Selamlar!
Evet, biliyoruz. Hologram değil yapılan şey, 3 boyutlu nesnelerin 2 boyutlu projeksiyonu. Ama herkes hologram diyince neden bahsettiğimizi anlıyor ve de söylemesi de çok havalı 🙂 O yüzden hologram demeye devam edeceğim.
Çocukluk hayalimdi bu proje aslında. Star Wars’daki hologram yani. İlk izlediğim anda hissettiklerimi hatırlıyorum. Alt çenem yere düşmüştü neredeyse. R2D2’nun açtığı hologramdaki Prenses Leia, Obi Wan Kenobi’den yardım istiyor ve Luke Skywalker’ın yüzündeki ifade benim yüzümde de oluşuyordu.
Programın başında gösterdiğimiz 45 derecelik panel ve yansıtma teknolojisi, aslında çok eski bir teknoloji. 1800’lü yıllarda ilüzyonist ve tiyatrocuların sıkça kullandığı ve adına Pepper’s Ghost dedikleri bir yansıtma teknolojisi.
Bu sistemde, solda gördüğümüz kısım izleyiciden saklanıyor.İzleyici kırmızı kare ile gösterilen alana doğru bakıyor ve sol tarafındaki kısmı görmüyor. Yeşil kare ise mylar, plastik film veya pleksiglas levha, dolayısıyla soldaki görüntüyü yansıtarak izleyiciye sanki baktığı yerde gerçek bir görüntü varmış hissini yaratıyor. Direkt üstüne projeksiyon yansıtma ile aynı efekt alınamıyor, çünkü bu sefer görüntü pleksiglas üzerindeymiş gibi oluyor, bu yöntem sayesinde görüntü daha arkada oluşuyor.
Bu efekt eski atari oyun konsollarında da kullanılıyordu.
Bu teknoloji günümüzde inanılmaz gelişti, Tupac Shakur ve Snoop Dogg düeti hala akıllardadır. Sağdaki hologram olan 🙂
Bu müthiş şovu izlememiş olanları hemen şöyle alalım. Düet 2.40 gibi başlıyor.
Peki nasıl yapılıyor? O kadar basit olabileceğine inanamayacaksınız ama şöyle:
Tabi projektörler 4K sahne projektörleri ve allahbilirkaç bin dolar, Tupac’ın vücudu gerçek insan vücudu fakat kafası sonradan monte dijital model vs falan gibi şeyler olsa da, sonuç itibarıyla bildiğimiz Viktoryan devrinden kalma bir teknik 🙂
Peki, gerçek hologram nedir? Gerçek hologram, 3D cisimlerden gelen ışığın o anki halinin kaydedilerek, kayıpsız olarak sonradan gösterilebilmesidir. Bu bir cümlede anlatılan ama o kadar da kolay olmayan bir sistem. Işığın doğrultusunu değiştirmeden o anki faz ve genliğini kaydetmek, özellikle de animasyon haline getirip arka arkaya dizmek çok çetrefilli bir iş. Günümüz teknolojisiyle yapılabiliyor, fakat hem çok iyi değil, hem de çok pahalıya geliyor.
Biz onun yerine ikinci en iyi şıkla ilerledik. Yine bir 3D modeli bir perde üzerine projeksiyon ile göstereceğiz, fakat bu projeksiyonu bir su zerrecikleri perdesi üzerine yapacağız. Dolayısıyla kısaca yapacağımız şey şu: bir makine ile havaya su zerrecikleri ile bir perde oluşturacağız, ve bu zerrecikler üzerine projeksiyonumuz ile 3D bir model göndereceğiz. Bir de uzaktan kontrol için el tanıma programı kullanarak bu modeli havada hareket ettireceğiz.
O zaman listemizi vererek hemen başlayalım!
MALZEME LİSTESİ
- Sac plakalar – Laminar flow oluşturacak şekli vereceğiz, ayrıca fan ve atomizerlerimize yuva olacak, aynı zamanda su tankımızı barındıracak.
- Pipetler veya 3D printerla basılmış bal peteği şeklinde parçalar. Fanlarla oluşturacağımız hava akımı bu kanallardan geçerek “laminar”laşacak. Bu kısım bizim için çok önemli. Laminar bir akış olmazsa, perdemiz türbülansa maruz kalacak ve düzgün bir görüntü almamız mümkün olmayacak.
- 16 Adet fan – Buna kontrol kutusu yapmak isterseniz, uygun switchler ve kablolar vs de ekleyin. Ben hem atomizerler hem de fanların ayrı ayrı kontrolünü sağlamak için bir kutu hazırladım, normalde gerek yok. İstediğimi açıp kapatarak en iyi görüntüyü alabilmek için kalibrasyon yapmak amacıyla kullandım.
- 8-12 adet Ultrasonic atomizer – Bu aletler bulmanızın en zor olacağı şeyler. Biz zamanında Çin’den sipariş etmiştik. Yaptığı iş, yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak su yüzeyinden küçük parçacıklar koparmak. Yani bir nevi sis oluşturucu.
- Projektör. Herhangi bir projeksiyon aleti işinizi görür. Yüksek ansi lümen(2500+) olanlar çok iyi iş görüyor.
- PC kamera. Yüksek çözünürlüklü iyi bir kamera olursa daha iyi olur. Karanlık bir ortamda çalışacağız çünkü, kameranın elimizi algılayabilmesi gerekiyor.
ELEKTRONİK KISIM
Ultrasonic Atomizer dediğimiz aletin içinde aslında bir piezoelektrik transducer var. Bu aygıt elektrik enerjisini ses dalgalarına çeviriyor. Bizim kullandığımızın içinde 1.65 MHz kristal vardı. Aslında hoparlör mantığında çalışıyor, yani elektrik enerjisi verildiğinde titreşerek çevresindeki havayı da titreştiriyor ve ses dalgası oluşuyor.
Aynı mekanizmayı tersine çevirmek de mümkün. Yani siz bu alete elinizle basınç uygularsanız, elektrik enerjisi elde edersiniz! Nasıl, kafanızda bir şeyler, projeler kaşınmalar karıncalanmalar başladı mı? Fikirler canlandı mı 🙂 Güzeeel!
Bunları yan yana su tankının içine dizin ve paralel olarak bağlayın. Fanları da aynı şekilde dizin ve paralel olarak bağlayın. Kontrol kutusu yapacaksanız switchlerinizi lehimleyin.
Elektronik kısım bundan ibaret 🙂 Sistem çok basit gördüğünüz gibi.
TASARIM KISMI
Selamlar.
Sistemin 3d datalarına aşağıdaki hologram.rar dosyasının içerisindeki step dosyasından ulaşabilirsiniz
MEKANİK KISIM
Özkan’ın kısmı geliyor.
YAZILIM KISMI
Yazılım kısmında da hemen hemen hiçbir şey yok! Webcami bilgisayarınıza bağlayın, Npointer yazılımını indirin ve kurun. Kameranızı gösterin. Elinizi mouse gibi kullanmaya başlayın 🙂
Sonrasında, aleti çalıştırın, bilgisayarınıza projeksiyonu bağlayın, kamerayı uygun bir yere koyun, ve keyfini çıkarın! Hologramınız için gerekli arkası siyah 3 boyutlu animasyon videoları için Youtube’a girin, “Hologram Ready 3D Video” aramasını yapın ve binlerce video karşınıza çıksın.
Haftaya görüşmek üzere.
Türk İşi ekibi sosyal medya hesapları:
Facebook: facebook.com/ntv.turkisi Twitter: @ntv_turkisi Instagram: ntv_turkisi Youtube kanalı: TÜRK İŞİ
Kişisel hesaplarımız:
Murat Kızılkaya Twitter: @muratkizilk, Instagram: muratkizilk
Metin Şahin Twitter: @MetinSahin_m, Instagram: METINSAHIN_M
Fatih Yıldız Twitter: @FatihTvittir, Instagram: fatihyildiz1981
Özkan Özarslan Twitter: @ozkankim, Instagram: ozarslanozkan
Yanıtla
45 Yorumlar on "Hologram Nasıl Yapılır?"
Selam.Programiniz cok guzel. ben su anda piezoelektrik diskleri kullanarak denizden elektrik uretecek bi proje uzerinde calisiyorum abi. Sau mekatronik muh. 2 sinif
Teşekkür ederiz Yekta! Kolay gelsin inşallah bitirirsin en kısa sürede. Yardımcı olabileceğimiz bir yer olursa danışmaktan çekinme 🙂
murat abi fatih abinin çizim yaptığı hangi program ismini söylermisin
Solidworks kullanıyor. Ekipten herkes yorumları okuyor, buradan direkt sorabilirsiniz her zaman.
murat abi fatih abinin kullandığı çizim programın adı ne
Aynı cevap olacak, ama Solidworks 🙂 Buradan direkt ekipteki herkese sorabilirsiniz. Yorumları tek tek okuyup cevaplıyoruz hepimiz!
Abi zaten evimin bir odasıni atölye yaptim hani proje detaylarında demişsin ya şu kahve cubuguyla alakali zamanla hic biseyi atamaz hale geleceksiniz diye aynen oyle benim kucuk atolyede disaridan bakan birisi icin copluk gibi ama ben baktigim heryerde o nesneden yapilabilecek biseyler goruyorum bu isin zevkli kismi da bu bence 🙂 bu arada Fatih abinin işlerine gelip ben yardim edeyim de cizimleri yukleyebilecek zaman bulsun 🙂 keske oyle bir imkan olsada gelip atölyenizde sizi ziyaret edebilsem tesekkurler abi simdiden
Belki de olur 🙂 Metin’le temasa geç istersen o organize ediyor ziyaretleri.
Çok başarılı bir proje olmuş.Paylaşımınız ve emeğiniz için teşekkürler
abi elinize sağlık muhteşemsininiz inşallah bu sene bende mühendisliğe başlıyacağım kararsızım ne mühendisliği olacağından ama sizin yolunuzu izleyeceğim herşey için teşkkürler
hologramın 3d dosyaları da siteye eklenmiştir.
Abi ciddi ciddi diyorum 1.bölümden beri de seyrediyorum SİZLER AMERİKA İNGİLTERE KANADA gibi ülkelerde yaşayacak çoookk değerli insanlarsınız
O nasıl laf Mustafa! Tam da anlatmaya çalıştığımız şey buydu. Programın adı neden Türk İşi?
abi zahmet olmazsa bu webcam ile elini algılayan programın ismi nedir bi söyler misin ?????
Proje sayfasında detayları var, Npointer kullandık.
Murat abi merhaba elektrik elektronik mühendisliğine başlayacağım bu yıl kendimi yazılım konusunda geliştirmek istiyorum senin gibi elektronik devreleri kurup programlamasınıda yapmak istiyorum bunun için hangi programlama dillerini hangi sırayla öğrenmeliyim yardımcı olursan sevinirim 🙂
Çetin merhaba. Mikroçipleri programlaması genelde çok kolaydır, C bile bilsen yeterli neredeyse. C# öğrenmen lazım, arkasından da uygulamalarla kontrol için Java veya Objective C, ve de web tabanlı çalıştırmak için Sql + .Net veya Mysql+Php tavsiye ederim.
murat abi sonlara doğru cd kabından yapılmış kare şeklinde olan şeyi tabletin üzerine koymuş tunuz tablette açtığınız videonun ismi nedir 😀
Youtube’da “4 faces hologram” diye aratırsanız çıkar 🙂
Helal olsun abi ya adamlar yapmış sözünü il kez bir türk için kullanıyoruz dron projesini çok beğendim abi
Teşekkürler 🙂
İyi günler 8-12 atomizer demişsiniz ama elimde 2 tane var yeterli olmaz mı ?
Bizimkinden daha küçük bir sistem yaparsan olur.
Merhaba Murat Abi . Yaklaşık 1 ay öncede konuşmuştuk bu projeyle alakalı. Üniversite desteğini ve bütçemizi aldık artık proje yapım aşamasına geçicek. Sormak istediğim soru şuydu :
Herhangi bir projeksiyon yazmışsın , 3D projeksiyon kullansak görüntüde kalite artar mı yoksa bir faydası olmaz mı ?
Projeksiyon ne kadar kaliteli olursa o kadar iyi. 3d projeksiyon işe yarayacaktır.
rica etsem ultrasonic atomizeri nereden ve ne kadar aldığınızı söyler misiniz
ya da siz onu gönderin :)))
Ebru merhaba. Yurt dışından sipariş etmiştik onu, hepsini de kullandık 🙂
harika elinize sağlık..
Merhaba, Ultrasonik atomizeri burdan bulma şansımız var mı? Bu hologramı okulda yapmak istiyoruz ve süremiz de biraz kısıtlı :/
Merhaba. İnternetten bakmanız lazım, biz biraz zor bulduk. Yüksek frekans piezoları pek getirmiyorlar.
Onun yerine sis makinesi benzeri bir sistem de kullanılabilir, ya da standart atomizerleri yukarıdan aşağıya yerçekimiyle inecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Aynı görüntüyü vermez ama.
benim bir sorum olucak bu hologram videolarını nasıl yapabilirim mesela ekranda dört tane bulunan hareketli resimleri gıf leri veya kısa videoları kendim yapmak istiyorum kendi resimlerimi koymak istiyorum kuşlar balıklar değil bana bu konu hakkında yardımcı olabilirmisiniz
Ayhan selam. Öncelikle 4 taraftan aynı anda çekilmiş görüntün olması gerekiyor, ve arka planda tek renk (tercihen siyah) bir fon olacak. Daha sonra bu görüntüleri After Effects benzeri bir programa atarak bir araya getirecek, arka planı “key”leyecek ve Youtube’daki “4 faces” videolarında gördüğün şekilde bir araya getireceksin.
Murat bey merhaba bu dört taraftan aynı anda çekim dediğiniz nasıl olucak biraz açık anlatabilirmisiniz ve bu after effect programını indirdim bu söylediğinizi yapabilecek bir program değil başka bir program var mı önerebileceğiniz teşekkür ederim
Adobe After Effects, bahsettiğimiz işi ve çok daha fazlasını yapabilecek kapasitede bir programdır. Biraz daha incelemeni öneririm. 4 taraftan dediğim; ön, arka, sağ ve sol taraflardan objenin çekiliyor olması. Bu sayede piramidin her yüzünde objenin uygun videosu oynuyor olacak. Hepsi için aynı açıdan çekilmiş tek bir video da kullanılabilir, ama tam olarak 3 boyut efektini vermeyecektir.
Selam ben ibrahim Rüzgarlıbahçe Ortaokulndan sizi izliyorum ban tubitak projesi için yardım etmenizi istiyorum hologram yapacağım da eğer kabul edrseniz çok ama çok sevinirim
Merhaba İbrahim 🙂 Kafana takılan yerleri sorarsan cevaplayabilirim buradan.
merhaba okulumda bilim fuarı gerçekleştiriyoruz ve projenizden yararlanmak istiyorum ancak birkaç sorum var cevaplarsanız çok mutlu olurum 🙂 öncelikle bal peteklerini 3d yazıcıdan yapamasak kullanabileceğimiz herhangi bir şey var mı? bir de 12v ve 24v luk adaptörler almışsınız bizim de almamız gerekir mi ya da ne için kullanılıyor? son olarak kontrol kutusu yapmazsak görüntü kalitesi bozulur mu? çok teşekkür ederim 😀
Pipet kullanabilirsin.
24v adaptörler ile ultrasonik atomizerleri besliyoruz. 12v ile de fanların kontrolünü sağlıyoruz, fakat tek bir 24v adaptörü voltaj regülatörü ile de kullanmak mümkün.. Kontrol kutusu da istediğimiz fanı ve atomizeri açıp kapatarak kalibrasyon yapmak için, sistemin çalışması için şart değil.
Çok teşekkürler 🙂
merhaba murat abi öncelikle tebrik ederim bir şey sorabilir miyim ultrasonic atomizerların boyutları ne kadar olmalı bir de sac plakların boyu ne kadar olmalı?
Merhaba Irmak. Bu cihazların çoğunun boyutları genelde birbirine yakındır. Sonuçta boyutları büyük olan birkaç tip de var, sen kendi sistemine göre uygun olan boyutu kullanabilirsin, çok önemli bir faktör değil. Çizimleri verdik, bütün ölçülere oradan bakabilirsin.
Merhabalar projenizi tabiki cok begendim lutfen devam edin. Bir sorum olacak fakat. Bu projeksiyon aletini nereye yansitacagiz buhara dogru mu ve nereden yansitacagiz? Aksi takdirde buharin arkasindaki duvarda da goruntu olusacak
Su partiküllerinden oluşturulan perdeye yansıtılacak. Arkada görüntü oluşmaması için laminar akışı sağlaman ve kalibrasyonu doğru yapman gerekiyor.
Merhaba. Ben kendi videomu yapmak istiyorum ama ekranı capraz olarak 4 e bölen ve görüntüyü o 4 ayrı yere yerlestirecegim programi bulamadim. Nereden bulabilirim ismi nedir o ekrani 4 parcaya ayiran programın?
Adobe After Effects kullanıyoruz.