer) Nasıl Yapılır?

Grabcad vb gibi ücretsiz 3d model sunan sitelerde bir çok telefona ait hazır modeller mevcut kendinize özel modeller oluştururken bu modelleri telefon ölçüleri tırnaklar tuş boşlukları için taslak olarak kullanarak geriye kalan bölgelerde çeşitli çizim programları ile kendinize özel hale getirebilisiniz. Ölçerek sıfırdan oluşturmak için birkaç deneme yapmanız gerekebilir.

– Bizim cep telefonu kabımız Venüs’e özel. Bu yüzden tasarım kısmı için böyle bir yol izledik.
Eğer diğer markalara uygun bir cep telefonu kabı tasarlamak istiyorsanız bende Makar’ın yöntemini öneriyorum.

Dutch Roll kamera aparatı
+Heat Sink’i nereden bulabilriz?

– Eski bir anakart vs varsa onların kuzey köprüleri (north bridge) entegrelerinin üzerinde büyük güzel olanları vardır. Onları kesip kullanabilirsin para vermemek için.

+ Arduino yerine pic veya arm kullanilabilir hem daha performansli hem daha az masrafli hemde daha mini.

– Evet, kesinlikle. Orada çok çabuk bir çözüme ihtiyaç vardı, o yüzden bu şekilde ilerledik. Yoksa sadece 328’i çıkarıp kullanmak bile yeterli olur.

Bıyıklı Güvenlik Robotu

+Potansiyometre ile l298n deki dc motorları nasıl kontrol edebilirim?

-Normalde sadece potansiyometre kullanarak dc motor kontrol etmek çok verimli ve iyi bir metot değil. Enerjiyi kısmak yerine fazla enerjiyi direnç üzerinde ısıya çeviriyorsun çünkü. Ama illa kullanmak istiyorum dersen de potansiyometrenin yüksek watt olması gerekiyor, diğer türlü pot bozulacak ve yanacaktır. Bu değeri de motorunun watt değerini kullanarak hesaplayabilirsin. Doğru olan metot bir mikroişlemci, H-bridge ve potansiyometreyi beraber kullanmak. İşlemci ile potansiyometre değerini okumalı ve motor sürücüsüne bu alınan değerler ile motorların nasıl davranmasını istiyorsan o komutları göndermelisin.

+SD kart modülünü evde kendimiz micro sd kartını mini sdye dönüştüren aparata jumper kabloloları lehimlesek ve arduinoya bi şekide bağlayabilir miyiz ?

-Tavsiye etmiyorum bu tip direkt bağlantıyı, modül kullanmak en sağlıklısı.

+HC-05 bluetooth modülünün ayarlarını nasıl yapacağız? Slave mod,master mod nedir?

-Hc-05’leri birbiriyle haberleştirirken, birini master diğerini de slave yapıyoruz. Burada master yaptığımız tarama, diğer cihazı bulma ve bağlanma görevini üstlenecek, slave olan da bağlantı kabul edecek. Enerji alıp açıldıkları anda birbirlerine bağlanmalarını istiyorsan, bu modülleri AT Komut moduna aldıktan sonra AT komutlarıyla istediğin şekilde ayarlayabilirsin. Birini master diğerini slave yaptıktan sonra, autoconnect özelliklerini açman, master modülüne diğer modülün MAC adresini tanımlaman ve şifresini belirtmen gerekiyor.

+Arabayı yürütmek için ne kullandınız?

-Oyuncak arabaya motor flanşlarını ve motorları direkt monte ettik ve her birine tekerlekler takıp hareketi sağladık. Sistemi de diğer 4 teker ile dengeledik.

+Hirsizsavar in parçalarının fotoğrafını gönderebilir misiniz?

-Şu an bütün parçalar kapalı sistemin içerisinde, o yüzden göndermek biraz zor olacak. Ancak projeler bölümünde detaylı malzeme listesi, kodlar, çizimler ve bütün diğer ayrıntılar var. Bir göz at oraya istersen –>> http://turkisi.tv/hirsiz-avcisi-2015-biyikli-guvenlik-robotu-nasil-yapilir/

Işığa duyarlı robot

 

+Devre şemasını biraz daha açıklayabilir misiniz?

-Şema aslında çok net, ışık sensörleri herhangi bir fotorezistör olabilir, o belirtilmemiş. Hatta ben 1 ayağını (e) kullanmayarak fototransistörle yaptım (bpw serisi).

+Hangi röleyi kullandığımız çok önemli mi?

-Röle olarak 9v röle kullandım. 5v kullanırsan problem yaşayabilirsin. DPDT (double pole double throw) olacak. Resimdeki gibi 8 ayaklı röle al yani. İsteğe bağlı olarak, kumanda tetiklemesini ayrı bir 5v SPDT röle ile yapabilirsin.

+Kumanda devresinde hangi transistörü kullandığımız önemli mi?

-Kumanda devresindeki transistör için herhangi bir PNP genel amaçlı transistör kullanabilirsin, önemli olan devre tasarımı sebebiyle NPN değil PNP olması. En sık bulabileceklerin arasında 2n3906 ve BC557 var.

+Kumanda alıcısı çalışmadı, sebebi ne olabilir?

-Bizdenkinden çıkan tsop1738’di. Genelde bu veya benzeri modeller çıkar ve çalışır. Sökerken zarar vermiş olabilirsin, ölçüm yaparak bir bak bakalım.

+Herhangi bir ledi kullanabilir miyiz?

-Evet.

+TK19 alıcı kullanabilir miyiz?

-Çalışır. Dediğim gibi bir ölçüp bakman lazım. Bacaklar şunlar ->

38Khz sinyal aldığında 3. bacakta L0, sinyal almadığında L1 okuman gerekiyor.

+Ölçü aletinin hangi kademesinde ölçüm yapıyoruz?

-Diyot ölçümü yapar gibi kullan. Potansiyel farkına da bak.

Biyonik Kol
+Elin mekaniğini nereden bulabiliriz?

-Internette inMoov diye arat, biz modeli şurdan indirdik -?http://www.thingiverse.com/thing:17773
http://www.thingiverse.com/search?q=inmoov&sa=

+Printer kullanmadan kolu nasıl yapabiliriz?

-Bu durumda ya firmalardan dosyayı verip bastıracaksın, ya da daha basit bir formülle işi çözeceksin. Yani hortum kesip parmak yapacaksın

+Flex sensörleri test etmek için tek servoluk bir kodu nasıl yazabilirim?

-Kodu buraya yapıştırıyorum direkt. Sensör değerleri 600,900 arasına ayarlı. Sen serial monitörden kendi değerlerine (flex sensörü kıvırınca gördüğün min/max değerler) bakarak uygun aralığı belirle. Bir de servo derecesini 0-180 arası bıraktım anla diye, ama servolar normalde son noktalarına kadar zorlanmaz, sen 10-170 yap mesela. Kolay gelsin
#include
Servo servo1;
const int flexpin = 0;
void setup()
{
Serial.begin(9600);
servo1.attach(9);
}
void loop()
{
int flexposition;
int servoposition;
flexposition = analogRead(flexpin);
servoposition = map(flexposition, 600, 900, 0, 180);
servoposition = constrain(servoposition, 0, 180);
servo1.write(servoposition);
Serial.print(“sensor: “);
Serial.print(flexposition);
Serial.print(” servo: “);
Serial.println(servoposition);
delay(20);
}

+Bu tür projeleri yapabilmek için hangi yeterliliklere sahip olmak gerekir? örneğin tasarımların mekaniği ve yazılımı için hangi programlara hakim olmak gerekir?

-Yazılım anlamında bakarsan, C (C++, C#, Visual C) başta olmak üzere proje tipine göre kullanman gereken birçok dil olacak. Processing bilmen, kolayca arayüzler oluşturabilmeni sağlayacak. Eagle gibi programlar kullanarak devre şemalarını oluşturabilecek, hatta PCB üzerinde kolayca çıkarılabilir hale getirebileceksin. Mobil yazılımlarla entegre etmek istersen Objective C ve/veya Java bilmen gerekecek. Web arayüzleri için Php/Mysql, .Net/Sql, Java/Jquery/Javascript/Css/Html bilgisine ihtiyacın olacak.
Bunların dışında da pek çok program kullanman gerekiyor. Bunlar gözünü korkutmasın kesinlikle, çünkü hem bu işleri kolaylaştıran arayüzler var (Objective C zor geliyorsa Swift kullanarak yapmak ya da mobilde Java yerine App Inventor gibi) hem de hepsini ihtiyacın oldukça yavaş yavaş kullana kullana öğreneceksin. Bir anda hepsini bilerek başlama gibi bir derdin yok, kolaydan başlayarak öğrenerek zora doğru ilerleyeceksin, ve hepsini birbiriyle entegre kullanacaksın.
Mekanik tasarım için de 3D çizim programları kullanmayı öğrenmen gerekiyor. Mühendislik çizimleri için genelde SolidWorks ve ProEngineer gibi yazılımlar kullanılır. Ama örneğin bir sunum veya sinematik bir iş için 3DS Max veya Cinema4D ile daha güzel işler çıkarabilirsin (Doku ve ışıklandırma). Bu konuda sana Fatih daha net bilgi verebilir.
Aynı şekilde mekanik konusunda da Özkan sana daha net bilgi verecektir. Soruları sorarken toplu değil de direkt ilgili kişiye sorarsan daha faydalı olabiliriz sana. Yani mekanikle ilgili bir soru sorarken Özkan’a hitap ederek veya aynı şekilde tasarımla ilgili Fatih’e ve malzemelerle ilgili olarak Metin’e hitap ederek sorularını sor

+ Servo motorların nasıl bağlandığını anlatan şemayı yükleyebilir misiniz?

-Servolarin bağlantısını Nasıl Yapılır? Kısmında anlattık. Sarı sinyal kablosu Arduino pinine, kırmızı ve siyah kablolar enerji girişi.

+1000mf elektrolitik ve 0.1 mf seramik kapasitörleri tam olarak nereye takmamız lazım?

-Kapasitorler kırmızı ve siyah arasına bağlanacak, servoya en yakın noktaya. Sinyal önüne de 220 ohm direnç bağlayabilirsin.

+Flex sensorün çalışma şekli nasıl?

-Bükme deformasyonu ile, metalin grafit ile olan yüzey temas miktarını değiştiriyoruz.

+3D printer için bütün parçaların dosyalarını atabilir misiniz?

-Şurada aradığınız bütün dosyaları bulabilirsiniz.

+Bu kodların bluetooth uyarlamasını nasıl yapabiliriz?

-Kodlar aynı kalacak, sadece modüllerin master/slave ve autoconnect ayarlarını yapman yeterli.

+Flex sensörlerin yapımındaki önemli noktalar neler?

-Ara ara kalibrasyonu tekrar yaparsan sorun yaşamazsın. Hatta kodda referans noktalarını her çalıştırmada tekrar belirleyecek şekilde düzenlersen ona bile gerek kalmaz.
Püf noktaları şunlar:
1. Bulabildiğin en yumuşak kurşun kalemi kullanarak kağıt üzerine en fazla malzemeyi bırakmak (9b vs)
2. Kağıdı dikkatlice ikiye katladıktan ve bakır plakalar arasına sandviç yaptıktan sonra onu da 2 parça asetat arasına alarak esneklik sağlayacaksın; sonra hepsini makaron vs benzeri bir koruyucu kılıf arasına alacaksın.
3. Çok sıkı olmamalı, fakat stabil olmalı. Burası en önemli ve zor kısım. Malzemeler bulundukları alandan kaymayacak ve yer değiştirmeyecek kadar sıkı, fakat sandviç yaptığın malzemelerin rahat hareket edebileceği kadar geniş sarılmalı. Burası senin okuduğun değer aralığını etkileyen kısım. Seninki tahminimce biraz sıkı olduğundan değerlerin dar bir aralıkta kalıyor.
4. Kurşun kalem + kağıt yerine Velostat da kullanabilirsin.

+Servo motorlar neden titriyor?

-Malzeme listesini verirken bu noktaya 5. maddede değinmiştim. Tekrar yazayım.
Servo motorların titremesinin pek çok sebebi olabilir. En çok karşılaşılan durum, verilen enerjinin yetersizliğidir. Pil ile besliyorsan, pillerinin yüksek mAh olmasına dikkat et. Motorların için gereken enerjiyi hesapla (datasheetinde yazar), ona göre güç kaynağı seç.
Diğer sebebi sinyaldeki gürültüler olabilir. Arduino analog pinlerini (boş olanları) gnd’ye vererek çözebilirsin.
Motora yapabildiğin kadar yakın noktaya kapasitörler bağla (104 seramik ve 1000mf elektrolitik, yukarıda anlattım) Sinyal ucuna da 200 ohm direnç tak.
Bunları yaptığın zaman titremelerden kurtulabilirsin.

+Lityum-ion telefon pili kullandım. Nasıl şarj edebilirim?

-O pillerin onaylanmış şarj aletleri ile uygun şekilde şarj edilmeleri gerekiyor! Buradan başka bir şey önermemi beklemiyorsun herhalde
Bu pillerin üzerinde sıcaklık sensörleri ve cut-off devreleri (belirli voltaj seviyesi altına düşmelerini engellemek için) ve voltaj bölücüleri bulunur. Tek hücreli olduklarından aslında normal yollarla şarj edilebilir, fakat dediğim gibi uygun şekilde kendi onaylı mekanizmalarıyla şarj edilmesi gerekiyor.

+Flex sensörlerin bağlantısı nasıl olacak açıklar mısınız?

-Resimdeki gibi yapacaksın, kırmızı kablolar 5v’a giriyor, ortak lehimle tek pin yapacaksın. Siyah kablolar da her birinden ayrı ayrı çıkacak, ve a0, a1, a2, a3, a4 pinlerine girecek (her flex sensör kendi pinine) ve de bir direnç ile ek çıkarıp gnd’ye vereceksin. Resim çok açık aslında, ama istersen önce biraz daha basit projeler yaparak tecrübe kazan.

Düşünce Gücü ile Biyonik El Kontrolü Nasıl Yapılır?

+Sizce elektronik ve programlama hobicilerinin bu tür projeleri hayata geçirebilmeleri için nasıl bir yol izlemeleri gerekiyor?

-Bunların hepsi evinizde bile yapabileceğiniz şeyler! Bolca okuyun, çözüm üretin, bulamadığınız her şey için pes etmeden yerine geçebilecek şeyler uydurun. Flex sensörün 275+kdvye gelmesinin bizi yıldırmaması gibi. Her şeyin bir çözümü vardır, yeter ki Özkan’ın dediği gibi, elinizi kirletmeye hazır olun.

+Ne düşünerek motorları hareket ettirdiniz? Fonksiyon mu? Yada ileri/geri git gibi mi?

-Beyin dalgaları analizi sonucunda bir konsantrasyon seviyesi ölçümü elde ediliyor. Bu seviye kullanılarak motorların pozisyonu belirleniyor.

+Hangi bölümü seçsem sizin gibi proje yapma imkanım olur?

-Mühendislik okumanın önemli avantajları olacaktır elbette, fakat onunla sınırlı değilsin! İnternette bilgi bulabileceğin pek çok kaynak var ve kendini geliştirebilmen için projeler yapabilmek artık eskisi kadar zor da değil. Hemen kolay projelerden seç ve bir şeyler yapmaya başla, zaten bir süre sonra kendi kendine çok şey yapabildiğini sen de göreceksin. Bizim projelerden basit olanlarla başlayabilirsin.

+Flex sensörü yaparken antistatik poşetide kağıdı boyadığımızdaki gibi 2 ye katlamalımıyız yoksa tek katman olarak mı yerleştirmeliyiz?

-Tek katman olarak koymalısın.

+Xbee yerine nrf24’ü kullanabilir miyim?

-Kullanabilirsin, sistem aynı.

Lazer bateri nasıl yapılır?
+3d Printerdan sonra cnc yapmayı düşünüyor musunuz?
-Bu projeyi aramızda konuşuyorduk, belki sonraki bölümlerde yapabiliriz.

+Bu lazer diyotların önüne mercek koymak gerekiyor mu yoksa yukarıdaki devreyi yapıp direk lazerin o güçlü görüntüsünü alabilir miyim?

-Önüne mercek koyman şart, DVD’den sökülen merceği de kullanabilirsin. Ancak soğutucu kullanman gerekiyor diyot için. Mümkünse bozmamaya çalış diyotun çevresindeki soğutucuyu ve mekanizmayı, yoksa soğutucu ve mercek için bir yuva kullanmak zorunda kalırsın. Mercek olmazsa ışık odaklanmaz ve dağılır. Soğutucu olmazsa çok kısa süre içinde diyot bozulur.

+Bende 24x dvdrw diodu var bunu 9 w pile bağlamıştım kırmızı ışık yandı bir süre sonra söndü işık baktım çok ısınmış diyot o yüzden kapanmış soğuduktan sonra pili bağlayınca çalıştı bozul muşmudur sizce kullanabilir miyim?

-Sendeki diyotun bozulmuş olma ihtimali yüksek, bazen çalışıyor gibi gözükse de eski verimini kaybediyor. Bu şekilde direkt pile bağlamak yanlış, akımı sınırlaman gerekir.
Son olarak da uyarılarımı dikkate alın lütfen, sadece koruma gözlüğü yetmez. Yangın da çıkabilir, kendinize veya çevrenizdeki bir canlıya zarar da verebilirsiniz. Bu işi uygun ortam ve bilgi sahibi olduktan sonra yapmanız gerekir.

3D Lazer Tarayıcı Nasıl Yapılır?

+Güç kaynağına neden ve nasıl kısa devre yaptırılır?

-Çok basit aslında postta da çok net bir fotoğraf koymuştum. Kısaca şöyle. Normalde ATX güç kaynaklarını prize taktığınızda, direkt olarak çalışmaz. Anakarttan bir sinyal aldığında çalışır. O yüzden PC kapat dediğinizde gücü keser, PC açma butonuna bastığınızda açılır. Biz bu güç kaynağını anakartsız, tek başına kullanacağımız için, çalıştırabilmek için şu işlemi yapmamız gerekiyor -> Güç kaynağından çıkan ve anakarta giren büyük bir 20’li jack var. Bunun üzerinde renk renk kablolar göreceksiniz. Ortalara doğru bakarsanız yan yana siyah ve yeşil kabloları göreceksiniz. Bu iki kabloyu birbirine kısa devre yapmanız, yani elektriksel bağlantı yapmanız gerekiyor. Bunun için de ya o kabloları kesip birbirine lehimleyin, ya da basitçe bir jumper ya da kablo parçası kullanarak çıkış pinlerini birleştirin. Bunu yaptıktan sonra artık enerji verdiğinizde güç kaynağı otomatik olarak açılacaktır.

+Taramayı webcam yerine telefonla nasıl yapabiliriz?

-Webcam kullanırsan sorun yaşamazsın o konuda, ama telefon kullanacaksan Droidcam’in ‘lisanslı’ versiyonuna ihtiyacın var ki brightness, contrast, gamma vs ayarlarını düzgün yapabilesin. Telefon için ayarları Droidcam pc app üzerinden yapman gerekiyor, altta en sağdaki ikona tıkla.

+Motor kontrolünü ardunio ile sağlayacağım. Motorun Pc, kamera yada lazer ile mikrodenetleyici vasıtasıyla yazılımsal açıdan bağlantılı olması gerekli mi? Eğer bu gerekliyse bu ardunio ile sağlanır mı? Bağımsız olarak çalışssada olur mu?

-Arduino kullanabilirsin, biz de öyle yaptık. Arduino ile motorları, ışığı (eğer kullanıyorsan) ve lazeri kontrol ediyorsun. Kamera Arduino’dan bağımsız olarak pc üzerindeki yazılım ile haberleşiyor. Ancak pc üzerindeki yazılım kamera ile işini bitirdiğinde, Arduino’ya bitirdiğinin sinyalini gönderiyor. Yani komuta merkezi pc üzerinde. Arduino elektronik kısmı idare ediyor. Bağımsız çalıştırabilmek için ise potansiyometre ve butonları da var, yukarıda görebilirsin.

+Bu lazer kamera ile cismi tararken bunun tarama çözünürlüğü nasıl belirlenecek?

-Tarama çözünürlüğü 2 şeyle alakalı; birincisi kameranın kalitesi ve yetenekleri, ikincisi ise motorların çalışma hızı ve çözünürlüğü. Dolayısıyla step açısı küçük bir motorla ve yüksek mikrostep yapabilen sürücülerle çok yüksek çözünürlüklere ulaşabilirsin.

+Ben taranmış olan cismi Pc ye nasıl aktaracağım? Aktardıktan sonraki oluşan görüntü bulutu nasıl cismin şeklini sağlıyacak. Bunları hangi programlarla nasıl yapabilirim? 1. soruda eğer mikrokontroller kullanacaksam görüntü bulutunu görüntüye çevirirken bu mikrokontroller ile bağlantılı olması gerekir mi?

-Kamera direkt pc ile bağlantılı olduğundan, aktarılan görüntü otomatik olarak pc üzerindeki yazılım ile yorumlanarak buluta -hatta mesh olarak modele dönüştürülecek. Burada doğru ayarlar önemli, birkaç deneme ile bulabilirsin. Veremiyorum çünkü donanımının özelliklerine göre senin ayarlaman gerekiyor.

+Bu tarama işlemi sırasında cismin yüksekliğini ne belirliyor yani koordinat ekseni olarak z ekseni nasıl belirleniyor?

-Sistem cismin yüksekliğini arkadaki kalibrasyon panellerini kullanarak belirliyor. Hatta bütün eksenlere göre konumunu. Burada sistemi kurarken dikkat etmeniz gereken iki önemli kısım var. Biri, kameranın cismi ortalaması ve de ortada tam olarak büyükçe görüyor olması. İkincisi ise, kamera düzlemi ve lazerin düzlemi arasında yaklaşık 30 derece olmalı. Yani örneğin kamera tam karşıdan objeyi görürken, lazer yukarıdan ve 30 derecelik bir açıyla görecek. Dolayısıyla trigonometri kullanarak obje, kamera ve lazer arası mesafelerinizi de hesaplayabilirsiniz.

+Herhangi bir lazer pointer kullanabilir miyiz?

-Herhangi bir lazer olur. Yeşiller daha iyi çalışıyor.

+Obje üzerine düşen lazeri, kamera nasıl aktarmakta pc ye bunun mantığını öğrenmek istedim yani pc de obje dışında kalan alanlar neden görünmüyor?

-Kamera ayarlarıyla oynayarak exposure ve brightness değerlerini düşüreceksin. Sonrasında sadece lazerin aydınlattığı kısımlar görülüyor.

+Objenin arka planında kullanılan kağıt nasıl konumlandırma yapıyor?

– Sistem kamera özelliklerini biliyor (çözünürlük, görüş açısı vs) ve arkasındaki kalibrasyon desenlerinin birbiri ile olan uzaklığını da biliyor (noktalar arası mesafe ve nokta şekillerinin nerede nasıl olması gerektiğini) . Panelleri de birbirine 90 derecelik bir açıyla yerleştirip cismi ortaya koyduğumuzda, objenin 3 boyutlu uzaydaki yerini belirlemek matematiksel hesaplarla kolayca yapılabiliyor.

+Arduino kodunu çalıştırırken “Çalışma oluşturulamadı” uyarısı alıyorum ok’e tıkladığımda da “Program açılmadı” uyarısı alıyorum. Sorun ne olabilir?

-Bahsettiğin kod 3D_LASER_SCANNER.ino koduysa, 1.0.5 IDE ile çalışıyor. O versiyonu indirip dene istersen.

+Arduino uno da shield, bread bord, direnç vs gibi ürünler kullandınız mı? Kullandı iseniz ne tür materyaller kullandınız ve bağlantı şemaları mevcutsa (motorların, uno vs) atabilir misiniz?

-Shield kullanmadık, sadece motorları sürebilmek için sürücü kullandık. Kullanacağın motora uygun seçebilirsin. Yazıda da anlattığım gibi lazer ve feneri tetiklemek için de Tip122 transistör kullandım.
Bağlantı şeması kullanacağın sürücüye göre değişir. Easydriver kullanacaksan meselaşu şemaya göre bağlayacaksın. Sonuçta yapmaya çalıştığın şey Uno’ya lazer ve 2 step motor bağlamak. Lazeri anlattım, motorları da anlattım. Önceki postlara da bakabilirsin gerekli bütün bilgiler var.

+Başka bir tasarımda aralarında belirli mesafe olan iki tane farklı renkte lazer kullanıldığını görmüştüm. Farklı renkler kullanmamız ve 2 farklı açıdan lazerleri kullanıp tek çizgide birleştirmemizin kaliteye etkisi olur mu?

– Bizim sistemde yeşil lazer daha iyi çalışıyor. Zaten biraz test edince anlayacaksın. Çok parlak olmasının da pek anlamı yok. Ya da farklı dalga boyunda ışınları birleştirmenin. Tam bir orta noktası var, onu da biraz deneyerek buluyorsun. Ama farklı açıdan iki lazer tutmanın faydası olacağını söyleyebilirim.

+David Lazer Scanner programının free versiyonu kameradan aldığımız görüntüleri birleştiriyormu. yada free olarak bu işi yapan benzer program tavsiyeniz varmı ?

-Free versiyon otomatik birleştirmiyor, meshlab benzeri bir programa bütün scanleri atıp manual birleştireceksiniz. Ha yok illa David kullanacaksanız da benim öğrencim işini bilir diyelim

+ Lazer tarayıcının bağlantı şemalarını veya elektronik kısmını ayrıntılı anlatan bir veri var mı?

-Maalesef yok. Ama bağlantıların hepsini anlattım yukarıda. Yapman gereken aslında basitçe 2 step motoru Arduino ile sürmek ve lazer için de tip122 ile bir tetikleme mekanizması oluşturmak.

+Yazılım konusunda tavsiyeniz nedir?

-Yazılıma başlangıç için de code.org, codeavengers ve codeacademy sitelerini öneriyorum.

+Step formatında yüklediğiniz dosya açılmıyor.3D_LASER_SCANNER adlı arduino cod dosyası açılmıyor.Arduino 1.05 IDE ile açıldığını yazmışsınız ancak onunlada açılmıyor.Arduino cod dosyasını ve step formatında hazırladığınız dosyayı elde edebilirsem tamamlayabileceğim.

– Rar içindeki 3D_LASER_SCANNER.ino dosyasını notepadle bile açabilirsin.

+Lazer pointerı nasıl parçaladınız ve tetikleme sistemini nasıl yaptınız?

-Lazer pointerı parçalamadık. Butonunu basılı tutacak bir print parça taktık, pilleri çıkarıp atx güç kaynağı 3.3v çıkışından besledik. Tetikleme için tip122 transistör kullandım. 3.3v girişi lazere, lazerden çıkıp tip122 kollektörüne ve emitterden de toprağa. Tip122 base’ini de 1kohm dirençle Arduino pinine takacaksın.

+Güç kaynağında röleleri tetiklemek için yazmışsınız hangi röleleri?

-Bu projede röle kullanmıyoruz, ben genelleme yaparak söyledim, 5v kullanımına örnek vermek için. Transistör kullanarak yapacağız.

+Neden özellikle step motor kullanıyorsunuz?

-Step motor kullanarak motoru istediğimiz hassasiyet ve çözünürlükte istediğimiz noktaya getirebiliyoruz. Yani hassas konum gerektiren işlerde (motorun tam olarak belirli hızlarda belirli noktalara gitmesi) step motor kullanıyoruz. Oyuncak arabalardan çıkan motor DC motor dediğimiz bir motor. Aslında step motor da DC motordur, fakat konumun ve hızın istenilen şekilde belirlenebilmesi için bobin yapısı bakımından özelleşmiştir. O yüzden de biraz pahalıdır.
Ek bir bilgi, DC motorla da istediğimiz hız ve konum kontrollerini yapabiliriz, fakat bunu başarabilmemiz için enkoder dediğimiz bir sistemi kullanmalıyız. Enkoder dediğimiz mekanizma, çoğu zaman motorun miline bağlı, üzeri işaretli bir plaka ve bu işaretleri okuyarak sisteme geribildirim yapan bir optik okuyucudan oluşur. Optik olmayan farklı sistemler de vardır.

+Buraya attığınız yazılımları çalıştırmak için özel bir program daha gerekiyor mu?

– Ino dosyalarını açabilmek ve derleyebilmek için arduino.cc adresindenArduino IDE son versiyonunu indirebilirsin. Sonrasında da bilgisayarına Usb üzerinden bağlayacağın bir Arduino üzerine yine bu program aracılığıyla bu kodu atabilirsin.
Onun dışında, kodu sadece okumak ve incelemek için Notepad veya herhangi başka bir text editör de kullanabilirsin. Sağ tuş yap ve birlikte aç de, Notepad’i göster.

Kahve Süsleme Makinesi
+Kullandığınız yazıcının kağıt alma sensörünü nasıl kandırdınız?

-Kağıt sensörünü iptal ettik. Onun kartta gittiği bağlantıya Arduino üzerinden sinyal yolluyoruz. Dolayısıyla, istediğimiz noktada kağıt sinyalini printer’a gönderebiliyoruz.

+Orijinal kağıt süren step motoru ile kağıt sensörü arasındaki zamanlamayı nasıl çözdünüz?

-Önce osiloskopla sensöre giren ve çıkan sinyalleri ölçtük, test baskıları alarak nasıl sinyallerle ve hangi aralıklarla çalıştığını çözdük. Osiloskop yoksa biraz deneme-yanılma yapacaksın

Çizim Robotu ve 3D Pen Nasıl Yapılır?
+Programlarınızda yazılım konusunda daha detaylı bilgi verirseniz güzel olur.

-Tamam, önerinizi dikkate alacağım Çok fazla derine inmek çok zor tabi 30 dkda ama aralara sıkıştırırım çaktırmadan

+3D Kalem için kaynak önerebilir misiniz?

-3d kalem için kaynak yok, çünkü bizim mamülümüz Yani silikon tabancasından yapılma böyle bir alet biz görmedik en azından. Nasıl yapıldığı da yok. O yüzden biraz beklersen nasıl yapılacağını detaylıca anlatacağız, zamansızlıktan gösteremiyoruz sadece. Kalemde yazılım yok zaten gözünü korkutmasın.

+ “Sketchbook” klasörünü bulamadım, nerededir acaba?

-Bu klasör yazdığınız kodları sketch olarak içine kayıt ettiğiniz klasördür. Varsayılan olarak dokümanlar altında Processing klasörünün içinde. Programı açınca sol üstte ‘file’ yazısına tıklayın, o listeden de ‘preferences’a tıklarsanız açılan pencerede klasörün nerede olduğunu göreceksiniz.

+Projemde “5 Bar Parallel Robot” ile çizim yapmak istiyorum açıkcası.(mekanik kısımda asistan hocam yardım edecektir.)
Benim asıl yaşadığım sorun şudur; PC ortamında çizilen şeklin ( kare,üçgen vb.) analizini yapabilmek yani koordinat bilgilerini alabilmek ve bunu Arduino ya iletmektir. bunun için kullanılacak program hakkında fikrim bulunmamaktadır.
Bu konu hakkında yardımcı olursanız çok sevinirim.

-Yapmak istediğin şey şunun gelişmiş bir versiyonu sanırım. Bu sisteme Pc üzerinden komut veya çizim göndermek istiyorsan, bir arayüz programına ihtiyacın var. Aynı zamanda da bu arayüz programının gönderdiği koordinatları okuyup işleyecek Arduino üzerinde bir yazılıma. Bu yazılımları kendin hazırlamak durumundasın. Eğer yeterli donanımın yoksa, açık kaynak kodlu yazılımları araştırmalısın. Benim yazdığım sistemler arasında benzerleri var, fakat tam olarak istediğin işi yapmaz; bizdeki paralel bar robot, içinde hazır olan fonksiyonları çalıştırıyor mesela. Dışarıdan koordinat alanlar ise paralel bar değil.

+ Step motor yerine dc motor kullanamaz mıyız? dc ile step arasında ne fark var açıklayabilir misiniz?

-DC de olur, ama sen step motor kullan. Dc motorun bir encoderi olması lazım çünkü, ne kadar ve ne yöne hareket ettiğini biliyor olman lazım. Koordinat vererek başka türlü istediğin noktaya götüremezsin kalemi. Step motor da bir dc motordur aslında, iç yapıları ve kontrol mekanizmaları daha farklıdır.

+Bende bir adet cd rw motoru bitanede eski disket motoru var bunlar step motormudur ve bu proje için kullanabilir miyim farklılık sorun oluşturur mu?

-Kullanabilirsin sorun olmaz. Bu projede değil tabi. Torkları çok düşüktür, her projede kullanman mümkün değil. Easydriver ile sürebilirsin.

+Yazıcı içinden çıkan stepler iş görürmü ve bir yazocıdan kaç step çıkar ?

-Çoğu yazıcıdan 3 tane çıkar, 1 tanesi işine yarar. Nokta vuruşlu yazıcılardan bahsediyorum tabi. Eski olanlardan daha çok çıkabiliyor. Nema 17ler işini görecektir.

+Bende çalışma gerilimi 7 volt , akım 0.7 a olan iki çıkma step motor var. bu step motorları bu motor shield ile nasıl kullanırım veya kullanabilir miyim?

-Kullanabilirsin sorun olmaz.

Twitter Lazer
+ Lazerin etkisi kalıcı mı ? Yoksa bir zaman sonra geçiyor mu ?

-Lazerin etkisi geçici. Zaten güzelliği de burada yoksa daha kuvvetli bir lazerle kalıcı bir yazıda yazılabilir.

Hologram
+Çizim programı olarak ne kullanıyorsunuz?

-SolidWorks kullanılıyor.

+Atölyenizi ziyaret edebilir miyim?

-Metin’le temasa geç istersen o organize ediyor ziyaretleri.

+Mikroçip programlamak için hangi yazılım dillerini öğrenmeliyim?

-Mikroçipleri programlaması genelde çok kolaydır, C bile bilsen yeterli neredeyse. C# öğrenmen lazım, arkasından da uygulamalarla kontrol için Java veya Objective C, ve de web tabanlı çalıştırmak için Sql + .Net veya Mysql+Php tavsiye ederim.

+CD kabından yapılan hologramda açtığınız videonun adı nedir?

-Youtube’da “4 faces hologram” diye aratırsanız çıkar.

+8-12 atomizer demişsiniz ama elimde 2 tane var yeterli olmaz mı ?

-Bizimkinden daha küçük bir sistem yaparsan olur.

+Herhangi bir projeksiyon yazmışsın , 3D projeksiyon kullansak görüntüde kalite artar mı yoksa bir faydası olmaz mı ?

-Projeksiyon ne kadar kaliteli olursa o kadar iyi. 3d projeksiyon işe yarayacaktır.

+Ultrasonic atomizeri nereden ve ne kadara aldığınızı söyler misiniz?

-Yurt dışından sipariş etmiştik onu.

+Bu hologram videolarını kendim nasıl yapabilirim?

-Öncelikle 4 taraftan aynı anda çekilmiş görüntün olması gerekiyor, ve arka planda tek renk (tercihen siyah) bir fon olacak. Daha sonra bu görüntüleri After Effects benzeri bir programa atarak bir araya getirecek, arka planı “key”leyecek ve Youtube’daki “4 faces” videolarında gördüğün şekilde bir araya getireceksin.

+Cd kabı ile yaptığınız hologram modülünü el ile kontrol etme sistemini nasıl yapabiliriz

-Cd kabından yapılan sistemde, 4 farklı yüz var. Dolayısıyla 4 farklı çekim. Bu yüzden prodüksiyon anlamında zorlanabilirsin. Tablet üzerinde çalışacak özel bir yazılıma ihtiyacın olacaktır. Eğer tek yüzlü yapacaksan bizim sistemi direkt kullanabilirsin. Diğer türlü pc üzerindeki 3 boyutlu modelin 4 farklı yüzeyini de aynı anda döndürecek bir yazılım kullanmalısın.

3D Çikolata Makinesi
+Bu makinenin yapımı toplamda ne kadar tuttu? Ben 2000’e bulabildim.

-2 bin liraya nasıl çıkardın sistemi Biz sadece elektroniğine para verdik, diğer kısımları üretiyoruz, ama yine de o rakamlara çıkmıyor olman lazım. 500 Lira civarında bir masrafın olur, malzemeleri nereden aldığına göre değişir.

+Kameralı helikopter yapar mısınız?

-Bu isteği o kadar çok alıyoruz ki, artık karşı koyamayacağız sanırım Beklemede kalın!

Küçük İcatlar
+Bu yaptığınız dönen mekanizmayla 3d tarayıcı yapabilir miyiz?

-Var tabi çok da güzel olur!

+Gitar veya bağlama çalan makine yapabilirsiniz. Bu cidden iş görür ve sanırım böyle bir şeyin patenti alınmamıştır.

-Gitar projesini düşünmüştük aslında, hatta biyonik el ile birleştirip düşünce gücüyle çalma denemeleri bile yapmıştık

+Havyayı pastanın içine sokunca havyanın ucu kararmıyo mu ? Ayrıca bunu yapınca pasta özelliğini yitirir diye biliyorum?

-Yönetmenimiz ve kameraman arkadaşlarımız o dumanlı şovlu görüntüyü çok sevdiği için yapacak bir şey yok Normalde lehim yapılacak yüzeye uygulanır ama havyayla temas da eder doğal olarak

+Projelerin masrafını neden belirtmiyorsunuz?

-Masrafı özellikle belirtmiyoruz aslında, çünkü parça fiyatları çok değişken olabiliyor. Bir de zamanla değişecek bu fiyatlar güncelleme gerekir vs. Malzeme listesini verdiğimiz için internetten kolayca ortalama bir fiyat çıkarılabilir.

+İleriye yönelik, genç mühendis(15-25 yaş arası) yetiştirmek gibi bir projeniz var mı acaba?

-Evet var, hatta 4 arkadaşı stajyer olarak yetiştirmeye başladık. Siz de takipte olun, sosyal medyadan duyuru yapınca başvurabilirsiniz.

Led Küp
+12V küç kaynağı yazmışsınız ama ampere neden belirtmediniz?

-O aslında kullanacağınız ledin cinsine ve rengine göre değişir. Akım ihtiyacına internetten veya datasheetten bakabilirsiniz. 1 led ortalama 30 ma çekse, aynı anda en fazla 64 tanesi yanacağı için yaklaşık 2A işinizi görür. Eğer benim gibi ek özellikler eklemeyecekseniz güç kaynağı olarak 5v da kullanabilirsiniz.

+İsim yazma devresini bu devreyle nasıl birleştirilecek ve isimler efekli mi yanacak?

-İsim yazma devresi yok, isimler kodla yazdırılıyor.

+Maksimum kaç tane led kullanılabilir?

-İstediğin kadar! Yeterli devre elemanı ve güç kaynağı kullandıktan sonra bütçenle sınırlı.

+Önlü arkalı dediğiniz resimler neler?

-Önlü-arkalı resimler benim yaptığım devre.

+Ledleri nasıl birleştireceğim hakkında sıkıntı yaşıyorum. 8 tane satırı nasıl bağlayacağız. Bundan sonra bir üst satır ile bağlantı nasıl olacak bunlar hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

-Şemaları takip edersen de sistemin çalışacaktır, ben bazı eklemeler yaptım devreye, o yüzden şema ile bazı küçük uyuşmazlıkları olabilir.

+Projeye başlamayı düşünüyorum fakat biraz da çekiniyorum. Fiyatı ne kadar tuttu?

-Önce 4x4x4 versiyonunu dene, hem çok daha ucuza ve kısa zamanda yaparsın, hem de basitten bir görüp yapmak isteyip istemediğine daha sonra karar verirsin.

+Ledin modeli fark eder mi?

-Fark etmez, ancak dikkat et her ledin çektiği enerji miktarı farklıdır. Aynı anda maksimum 64 tanesinin yanacağını hesaba katarak gereken enerji miktarını belirle ve güç kaynağını ona göre seç.

+Şu led telleri ile devre arasında kullandığınız gri renkdeki kablonun türü ne acaba? O kabloyu tellere lehimliyor muyuz?

-Evet lehimliyorsun. Biz bilgisayar kasalarında anakart ve hdd data bağlantıları için kullanılan IDE kablosu kullandık. Şart değil, istediğin bir kablo kullanabilirsin, derli toplu durması açısından yaptık biz

+Katotları nasıl çıkarıyoruz?

-Katodların her bir katmanına bir kablo (biz emaye kullandık) lehimliyoruz ve aşağıdan çıkarıyoruz.

+Bütün sütunları yaptıktan sonra üst üste nasıl lehimleyeceğiz?

-Teker teker dikkatlice birleştirerek gideceksin. Anodlar anodlara gelecek şekilde. İstersen iki katman arasına yüksekliği belirli destekler koy (hobi çıtalarını kesip, çentikler atarak ve bu çentikleri dış katod tellerine geçirerek yapabilirsin), böylece her katmanı aynı yükseklikte ve zorlanmadan düzgün bir şekilde birleştirebilirsin.

+Arduino Mega 2560 R3 Proto Shield ile Arduino Mega 2560 R3 (Klon) var bunlardan hangisini kullanmaliyiz?

-Proto shield değil aman ha Arduino Mega 2560 R3 kullanacaksın, klon veya orjinal fark etmez. Proto shield dediğin şey Arduino’ların direkt üzerine takabileceğin farklı elektronik sistemler hazırlamana yarar.

+Arduino Mega, Uno’nun yaptığı her şeyi yapabilir mi? Ses kontrolü için Mega kullanmak şart mı?

-Bu led küp Uno’daki neredeyse bütün pinleri kullanıyor, o yüzden ses kontrolü için ekstra pinlere ihtiyacımız olacak. Bunu shift register kullanarak Mega kullanmadan da yapabilirsin.
Mega’yı, Uno’nun biraz daha gelişmiş versiyonu gibi düşünebilirsin, Arduino karşılaştırma tablosu şurada.

+ Eksiler yerine artıları birbiriyle lehimlemişim yani 4 kat + çıkış 16 tane de – çıkış var bu yüzden bağlantıları nasıl yapmam gerektiğine karar veremedim yardımcı olur musun ?

-Led küpte, aslında multiplexing denen bir yöntemle 64 ledi 20 pin ile kontrol edebiliyoruz. 4 tanesi katmanları, 16 tanesi de kolonları kontrol ediyor ve bir matris oluşturarak istediğimiz ledi adresleyip yakabiliyoruz. Dolayısıyla hangi uçların anod (+) ve hangi uçların katod (gnd) olduğu çok önemli. Fakat burada aslında çok da büyük bir hata yapmamışsın. Yani mesela bunu şöyle düşün. Diyelim ki 2. katmanın 2. ledini yakmak istiyoruz. Yapmamız gereken şey (olması gereken versiyonda) koddan 2. kolonun girdiği pine (HIGH) vermek ve 2. katmanın (gnd) üzerinden devrenin tamamlanmasını sağlamak. Senin durumunda biz koddan katmanlara enerji vereceğiz ve istediğimiz kolon üzerinden tamamlayarak yine aynı şeyi elde edeceğiz. Yani sözün kısası, eğer sisteminde transistör (npn ise pnp ile değişecek çünkü örneğin), shift register vs kullanmadıysan, o zaman kod ile halledilebilir, bağlantılarını aynı şekilde yap.

+Shift register kullanmadım. Kod bağlantıları da aynı yaptım kod ile nasıl halledebilirim açıklaman mümkün mü ?

-Verdiğim kodu ve yönergeleri incele. Hangi pinleri HIGH ve hangilerini LOW yaptığında nasıl davrandığına bak sistemin. Buradan tek tek anlatmam çok zor, kodda bayağı değişiklik yapman gerekecek çünkü. Önceki yorumda dediğim gibi örneğin sistemde katman erişimlerinde LOW olan pin (sink), artık erişmen ve tetiklemen gereken HIGH pinlerinden biri olacak. Yine aynı şey kolonlar için de geçerli.

+Benim yaptığım projede ledler sıralı yanarken bir tane yanması gereken yerde iki veya üç tane yanıyor sebebi ne olabilir?

-Bu tip problemler %90 bağlantı kopukluğu ve kısa devreden kaynaklanır. Ledin bozuk olmadığını kontrol et. Ayrıca tek tek bütün bağlantıları ve lehimlerde atma, kopma, temassızlık olup olmadığına bak. Doğru Arduino pinlerine doğru uçları girdiğine de emin ol.

Kağıttan Hoparlör
+Sesi nasıl vereceğim?

-Direkt ses çıkışının 2 ucunu bağlayacaksınız. Kuvvetli anfi kullanmanızı öneririm. Çok güzel ses çıkışı veriyor. Ama sesi çok açıp anfiye zarar vermeyin ve ses kablolarını ısınmaya karşı kontrol edin ısınmaya başladığı yerde mutlaka sesi azaltın.

+Parçaladığım bir hoparlör mıknatısı var ben bu mıknatısa ne yapayım ki ses çıkarabilsin?

-Mıknatısın için bir bobin sarıp koyarsan, bobine bağlı titreşimleri aktarabilecek bir malzeme olursa (kağıt tabak bile olur) ve de bobine ac sinyal gönderirsen ses dalgaları oluşturabilirsin.

+Bu projeyi direk telefonuma bağlamak için ne yapabilirim?

-Bu sistemi arada bir amfi kullanmadan telefonuna bağlamamalısın, zarar verebilirsiniz. Çekilen akım miktarını kısıtlaman gerekiyor.

Mini Tesla Bobini Nasıl Yapılır?
+Piyasada 2222A transistör ve22k direnç bulmak çok zor bize bir kaynak önerebilir misiniz?

-Evet bu pek çok arkadaşımızın problemi, ama internetten sipariş ederseniz kapınıza kadar getireceklerdir. Onun dışında teknolojik atıklardan faydalanmaya çalışın. Kullanılan devre elemanları sıkça elektronik devrelerde bulunur, örneğin hurda bir pc monitörü veya güç kaynağı içerisinden ihtiyacınızdan fazlasını sökebilirsiniz.

+Lehimleme konusunda oldukça beceriksizim geçen kapasitörü bozmuşum lehimlerken

-Lehimleme konusunda beceriksiz olduğunu düşünmüyorum. Belki lehimliyeceğin yüzeyler çok fazla korozyona maruz kaldığı için lehim nüfüziyet sağlamıyor ve sende daha fazla ısıtınca malzemelerini bozuyorsun. Lehim yapacağın bacaklara lehim pastası uygulamayı dene.

+AC akım verilirse bir fark yaşanır mı?

-Bu devre Ac akım için uygun değil, Ac akım için kullanmanız gereken sistem biraz farklı. Sorunuzun cevabı devreyi yakarsınız

+Neden Mega değil de Mini’sini yaptınız?

-Biz bunu herkes yapabilsin diye gösterdik tabi, madem istiyorsunuz size güzel bir şeyler hemen ayarlıyorum sıkıştırabilirsem araya

+Emaye kaplı bobin teli nedir?

-Emaye kaplı demek, dışı yalıtkan bir malzeme(emay) ile kaplı demek. Dolayısıyla üst üste sarsan da kısa devre olmuyor. Hoparlör ya da bobin teli de derler. Emaye olup olmadığını anlama için multimetreni diyot(buzzer) ölçümüne getir -hani birbirine değdirdiğinde ses çıkaran, kısa devre ölçmek için kullanılan- sonra telin farklı iki noktasına değdirerek ses gelip gelmediğine bak. Zaten renginden de anlayabilirsin bobin telini çoğu zaman. Koyu turuncu, bakır renginde parlak olur. Farklı renkleri de var tabi “genelde” o renk olur.

+TIP31C transistör kullansak sıkıntı olur mu?

– Tip31 de kullanabilirsin, hatta herhangi bir NPN transistör bile iş görür 3904 vs.

+Kendim bir voltaj yükseltici yapmayı düşünüyorum, planladığım değer 45 V DC giriş 270 V DC çıkış (Aslında giriş voltajı daha düşük tutulur ama bu sefer kapasitörlerin şarj olmasını beklemek zorunda kalırım, beklemeyi hiç sevmem ). Eğer sekonder sarımdan (Gerçi bu devrede hangisi primer hangisi sekonder anlamak zor, 275 sarımlığı kastediyorum) üstteki ucunu ve alttaki ucundan bir kablo daha çekip oradan da uç alırsak ve onu da doğrultucu devreye bağlarsam kapasitörlerimi şarj edebilir miyim? Bobinlerin oranı değişecek muhtemelen 30’a 180 yaparım.

-Bu şekilde paralel bağladığında LC devresi yapmış olacaksın (rezonant devre) ve dolayısıyla çok kullanışlı olmuyor Ama olur tabi!

+Sarım 91 kat arttığı için sanırım voltajda 91 kat artıyor burada ve yaklaşık 820 V’luk bir voltaj elde ediyoruz, yakacağımız ışık kaynağını buna göre seçmemiz mi gerekir?

-Orada ışık farklı bir şekilde yanıyor. Işık kaynağının voltaj değerleriyle pek işin yok Tesla bobini kuvvetli bir elektrik alan yaratıyor ve bu elektrik alan floresan tüpün veya ampulün içindeki elektronları harekete geçiriyor. Tüpün içinde düşük basınçta bulunan Argon (ya da başka bir asal gaz da kullanılabilir, Neon ise bu gaz Neon lamba denir mesela) da bu hareketin kolayca aktarılmasını, aynı zamanda da bir miktar UV yayılmasını sağlar. Bu harekete geçen elektronlar, tüpün içindeki cıva atomlarının elektronlarını eksite eder (cıva aslında sıvı halde bulunur, fakat enerji verilince bir kısmı buharlaşır). Bu eksite olan elektronlar, kararlı enerji seviyelerine dönmek ister, ve döndüğünde de foton yayılır (genelde UV, fakat bu dalga boyundaki ışımalar görünür ışık değildir). Bu fotonlar da floresan lambanın iç yüzeyindeki fosfor ile etkileşime geçer ve ışıma yapmasını sağlar Dolayısıyla sistem farklı çalıştığından voltaj değerine göre ışık kaynağı seçimi çok önemli olmuyor. Tabi bunun bir de topraklanma ile yanma metodu var. Oradaki sistemde havada ark yapan elektrik ampul üzerinden topraklanmalı ki ampul yanabilsin. Fakat bunun olabilmesi için akımın da biraz yüksek olması gerekir, ki bu bizim istediğimiz bir durum değil, özellikle ev yapımı olanlarda çok büyük hayati

+Emaye değil de kıskaç kablo kullandım. Neden çalışmadı?

-Emayesiz olmaz! Kablo mutlaka emaye olmalı, yoksa alüminyum folyo sarmakla aynı şeyi yapıyor olursun, anlamı kalmaz Kıskaç kabloda emaye olmaz genelde.

+Sarım sayısı çok önemli mi?

-Sarım sayıları önemli sayılır, çok dışına çıkmadığın sürece sorun olmaz ama. Rezonant frekansını doğru yakalayabilmen için değerlerden çok fazla uzaklaşma. Rezonant frekansında olmayan Tesla bobinlerine ‘ayarsız’ denir Ve olması gerekenden çok daha verimsiz çalışırlar. Tesla bobininin ana mantığı çığ gibi git gide yükselerek potansiyel farkını çok yüksek seviyelere çıkarmasıdır.

+Bobin teli 0.5 lik olsa sıkıntı olur mu?

-Yaratmaz, yine çalışır. Ama tam verimle çalışmaz, çünkü tel kalınlığı değiştiği anda indüktans değişecek, dolayısıyla rezonant frekansı değeri değişecektir. Tesla bobinlerindeki püf noktası doğru rezonant frekansıdır.

+Dediğiniz gibi yaptım ama resimdeki gibi uzun olmadı, neredeyse yarısı kadar oldu. Sorun olur mu?

-Sorun olmaz çalışır yine

+Tesla bobinde ark yaratmak için kondansatör seçimini nasıl yapmamız gerekli verimli olması için? Bir de normal eht trafosunun çıkışını giriş olarak kullanabilir miyim bir sorun teşkil eder mi?

-Şimdi öncelikle en önemli kısım – Güvenlik! Bunun gibi tehlikeli işlerle uğraşmanızı kesinlikle ÖNERMİYORUM. En azından laboratuvar şartlarını sağlayana, sağlam ekip ve ekipman olanaklarınız olana ve ne yaptığınızı tam olarak biliyor olana kadar. Yapılacak pek çok güzel proje varken, iyice deneyim kazanana kadar bu projeleri ertelemenizi öneririm.
Şimdi gelelim cevaplara.
Tesla bobininde kapasitör seçimi çok önemlidir. Giriş osilasyon frekansınıza, trafo çıkış empedansına ve kapasitörün reaktansına göre bazı hesaplamalar yapıp oradan elde edeceğiniz sonuçlara göre seçim yapmanız gerekiyor. Bunu da şöyle yapacaksınız. Toplam kapasitans değeriniz yaklaşık 1/(2*3.14*f*Rt) gibi bir şey olacak. Burada f=kapasitörün dolum frekansı ve Rt=trafo çıkış empedansı olacak. Yani standart 15kv 40ma bir trafo kullanıyorsan ve bu trafoyu şebeke elektriği ile besliyorsan 50hz olarak alacaksın. Trafo empedansını da bu durumda 15000/0.040 alacaksın. Hesapların sonucunda elde edeceğin değer senin toplam kapasitansının olması gereken değeri verecek. Sen bu değerin biraz üstüne çık. Bizimkinde 9.8nf gerekiyordu örneğin, ben 10.6nf kullandım. Burası önemli. Çünkü bu değerin altında kalman durumunda, eğer sistemde bir problem olursa pahalı kapasitörlerine veda edebilirsin. Daha da kötüsü pahalı trafonu da patlatabilirsin. Tesla bile bunu yaşadığı için aman benim başıma gelmez dememeni öneririm
Kapasitörlerin polipropilen film kapasitör olmalı. Şimdi ben ilk önce kapasitör yerine Leyden Jar denen süt şişeleri, kalın bakır kablolar ve alüminyum folyo kullanarak hazırladım kapasitörleri. Ama çok sorun yaşadım çünkü hepsinin kapasitansını tutturmak ve güzel bir Tesla bobini yapmak bunlarla çok mümkün olmuyor. Folyo yırtılıyor, şişelerin içine koyduğun tuz çözeltisini arada karıştırman gerekiyor, ki sistem kurulduktan sonra tam bir eziyet. Corona akımlarını engellemek için en üste de zeytinyağı koyman gerekiyor. Sonrasında karıştırmak yine başka bir sorun Neyse, sonuçta çalışıyor, ama madem bu işe kalkıştın, işin en önemli kısımlarından birinde doğru ve kaliteli parçalar kullan derim.
Gelelim kapasitör voltaj değerine. Şimdi trafo çıkışın örneğin 15kv ise, sen bunun üzerine yaklaşık 1.5 kat koy. Yani 22.5 kv’ye göre hesapla kapasitörleri. Çünkü tamam trafo 15kv çıkışlı diyor, ama Vp dediğimiz maksimum voltaj değeri 1.4 katıdır bu değerin. O yüzden kapasitörlerin sağlığı açısından bu değeri kullan.
Sırada bu kapasitörleri nasıl bağlayacağın var. 10nf 22.5kv tek bir kapasitörün nasıl bir şey olduğunu merak ediyor musun? Google’da bir ara, sonra geri gel Dolayısıyla biz bir kapasitör serisi yapacağız. Bunun en önemli sebebi aslında ısınma faktörünü azaltmak ve de o frekansta dolum yapılabilmesini sağlayabilmek. Tek kapasitörü o frekansta o hızda doldurup boşaltmak oldukça zordur, ve de o işi yapabilecek iyi bir kapasitörü almak yerine küçük bir motosiklet alıp gidebilirsin buralardan, daha eğlenceli olabilir Gerçi o değerlerde hv pulse kapasitörler var ama onlar da çabuk bozuluyor. İyisi de pahalı ve zor bulunuyor.
Kapasitörlerimiz birbirinin aynısı olacak. Farklı değerler olursa da problem yaşarsın, aynı hızda aynı seviyede dolup boşalmayacakları için gecikmeler sebebiyle belki başta tuttursan bile, rezonant frekansından giderek uzaklaşacaksın. Birbirlerinden yeterince ayrı yerleştir (ısınma sebebiyle) ve hepsinin + ve – ayakları arasına 10 megaohm yüksek watt dirençler lehimle. Bunun sebebi de dolduktan sonra kapasitörlerin üzerindeki enerjinin tam boşalmasını sağlamak.
Kapasitörleri seçerken hesabını iyi yap. Yani mesela 2kv 0.01uf kapasitörlerden alıp bunları seri ve paralel olarak bağlayarak toplam kapasitans ve voltaj değerine ulaşmalısın. Yani 2kv 10 adet kapasitörü seri bağladığında 20 kv’ye ulaşırsın. Ama kapasitörleri seri bağladığında toplam kapasitans değeri düşeceğinden bu sefer de aynı 10lu sıralardan paralel bağlayarak istediğin kapasitans değerine ulaşacaksın.
Şimdi son olarak gelelim eht trafosu soruna. Bu trafoyu kullanarak Tesla bobini yapmak göründüğünden daha zor. Öncelikle buna bir sürücü devresi yapman lazım (Mazilli ZVS sürücüsü kullanabilirsin) . Sonrasında da bu sürücüdeki bobin değerlerini değiştirerek çıkış frekansını ayarlayacaksın. Biz rezonant frekansını kullanarak bu ark uzunluklarını ve enerjiyi elde ediyoruz. Bobinin ana mantığı bu. O yüzden en önemli nokta bu rezonant frekansını doğru hesaplamak ve ona göre bütün bileşenleri birbiriyle uyumlu olarak tasarlamak. Bobindeki sarım sayısından, tel kalınlığından, toroidin çapından genişliğine, o kadar çok etken var ki doğru kullanman gereken. Sen bu dertlerinin üzerine bir de eht trafosunu doğru sürme ve çıkış frekanslarını ayarlama dertlerini ekleme bana sorarsan. Yakacağın mosfetlere vereceğin parayla bir Neon Lamba trafosu alıp onu kullan. Ayrıca bu trafonun elektronik olmaması gerek ona çok dikkat et. Bildiğin sargılı trafo olacak.
Böylelikle direkt şebekeden gelen AC akımı kullanacaksın. Diğer türlü, EHT sürücüsü ile hem yeterli akım sağlayamayacaksın, hem de bahsettiğim frekans ayarlama sorunların olacak.
Şimdilik benden bu kadar, bu yazıyı da post olarak koymayı düşünüyorum bu kadar yazdık artık

+Kurduğunuz devrede 0.3mm tel ile 275 sarım yapıldığında 8.25cm boyunda bir sargı oluşuyor. Biraz kısa bir sargı olduğu için, örneğin 8.25*3=24.75cm uzunluğunda bir sargı yapmak istesek 275*3=825 sargı yaparak devreyi gerçeklemek mümkün mü? Ayrıca bir de primary sargısı var tabi…

-Devren yine çalışacak, fakat rezonant frekansından uzaklaşacağın için olması gerekenden çok daha verimsiz çalışacaktır.

+Primary tel kalınlığı ve sargı sayısı, secondery tel kalınlığı ve sargı sayısı, besleme voltajı, direnç ve transistör devre değişkenleri tarafından organize edilen devrenin optimum değerde çalışabilmesini sağlayan formül nedir?

-Öyle bir formül maalesef yok. Her değer birbirini etkiliyor. Ama TeslaMap denen şu program gerçekten çok iş görüyor onu mutlaka kullan. Ve de şu sitede de pek çok hesabı ayrı ayrı yapabileceğin scriptler bulabilirsin.

+Daha az maliyetli orta boy yapmaya karar verdim ve 2500 v 0.5 ma trafo kullanıcam ve bu kondansatoru kendim yapsam sizce verimli.olur mu 6 tane 200 ml siselere yapıcam bide abi 220 v AC akıma çevirmek için fiş ile trafo arasına dogrultmac mi koymam lazım?

-Çok verimli olmasa da iş görür. Daha önce verdiğim yönergelere göre hesaplamalarını yapabilirsin. Trafoyu şebeke elektriğine bağlayacaksın ve trafo çıkışı ile direkt Tesla devresi bağlantısı yapacaksın.

+Acaba bu devrede 9 v luk pil yerine 9 v luk 2 amper değerinde bir adaptör ya da güç kaynağı ile çalıştırırsak ne gibi sonuçlar doğurur? Özellikle de güvenlik açısından.

-Güç kaynağı ile çalışmasında sorun olmaz. 1 metreden yanmasını istiyorsan, maksimum verim alman gerekir, onun için de bütün sistemi doğru şekilde dizayn etmek gerekli. Sisteme daha yüksek frekansta osilasyonlar gerekli. Buna göre de kullanılacak devre elemanlarının o enerjiyi idare edebilecek seviyede değerleri olmalı. Ama aslında daha da önemlisi, sistemi önce güzelce hesaplayarak, birbiriyle uyumlu optimum değerleri bulmalıyız. Dolayısıyla verim kaybı yaşamadan ve sistemi tam rezonant frekansında çalıştırarak, ve de ortam koşullarını da uygun ayarlayarak (diğer elektromanyetik etkilerden arındırma, basınç, nem, sıcaklık vb) daha uzak mesafeler mümkün olur.

+Transistör olarak KN n2222a 333 ile çalışır mı?

-Çalışır, sorun olmaz.

+Kağıdı dolayıp çapını 2.5 cm yaptım 20 metrelik bobin telini sardım sağlam olsun diye de bazı bölgelere uhu sürdüm. 15 mm lik bi kabloyu biraz sert ama düzgün bükerek etrafına kenetledim breadboarddaki tüm elemanlar yerleştirdimaliminyumdan top yaptım. Lakin çalışmadı yardım edebilir misiniz?

-Tesla bobininde sarım sayıları, çaplar, kalınlıklar, kullanılan malzemeler birbiriyle belirli bir dengede olmalı. Senin tarif ettiğine göre 2.5 cm çap 20 mt emaye kablo 254 sarım ediyor. Sarım sayını biraz arttırman iyi olur. Hatta çapı da. Bir de kalın telinin enerji giriş yönlerini değiştirip dene.

+0.30 luk bobin telini 2.5 cm çapındakı kağıt boruya sardım 20 metre bobin teli aldım malzemeler tamam devreyi kurdum 3 tur sarım dediğiniz kalın kabloyu beline doladım çalıştıramadım aliminyumdan top yaptım bi türlü olmadı yanına 220-240 V luk tasarruf lambası getiriyorum tam da fotoğraftaki gibi florasan buldum onu getiriyorum belki bi umut ledi yakarım diye led getirdim ayrıca tasarruf lambası yanıyor denedim. Sanırım yapamadım yardım eder misiniz?

-Tur sayını da değiştirebilirsin. Mesela 4 tur yapıp dene. Ledi yakabilmen için bir mini bobin yapıp anod ve katoduna lehimlemen gerekiyor. Floresanlar için gerek yok, yaklaştırınca yanar.

+Tesla bobini hesaplarını bitirdim 30cm uzunluğunda 6 santim çapinda bir boruya 0.08 cm lik bakır teli 148 defa spiral şekilde sarıcam 30 watt elektrik vereceğim.fakat bu kadar basit bırakmak istemiyorum bunu müzik çalacak şekilde kodlamasını bulup bir prototipleme kartına aktarıp bobinde bu sesler çıkarmak istiyorum bunun için kodlamasını bulamadım acaba bildiğiniz bir yer var mı prototipleme kartı olarak ne kullanayım?

-Müzikli yapabilmen için giriş voltajının biraz daha yüksek olması gerekiyor. Ayrıca şöyle bir devre ile bu bobini sürmelisin. Prototipleme kartı önemli değil, Attiny45/85 ile bile bu işi yapabilirsin.

+ Türk İşi’nin yeni bölümleri ne zaman geliyor?

-Yeni bölümler Nisan Mayıs aylarını bulur.

+Osiloskop fiyatları çok pahalı osiloskop yerine başka bir şey kullanabilir miyim?

-Çok haklısın! Osiloskop çok pahalı ve olmazsa olmaz bir ekipman. Arduino kullanarak kendine bir tane yapmanı tavsiye ediyorum, ben bile güzel bir makine edinene kadar el yapımı bir osiloskop kullanıyordum
En basit osiloskop yapımı için, şu dosyaları indir. Arduino dosyasını yükle, Processing dosyasını da Processing kurduktan sonra çalıştır. Arduino’nun A0 pinine sinyali girince Pc’de processing ile okuyabilirsin.

+Çıkış voltajı en az ne kadar olmalı ki müzik çalabileyim?

-Çıkış voltajın yüksek olmalı, ki bu noktada iş tehlikeli olmaya başladığından yönlendirme veremiyorum maalesef. Elektrik ile müzik çalma işi biraz daha tecrübe isteyen bir iş, bence bir süreliğine ertele.

+40 metre emaye tel aldım 0.30 luk 2.5 cm çapındaki plastik boruya sarım yapsam 510 sarım sayısı yapıyor. Demek istediğim sarım sayısı arttıkça çıkış gücü mü artar ? Malzemelerim 2 tane Pil 9 V Seri bağlayarak 18 V yapacağım. 40 metre Emaye bobin teli, Led, 2n2222 Transistör, 22 K direnç, 25 mm lik bakır tel bu da 2. sarım için beline dolayacağım. Sarım sayısını 275-300 de tutayım mı tamamını sarayım mı ve bu saydıklarımdan başka bi şeye daha gerek var mı?

-Hayır, sarım sayısının tam dediğim kadar olması lazım. Bunu standart bir trafo mantığında düşünme, tesla bobini rezonant frekansına ayarlanmadığı müddetçe düzgün çalışmaz, sarım sayısı arttırmayla olmaz. Bütün değerler (kapasitör, yük toplayıcı ebatları, şekli ve malzemesi, tel çapı, boru çapı vs. titizlikle hesaplanarak tam doğru değerlerde kullanılmalı. Giriş voltajı için de aynı şey geçerli.) Diğer yorumlarda verdiğim linkleri kullanarak gerekli hesaplamaları yapabilirsin. Diğer türlü, tam olarak verilen değerleri kullan.

+Transistor olarak tip 31 transistoru aldim bu transistor olur mu?

-Evet olur.

+0.50 mm bobin teli 10 metre kucuk bi tesla bobini yapmak icin yeterli mi?

-0.5 biraz kalın olabilir, 0.3 kullanman daha iyi olur. Kullandığın borunun çevresini bulup sarım sayısıyla çarparak ihtiyacın olan uzunluğu bulabilirsin.

+Lehim yapmakta güçlük çekiyorum lehim yapmak yerine yapıştırsak olur mu ?

-Olmaz En kötü, uçları birleştirip bantla. Ama lehim yapmayı oğrenmelisin. Aslında çok kolay ama doğru yapman gerekli. Lehim sıcak yüzeye uygulanır. O yüzden havya ile önce telleri ısıtmalısın. Sonrasında lehim telini yaklaştır. Lehim pastası işini çok kolaylaştıracaktır. İyi bir havya da öyle tabi.

+Elektrik konusuyla ilgili projeler yapmak istiyorum, bana bir başlangıç noktası verebilir misin?

-Elektrik ilgini çekiyorsa, hemen proje yapmaya başlamalısın. Bizim sitedeki basit projelerle başlayabileceğin gibi, internet üzerinde ‘basit elektronik devreler’ araması yaparsan hoşuna gidebilecek pek çok başlangıç projesi bulabilirsin. Bize de her zaman danışabilirsin.

+Bu bobin ile uzaktan herhangi küçük bir devreyi mesela bir fm radyo alıcısı çalıştırabilir miyiz? Bir bombayı uzaktan imha edebilir miyiz?

-Sorunun kısa cevabı, bu tip devreler ile uzaktaki bir sisteme enerji sağlanabilir. Dolayısıyla bu şekilde çalışan bir tetikleme sistemi de yapılabilir. Fakat burada verdiğimiz devre senin bahsettiğin işlevi gerçekleştiremez. Uzaktan imha edebilmek için, biraz daha gelişmiş sistemlere ihtiyaç var. Ve sadece enerji vermenin dışında, tetiklenecek düzeneklerin kendi enerji sağlama sistemleri mevcut olduğu için, imha etmek için gereken şey uzaktan enerji vermek değil, frekans ve şifre çözücü sistemler kullanmaktır.

+2222a transisitor yerine 2n2221 kullansam olur mu?

-Olur, sorun olmaz. 3904 ya da bc547 de olur, standart npn transistörlerin çoğu kullanılabilir bu projede.

+Devrenin aynısını kurdum ama çalıştıramadım led yanmıyordu ve transistör cok ısınıyordu sebebi ne olabilir?

-Isınma varsa hareket var demektir. Ama dikkat et yanmasın, soğutucu kullan.

+ Müzikli olması için bu yaptığınız bobine ne eklemem gerekiyor?

-Müzikli olan için yine bu sistemi kullanacaksın, fakat spark gap kullanarak değil, frekans modülasyonlu katı hal Tesla devresi kullanarak yapman gerekiyor. 11. bölümde gösterdiğimiz plazma hoparlörü mantığında çalışacak. Yeni sezonda göstermeyi ve burada anlatmayı düşünüyorum.

+Kaç Watt’lık dirençler yeterli olur?

-Dirençler için 1/4 w yeter. 2w dirençler daha çok akıma dayanma kapasitesine sahip, bu tip işlerle uğraşanların elinde bulunması iyi olur tabi

+Bobinin etrafına sarılan kalın teli zil teli olarak kullandım.İlk defa çalıştırdığımda yanmadı bikaç defa açıp kapadığımda ampul bir kere yandı sonra söndü şimdi hiç yanmıyor.Bence sorun zil telinde sizce zil telini değiştirmeli miyim?

-Bir kere yandı söndü ise, transistörü kontrol et. Ana sarımını ikinci sarıma temas ettirme ve biraz oynat ikinci sarım etrafında. Çok az kalmış Transistör ısınıyor mu ona bak, bozulmuşsa değiştir ve ısınıyorsa da soğutucu tak.

Çok da küçük olmayan küçük icatlar
+Burada kullanılan yazılım nedir acaba https://www.youtube.com/watch?v=DfznnKUwywQ

-Disney research team tarafından yapılan konsept bir çalışma.

+Disket Sürücü projesinin dökümanı için öncelik verebilir misiniz en azından yazdığınız kodu paylaşabilir misiniz?

-Yazılımını anlatmam gerekiyor çünkü birkaç aşamalı. Arduino’ya Timer1 kütüphanesini ekleyin. Sonra Java Development Kit kurun (JDK 7u80 with NetBeans 8.0.2). Sonra içine rxtx driver dosyasını eklemeniz gerekiyor. Daha sonra Arduino’ya yükleyeceğiniz ve ardından Pc üzerinde Netbeans ile çalıştıracağınız dosyalar da şu linkte.

+İlerki bölümlerde plazma lambası yapabilir misiniz?

-Onu da anlatmıştık ama bölüme sığdıramadık. Webden veririz ek içerik olarak herhalde

+Direnç , diyot ve entegreler gibi teknoloji ürünleri satan bir internet sitesi önerir misiniz?

-Reklama girer öneremem Ama zaten Google’a yazarsan belli başlı 3-5 site var!

+Bir coilgun yapmak istiyorum fakat manyetik alanın ferromanyetik nesneye uyguladığı kuvvetin formülünü bulamadım. Dolayısıyla da merminin konumunu (veya iyi bir ateşleme için kapasitörlerin kapasitesini hesaplayamıyorum) başka bir formülden veya yoldan hesaplayabilir miyim?

-Bu sorunun cevabı çok kapsamlı, ama biraz yol göstermeye çalışalım bakalım. Şimdi, bir solenoid (hava çekirdekli) içerisinde oluşan manyetik alanın formülü:
B = µ?NI/h (N: sarım sayısı, I: Akım, h: Uzunluk, ve µ?: Manyetik geçirgenlik sabiti)
Buraya kadar kolay. Peki kuvvet ne?
F = 1/2*NI*d?/dx
Sen kuvveti bulabilmek için öncelikle buradaki manyetik akıyı bulmalısın, ki bu da pek çok geometrik faktörü hesaba katarak yapılacak bir şey. Şimdi senin yapman gereken iki şey var burada. Birincisi bu bobinin manyetik alanında ne kadar enerji depolaman mümkün (hatta ne kadar çok depolayabilirsen o kadar iyi), ikincisi de bu alana koyarak maksimum ivmelendireceğin minimum kütleli bir parçacık nasıl olmalı sorularının cevapları. Kuvvet formülüne bakarsan, kuvveti arttırabilmek için akım, sarım sayısı ya da manyetik akıyı (aslında akı bağını, tam olarak aynı şey değil ama bobin için yaklaşık aynı) arttırman gerekiyor. Akı bağı aslında senin aradığın şey, çünkü tam olarak da senin ivmelendirmeye çalıştığın parçacık üzerine etkiyen kuvveti etkiliyor. Akı bağını arttırabilmek için de, ivmelendireceğin parçanın malzemesini ona göre seçmen, yani manyetik akı yoğunluğu doygunluğu yüksek olmalı, ferrit gibi ya da ferrit-cobalt gibi. Aynı zamanda da bobinin çevresine ve kutuplarına da ferrit parçalar koyabilirsin (Metal silindir ve kapak gibi)
Kalın tel kullan (akım yoğunluğunu yüksek tutmak için, bunun da hesabı ayrı aslında ama yavaş gidelim), yüksek voltaj kapasitörlerin olmalı (photoflash kullanabilirsin, verebildiği ani akım da yüksek olmalı). Kullanacağın transistörlerin de anahtarlama akımları yüksek olmalı.

+Bu işlerle uğraşmak istiyorum nereden başlayayım?

-Küçük projelerle başla. Led küp (4x4x4) bence başlamak için iyi bir proje, yaparken elektronik, yazılım ve Arduino hakkında çok şey öğrenebilirsin.

* *