Düşünce Gücü ile Biyonik El Kontrolü Nasıl Yapılır?

Murat_isimli

Biyonik el yapımını, şu postta anlatmıştık. Şimdi gelelim en zevkli ve heyecan uyandıran kısma. Düşünce gücüyle bir şey nasıl kontrol edilir?

Bende 2 senedir olan bir oyuncak vardı. Oyuncak demeyelim artık, bir beyin dalgası algılama ve ölçme aparatı. Almanya’dan 2 sene önce aldığım bu aparat, NeuroSky şirketinin ürettiği 100$ altı ilk portatif beyin dalgası ölçme cihazı. 2004 yılında faaliyete geçen bu dünya çapında firma hakkında çok daha detaylı bilgi için firmanın sitesine bakabilirsiniz.

Bunun tam adı, aslında portatif EEG biosensör. Ve de Bluetooth bağlantısı kendi içinde mevcut. Dolayısıyla eğer biz bu aletle bluetooth yoluyla bağlantı kurabilirsek, burdan gelen sinyalleri kullanarak mikroişlemcimizin işleyeceği komutları belirleyebiliriz. Yani bu cihazı aslında bir potansiyometre gibi kullanabiliriz.

Peki nasıl yapacağız? Önce malzeme listemize bakalım.

MALZEME LİSTESİ

  1. Tabi ki bir adet EEG biosensör.
  2. Önceki postta anlattığımız biyonik el tertibatı
  3. Eğer ledli konsantrasyon seviyeölçer yapmak istiyorsanız, değişik renk ve miktarda led. Ben toplam 10 tane olmak üzere, 4 yeşil, 3 beyaz ve 3 kırmızı kullandım. Bunların ayaklarına da toplam 10 adet 220 ohm direnç gerekiyor, Arduino’ya girecek uçlara yani pozitif ayaklara.
  4. Eğer düşünce kontrollü bir aç/kapat prizi yapacaksanız, bir 5v röle gerekiyor. Tip122 transistör, 1N400x serisi hızlı diyot, 1 kohm direnç. Bir de tekli priz. Bu sayede prize takılabilen aklınıza gelen ne varsa kontrol edebilirsiniz.
  5. Arduino ve HC05, önceki projeden eldiven için kullandığımızı bu projeye alabiliriz.

ELEKTRONİK KISIM:

Ledleri ve Bluetooth modülünü aşağıdaki gibi bağlıyoruz. BlueSMiRF yerine HC05 koyuyoruz. Arduino modeli önemli değil, pinler yeterli geldiği sürece sorun yok. Dirençler için biz 220 ohm kullandık. Şemadaki gibi 47 ohm ya da 75 ohm değil.

Aşağıdaki şema konsantrasyon seviyeölçer tertibatı.

drawing18.jpg

ledyak

Bu seviyeölçeri kurduktan sonra, HC05 için modül ayarları yapmanız ve biosensörünüzün Mac adresini tanımlamanız gerekiyor. Modülü AT Command moduna alın, orada EEG Biyosensörünüzün Mac adresini HC05’e girin. Autoconnect’i açın ki otomatik olarak biyosensörle bağlantısını açtığınız anda yapsın. Baud Rate’i 57600’e ayarlayın.

**************************************************************

Bluetooth modülüyle Mindwave cihazını eşleştirme

Bu kısmı biraz açalım.

a. Öncelikle, Mindwave mobile cihazınızın Mac adresini bulmanız gerekiyor. Eğer üzerindeki stickerda bulamadıysanız; cihazı açıp, telefonunuz ya da bilgisayarınız ile tarama yaparak Mindwave’in Mac adresini görebilirsiniz. Bu adresi bir kenara not edin.

mindwave_mac

What-is-MAC-Address

b. Şimdi burası kritik kısım. Hc05 modülünü AT moduna alıp konfigürasyonu yapmamız lazım. Ama her hc05 birbirinin aynısı değil. Modülüne göre işiniz çok kolay da olabilir, zor da. Kiminde KEY pini varken, kiminde EN veya WAKEUP pini olur. Bunlar bir yere bağlı olabilir veya olmayabilir 🙂

Biraz şansınız varsa (ya da henüz almadıysanız), modülü alırken dikkatlice bakın, köşesinde küçük bir buton görebiliyorsanız, işiniz nispeten daha kolay.

Eğer yoksa, biraz daha farklı bir metotla işi çözmek gerekecek. Neyse, daha oraya gelmedik, önce pin 34 (KEY) pini işini halledelim.

Lehim yapmadan kurtulmak için bir şansınız daha var, pin 34’e (Modül üzerinde, Arduino değil) KEY pini bağlıysa yırttınız (ölçü aletiyle kontrol edin, Çin mallarında bazen pin oluyor ama bağlı olmuyor!). Eğer değilse, pin 34’e daha sonra Arduino’ya bağlamak üzere pinli bir kablo lehimleyeceksiniz.

front-view-of-hc-05-module

Eğer buna sahipseniz, şanslısınız, sağ üst köşede butonunuz var ve kolayca AT moduna alacaksınız demektir.

Eğer buton yoksa işe devam,

715g71vKSrL._SL1200_hc5

FKHL2GSHXA9PIW3.LARGE

Yukarıdaki üç örnekte de gördüğünüz gibi, farklı farklı pinoutlara sahip modüllerden birine sahip olabilirsiniz.

F5NS9EFHX6ARQKD.MEDIUM

 

Eğer yukarıdaki modüle sahipseniz, o zaman az önce anlattığım gibi pin 34’e pinli bir kablo lehimlemek zorunda kalacaksınız.

 

HC-05-03_miniATmode_03

 

Sonuçta modülünüz ne tip olursa olsun, en temizi yukarıdaki şekilde bağlantınızı yapmaktır.

 

Arduino’nuza aşağıdaki kodu atın. 

#include <SoftwareSerial.h>
SoftwareSerial BTSerial(2, 3); // RX | TX
void setup()
{
pinMode(4, OUTPUT);
digitalWrite(4, HIGH);
Serial.begin(9600);
Serial.println(“Enter AT commands:”);
BTSerial.begin(38400);
}

void loop()
{
if (BTSerial.available())
Serial.write(BTSerial.read());
if (Serial.available())
BTSerial.write(Serial.read());
}

Buton varsa, aşağıdaki adımları izleyin.

Modülün üzerindeki butona bir süre basılı tutun. Işığı 2 sn aralıklarla yanıp sönmeye başlayacak. Komut vermeye hazırsınız. Serial monitörü açın.

Buton yoksa;

Şimdi modül tipinize göre değişen metotlar var. Ama aslında hepsi aynı kapıya çıkıyor. Burada olay aslında bluetooth modülü enerji alıp çalışmaya başladığında KEY (pin 34) dediğimiz pin eğer 5v alıyorsa (HIGH), modülün AT moduna geçmesi. Dolayısıyla, bağlantıları yaptıktan sonra; ilk önce modülün enerjisini Vcc pinini çıkararak kesiyoruz. Sonra Arduino’yu içinde kod yüklü olduğu haliyle usb üzerinden enerji vererek çalıştırıyoruz. Ardından da çıkardığımız Vcc pinini geri takıyoruz. Sonra, Arduino, içindeki kod sayesinde modülün pin 34’ünü (KEY pini) kendi üzerindeki pin 4’ü HIGH yaparak (5v göndererek) modülü AT moduna alıyor. Modül 2 saniye aralıklarla yanıp sönmeye başladığında AT moduna geçmiş demektir.

c. Evet, sonunda modülü AT moduna aldığımıza göre, komutları vermeye başlayabiliriz. Serial monitörü açtıktan sonra bağlantı hızınızı doğru seçtiğinizden emin olun. Hc05 varsayılan olarak AT modunda 38400 Baud Rate ile haberleşecektir. Serial’den AT komutunu gönderin, cevap olarak OK almanız gerekiyor.

Şimdi aşağıdaki komutları göndermeye başlayın.

AT+NAME=BLUETOOTH TARAMASINDA CIKACAK ISTEDIGINIZ BIR ISIM

AT+UART=57600,0,0

AT+ROLE=1

AT+PSWD=1234  (BURAYA DİKKAT! BAZI SİSTEMLER İÇİN 0000 OLABİLİR, OLMUYORSA BİR DE ÖYLE DENEYİN)

AT+CMODE=0

AT+BIND=İLK AŞAMADA NOT ETTİĞİMİZ MINDWAVE MAC ADRESİ

AT+INQM=1,9,30  (BAZI MODÜLLERDE OK CEVABI GELMEZ AMA KAYDEDER)

Önemli bir not daha, AT yazınca OK cevabı almış olabilirsiniz, fakat sistem diğer komutlara cevap vermiyor olabilir. “Both NL & CR” seçeneğinin seçili olduğuna emin olun!

*************************************************************

Bu aşamadan sonra aşağıda yazılım kısmında verdiğim kodu da yüklediğinizde ve sensörü açtığınızda otomatik bağlantı kurulacak, beyin dalgalarınızın okunmaya başladığını ve konsantrasyon seviyenize göre ledlerin yandığını göreceksiniz.

beyin_role

Son olarak da lamba açıp/kapatmayı anlatalım. Yukarıdaki hazır sisteme sadece bir röle, hızlı diyot ve transistör bağlayarak, sinyal belirli bir seviyeye geldiğinde röleyi açıp kapatmamız mümkün.

Biz transistör olarak 2N2222 yerine Tip122 kullandık. 5Vluk röleyi Arduino sinyali ile tetikliyoruz, rölenin ayakları(NO) da butonumuzun vazifesini görüyor. Yani basitçe, prize 220v verdiğimizi düşünün fakat switch kapalı durumda. Biz mikroişlemci ile transistörün base’ine sinyal gönderip tetikliyoruz, transistör rölemizi tetikliyor ve 220v’un prize taktığınız her ne ise ona akmasını ve devrenin tamamlanmasını sağlıyor. Bu mikroişlemci sinyalini ise yazılım yoluyla, tıpkı bir önceki led sistemindeki gibi yapıyoruz. Yani yukarıda kurduğunuz sistemden bir led çıkarıp (tercihen 5. veya 6.) onun yerine bu sinyal kablosunu takıyoruz. Ve beyin kontrollü bir elektrik prizimiz oluyor! Kettle’dan, televizyona, elektrik süpürgesinden bilgisayara kadar aklınıza gelebilecek her şeyi açıp kapatabilirsiniz. Yazılımda ufak bir revizyonla da, bir kere açıldıktan sonra bir süre konsantrasyon seviyesinden bağımsız olarak işlem yapmamasını sağlayacak bir script eklediğinizde, bu sistemin olanakları sonsuz oluyor! Araba bile çalıştırabilirsiniz, hatta ve hatta kullanabilirsiniz. Ben fikri vereyim de yapmak size kalsın 🙂 Ya da gelin beraber yapalım her zaman dediğim gibi.

Ele gelirsek, çok basitçe verdiğim kodu yükleyin, ve de bağlanın. Motorları da uygun pinlere bağlayın, kodun içinden pin numaralarına bakabilirsiniz.

YAZILIM KISMI:

lambayakma

Yazılım kısmı için 2 kod vereceğim size. Led veya lamba yakmak için şu kodu kullanın –>> beyin_dalgası_led_ve_ampul_yakma

Ve de biyonik eli beyin dalgaları ile kontrol etmek için şu kodu –>> bionikel_el_beyin_gucu_el_kontrol

Zamanla dediğim gibi buraları gelişecek 🙂 Şimdilik sosyal medyadan sorularınıza ancak yetişebiliyorum. Çekimler sonunda çok daha detaylandırılacak. Şu anda neredeyse aylardır hiç uyumuyoruz, ve inanın şaka değil bu! Şu postları yazmak bile o kadar zamanımızı alıyor ki, ama amacımız sizlere şov yaparak neler yapabildiğimizin sunumunu yapmak değil, sizlere nasıl ve neden yaptığımızı bütün detaylarıyla anlatmak, sizin de bir şeyler yapmak için harekete geçebilmeniz için sizleri heyecanlandırmak. O yüzden bize biraz zaman verirseniz yeterli kaynak oluşturmaya çalışacağız sizlere.

Dikkat ederseniz, yaptığımız her projenin bütün çizimlerini, kodlarını, detaylarını sizinle de paylaşıyoruz. Bunların hepsini size sunmak radikal bir fikirdi, ama başından beri savunduğumuz bilgi paylaşımı sayesinde biz buralara geldik, hepinize de yol göstermek isteriz. Bir kişiye bile dokunabilsek ne mutlu bize!

 

SONUÇ:

İmkansız gibi görünse de, aslında işte bu kadar basit.

el_beyin_2li el_beyin

PEKİ, HER ŞEY TAMAM DA, SON SAHNEDEKİ HELİKOPTERİ NASIL KALDIRDINIZ?

Biyonik eli oynatmaktan çok daha basit aslında. Sistem fark ettiğiniz üzere bir potansiyometre gibi davranıyor, benim de tek yaptığım, helikopterin kumandasındaki kaldırma joystick’ini sökerek, Arduino bağlantılarını kumandaya yapıp, beyin komutlarını oraya yönlendirmek. Dolayısıyla, aslında kumandasındaki joystick’i parmakla ittirerek havaya kaldırdığınız helikopterden mekanik faktörünü devre dışı bırakıyoruz, ve direkt oradaki potansiyometrenin(joystick’in) vereceği komutları simule ediyoruz.

instagram_altM2

Bu postları çekimlerin ardından bütün ayrıntılarıyla detaylandıracağım, ve sosyal medyada paylaşacağım. Takipte kalın!

Türk İşi ekibi sosyal medya hesapları:

Facebook: facebook.com/ntv.turkisi Twitter: @ntv_turkisi Instagramntv_turkisi Youtube kanalı: TÜRK İŞİ

Kişisel hesaplarımız:

Murat Kızılkaya Twitter: @muratkizilkInstagram: muratkizilk

Metin Şahin Twitter: @MetinSahin_m, Instagram: METINSAHIN_M

Fatih Yıldız Twitter: @FatihTvittirInstagram: fatihyildiz1981

Özkan Özarslan Twitter: @ozkankimInstagram: ozarslanozkan

 

Düşünce Gücü ile Biyonik El Kontrolü Nasıl Yapılır?

* *

Yanıtla

28 Yorumlar on "Düşünce Gücü ile Biyonik El Kontrolü Nasıl Yapılır?"

Bildirim
avatar

Sırala:   en yeni | en eski | en çok oylanan
Yunus Emre
Ziyaretçi
Yunus Emre
8 yıl 10 ay önce

Tebrik ederim, oldukça güzel çalışmalar. Sizce elektronik ve programlama hobicilerinin bu tür projeleri hayata geçirebilmeleri için nasıl bir yol izlemeleri gerekiyor?

Toprak Özcan
Ziyaretçi
Toprak Özcan
8 yıl 6 ay önce

Her şey tamam da ne düşünerek motorları hareket ettirdiniz? Fonksiyon mu? Yada ileri/geri git gibi mi?

can kara
Ziyaretçi
can kara
8 yıl 5 ay önce

öncelikle böyle bir paylaşımda bulunğunuz için teşekkür ederim benim bi sorum olacaktı diğer projenizdeki bionik eli yaptım gayet güzel oldu ( tabi sizinki kadar değil ) şidi düşünce gücüne geçtim bu EEG biosensör nerden temin edebilirim birde ondan sonraki aşamada hangi yolu izleyeceğim yardımcı olursanız çok sevinirim

Tural
Ziyaretçi
Tural
8 yıl 5 ay önce
emirhan
Ziyaretçi
emirhan
8 yıl 5 ay önce

ben çok meraklıyım bende sizin gibi deneyler yapmayı çok isterim çocukluğumdan beri meraklıyım elektronik deneylere ben meslek okulunda okuyorum bn hangi bölümü seçsem sizin gibi deney yapma imkanım olur lütfen bana yardım edin

Aziz
Ziyaretçi
Aziz
8 yıl 2 ay önce

Merhabalar öncelikle ellerinize sağlık Türkiye’de böyle çalışmaları görmek gerçekten harika tebrik ediyorum.Mind wave mobile cihazım var fakat At komut mod unda hc 05 in Mac adresini nasıl tanıtabilirim modul e tanıta bilmem kısmı hakkında At mod unda nasıl yapabilirim yardımcı olabilir misiniz detaylı bir anlatım lütfen teşekkürler saygılar

Aziz
Ziyaretçi
Aziz
8 yıl 2 ay önce

Murat Bey ilginiz için çok teşekkür ediyorum.At komutlarını sayenizde çalıştırmayı başardım teşekkürler ama yine bir sorunum var bütün at komutlarına ok cevabı alıyorum sorguladığımdada girdiğim veriler çıkıyor yalnız AT+BIND=mac adresi yazıyorum devamlı error alıyorum sıkıntı acaba nerede yardımcı olurmusunuz teşekkürler

Hasan Bahadır
Ziyaretçi
Hasan Bahadır
8 yıl 22 gün önce

Abi merhaba, şu beyin olaylarını görüntüleyen cihaz sadece 2 farklı dalga mı veriyor yani 2 röleyi farklı farklı kontrol etmek mümkünmü. Bu arada çok güzel videolar çekiyorsunuz. Başarılar…

Tahsin
Ziyaretçi
Tahsin
8 yıl 6 gün önce

Son helikopteri kaldırdığınızda joystick in sadece y yön çıkışını mı bağladınız çünkü helikopter sadece yukarı çıkıyor.Bir de helikopter için yaptığınız bağlantıları ve kodları paylaşırsanız çok dua ederiz size:)

Adem
Ziyaretçi
Adem
8 yıl 7 dakika önce

Öncelikle tebrik ederim bisey soracaktm bn sadece bunu eli taklit ederek yapmak istiyorum malzeme listesini atarmisiniz acaba bide arduino yazilimini

Emre
Ziyaretçi
Emre
7 yıl 11 ay önce
Uzun uğraşlar sonunda AT komutlarını yükleyip okumayı başardım. Ancak hc-05 ile eeg cihazı arasında bağlantı kurulmuyor. AT+PSWD=1234 olarak vermişsiniz. bu HC-=05 in şifresi. hc-05 EEG cihazına bağlanacaksa onun şifresini yazmam gerekmiyor mu? (0000 olarak) MAC adresini XXXX,XX,XXXXXX olarak girdim. hata vermedi. her iki şifreyle (1234 ve 0000) olarak ta yazdım yine olmadı. EEG cihazının üzerinde önce ON moduna alıyorum ışık 1 yanıp 1 sönüyor. sonra 3sn kadar bekleyip 2 yanıp sönüyor bu pair modu sanırım.. bu şekilde bekliyorum yine bağlanmıyor. 4-5 gündür işimi gücümü bıraktım bununla uğraşıyorum. interneti taradım videoları izledim bir çözüm bulamadım. kendimi beceriksiz hissetmeye başladım. lütfen bir… Read more »
sabri
Ziyaretçi
sabri
7 yıl 11 ay önce

Tüm AT komutlarına cevap aldım,fakat mindwave bağlanmıyor.yardımcı olursanız sevinir 5 gündür uğraşıyorum.pair modunda bekledim olmadıyani seri porttan mindwave komutlarım okunmuyor.yardımınıziçin Şimdiden teşekkür ederim.

wpDiscuz