Elektrik Süpürgesiyle Tavanda Yürüme Nasıl Yapılır?

 

Murat_isimli

Selamlar,

tehlike-levhalari-1-1

ÖNCELİKLE ÇOK ÖNEMLİ UYARI!

Screenshot 2015-05-06 01.18.26Screenshot 2015-05-06 01.19.52

Screenshot 2015-05-06 01.18.04

Eğer programı izlediyseniz, bizim nasıl güvenlik önlemleri alarak bu işe soyunduğumuzu da görmüşsünüzdür. 2 kiriş arasına 2 çelik tel gerdik, ki bu teller tonlarca ağırlık kaldırabilecek dayanımda, her birine en az 25KN expresslerle bağlandık, bunun dışında belimizdeki tırmanış kemeriyle ayrı bir bolta kendimizi bağladık, kaskımızı taktık, ve alta da her ihtimale karşı güvenlik yatağı koyduk. Darbe testlerimizi yaptık, tellerin, boltların, expresslerin, karabinaların, kemerin ve kirişin dayanımlarını ölçtük. Ben de, Özkan da profesyonel kaya tırmanışı yapıyoruz. Beraber çok tırmandık. Birbirimizin güvenliğini aldık, hareketlerimizi tanıyoruz. Nasıl güvenlik alınacağını, nasıl tırmanacağımızı, neler yapmamız gerektiğini, ipe nasıl düşeceğimizi çok iyi biliyoruz. Bütün ekip elemanları işler ters giderse nasıl davranması gerektiğini de çok iyi biliyor. Ve de ekipte sertifikalı ilkyardımcılarımız var. Bu bilgilerin ışığında, bunun amatörler tarafından kesinlikle denenmemesi gerektiğini tekrar tekrar vurgulamak istiyorum. Lütfen evde denemeyin.

————————————————————————————————————————–

Bu fikir nasıl çıktı? Programı izleyenler bilecektir, elektrik süpürgesiyle neler yapabileceğimizi konuşurken, Özkan, bir odacık oluşturmayı ve tavan kısmına süpürgeler dizmeyi, bunların oluşturacağı vakumla bir insanı tavana doğru çekme fikrini ortaya attı.

Fikir 1:

942-skysim

Yukarıdaki sistemin tersine çevirilmiş hali!

Bu fikir müthiş bir fikirdi, fakat gerçekleştirmesi çok zordu ve handikapları vardı. Süpürgelerin oluşturduğu vakum bir insanı yukarı çekecek kadar kuvvetliyse, tıpkı yerçekimi gibi gitgide ivmelendirecek ve kendisine yapıştıracaktı. Tıpkı gezegenler arası çekim kuvvetleri gibi, eğer yeterli değilse de, bu sefer yörünge dışına çıkma ve insanın yere düşmesi söz konusuydu. Eğer böyle bir şey başaracaksak, yapacağımız sistemin; o insanın bulunduğu noktayı bilmesi, göre süpürgelerin çekim kuvvetlerini arttırıp azaltarak o insanı dengede tutması gerekirdi. Yapılmaz değil, fakat uygulaması uzun ve zor bir süreç. Ayrıca güvenlik anlamında sorunlar vardı, onun da ötesinde oluşan vakum bir insanı havaya kaldırabiliyorsa, büyük ihtimalle ciğerlerindeki havayı da boşaltabilirdi.

Fikir 2:

3860177409_f0ce6ebd9e

Bunun üzerine Fatih, tavanda kendi kendine yürüyen bir süpürge fikrini ortaya attı. Eğer süpürgeye bir 3 kollu mekanizma uydurursak, ve vakumu bu üç kola dağıtırsak, süpürge tavanda kendi vakum kuvvetiyle durabilir ve dahası kendi kendisine yürüyebilirdi. Bunun içinde güzel bir mekanik tasarım, elektronik ve yazılım bir araya gelirse, bayağı bayağı tavanda yürüyebilen bir robot tasarlamış olacaktık! Bu fikri uygulamama nedenimiz ise tavanda yürüyen bir robotu yapmanın kısa zamanda(yani işten vakit bulduğumuz bir hafta sonunda) yapılacak bir iş olmamasının yanı sıra, tavanda yürüyen ve tavanı süpüren bir süpürgedense, yerde giden ve yeri süpüren bir makinenin verimlilik anlamında daha doğru olmasıydı. Ve de öyle bir şey zaten var piyasada.

Fikir 3:

amazingspiderman5

Sonra heyecan verici bir fikir ortaya çıktı. Acaba bir insanı bir adet süpürgenin vakum kuvvetiyle tavana yapıştırabilir miydik? Dahası, acaba 2 adet süpürge kullanarak (Çünkü yürürken bir ayağı kaldırıyoruz, ve bütün yük tek ayakta kalıyor, dolayısıyla her ayak için bir süpürge kullanmak gerekiyor) birini tavanda yürütebilir miydik? Kendimizi radyoaktif örümceklere ısırtmadan da tavanda yürümek mümkün müydü?

j1202012F1.large

Bu fikri verdikten sonra ekibin de aklına yattı. Fikrin bizi çekmesinin sebebi, bilinmezdi; test etmek deney ve hesaplar yapmak gerekiyordu, ayrıca fiziksel olarak da kendimizi sınamamız gerekiyordu. Süper kahramanlarla büyüyen bir nesil olarak denememek zaten olmazdı. Tavanda yürümek çok zor bir hareket, çünkü kaslarımız yerçekimi ivmesine karşı duracak şekilde evrimleşmiş. Yani biz kendimizi, kendisine doğru çeken bir kuvvete karşı itiyoruz yürürken. Ama tavanda yürüyerek yerçekimi kuvvetini tersine çevirdiğinizde, bu sefer bütün kaslarınızı tersi yönde (zayıf olduğu ve alışık olmadığı hareketi yapması yönünde) çalıştırmanız gerekiyor. Tek bir ayağınızı tavana yapıştırdığınızı, ve bütün vücudunuzu tavana doğru çekmeyi çalıştığınızı hayal edin!

Şimdi, uzunca bir girişin ardından ne yaptık, nasıl yaptık bir bakalım!

TASARIM KISMI:

Fatih-copy_isimli

Ayak aparatının çizim dosyalarını buradan indirebilirsiniz.

TEDARİK KISMI:

Metin_isimli

Kemer, Conta, Çelik tel; almam gereken malzeme listesi.

Kemer ve çelik tel iş güvenliği malzemeleridir. İş güvenliği asla şakaya gelmez. Hele ki bizim bu kadar tehlikeli bir işe kalkıştığımız düşünürsek! İş güvenliği deyince akla Perpa ve Karakoy gelir. Yola çıkarken karasızdım ayaklarım beni birazda midemin sesini dinleyerek balık ekmek yemeye götürdü galiba. Gözümü Karaköy’de açtım. Oranın bir güzelliği daha var. Yorgunlugu alan denizin huzur verici ortamı ve oranın tarihi mimarisi.

Her yerde artık ucuz veya muadil mallar var. Ben iş güvenliğinden dolayı sağlamlığı ve kalitesi tescil edilmiş ürünleri tercih ediyorum. Ve amacımız uygun fiyatlı ve de kaliteli mal almaktı. Dolayısıyla bugün cimrilği bırakıp paraya kıydım :).

 4135_SpendingTimeInIstanbulBalikEkmekFishSandwich

Çelik tel, conta ve kemeri Perşembe Pazarı’ndaki dükkanlardan aldım. Ve tabi ki hala kokusu burnumda olan balık ekmeği de sahilde deniz kenarında alışveriş başarımın ödülü olarak mideme taktim ettim.

MEKANİK KISIM:

ozkan_isimli

 

Mekanik kısımda en önemli şey, yüzey alanı ve vakum kuvvetlerinin doğru hesaplanmasıydı. 1 adam ortalama 100 kilo(!) gelse, o zaman bizim en az 300 kilo taşıyacak bir sisteme ihtiyacımız olur.

Screenshot 2015-05-06 01.10.33

Süpürgeler elime ulaştığında ilk önce vakumda ölçebilen bir manometre(basınç ölçer) satın aldım. Süpürgenin ağzını kapatan kauçuk benzeri plastiğe bir delik açtım ve manometremi bu deliğe monte ettim. Süpürgemi çalıştırınca manometrede yazan değer kadar bir vakum oluşturduğunu kayıt ettim .

Manometrem sonuçları bar cinsinden gösteriyordu.

1 bar basınç  1 santimetre kareye 1,01972 kg kuvvet etki etmesidir.

Basitçe anlatırsak 1 cm e 1 cm ağırlıksız bir kutunun içine 1,01972 kg ağırlığında bir cisim koyarsak; kutunun, üzerinde durduğu yüzeye uyguladığı basınç 1 bardır.

Biz burada basınç değil vakum için konuştuğumuzdan. Oluşan kuvvetlerin yönleri değişecektir.
Gene kutu örneğinden verirsek 1cm e 1cm üzerinde bulunduğu yüzeye açık bir kutunun içinde –1 bar vakum oluşturur ve iyi bir izolasyon yaparsak.

Bu kutuyu yüzeyden kaldırmak için 1,01972kg kuvvet gereklidir.  Ya da 10 Newton’luk bir kuvvet gereklidir.

Bu bilgilerin ışığında,

Kaldırmam gereken kütle belli   F

Oluşturabileceğim basınç belli  P

Tek değişken ayakkabımın yüzey alanı. A

kaldırmam gereken ağırlığın kuvvet cinsinden değerine ölçtüğüm basıncı bölünce ihtiyacım olan alanı cm kare cinsinden buldum.

İnternette gezinip uygun bir ayağın kabataslak fotoğrafını indirdim.

Bu fotoğrafın üstünden giderek bunu dxf formatına dönüştürdüm. Bu şeklin alanını ölçüp ihtiyacım kadar ölçeklendirerek büyüttüm.

Sırada daha büyük bir problem olan izolasyon problemi vardı.

Civarımda olan sanayideki bütün dükkanları gezmeme rağmen conta diye  kullanılan şeylerin çok sert olduğunu ve işimi görmeyeceğini söyledim.

Her şey tamamdı ama conta yoktu.

Tam işler sıkıntıya giriyordu ki kışın camlardan hava girmesin diye aldığım pencere contası aklıma geldi.

Bu pencere contasını da bağlayınca işler tamamdı.

Önce tek bir tane yapıp hesapların doğru olup olmadığını kontrol ettim. sonuçta 1 tanesinin benim ağırlığımı taşıması gerekiyordu.

Bir tanesinin  beni taşıdığını gördükten sonra diğer tekini imal edip.

Emniyet kısmına geçtim.

Eyebolt diye tabir edilen taşıma elemanlarından aldım. Tavana astığım çelik dübellere bu eyeboltları taktım.

Daha sonra çelik teli geçirip klemenslerle sıktırdım.  Daha sonra karşısına gelen eyebolttan çelik halatı geçirdim ve gerdirdim.

Her ne kadar çelik telin hesabını yapsam da acil durumda uygunsuz vaziyette(baş aşağı) test edileceğine. Kontrollü bir biçimde test etmeye karar verdim.

Zaten 3 yıl öncesine kadar kaya tırmanışıyla uğraştığım için teknik malzemelerim tamdı. Kemerimi takıp merdivenin çeşitli basamaklarından çelik halata atladım.

Sağlamlığını garanti edince diğer halatıda aynı yöntemle gerdim.

Üzerine atladığım halatı hasarlı olarak muayene ettiğim için. Yeni gerdiğim halatı darbe testi uygulamadan bıraktım.

Bir üçüncü çelik teli de tavanda yürürken bacak arasında kalacak şekilde tavana monte edip sistemi hazır hale getirdim.

ELEKTRONİK KISIM:

Murat_isimli

Bu işte çok fazla bir işim yoktu, 2 tane aç/kapat butonunun sistem için yeterli olacağını düşündüm. Bu iş iki şekilde yapılabilirdi. Ya direkt makineyi açıp kapatabilirdik, ya da makine sürekli açık kalır fakat boruya hava dolmasını sağlayarak vakum etkisini kaldırabilirdik. İkincisi gibi bir sistem kullansaydık, süpürge hortumlarına tahliye valfleri(solenoid) bağlayarak ve butonlarla bu valfleri tetikleyerek bu işi başarabilirdik.

OPV2Solenoid-operational-principle

 

Bu da güzel bir çözüm olurdu; fakat böyle yaptığımız taktirde, butona bastığımız anda vakum boşalırdı. Yani tavanda ayaklarımızdan asılıyken, butona basmamızla beraber vakum boşalır ve aparat tavanı bırakırdı. Bu tip bir mekanizma benim çok hoşuma gitmedi, çünkü işin doğalındaki vakumun yavaşça boşalması ve düğmeye bastıktan bir 3-5 saniye sonra aparatın tavanı yavaşça bırakması hem güvenlik anlamında hem fiziksel anlamda iyiydi, ayrıca psikolojik anlamda da kullanıcıya bir hazırlanma süresi veriyordu.

Ani bir elektrik kesintisi veya cihaz bozulması durumunda da güvenliğimizi alan arkadaşlara hareket zamanı tanıyordu.

Dolayısıyla sadece 2 adet on/off butonu ve tutacaklarını hazırlayarak bu işi çözdüm.

Screenshot 2015-05-06 01.15.06

 

İŞTE SONUÇ:)

Screenshot 2015-05-06 01.10.00  Screenshot 2015-05-06 01.11.40  Screenshot 2015-05-06 01.12.38 Screenshot 2015-05-06 01.13.28 Screenshot 2015-05-06 01.13.53 Screenshot 2015-05-06 01.14.51  Screenshot 2015-05-06 01.15.34 Screenshot 2015-05-06 01.16.24 Screenshot 2015-05-06 01.16.43 Screenshot 2015-05-06 01.17.29 Screenshot 2015-05-06 01.17.47  Screenshot 2015-05-06 01.19.29

 

Türk İşi ekibi sosyal medya hesapları:

Facebook: facebook.com/ntv.turkisi Twitter: @ntv_turkisi Instagramntv_turkisi Youtube kanalı: TÜRK İŞİ

Kişisel hesaplarımız:

Murat Kızılkaya Twitter: @muratkizilkInstagram: muratkizilk

Metin Şahin Twitter: @MetinSahin_m, Instagram: METINSAHIN_M

Fatih Yıldız Twitter: @FatihTvittirInstagram: fatihyildiz1981

Özkan Özarslan Twitter: @ozkankimInstagram: ozarslanozkan

 

Elektrik Süpürgesiyle Tavanda Yürüme Nasıl Yapılır?

* *

Yanıtla

2 Yorumlar on "Elektrik Süpürgesiyle Tavanda Yürüme Nasıl Yapılır?"

Bildirim
avatar

Sırala:   en yeni | en eski | en çok oylanan
Şahan Özkaya
Ziyaretçi
Şahan Özkaya
9 yıl 8 gün önce

Tebrikler acayip güzel olmuş bundan birer tanede ellere yapılsa bide düşünce gücüyle açıp kapama ayarlansa mükemmel olur ironman e çeyrek kala 😀

Murat Kızılkaya
Yönetici
9 yıl 5 gün önce

Haha çok iyi fikir 🙂

wpDiscuz