Selamlar,
Evet, geldik yine bir tehlikeli projeye.
Biliyorum sıkıldınız sürekli aynı şeyi söylememden, ama ister sıkılın ister sıkılmayın; bunların hepsi tecrübeyle gelen, ezbere söylemediğimiz şeyler. Bu proje çok tehlikeli bir proje, gözlerinizde ciddi hasarlara, görme kayıplarına yol açabilir. Yangına yol açabilir. Evcil hayvanınız varsa zarar verebilir. Lütfen evde denemeyin. Lazer yansımaları da aynı etkiyi yapabilir. Gerekli korunma yöntemlerini iyi öğrenin, yani lazere karşı doğru korunma gözlüklerinizi takın. Programda 3 tip gözlük gösteriyoruz, biri yeşil lazere, biri kırmızı lazere koruma sağlıyor, biri de hiçbir koruma sağlamıyor. Bunlara çok dikkat edin.
UNUTMAYIN! Işık hızı yaklaşık 299.792.458 m/saniyedir. Yani sizin gözünüzü açıp kapatabileceğinizden çok ama çok daha hızlı. Lazerden kaçamazsınız. Denemeye de değmez bence 🙂
Bu projeyi 2. bölümde gösterecektik, çekimleri de yapıldı fakat sonra koymadık. Sonrasında da 11. bölümde Küçük İcatlar bölümünde de yer kalmadı 🙂 Dolayısıyla maalesef gösteremedik!
Malzeme Listesi:
- Lazer koruma gözlüğü 🙂
- Mikroişlemci -> Tercihimiz basitliğinden dolayı Arduino
- 2 Adet step motor sürücüsü –>> Dutch Roll kamera aparatı yapımı postunda anlatmıştık bağlantıları, bunun için Easydriver veya a4988 de kullanabilirsiniz size kalmış.
- 2 Adet Dvd Writer (Aslında sadece 1 tanesinin lazer diyotunu kullanacağız, dolayısıyla diğeri cd-rom bile olabilir, bize sadece hareket mekanizması lazım.)
- 2 Adet yaklaşık 25cm boyunda 20×20 Sigma profil. Bu sizin tercihinize kalmış, tahta çubuk bile iş görür aslında.
- Lazer diyot için soğutucu, odaklayıcı lens olarak diyotun önündeki lensi kullanabiliriz. Fakat bu sefer de onu diyotun önüne sabitleyecek ayarlı bir mekanizma gerekir. Lazer pointerdan sökebilirsiniz, ama o da zor. Eğer bizdeki gibi kesme, biçme, üretme makinelerine erişiminiz yoksa, bunu satın almanız gerekecek.
- Sürücü devresi için 1 tane LM317T, 100 ohm potansiyometre, 2 tane 10 ohm direnç, bir tane 1N4001 hızlı diyot, 10 uf 16v kapasitör gerekiyor.
- 12v güç kaynağı, 9v bile iş görür.
- Matkap, tornavida, vida, havya, çift taraflı bant vs standart ekipmanımız zaten bunlarsız iş yapamayız.
Şimdi, öncelikle söyleyelim, bu tip projeler internette pek çok yerde var. Bizim amacımız bunu bizim icadımız gibi göstermek değil, sizlere bu projeler için Türkçe kaynak sağlamak ve belki de biraz meraklandırmak. Aynı zamanda da programda ve burada insanlarla öğrendiklerimizi paylaşmak. Bu proje yapılırken mesela; hem mekanik, hem elektronik, hem programlama, hem iş güvenliği, hem de lazerler hakkında pek çok şey öğreniliyor. Bu proje şu linkteki projeden esinlenerek yapılmıştır.
ELEKTRONİK KISIM:
Önce dvd yazıcıyı söküp içerisindeki lazer diyotu alıyoruz. Lazer diyotlar çok hassastır, hemen bozulabilir. Düşürmemeye, zorlamamaya dikkat edin ve fazla voltajla beslemeyin. Hareket mekanizmasına da zarar vermiyoruz.
Lazer diyota bir sürücü devresi gerekiyor, onun için şu devreyi kullanıyoruz. Genelde bu tip durumlarda LM317t voltaj regülatörü olarak kullanılır.
*Resim http://laserpointerforums.com/ adresinden alınmıştır.
Şimdi burada ince bir detay var. Lazer ışının potansiyelini arttırıp kuvvetlendirmek ve yakıcı hale getirmek için, diyotu bozmadan, verdiğimiz akımı arttırmamız gerekiyor. Odaklayıcı lensi takmadan (odaklanırsa zarar verici hale gelecek), devreyi kurduktan sonra bir kalibrasyon yapacağız.
Diyot için mutlaka ama mutlaka soğutucu gerekir, ve de çok hassaslardır, dikkatli davranın elinizden kesinlikle düşürmeyin vs. Yukarıdaki devredeki bağlantıları yapın. Şimdi verdiğiniz akımı devredeki 100 ohm potansiyometreyi kullanarak çok ince ince arttırın, öyle bir nokta gelecek ki, lazer bir an için maksimum güçte yanıyormuş gibi yapıp ışığını azaltacak, işte o konumu arıyoruz! Hemen biraz geri sarıp o maksimum ışık noktasını yakalayın. Tebrikler, şimdi lütfen yukarıdaki güvenlik uyarılarımızı bir daha okuyun.
Soğutucu blok taktıktan sonra, odaklama lensini takacağız. odaklama lensi takıldıktan sonra lazer kısmı hazır hale gelecek. Yuva için yukarıdaki gibi hazır bir şeyler bulabilirseniz işiniz çok kolaylaşır, diğer türlü diyotu ait olduğu bloktan çıkarmadan kullanmanız ya da bir şey uydurmanız gerekiyor. Ayrıca lensi yerinde tutacak bir mekanizmaya da ihtiyacınız olacak. Bu tip yuvaların lens kısmı vidalı ayrı bir parça olduğundan, çevirerek diyot ve lens arası mesafeyi ayarlamak ve odaklamayı kalibre etmek kolayca mümkün oluyor. Lazer diyotlar hassastır demiştik! Soğutucu kullanmazsanız diyot büyük ihtimalle çok kısa süre içinde ısıdan bozulur.
Kendiniz somun, pul vs. kullanarak böyle bir sistem yapmak isterseniz şurada güzel bir proje var. Mercek olarak da, söktüğünüz sistemdekini kullanabileceğiniz gibi, bir lazer pointerdan sökeceğiniz lensleri kullanabilirsiniz.
Hareket mekanizmasındaki step motorların uçlarını (4 kablodur) ölçerek 2 ana bobini belirliyoruz. Multimetreyi buzzera aldığınızda ses veren 2 uç aynı bobine aittir. Ya da multimetre yerine motorun uçlarına ikili ikili led değdirip bir taraftan da motoru çevirerek bobinleri belirleyebilirsiniz. Led yandığında bobini belirlediniz demektir. Biliyorsunuz step motorları el ile çevirerek elektrik üretebilirsiniz. Sebebi de elektromanyetik indüklenmedir.
Tabi biz Arduino’ya 2 motor mekanizması ve bir lazer tetikleme transistörü bağlayacağız. Dolayısıyla pin yerleşimleri şöyle olacak:
1. motor düzeneği(x ekseni) için step:dijital pin 2 ve dir: dijital pin 5
2. motor düzeneği(y ekseni) için step:dijital pin 3 ve dir: dijital pin 6
Lazer tetikleme pini: dijital pin 12 (Buraya anlattığım gibi lazeri tetikleyecek transistörün base’ini bağlayacağız, arada 1 kohm direnç olacak.)
Step motorların bağlantılarını Dutch Roll kamera aparatı yapımı postunda anlatmıştık. Bağlantıları yaptıktan sonra artık mekanik ve yazılım kısmına geçebiliriz.
MEKANİK KISIM:
Söktüğümüz hareket mekanizmasını birbirine dik olarak bağlıyoruz. Ben cd-romun dış kısmını hem elektroniği saklayacak kutu, hem hava kanalı, hem de üst kısmın tabanı olacak şekilde kullandım, siz keyfinize göre bir tasarım yapabilirsiniz.
Önemli Not: Bu projenin çekimleri yapıldı, fakat yayınlanmadı. O yüzden bu yazıda anlatım için internetten bulduğumuz resimleri kullanıyoruz. ‘Canım anneme’ yazısını yazdırdığımız resimler bizim sadece.
Aynı zamanda Özkan’dan aldığım profilleri de yanlara dik olarak koyunca, profil üzerindeki oyuklara mekanizmanın bağlantı kısmını kendi içinden çıkan contalı vidalarla sabitleyince, üst mekanizmayı ayarlama ve lazeri istediğim gibi panele yaklaştırıp uzaklaştırarak ince ayar yapabilmeyi sağladım.
YAZILIM KISMI:
Öncelikle Arduino üzerine GRBL atmamız gerekiyor. GRBL bir GCODE yorumlayıcısı, dolayısıyla bizim gönderdiğimiz Gcode formatındaki koordinatları yorumluyor, ve motorları bir plotter olarak istediğimiz noktalara getirebiliyor.
GRBL indirmek için –>> https://github.com/grbl/grbl
İndirdikten sonra derleyip Arduino’ya göndermek gerekiyor. Make komutuyla derleyebilir, şu programla Arduino’nun bağlı olduğu portu seçerek gönderebilirsiniz.
Sonrasında Arduino Serial Monitor’u açarak step ayarlarını ve mekanizma ayarlarını göndermek gerekiyor. Bunun için, önce Serial Monitor’u açınca aşağıdaki yazıyı göreceksiniz.
Grbl xxx (Burada grbl versiyonunuz yazacak, bendeki 0.6)
‘$’ to dump current settings”
Sonrasında, dvd-writer x ve y step motorlarının steps/mm değerlerini gireceksiniz. Bunu yapmak için de şu komutları gönderin.
$0=53.33 (Sonrasında enter’a basın) $1=53.33 (Sonrasında enter’a basın)
Sonrasında da motorları test etmek için şu komutu gönderin.
X25 Y25
Motorların 25’er mm hareket etmesi gerekiyor. Etmiyorsa, bağlantı ya da enerji sorununuz vardır, gözden geçirin.
Sıra geldi çizime!
Vektör çizimlerinizden GCODE oluşturmak için InkScape vektör çizim programının şu eklentisini kullanabilirsiniz.
Arduino’ya oluşturduğunuz GCODE’u göndermek için şu programı kullanabilirsiniz. (Universal Gcode Sender)
Hazır dosyayı isterseniz, bizim kullandığımız “Canım Annem” yazısının gcode hali için tıklayın >>
SON NOTLAR:
Bütün projeleri çok daha detaylı anlatmak isterim, fakat buraları zaman buldukça ek bilgilerle geliştirebileceğim, sosyal medya hesaplarımızdan takip ederseniz, sayfalar güncellendikçe haberiniz olur.
Türk İşi ekibi sosyal medya hesapları:
Facebook: facebook.com/ntv.turkisi Twitter: @ntv_turkisi Instagram: ntv_turkisi Youtube kanalı: TÜRK İŞİ
Kişisel hesaplarımız:
Murat Kızılkaya Twitter: @muratkizilk, Instagram: muratkizilk
Metin Şahin Twitter: @MetinSahin_m, Instagram: METINSAHIN_M
Fatih Yıldız Twitter: @FatihTvittir, Instagram: fatihyildiz1981
Özkan Özarslan Twitter: @ozkankim, Instagram: ozarslanozkan
Yanıtla
126 Yorumlar on "Dvd Writer ile Lazer Kesici (Laser Engraver) Nasıl Yapılır?"
Merhaba kucak dolusu teknik sevgilerle.Bu proj ile pcb hazırlayabilir miyiz?Yani bu lazer bakır yüzeyi eritir yada yakabilir mi yakarsa o dumanın bize zararı olur mu.
Teşekkürler.
İyi çalışmalar.
Merhaba Pusat. Bu düzenek bakır yüzeyi eritmez, o kadar güçlü değil. Ama bu sistem kullanılarak pcb hazırlanabilir. Bakır plaka üzerine vinil veya siyah sprey boya kaplayacaksın. Sonrasında bu sistem ile pcb çizimlerini plaka üzerine çıkaracaksın. Ama ardından vinil kaplamayı sökerek (ya da boyaysa asetonla silerek) yine standart hcl+perhidrol yöntemini uygulaman gerekiyor.
Her lazer bu işe uygun değilmiş sanırım.Birde ayrıca o lzer için sürücü gerkiyormuş.Bende mini drill ekleyerek biraz modifiye (bikaç eksen daha gerekli sanırım) yaparak pcb yapmak için kullanacağım.
Anlamadığım devre çizim programından nasıl gcode çıktısı alacağız?
ve bu çıktıları nasıl nereye gönderiyoruz? direk una yazılımına mı ekliyoruz?Eğer öyleyse yazılım verdiğiniz gcode yorumlayıcısı sayesinde bu kodları yorumlayıp stepleri hareket mi ettiriyor?
Buradaki anlattığım yöntem devre çizim programı için değil, vektör çizim programları için. Ama Eagle eklentileri kullanarak vektörel çizim alabilirsin. Sonra o çizimi Inkscape kullanarak yukarıda anlattığım şekilde gcode’a dönüştürüp Arduino’ya göndereceksin. Eagle BRD export özelliği ile direkt gcode alman da mümkün. Arduino üzerindeki yazılım komutları yorumlayarak step motor hareketlerine çevirecek.
abi arduino unomun pinleri bitti daha fazla pine ihtiyacım var elimde bi tane botlooder mı deniyo bilmiyorum içine kod atma çipi bozulmuş arduino uno var bunları birbirine bağlyıp 8 pinli bir arduino elde edebilirmiyim tek merkezden programlanıcak
Hangi proje için kullanacaksın? İkisini birbirine bağlaman mümkün, ancak çipi yanmış Arduino Uno’dan ziyade, ihtiyacın olan şey o yanmış olan çip 🙂
hayır arduinonun atmega işlemcisi yanmadı kodları çeviren çip yandı
internette spi diye bişey görmüştüm sonra aklıma geldi ama spi ın ne olduğunu düzgün anlatan bi site bulamadım benim yaptığm proje ise karma bi robot ışık izliyen çizgi izliyen engelden kaçan ır kumandayla kontrol edilen ve sd card modülüyle belirli yerlerde tepki verip bişeler söyliyen bi robot herşey tamam sd card modülüne pin kalmadı
Ne demek istediğin anlaşılmıyor. Kodları çeviren çip ne demek? Bozulan parça tam olarak ne?
Sen en iyisi bana biraz daha detay ver ve bağlantılarını görebilmem için resimlerini de gönder, ona göre yönlendireyim seni. Normal şartlar altında 2 Arduino’yu bağlayarak pin sayını arttırman çok kolay, ama Atmega’yı programlayabiliyor olman gerekiyor. Analog pinleri kullanmadıysan onları da kullanabilirsin. Ya da 74HC serisi bir shift register veya MCP23017 al.
abi o zaman olayı baştan anlatıyım ben bu robotu yaparken motorun güç kablosunu açıkta bırktım ve arduinoya değdi ve arduinonun ledleri yandı (arduinoda güç yokken) arduinoyu bilgisayara taktığımda ise ledleri yanıyodu fakat bilgisayar arduinoyu görmüyordu biraz yaptığım araştırmadan sonra bilgisayarın arduinoyu görmesini sağlayan çipin yanmış olduğunu öğrendim.. yanmış arduinonun durumu böyle
şimdi sorularım;
1 arduinomu diğer arduino ile birleştirebilirmiyim
2 analog pinler dijital pin gibi çıkış olabiliyormu
sd card modülünü analog pinlerle nasıl kullanırız
3 mcp23017 ile sd cardı kullanabilirmiyim
abi çok sağol sabırla cevapladığın için sorularımızı ve yeni sezon ne zaman artık.
Merhaba
Acaba bunun firmware’i ‘marlin’e eklenebilir mi? Hazır elimizde 3 boyutlu yazıcı varken bütün herşeyi tekrar yapmak yerine sadece kafasının değiştirilip hem 3 boyut yazıcı hem lazer kazıcı elde etmiş oluruz. Bu konuda benim yaptığım araştırmalarda bir sonuca varamadım, fazla bir kaynak yokta zaten bu konuyla ilgili. Böyle bir makina olursa pek ala olur diye düşünüyorum.
Marlin’de gerekli ayarlar ve kısıtlamalar yapılarak bu sistem kullanılabilir. Bahsettiğin sistem için ise, biz 3d çikolata makinesini marlin kullanarak yaptık, orada da extruder yerine mosfetle tetiklenen bir pnömatik mekanizma yaptık. Yani lazer ve marlin beraber kullanılabilir sorunsuzca.
abi güneş enerjisi ile çalışan duvar saati nasıl yapılır anlatır mısın
bu arada yeni sezonu merakla bekliyorum
Arduino daki icsp cikislariyla pic programlanabilir mi?
Selamlar. Bu soru çok geliyor, evet yapabilirsin. Ancak her çip ailesinin iç yapısı farklı olduğundan standart bir yöntemi yok. Örneğin Pic18 serisi için -> Şu şekilde bağlayacak ve Arduino’ya şu kodu göndereceksin. Gereken bütün dosyalar ve blink örneği şurada. Detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsin (İngilizce).
16 serisi kullanıyorsan da bağlantı şöyle olacak. Kod ve diğer detaylı bilgiler için şu yazıdan faydalanabilirsin (İngilizce).
peki istediğimiz kodu nasil atacaz normal Arduino ide de mi yoksa baska programda mi atacaz
Ide serial monitörden gönderebilirsin 18 serisi için verdiğimde. 16 serisi için olana direkt hex gönderebilirsin açıklamalar linkte var.
hex i serial dan nasıl gondercez
Yapman gereken, verdiğim linkte de anlattığı gibi, şu programı indirmek ve .hex dosyanı bu programla Com port üzerinden Arduino’ya yollamak. Arduino’da şu kod olacak ve bağlantılar da şu şekilde yapılacak.
merhaba kolay gelsin
ben bir cd player bir tane de dvd player parçaladım kullanılam motor dc motor bunları kullanarak da bunu yapabilir miyim?
Merhaba Burak. Dc motorsa kullanamazsın, enkoderli olması gerekir ve ona göre yazılımdaki ayarları ve biraz da elektroniği değiştirmen gerekir, işi zorlaştırırsın.
Merhabalar lazer kısmını resim ile anlatsaydınız yapmamız daha kolay olurdu sanki
bu sisteme kalem bağlayıp çalıştırmayı düşünüyorum
Merhaba Tolga. Yazıyı biraz detaylandırdım, aklına takılanları sorabilirsin.
çok teşekkür ederim şimdilik motor ile uğraştım ama elimde Adafruit Motor/Stepper/Servo Shield for Arduino kit – v1.2 var bununla gcode yi çalıştıramadım galiba DRV8825 almam gerekiyor
Elindeki shield çalışır, şurada bağlantıları vermiştik oradan bir bak.
Şimdi o mekanik kısmı benim için zor olan uyumlu parçaları iskeleti en uygun nereden veya nasıl temin edebiliriz ? Bir de sizin step motor çıkardığınız hurdalık vardı istanbulda adresi nedir ?
O iskeleti yapabilsem 3D printer yapacaktım.
Ayrıca Canon MP210 yazıcının tarayıcı kısmını ve anakartını çıkarttım ayrı olarak kullanabilirim ancak sensörlerini nasıl kandırabilirim anakart kartuş değiştirme kapağı açık gibi davranıyor.
Yardımınız için teşekkürler.
öncelikle odaklama lensi bulamıyorsanız kolay bir çözüm var. 1 tl lik oyuncak lazerlerdede aynı lensler bulunuyor ama plastik yinede okadar mühim değil. bu lenslerde odaklama için tornavida ile ön kısımdaki plastik kısım ayarlanabiliyor. Yıllar önce buna çok benzer bir cnc engraver yapmıştım. kırmızı lazer önermem uv veya kızılötesi dalgaboyunu cisimler genelde daha iyi soğuracağından daha iyi etki verir. Sürücü devresinide pek önermem yani bu haliyle önermem çünkü bu devreyle daha önce 2 tane diyot yaktım çünkü bu devrenin üzerinde hiçbir değişiklik yapmamıştım sonra biraz araştırmayla dirençleri istenilen voltaj/akım değerine göre ekliyeceğimizi öğrendim. nedense bu bilgi heryerde eksik ?
Selam Erdem. Yukarıda potansiyometreyi kullanarak nasıl ayarlaman gerektiği detaylı olarak yazıyor, zaten bu sayede devredeki direnci değiştirebiliyoruz. Potansiyometreyi en yüksek değerden yavaş yavaş düşürerek ayarlamalısınız, yoksa yanabilir.
Teşekkürler değer yaratan projelerinizden ötürü
Bir sonraki projenizde Manyetik Motor (Manyetik monopol cihazını) yapmanızı önerebilirmiyim?
Manyetik monopol cihazı hakkında kısa bilgi vermek gerekirse
Kaynağını sadece manyetizmadan alan enerji üretecidir
Aşağıda verdiğim bağlantıda daha detaylı ve doğru anlatımı mevcuttur.
http://********.com
Toplumsal farkındalık ve üreten bir Türkiye için yaptıklarınız gerçekten çok önemli
Sağlıcakla..
İyi güncel bu projeyi yapmayı düşünüyorum fakat mekanik kısmını kendim üretip elimdeki 28BYJ-48 step motorları kullanarak yapmak istiyorum. işin yazılım kısmından şuan için anlamıyorum sizin link verdiğiniz programların bilgisayar kısmında bir ayarı varmı yani mekanik kısmını yaparsam yazılım kısmını basit düzenlemeler ile yapabilirmiyim? Cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler.
Aynı yazılımı kullanabilirsin, tabla boyut ayarlarını da ona göre belirlersin. Step ayarların vs de değişecek ama kolayca yapabileceğin ayarlar.
Hızlı yanıtınız için teşekkürler.
Yeniden iyi günler. Malzemeleri tamaladım ancak. “İndirdikten sonra derleyip Arduino’ya göndermek gerekiyor. Make komutuyla derleyebilir,” kısmındaki make ile derlemeyi yapamadım daha doğrusu tam anlamadım..hex kısmında sıkıntı yokda .hex i nasıl oluşturacağımı bilemedim. ayrıca inkscape programında şöyle bir hata alıyorum.
“Traceback (most recent call last):
File “laserengraver.py”, line 3188, in
e.affect()
File “C:\Program Files\Inkscape\share\extensions\inkex.py”, line 264, in affect
self.parse()
File “C:\Program Files\Inkscape\share\extensions\inkex.py”, line 178, in parse
errormsg(_(“Unable to open object member file: %s”) % self.svg_file)
NameError: global name ‘_’ is not defined”
Şimdiden teşekkürler.
Versiyon uyumsuzluğundan kaynaklanıyor gibi gözüküyor.
Bendeki Inkscape versiyonu -> Inkscape 0.48.5 r10040 Bu versiyonla dene bir de.
Hex oluşturmadan da yapabilirsin, şuradaki ino dosyasını kullan, içindeki yönergeleri izle.
abi arduinoyu nasıl dfu moduna alıp reset atabilirim arduinom ch340 çipli
Ch340 çipli olanlarda sorun yaşayabilirsin. Özelleşmiş bir ttl entegresi, bazı serial özellikleri bulunmuyor. Bu sayede çok ucuza alınabiliyor.
Merhaba Kadir. Zaten hatayı söylemişsin 🙂 Lazer diyotlar çok hassastır, asla direkt bağlamamalısın. Önce devreyi kur, sonra devreye soğutucusuyla beraber tak ve öyle dene.
Elindeki diyot büyük ihtimalle bozulmuştur.
Kapasitör 10 mikrofarad olacak (10 uf).
Soğutucuyu bozuk bir pointerı keserek kullanabilir, yaptırabilir, veya şu linkteki verdiğim örnektekine benzer bir çözüm üretebilirsin. Nereden satın alabileceğini Metin’e sorarsan söyler 🙂 Kolay gelsin.
Çok teşekkürler abi ben hep çalışıyor mu diye test ederken direkt pile bağlayıp deniyordum demek ki ondan benim şimdiye kadar denediklerimin hiçbiri olmadı. Link için çok teşekkürler, bir şekilde başlığı ayarlamaya çalışacağım metal kalem kullanabilirim belki uyacak şekilde bulursam.
Bu lazerin odak ışığını koymadan önce elimizi önüne koyduğumuzda ısıtacak derecede mi ışık veriyor yoksa odaklandıktan sonra mı ısıtacak dereceye geliyor?
Tekrar teşekkürler hızlı cevabın için 🙂
Dvd writer’dan çıkardığın diyotlar, düşük Watt olduğundan odaklama olmadan yakıcı etkiye ulaşamazsın. Ama sen yine de güvenlik önlemlerini sakın ihmal etme!
Teşekkürler abi hızlı cevabın için. Arduino nun içine biz kod atıyor muyuz yani pinleri falan belirlememiz için kod yazıyoruz diye düşünüyorum ama yukarıda göremedim arduino nun içine atacağımız kodu. Eğer o programda zaten belliyse bizim aynı pinlere koymamız gerekir motorları vs. Ama yukarıda göremedim bununla ilgili bir resim. Gözlük işini babama sordum varmış onda o tip bir gözlük verdi bana lazeri denerken mutlaka takıyorum onu. Uğraştırıyorum abi senide ama başladım mı bitirmek istiyorum bir işi 🙂 . Tekrar teşekkürler.
Yukarıdaki yazıda yazılım kısmını oku, orada anlattım yapılacakları, kodları da verdim.
Pinler de şöyle olacak:
1. motor düzeneği(x ekseni) için step:dijital pin 2 ve dir: dijital pin 5
2. motor düzeneği(y ekseni) için step:dijital pin 3 ve dir: dijital pin 6
Lazer tetikleme pini: dijital pin 12
Kolay gelsin! Bak bu kısmı atlamışız, yazıya ekliyorum 🙂
Teşekkürler 🙂
Ben lazerin parlaklığının artıp azaldığı noktayı bulamadım yani pot sıfıra gelene kadar hep artıyor. Ama bir noktada birden artıyor parlaklığı ama sonrasında yine artıyor tam arttığı noktada mı bırakmam gerekiyor? Lazerlere göre vermemiz gereken akım değişiyor siz kaç mA akım vermiştiniz acaba? Resimdeki 7.2 ideal voltaj laser diyotun uçları arasındaki potansiyel fark mı olmalı? Şimdiden teşekkürler uğraşınız için 🙂
Evet bulduğun nokta doğru, akımdan da anlayabilirsin aslında. Orasına da çok takılma, odaklama lensini taktıktan sonra balon patlatma deneyiyle de ayarlayabilirsin! Çok zorlamaman gerekiyor, diyotu bozma ihtimalin yüksek. Biz 350 ma vermiştik, ama diyotun datasheet’ine bakarak karar vermelisin. Diyot çalışma değerlerinin üzerine ne kadar çok çıkarsan, diyotun ömrü o kadar kısa olacaktır 🙂
Tekrar hatırlatıyorum. Güvenlik önlemlerine çok dikkat etmen gerekiyor.
İnternetten sipariş verdik, gelmesini bekliyoruz. İlginiz için teşekkürler 🙂
merhabalar… ben malum çin sitesinden 3d yazıcı aldım… entegre halde lazer de vardı… lazerde sorun yok ancak sanırım yazılımda bir problem var çünkü sadece düz çizgiler çiziyor.. yani resim ya da deseni çizerken arada boşluk bırakmadan … bunu düzeltmenin bir yolu var mı acaba… şimdiden teşekkürler
Merhaba Timur. Biraz ayrıntı vermen gerekiyor. Hangi yazıcıyı aldın, hangi programı nasıl kullanarak yapıyorsun biraz anlatırsan yardımcı olabilirim. Aşama aşama sorunu yaşadığın ana kadar anlatırsan nokta atışı yaparız 🙂
Güzel yorumların için teşekkürler 🙂 Gelişmeleri bekliyoruz!
Abi bnm programlama bilgim fazla yok gcode yi arduinoya yazdıkdan sonra başka laser kontrolü için fln programlama yapılacakmı birde ben direk lazer sürücüsü alsam nasıl bağlarım.
Lazer sürücüsünün datasheet’ine bakarak bağlantılarını yapacaksın. Sürücüyü bilmeden net bir şey söylenemez. Yukarıda yazılım kısmını detaylı verdim. Arduino’ya Grbl yükledikten sonra, Inkscape eklentisi ile gcode oluşturup yine yukarıda verdiğim programla Arduino’ya göndereceksin. Diğer yorumları da oku, gereken bütün bilgiler var.
Merhabalar Afyonkocatepe Üniversitesinden selamlar.. Murat abi bu sorum özellikle sana olucak. Biraz konu dışı olabilir. Ben ARM Stm32f0 mikro denetleyicisi kullanıyorum. Ve yapacağım projemde bu iki kartı haberleştirmem gerekiyor yani bir veri aktarmam gerekiyor. . Tam olarak nasıl bir işlem yapmam gerektiğini ve de haberleştirmek için hangi kartı alacağım konusunda pek bir bilgim yok acıkcası. Bu konuda nacizhane fikirlerinize ihtiyacım var. Saygılarımla iyi çalışmalar…
Sadece Stm32f0 mı var elinde, yoksa kartı mı?
http://www.ebay.com/itm/405nm-300mW-Violet-Dot-Laser-Module-w-Heatsink-CNC-Cutter-Engraver-Engraving-/301862675568?hash=item46486ae470:g:q~cAAOSwyQtV2~aW
bunu alacam ama bağlantıyı nasıl yapcam buna göre sürücü lazımmı yoksa bunadamı yukarıdaki gibi devreyi yapcaz
Bunun sabit akım devresi içinde, sonradan yapmaya gerek yok.
merhaba acil yardımınıza ihtiyacım var…Vermiş oldugunuz devreyi kurdum.devremi 9v ile besliyorum.lazeri bağlayacağim ayakalrın potansiyelini voltmetre ile ölçtüğümde aldıgım deger 8.6v ta sabit hep…bu değer lazerimi yakarmı?yoksa doğru bi değermi.bide trimpot aldım onu bağlamıştım değerini değiştirdiğimde lazer bacaklarını bağlayacagım ayakalrda hiç bir voltaj değişikliği göremiyorum…
Bağlantılarını kontrol et tekrar, LM317’yi yanlış bağlamış olabilirsin. Şu haliyle diyotu bozma şansın çok yüksek. Gerekiyorsa parçalarını değiştir.
9v bu sistem için yüksek. Zaten LM317’nin 3v voltage drop’u var. 7.2 ideal giriş voltajı olmalı, diyot süreceğin için. Sebebi de şu: 3v LM317 Voltage Drop + 3-4v lazer diyot. Lazer diyotun datasheetine bakarak bu değere uygun giriş voltajı ayarlayacaksın.
Burada kullandığımız devre sabit akım devresi, yani sistem çıkış voltajını değiştirerek sabit akım vermeye çalışıyor. Giriş voltajını yüksek tutmak sorunlara yol açar.
Merhaba Murat Bey;
Devremi en basından itibaren tekrar kurdum malzemelerin hepsini yeniledim. Giriş Voltajımı 7.2V ta sabitledim (9V adaptörü potansymtre ile böldüm). Malzemelerin hepsi şekildeki gibi bağlı. ama genede voltaj drop cok az oluyo. 6.9V falan yani. Hadi onu geçtim 6.9V verdiği haliyle anca bi led yakabiliyo.Lazer bağlanan bacaklara motor bağladım döndürmüyo bile. 400mA lik bi akımı sağlayabilmesi gerekmiyor mu bu devrenin. Kullandığım LM317 1.5A lik olan bi component. Lütfen bana yardım et kafayı yiycem artık:))
Potansiyometre ile ayarlayacaksın, giriş voltajı 7.2 sabit ve regüle olmalı. Yani 100 ohm potansı çevirdikçe taktığın motorun hızlanması lazım, zaten totalde de 400 mA geçme, diyotun bozulma olasılığı çok yüksek. Hatta verim alabiliyorsan 200 ma civarlarında kal.
Bu işin en sağlıklı yolu, araya ampermetre bağlayarak gözlemlemek. Ya da varsa, ayarlı güç kaynağı ile enerji vermek ve çektiği akıma bakmak. Potansiyometreyi ayarladıkça değiştiğini göreceksin. Eğer istenilen akım değeri sağlanmıyorsa devre elemanlarında (muhtemelen diyotta) sorun olabilir.
Sonuç alamazsan başka bir devre deneriz.
s.a murat abı biz 3d prınter yapmayı dusunuyoruz cıf enjeksıyonlu ve bunun ıcın gereklı malzemelerı bıze bulr musun ve yardım eder mısın ?
Selam. İlk defa yapacaksanız, önce burada verdiğimizi yapın, sonra daha gelişmiş versiyonuna geçmeniz kolay. Şu yazıdaki yönergeler sizin için yeterli olacaktır. Takıldığınız yerde her zaman sorabilirsiniz.
Gcode u nasıl düzenleyeceğim acaba anlamadım o bölmü
Yukarıda yazdığım gibi. Inkscape ve eklentisini kurduktan sonra vektör çizimini Inkscape programına alıp seçerek, laser engraver eklentisini çalıştırman gerekiyor. Bu işlem sonucunda bilgisayarına .nc uzantılı bir dosya kaydetmiş olacaksın. Bu dosyayı da yine linkini yukarıda verdiğim ayrı bir program yoluyla (universal gcode sender veya xcode sender) Arduino’ya göndermen gerekiyor. Tam olarak takıldığın yer neresi?
Murat abi ben 3d yazıcı yapmak istiyorum fakat pla kullanmak istemiyorum direkt olarak demirle baskı yapmak istiyorum ama demir eritmek için nasıl eritme yapabilirim.
Ozan merhaba, demir eritme diye bir sistem yok, onun yerine lazerli sinterleme ile yapılıyor. O sistem de burada anlatılacak kadar basit bir sistem değil maalesef. 2. Sezonda gösterebiliriz.
Murat abi lazer sürücüdevresini kurdum lazeri bağladım potu en düşük değere kadar çevirdim fakat lazer 2-3 cm den ileriye gitmiyor
Potu 1k bağladım
Gitmesi gerekir, odaklama problemi yaşıyor olabilirsin. Resim ya da video gönder bir bakalım.
iyi gunler bu işlerden pek anlayan biri degilim ancak bu projeyi yapmaya başladım Arduino Mega 2560 R3 ve Arduino Motor Shield L293D kullandım yanliz programda sıkıntı yaşıyorum arduino da herhangi stepper testi yaptıgımda sıkıntı olmuyor ancak İndirdikten sonra derleyip Arduino’ya göndermek gerekiyor. Make komutuyla derleyebilir, şu programla Arduino’nun bağlı olduğu portu seçerek gönderebilirsiniz. dediginiz bolundeki işlemleri yapamadım grbl-master dosyasını nasıl make komutuyla derleme işini pek anladım ve yapamadım ayrıntılı olarak anlatırsanız çok makbule geçer…
O zaman make komutuyla derleme işini şimdilik geçelim, kolay yolu var çünkü. Make komutu Linux kullanıcıları için çok bilindik bir kod, Windows kullanıcılarının pek ihtiyaç duyduğu bir işlem değil. Genelde kodları toparlayarak derleyip hex haline getirmek için kullanılıyor. Onun yerine şöyle yap:
1. Şu linkten GRBL için hazır hex dosyasını indir.
2. Arduino’yu bağladıktan sonra, şu programı indir, aç, hex dosyanı göster ve Arduino’ya gönder.
Kolay gelsin 🙂
cevap için teşekkürler bu aşamayı geçtim ancak yeni bi sorunla karsılaştım
yalnız suan için sistemde sadece Arduino Mega 2560 R3, Arduino Motor Shield L293D, 2 adet step motor mevcut daha lazer sistemini olusturmadım… adım adım gidiyorum şimdiden sagolun
Şu programı kullanıp dene bir de.
bu program ilede G90 komutunu yazıp bırakıyor herhangi bir hareket olmuyor hatayı çözemedım baglantılarda hata olabilirmi sadece usb ile ardiuno megaya baglantısı var dısardan herhangi bir guç baglantısı yapmadım… şimdiden teşşekkurler
Versiyon uyumsuzlukları olabilir. En baştan gidelim.
1. Şu dosyayı (grbl hex dosyası), Arduino’ya gönder(xloader ile). Bu bendeki versiyon.
2. Arduino IDE aç, port ve board seçtikten sonra serial monitorü açarak baud rate seçimini ayarla (9600). Şu yazıyı görmen gerekiyor:
Grbl 0.6b
‘$’ to dump current settings”
3. Yukarıdaki postu biraz güncelledim, yazılım kısmında verdiğim komutları uygula.
4. Gcode sender programını açarak, verdiğim nc dosyasını Arduino’ya gönder.
denedim son durum su 😀
surekli olarak yazıyor bu harfleri…
kopyala yapıstır gibi devamli cumleyı yazıyor
suan da codu gönderip bitiriyor ancak herhangi bir hareket yok…
sistem bu yazılım ve ardiuno bilgim nerde hata yaptıgımı anlamak için yeterli degil tamamen sitelerdeki projelerden araştırıyorum çogu yabancı dilde biraz zorluyor…
bitirme tezimin imalat kısmı bu yani önemli sizle maile iletisime geçebilirmiyim acaba
Baud rate 9600’e al. Okuyabilene kadar farklı değerler dene, varsayılan olarak grbl 9’dan öncekiler 9600. Sonrakiler 115200. Soruları buradan cevaplıyorum ki burayı okuyan, aynı sorunları yaşayan arkadaşlar da faydalansın cevaplardan. Zaten güvenilir Türkçe kaynak yeterince az.
xloader ile sadece 115200 baud rate ile upload oluyor diger degerlerde uploading yazıp kalıyor ayrıca diğer değerlerde ardiuno meganın işlem lambası yanıp sonmuyor sabıt yanıyor. yenilediginiz yazılım işlemlerini yaptım ardiuno megaya ayrı bir adaptörle (9v 600ma) baglantı yaptım pcde farklı usb denedim degişiklik olmadı…
afstep motor testi ile 2 motoruda istedigim gibi çaliştirabiliyorum…
son durumum bu
9600 degerinde arada su yazıyı yazıyor ayrica…
Grbl 0.6b
‘$’ to dump current settings¡Hèɉ±�0.6b
‘$’ to dump current settings
XLoader ile G-code sender’ı karıştırma. Xloader ile verdiğim Grbl hex dosyasını atacaksın Arduino’ya. Onu 115200 ile yapailirsin.
Sonra Arduino Serial Monitor’ü açıp 9600 baud rate ayarlayıp yazıdaki ayarları yapacaksın.
Her şeyi düzgün yaptıysan çalışması gerekiyor. ‘$’ to dump current settings yazısı geldiğinde yukarıda verdiğim komutları gir.
9600 baud da da sabit degil surekli yazıyor aynı cumleyı ancak
http://zapmaker.org/arduino/programming-hex-file-on-mega2560/
bu linkten
http://zapmaker.org/downloads/grbl-081-arduino-mega2560-16u2-38400.hex
bu hex dosyasını indirdim ve sorunsuz olarak ‘$’ to dump current settings yazısı yazdı ve sonuna ok yazarak işlemin tamam oldugunu anladım ancak hala hareket ettiremedim motorları buyuk ihtimalle bu 4 eksen kodları olduğu için diye düşünüyorum gbl dosyalarını nasıl veya hangi programla hex dosyası yapıyoruz onu anlatan bi konuda bulamadım açıkcası zaten 2 eksen mega2560 ya uygun bi .hex veya Gbl dosyası bulamadım siz micro çip ve stepper surucusu olarak ne kullandınız yada ne tavsıye edersiniz acaba onu mecbur temin edecegim bi yerden galiba sonunda
Ben de Mega ve Easydriver kullandım. Yukarıda belirttiğim konfigürasyon ve kodlarla. Pinleri doğru taktığına emin ol.
Motor 1(x) için: Step pin 2 ve Dir pin 5’e
Motor 2(y) için: Step pin 3 ve Dir pin 6’ya bağlanacak.
sizi ugrastırıyorum ama olmazsa sistemi degişecegim artık
2. karttada pinler Aref yazan arefe Gnd yazan gnd ye sayılarda 0 0 a 1 1 e gelecek şekilde takıyorum başka şekilde oturmuyor zaten ek olarak hıc bır kart veya devre kullanmıyorum bu step motor surucusu 2 adet step motoru çalıstırabılıyor dıye aldım…
ayrıca step motor kart baglantım bu şekilde
ayrıca bu sizin verdiginiz hex dosyasınının serial monitor goruntusu
bu işe benim indirdigim hex dosyasının goruntusu
ayrıca
bunun ile her iki step motoruda istedigim gibi çaliştirabiliyorum
flood yapmaya başladım farkındayım ama iş uzuyor 😀 bunun için kusura bakmayın
Yavuz merhaba. Kullandığın sürücü AF Motor Shield, V1. Bu kartta direkt motorlarla haberleşemiyorsun, motorlar 74HC latch’e bağlı. Ayrıca motor çıkışları, daha doğrusu latch çıkışları da Arduino’nun farklı pinlerine çıkıyor!
Daha da kötüsü, Grbl H-köprüsü kullanan sürücüleri desteklemiyor. Ve de senin kartında L293D’lerle motor sürülüyor. L293D de, bildiğin H köprüsü 🙂
Sözün özü, 2 seçeneğin var.
1. Sürücü kartını değiştirip, listede verdiklerimden birini kullanmak.
2. Grbl’in resmi olmayan, modifiye edilmiş farklı bir versiyonunu kullanmak. Şuradan indirebilirsin. Ama sorunlar yaşayabilirsin, test etmedim, buglar olabilir.
Sizden ricam gbl olarak indirdigimiz dosyayı nasıl hex yapıyoruz onu anlatan bir link atabilirmisiniz elimde çok sayıda gbl benzeri dosya var, dedıgım gibi bu işlere çok uzagım hemde bilmeyenler içinde iyi olur. Tekrardan teşekkurler cevaplarınız için saygılar.
çok tesekkur ederim iyi geceler
abi yaklaşık 1 saat oldu x loader yüklemeyi bitirmedi uploading… yazıyor
bu kadar uzunmu sürüyor yaksa benmi hata yaptım
Çabuk yükler. Port ve baud rate seçimlerin doğru mu?
abi sorunu hallettim arduino uno ya yükledim ama motorları 25 mm hareket ettiremedim
easydriver kullanıyorum motorlar ve kartlar çok ısınıyor
Motorların çok ısınması normal. Kartı da heatsink ve fanla soğut.
Hareket verebiliyor olman gerekiyor. Serial monitor’de acceleration ayarlarını yükseltmeyi ve sıfırlamayı da dene. Yani ‘$’ to dump current settings yazısını gördükten sonra:
$8=100
enter’a bas. Bu ivmeyi en üst değerine getirmek için,
ve ardından
G91 G28 X0 Y0
ve son olarak da
X5 Y5
komutunu uygula. Hareket görebilmen gerekiyor. Göremiyorsan da pinleri kontrol et.
Son olarak bağlantıları kontrol et!
Motor 1(x) için: Step pin 2 ve Dir pin 5’e
Motor 2(y) için: Step pin 3 ve Dir pin 6’ya bağlanacak.
Sürücüne de motor kablolarını doğru taktığına emin ol.
25 mm hareket etmedi ama “canım annem ” dosyasını yazdırıyor
yazdırırken motor sona gelince dönmeye devam ediyor nedeni nedir ?
Step ayarlarını yaptıysan ve sistemi x=0 ve y=0 konumuna aldıysan, devam etmez. Gerekirse başlangıçta fizilsel olarak elinle orijine al. Bu sistemin çalışma alanı yaklaşık 38mmx38mm, verilen çizim onu geçmemeli.
Murat abi sana iki sorum olacak 1.lazer kısmına fan takalımmı 2. Lazeri odaklamak için potansiyometre yazmışsın onu ne tarafa takalım teşekkürler hersey icin
Merhaba Ogün. Lazerin kendi soğutucusu yeterli oluyor, fakat fanla destekleyebilirsin tabi daha faydalı olur. Ben fanı daha çok lazerin malzemeyi yakınca çıkardığı dumanları ortamdan uzaklaştırmak için kullanıyorum. Potansiyometre lazeri odaklamak için değil, tam doğru akımı bulabilmek için. Doğru değeri bulduktan sonra devre üzerinde kalabilir. Odaklamak için lensin lazer diyota olan mesafesiyle oynamanız gerekiyor.
Teşekkür ederim hersey için
dwd writer ı parçaladım ama içinden resmin sağ tarafındakine benzer bir lazer çıktı bunun bağlantısını nasıl yapacağım
Genelde bağlantı şu şekildedir, ama en doğrusu parça numarasıyla aratıp datasheetinden bakmaktır.
merhabalar yeni parçalarım geldi ancak hala sorun yaşiyorum baglantıları anlatılan yere kadar yaptım ancak hala hareket yok step motorlarda guç var ancak hareket etmiyor(step motorlar cızırdıyor)
baglantım su şekilde
Aynı bağlantılarla standart kodu kullanarak sürebiliyor musun? (örnek accelstepper kodu mesela)
şuan için yok
1. motor düzeneği(x ekseni) için step:dijital pin 2 ve dir: dijital pin 5
2. motor düzeneği(y ekseni) için step:dijital pin 3 ve dir: dijital pin 6
lazer baglantım yok gndleri gndye bagladım 12 V 800 mA guç adaptörum var 2 surucuyu ve yeni bir fan bagladım son durumum bu dedigim gibi herhangi bir ilerleme kat edemedım araştırmaya dewam ediyorum baglatılar dogru gibi…
baglantım nerdeyse aynı sizin yazdıgınız gibi yaptım… kalan baglantıları
Easydriver MS1 ve MS2 pinlerine 5v ver, bunlar microstepping’i açacak. Yeni bir bağlantı şeması yükledim yazıya, onunla dene. Vereceğin 5v’u 7805 kullanarak alabilirsin.
Motorları Easydriver ile standart kodları kullanarak sürebilmen lazım öncelikle.
merhaba abi su anda sistemi kurdum shield la baglantıyıda yaptım canım annem i gönderiyorum motorlardan kodlar gittikçe ses geliyor fakat hareket yok
#include
// Motor with 200 steps per rev (1.8 degree)
// to motor port #1 (M1 and M2)
AF_Stepper motor(200, 2);
void setup() {
// set up Serial library at 9600 bps
Serial.begin(9600);
motor.setSpeed(400); // 50 rpm
}
void loop() {
motor.step(50, FORWARD, MICROSTEP);
motor.step(50, BACKWARD, MICROSTEP);
motor.step(100, FORWARD, MICROSTEP);
motor.step(100, BACKWARD, MICROSTEP);
motor.step(150, FORWARD, MICROSTEP);
motor.step(150, BACKWARD, MICROSTEP);
motor.step(150, FORWARD, MICROSTEP);
motor.step(150, BACKWARD, MICROSTEP);
delay(100);
motor.step(3, FORWARD, MICROSTEP);
motor.step(3, BACKWARD, MICROSTEP);
delay(1000);
}
Bu kodla çalıştırdım abi
AF motor shield kullanıyorsan sorun yaşarsın. Benim verdiğim malzemeleri kullanmalısın.
Abi öncelikle ilginden dolayı çok teşekkür ederim. peki a4988 mi öneriyosun easydrive mı ? hangisini daha kolay ve sorunsuz baglarım?
Easydriver kullanımı daha kolay, ama ben a4988 öneririm, iyi bir sürücü. İkisi de çok dertli değil ama gözünde büyütme, bağlantılar kolay.
abi şu an hareket var a4988 kullandım fakat su an iki sıkıntı var hem cok hızlı dönüyor hemde a4988 sürücüsüne dokunmadığım zaman çalışmıyor temassızlık varmış gibi
Sürücünü değiştir ya da pinlerin lehimlerinde sorun olup olmadığına bak. Çok hızlı ya da yavaş olmasının sebebi step veya hız/ivme ayarlarından olur. Ayarlarının doğru olduğunu kontrol et. Microstepleri (ms çıkışları) nasıl bağladın?
Motor sürücüsü olarak ne kullanıyorsun?
Easydriver kullanıyorum sizin gibi. Öteki cevaplar için de teşekkürler abi.
Step motor sürücünün üzerindeki vidalı potansiyometre ile motorlara giden akımı arttırabilirsin motorlardan ses geliyorsa hareket etmesi için yeterli akımı çeemiyordur.
Merhaba Murat abi. Bende bu projeyi yapmaya başladım. Fakat aklıma bir kaç şey takıldı. Gbrl yi arduinoya yükledim. Bende 9. versiyonu var. Step ayarlarını falan ayarladım fakat maksimum gidilecek mesafede motorlar durmuyor git komutu verdiğimde gitmeye devam ediyor onu nasıl ayarlayabilirim. bu versiyonda lazeri hangi pine bağlamam gerekiyor? birde hangi kod ile lazerin gücünü ayarlayabilirim? universalgcodesender kullanıyorum. Limit switch kullanmaya gerek var mı? Kapasitörü 10uf 25 kullansam bir sorun olur mu? Birde ben lazer yerine kalem de kullanmak istiyorum. Kalemi kaldırmayı servo ile yapıcam. Onun için nasıl bir bağlantı ver ayar yapmalıyım. Şimdiden çok teşekkürler abi
murat abi herşeyi yaptım ama ” canım anneme yerine” yazmak yerine şürekli çapraz çizgiler çiziyor yardım edermisiniz
Video ya da resim gönder ve sistemin davranışını biraz daha açıkla. Motor bağlantılarında sorun olabilir.
Merhaba, Murat abi iki sorum olacak.
Dvd writer değilde Cd writer olur mu ?
Bir plastiğe çizgi şeklinde(Yani belli bir doğrultu boyunca) belli bir süre tutarsak plastiği ortadan ikiye ayrılabilir mi ? Ayırırsa da kaç santimetre kalınlığındaki bir plastiği ayırır ?
Teşekkürler.
Hasan merhaba! Cd writer da olur, ama ondaki diyot daha verimsiz çalışır, istediğin etkiyi alamayabilirsin.
Kuvveti de tamamen sana bağlı aslında. Ne kadar kuvvetlendirirsen, o kadar derin keser, ama diyotu çok çabuk bozarsın. O yüzden optimum değerlerde tutmak gerekli. Öyle yaparsan da malzemeye bağlı olarak çok derin kesmez, sonuçta bu diyot cd/dvd vs üzerine yazmak için.
Çok teşekkürler bir de yeni sezon ne zaman gelir?
Yeni yayın döneminde planlıyoruz. Yani Eylül gibi. Daha erken de olabilir.
Merhaba ben bu makinenin plotter versiyonunu yaptım fakat inscape programında g code dosyası olarak kaydettiğimde hata veriyor. Ne yapmalıyım? win7 kullanıyorum alternaif g code uzantılı dosya oluşturabileceğim program öneriniz var mı? Teşekkürler.
Ne hatası alıyorsun? Win7 ile çalışıyor çünkü.
Hata şöyle : Traceback (most recent call last):
File “unicorn.py”, line 108, in
e.affect()
File “C:\Program Files\Inkscape\share\extensions\inkex.py”, line 268, in affect
self.effect()
File “unicorn.py”, line 102, in effect
parser.parse()
File “C:\Program Files\Inkscape\share\extensions\unicorn\svg_parser.py”, line 230, in parse
self.svgWidth = self.getLength(‘width’, 354) * 0.28222
TypeError: unsupported operand type(s) for *: ‘NoneType’ and ‘float’
Diğer yorumları da oku, verdiğim yazılımları verdiğim versiyonlarla kullanırsan sorunun çözülecek.
Ben söktüğümde iki veya üç yerine on tane pın çıktı hangisi artı hangisi eksi?
Sorun anlaşılmıyor. Sorunu detaylandır ve resim, video gibi eklerle tam olarak anlaşılmasını sağla.