Selamlar!
İlk defa bu kadar kolay ve kısa bir proje anlatacağım sanırım.
Hoparlörlerin çalışma mantığıyla girelim. Hoparlörler, mıknatıs ve bobinden meydana geliyor.
Bobinlere iletilen elektrik akımı, alternatif akım. Dolayısıyla sürekli değişen bir sinyalden bahsediyoruz.
Bu sinüzoidal sinyal de sürekli olarak değişen manyetik kuvvetler olusturuyor. Bu oluşan kuvvetler de sabit mıknatısın sabit manyetik alanı ile etkileşime girerek, hareketli olan bobin kısmını kısıtlandığı alan içerisinde hareket ettiriyor.
Bu hareket sayesinde bir titreşim oluşuyor, ve bu oluşan titreşimlerden kaynaklı ses dalgaları ortaya çıkıyor. Bu ses dalgaları da kulağımızdaki mekanizmayla etkileşime geçtiğinde, oradaki sistemi titreştirerek tekrar elektriksel sinyallere dönüştürülüp beynimizde yorumlanıyor.
Peki bu sistemi nasıl en yalın haliyle yapabiliriz?
MALZEME LİSTESİ
- Neodimium mıknatıs
- Emaye kaplı tel (Normal tel de olur, emaye olan sadece daha kolay şekil alıyor ve dışı yalıtkan) veya yapışkanlı ince bakır plaka. Yapışkanlı ince bakır plakayı kullanmak çok kolay, ince şeritler keserek yapıştırabildiğimiz için çok pratik.
- Bir parça kağıt.
Yapılacak şey çok basit. Bakır şeridi kağıdın üzerine resimdeki gibi yapıştırın. Bakır şeridin birbirine yol boyunca hiç değmemesine dikkat edin, dikkatli bakarsanız birbirine değmemesi gereken kısımların altına bant çekerek yalıttığımı göreceksiniz. İki uca müzik setinizden veya başka bir müzik kaynağından sinyal verin. Mıknatısı yaklaştırın ve müziği dinleyin 🙂 Müzik sinyali ne kadar güçlü olursa o kadar güzel ve kuvvetli ses alırsınız. O yüzden güzel bir amplifikatör kullanırsanız inanılmaz bir ses alıp kulaklarınıza inanamayacaksınız. Tabi mıknatıs da önemli. Neodimium mıknatıslar bu iş için ideal.
Bunun bir de kağıt tabak ile yapılan versiyonu var, onda da aynı sistem geçerli, sadece yapımı biraz daha zahmetli. Onunla daha kuvvetli baslı sesler alabiliyorsunuz. Gerçekten hiç fena değil ses bu arada!
İyi eğlenceler 🙂
Türk İşi ekibi sosyal medya hesapları:
Facebook: facebook.com/ntv.turkisi Twitter: @ntv_turkisi Instagram: ntv_turkisi Youtube kanalı: TÜRK İŞİ
Kişisel hesaplarımız:
Murat Kızılkaya Twitter: @muratkizilk, Instagram: muratkizilk
Metin Şahin Twitter: @MetinSahin_m, Instagram: METINSAHIN_M
Fatih Yıldız Twitter: @FatihTvittir, Instagram: fatihyildiz1981
Özkan Özarslan Twitter: @ozkankim, Instagram: ozarslanozkan
Yanıtla
20 Yorumlar on "Kağıttan Hoparlör Nasıl Yapılır?"
Ufak bir düzeltme yapayım sonra burada isyan etmesinler 🙂 “birbirine *değmemesi gereken” olacak.
Düzelttim, teşekkürler 🙂 Bu tip yazım hatalarında bilgilendirirseniz sevinirim, bu ara ikinci kere okuma fırsatım bile olmuyor.
Abi bu sesi nasıl verecem bi onu yapamadm
Direkt ses çıkışının 2 ucunu bağlayacaksınız. Kuvvetli anfi kullanmanızı öneririm. Çok güzel ses çıkışı veriyor. Ama sesi çok açıp anfiye zarar vermeyin ve ses kablolarını ısınmaya karşı kontrol edin ısınmaya başladığı yerde mutlaka sesi azaltın.
Bakır telin sarım sayısı veya kalınlığı ile çıkacak seste değişiklik yapabilir miyiz
Bunun cevabını hemen vermeyeceğim, neden deneyerek bize de söylemiyorsun 🙂 Önce sen fikrini söyle, sonrasında da ben söyleyeceğim!
Murat abi bende parçaladığım (eski) bir hoparlör mıknatısı var ben bu mıknatısa ne yapayımki ses çıkarabilsin
Mıknatısın için bir bobin sarıp koyarsan, bobine bağlı titreşimleri aktarabilecek bir malzeme olursa (kağıt tabak bile olur) ve de bobine ac sinyal gönderirsen ses dalgaları oluşturabilirsin.
Gercekten guzel calismalar yapiosunuz abi muhendislige olan ilgim daha da artiyor
Bunu ben fizik projem için kullanmak istiyorum fakat bu projeyi direk telefonuna bağlamak için ne yapabilirim? Ben sorumun cevabına normal hoparlörlerin telefona bağlamak için olan kismi içindeki iki teli bu bakirlarin ucuna baglarsam olabilir diye düşündüm dogrumu? Yanlış şeyler söylemiş ve düşünmüş olabilirim lütfen düzeltir misiniz?
Bu sistemi arada bir amfi kullanmadan telefonuna bağlamamalısın, zarar verebilirsiniz. Çekilen akım miktarını kısıtlaman gerekiyor.
hep şeytan icadı bunlar 🙂
Abi ben kupakligi kesip denesem olurmu
Biraz daha açıkla 🙂
Abi kulakligi kessip baglasam muzik kutum yokta olurmu
Araya amfili bir sistem koyarsan olur, diğer türlü hem güzel ses alman zor, hem de müzik kaynağı zarar görebilir.
Abi iki ucu kulakligin giris yeri gibi olan kablo bulsam sonra bir ucunu telefona bircunda bakir telden gelen kiskacli kabloyu taksam olurmu
İkisini de bakır tellerin iki ucuna takıp elde ettiğin jakı takabilirsin. Araya akım kısıtlayıcı veya amfi koyman şart, yoksa telefona zarar verebilirsin.
Akım kısıtlayıcıdan kastın ne abi ne kullanabiliriz?
Akım kısıtlayıcı devreler kullanabilirsin, LM317T ile yapılabilir örneğin.