Selamlar!
4x4x4 led küp yapıldıktan sonra, tabi ki beni kesmedi! Acaba 8x8x8 yapsak mı diye düşünürken, Metin lehim işlerini ben yaparım deyince, o zaman devresini de ben yaparım dedim.
Şimdi 8x8x8 led küp demek, 8 tane 4x4x4 küp yapmak demek anlamına geldiğinden sistemi çok daha farklı çalışıyor. Yani normalde her pini ayrı ayrı arduino’ya girerken, artık 8li 8li girmemiz gerekiyor. Yani pinler çok yetersiz. Peki ne yapmalı?
Bu durumda “shift register” denen entegreleri kullanıyoruz. Yani şöyle ki, bir ana entegremiz var. Bu ana entegremiz adres seçimlerini, zamanlamaları ve açıp kapatmaları ayarlıyor. Sonra 8 tane de shift register entegresi takıyoruz, bu entegreler de 8’li bir kümeden istediğimizi açıp kapatıyor; bu sayede de her bir ledi ayrı ayrı kontrol edebiliyoruz.
Eğer bu projeyi yapacaksanız, biraz vakit alıyor. Ama bu sizi korkutmasın, isterseniz önce 4x4x4 olanı yapın. Onu bir akşamda rahatça bitirebilirsiniz. Sonrasında da ondan 7 tane daha yapacağınızı düşünerek (tabi hızlanacağınızı da hesaba katın) bu işe girmek isteyip istemediğinize karar verin derim. Çünkü bir projeyi yarım bırakmak insana kötü bir his verir, hep içinizde kalır. Başladığınız işi her zaman bitirin!
MALZEME LİSTESİ:
- 512 adet led
- 8 tane 74HC574 Entegresi – Bunlar shift register diye bahsettiğim entegreler
- 1 adet 74ACT138N entegre – Bu da adress selector entegremiz
- 16 adet PN2222 transistör
- 64 adet 220 ohm direnç
- 8 adet 100 ohm direnç
- 2 adet 22pf seramik kapasitör, 16 adet 0.1 mf seramik, 3 adet 1000mf elektrolitik, 3 adet 10mf elektrolitik ve 1 adet 100 mf elektrolitik.
- Arduino mega
- 12V güç kaynağı (Ek fonksiyonlar yoksa 5v yeterli ) en az 2A
- 7805 voltaj regülatörü
ELEKTRONİK KISIM:
Çok fazla detaya inemiyorum, bu hafta yazmam gereken çok fazla post var, ve de önümüzdeki haftanın projesi. Hep söylediğim gibi şimdilik kısaca geçiyorum, sorularınızı sosyal medya hesaplarımızdan ve aşağıdaki yorumlardan cevaplıyorum. Çekimler bittiğinde daha açıklayıcı bilgiler gireceğim.
Ledler
Ledlerin iki ayağı vardır, anod ve katod. Anod(+) olan uzun olan ayak. Kısa olan da katod. Açılımı Light Emitting Diode. Yani ışık yayan diyot. Yani led bir diyottur. Standart diyotların en önemli özelliği de akımı tek tönlü geçirmesidir. Dolayısıyla ledler de uzun olan ayaklarından pozitif(+) bağlantı yapılınca çalışan, diğer yönden çalışmayan ışık yayan diyotlardır diyerek basit girişimizi yapalım 🙂
Led küpte 512 led var ve bunları birbirine bağlamamız gerekiyor. Ve de düzgünce yapmamız gerekiyor bunu. Yoksa aşağıdaki gibi bir led küpümüz olabilir.
Ama bizim amacımız şunu yapmak:
Bunu yapmanın da en kolay yolu, bir şablon kullanmak. Ledleri bu şablona oturtup lehimleyin. 8 katı da oluşturduktan sonra bunları sırasıyla birleştireceksiniz. Şablon olarak da düzgün bir tahta parçası bulun ve küp katmanlarını oluşturacak ledler için birbirine eşit mesafede 8’e 8’lik 64 delikten oluşan bir sistem hazırlayın. Deliklerin arası yaklaşık 2.5 cm (25mm) olacak. Ama siz kendi ledlerinizin bacaklarını büküp birbirine mesafesini ölçmeden hazırlamayın. Bacak boyları farklı olabilir.
Ledleri nasıl birleştireceğim?
Öncelikle bütün ledleri test edin. Katmanları yaptıktan sonra da test edin, lehim yaparken bozmuş olabilirsiniz. İnanın bana küp bittikten sonra farketmek istemezsiniz 🙂 Ortalardaki bozuk bir ledi değiştirmek ellerinize çok hakim değilseniz gerçekten uğraştırıcı bir iş olabilir.
Sonra şablonunuzu kullanarak ledlerinizi oturtun. Sonra da bacaklarını aşağıdaki gibi bükeceksiniz. Unutmayın bükeceğiniz ayak KATOD! Yani kısa olan. Diğer bacak değil. Ha öyle yaparsanız ne olur, bu sefer devreyi ve kodu değiştirmeniz gerekecek. Yine çalışır ama uğraşırsınız. NPN yerine PNP transistörler kullanacak, bağlantıları değiştirecek, kodu revize edeceksiniz. Boşa uğraşmanın pek anlamı yok. Katodları birbirine lehimleyerek satırları, anodları birbirine lehimleyerek de sütunları yapacağız.
Ledlerin birbirine bağlantıları aşağıdaki gibi olacak.
Her katmanımızın katodlarını birleştirdik. anodları bağladık. Şimdi elimizde 64 adet anod, 8 adet katod oldu. Yani küpteki her sütun -> 64 anod ve küpteki her katman -> 8 katod. Şimdi artık devreye geçebiliriz.
Not: Şimdi bizim anodlarımız 64 tane ve direkt olarak çıkış alıyoruz (Bir yere oturttuğumuzu varsayarsak). Ama katodlarımızı yani 8 katmanımızı alttan nasıl çıkaracağız? Ben ince emaye tel (bobin teli, dışı yalıtkan kaplı tel) kullandım. Her katmana ince bir emaye tel lehimledim, ve aşağıdan çıkardım. Toplam 8 adet. Yani her katmana 1 tel lehimleyerek 8 tel elde ettik ve alttan çıkardık. Emaye kaplı olduğu için de yolda bir yere değmesi sorun olmadığı gibi, ince olduğu için de bakılınca göze çarpmıyor, estetik bozulmuyor. Bu telleri de aşağıdaki resimde en sol sıranın hemen sağında görebilirsiniz.
Tabi sonrasında işi biraz şuna çevirmeniz gerekecek:
Devre şeması aşağıdaki gibi ve de yaptığım kartı arkalı önlü olarak fotoğrafladım. Şimdilik bununla idare edin, zaten sistem çok açık. Sadece biraz sabır istiyor 🙂
YAZILIM KISMI:
Led küp yazılımını Arduino’ya atın ve çalışmaya başlasın. Benim kodun içinde yazı yazma opsiyonunuz da var, ona bir bakın. İstediğiniz şeyi küpe yazdırabilirsiniz. Ben buna gerek görmedim ama eğer isterseniz buna da 4x4x4 versiyonunda yaptığım gibi ses kontrolü eklersiniz, ve telefonla bağlanarak istediğiniz her şeyi söyleyerek yazdırabilirsiniz! Koda bir bakın. Sorular için yorumlara yazın ki hem herkes faydalansın, hem de ben buraya parça parça bilgileri eklemiş olayım.
8x8x8 Led Küp Yazılımı -> LEDCUBE_8X8X8_TEXT
Görüşmek üzere!
Türk İşi ekibi sosyal medya hesapları:
Facebook: facebook.com/ntv.turkisi Twitter: @ntv_turkisi Instagram: ntv_turkisi Youtube kanalı: TÜRK İŞİ
Kişisel hesaplarımız:
Murat Kızılkaya Twitter: @muratkizilk, Instagram: muratkizilk
Metin Şahin Twitter: @MetinSahin_m, Instagram: METINSAHIN_M
Fatih Yıldız Twitter: @FatihTvittir, Instagram: fatihyildiz1981
Özkan Özarslan Twitter: @ozkankim, Instagram: ozarslanozkan
Yanıtla
79 Yorumlar on "8x8x8 Led Cube Nasıl Yapılır?"
12v güç kaynağı yazmışsınız amperin kaç olduğunu belirtmemişsiniz unuttunuz sanırım.
O aslında kullanacağınız ledin cinsine ve rengine göre değişir. Akım ihtiyacına internetten veya datasheetten bakabilirsiniz. 1 led ortalama 30 ma çekse, aynı anda en fazla 64 tanesi yanacağı için yaklaşık 2A işinizi görür. Eğer benim gibi ek özellikler eklemeyecekseniz güç kaynağı olarak 5v da kullanabilirsiniz.
Güzel ekip. Ama yaptığınız işleri biraz saklı tutmuşsunuz. Gerçek anlamda işe yarar kullanım gereği olan projeleriniz resmen sır küpü. Mesela 3D yazıcı, Robot el gibi…. Keşke yaptık oldudan daha ileri gidip herkes faydalansın fikri hakim olsaydı daha güzel olurdu.
Bütün çizimleri, kodları ve bağlantı şemalarını veriyoruz ve olabildiğince de anlatmaya çalışıyoruz. Anlatamadığımız kısımlar da vakit yetersizliğinden kaynaklanıyor maalesef. Yorumlarda sorulara cevap vererek yardım etmeye çalışıyoruz orada da. Takıldığınız yerleri sorabilirsiniz.
Isim yazma devresi ni bu devreyle nasıl birleştirilecek ve isimler efekli mi yanacak
İsim yazma devresi yok, isimler kodla yazdırılıyor.
Maksimum kaç tane led kullanılabilir?
İstediğin kadar! Yeterli devre elemanı ve güç kaynağı kullandıktan sonra bütçenle sınırlı.
merhaba. tebrikler harika işler yapıyorsunuz. Biraz daha detaylı bilgi alabilme şansımız var mı acaba? Led bağlantılarını nasıl yapacağımızı anlatan ufak bir video yada şema varsa güzel olabilir. gerekli malzemeler var ama bilgi yetersiz uygulamada sıkıntı yaşıyorum. teşekkürler iyi çalışmalar
Şemaları vs verdik aslında ama, biraz daha detaylandıralım. Tam olarak nerelerde takıldın yaz bana, postu güncelleyeyim.
devre şeması tamam. ama gönderdiğiniz resimlerde önlü arkalı dediğiniz resimler aynı değil. tutmuyor resimler. burada bi sıkıntı yaşadım. ikinci olarak ledleri nasıl birleştireceğim hakkında sıkıntı yaşıyorum. katotları bağlıcam seri şekilde tamam. fakat 8 tane satırı nasıl bağlayacağız. bundan sonra bir üst satır ile bağlantı nasıl olacak bunlar hakkında detaylı bilgi harika olurdu. teşekkürler.
Önlü-arkalı resimler benim yaptığım devre. Şemaları takip edersen de sistemin çalışacaktır, ben bazı eklemeler yaptım devreye, o yüzden şema ile bazı küçük uyuşmazlıkları olabilir.
Postu güncelledim, ledler ve bağlantılar kısmını detaylandırdım. Bir oku bakalım kafana takılan bir şey kalırsa yaz bana tekrar.
teşekkür ederim gayet güzel görünüyor. deneyeceğim
bu devreyi yapan, yapmaya kalkışan var mıdır misafirler arasında. Maliyet ne durumda çıkıyor bir de aranızda ciddi ilerleme katedenler var mıdır? projeye başlamayı düşünüyorum fakat biraz da çekiniyorum açıkçası. projeyle ilgilenen arkadaşlar bilgi verirse bizler için de yararlı olacağını düşünüyorum. Ekibe de ayrıca teşekkür ediyorum çok başarılılar Allah yolunuzu açık etsin.
Önce 4x4x4 versiyonunu dene, hem çok daha ucuza ve kısa zamanda yaparsın, hem de basitten bir görüp yapmak isteyip istemediğine daha sonra karar verirsin.
Merhaba murat abi ben bu led küpü yapmak istiyorum fakat elektronikle alam hiç yok ama yapmak istiyorum. Bütün malzemeleri topladıkdan sonra yapamama ve malzemelerin elimde patlayacagı korkusu var .Sence bu işe girmelimiyim ?
Merhaba Batuhan, önce küçüğünü yap, ondan sonra hem işi biraz öğrenmiş olacaksın hem de büyüğünü yapmaya karar verecek kadar işi bileceksin. Merak etme kafana takılanları sor, ben yardım ederim sana.
Merhaba murat abi biz okul projesi için bu küpü yapmaya karar verdik.Ledlerin lehimlenmsinden sonraki aşamaları anlayamdık.Daha ayrıntılı olarak anlatabilirmisin
Takıldığınız noktaları söylerseniz oralara ağırlık verip yazıyı güncelleyelim.
murat abi ledin modeli fark edermi
Fark etmez, ancak dikkat et her ledin çektiği enerji miktarı farklıdır. Aynı anda maksimum 64 tanesinin yanacağını hesaba katarak gereken enerji miktarını belirle ve güç kaynağını ona göre seç.
öncelikle böyle girişimlerde bulunduğunuz ve bizlere iyi örnek olduğunuz için sizleri tebrik ediyorum.Bir sorum var şu led telleri ile devre arasında kullandığınız gri renkdeki kablonun türü ne acaba elektronikçilere ne dersek alabiliriz ve o kabloyu tellere lehimliyormuyuz teşekkürler
Evet lehimliyorsun. Biz bilgisayar kasalarında anakart ve hdd data bağlantıları için kullanılan IDE kablosu kullandık. Şart değil, istediğin bir kablo kullanabilirsin, derli toplu durması açısından yaptık biz 🙂
Merhaba murat abi öncelikle bizlere iyi örnek olduğunuz için sizl gerçekten içten tebrik ediyorum.Bi sorum var abi. Bütün ledleri lehimliyoruz en alt sutundakı ledlerı bir zemine delikler açıp geçiriyoruz fakat katodları nasıl cıkaracagımızı anlamadım
birde anodları zemınden cıkardıkdan sonra kullandığın gri kablonun adı ne abi
birde o gri kabloyu zeminden çıkan ledlere lehimliyormuyuz abi kusura bakma çok soru sorduysam Teşekkürler
Katodların her bir katmanına bir kablo (biz emaye kullandık) lehimliyoruz ve aşağıdan çıkarıyoruz. Bizim kullandığımız kablo da IDE kablosu.
Abi sorularima cevap vermis olmanin verdigi guven ile ise basladim ledleri aldim lehimlemeye basliyacagim fakat bi sorum var en butun stunlari yaptikdan sonra ust uste nasil lehimleyecegiz tesekkurler
Teker teker dikkatlice birleştirerek gideceksin. Anodlar anodlara gelecek şekilde. İstersen iki katman arasına yüksekliği belirli destekler koy (hobi çıtalarını kesip, çentikler atarak ve bu çentikleri dış katod tellerine geçirerek yapabilirsin), böylece her katmanı aynı yükseklikte ve zorlanmadan düzgün bir şekilde birleştirebilirsin. Takıldıkça sor 🙂
abi oncelikle meraba sizi severek izliyorum yeni bolumlerinizi dort gozle bekliyorum Arduino Mega 2560 R3 Proto Shield ile Arduino Mega 2560 R3 (Klon) var bunlardan hangisini kullanmaliyiz? Birde yeni bolumler ne zaman gelecek sabirsizlikla bekliyoru(z)
Proto shield değil aman ha 🙂 Arduino Mega 2560 R3 kullanacaksın, klon veya orjinal fark etmez. Proto shield dediğin şey Arduino’ların direkt üzerine takabileceğin farklı elektronik sistemler hazırlamana yarar.
Abi cevaplarsan cok sevinirim 🙂 mega unonun yaptigo herseyi yapabilirmi 4x4x4 lude unonun yeterli oldugunu ama ses kontrolu icin mega kullanmamizi soylemissin kusra bakmassin abi insallah fazla sorduyasam
Bu led küp Uno’daki neredeyse bütün pinleri kullanıyor, o yüzden ses kontrolü için ekstra pinlere ihtiyacımız olacak. Bunu shift register kullanarak Mega kullanmadan da yapabilirsin.
Mega’yı, Uno’nun biraz daha gelişmiş versiyonu gibi düşünebilirsin, Arduino karşılaştırma tablosu şurada.
üstad ben 2 tane led kupu yaptım ama çalışmadı arduino ile lütfen bıraz yardımcı olabılırmısınız bide bu devrede ne kullandınız artmega kaç yani tam anlayamadım lütfen bana bu numaradan ulaşabilirmisiniz (05xx xxx xx xx) yardım aihtiyacım olmasa numaramı yazmak zorunda kalmazdım 🙁
Ali nasılsın 🙂 Çözeriz merak etme. Şimdi ne yaptığını, hangi aşamalardan geçtiğini ve sorunun ne olduğunu detaylıca açıkla önce bir bakalım!
Selamlar,
Abi 2 diyor rgb led kullansak renk kontrolunu nasıl sağlayabiliriz bilgi alabilir miyim?
Yazılımın içinde kontrol edebiliyor muyuz?
Rgb led için bu kodu kullanamazsın, zaten bağlantıları da farklı olmalı. Her ledin 4 bağlantısı oluyor ve sistemi biraz daha farklı.
Merhaba ben bu projede devre semasini pek anlamadim yani cok kapali bir şekil 4x4x4 den 5 tane yaptım 16f877a ile ve yazilimini da yazdim CCS ile lakin 8x8x8 yapcam ama burda devre şekli çok bozuk yardım ederseniz sevinirim birde istediginiz kadar boyut olur demissiniz 10000 adet led olması mümkün mü.?
İstediğin kadar led kullanabilirsin, ama yazılım karmaşıklaşacak ve elektronik kısım o oranda büyüyecektir. Bana spesifik olarak nasıl bir yardıma ihtiyacın olduğunu net bir soru olarak yazarsan sorunu cevaplayabilirim. Devre şemasında gereken bütün bağlantılar görünüyor aslında.
Asıl sorun nerden başlayacağım karar veremedim internette baskı devresi aradım bulamadim delikli plaket şart oldu projede yazılar net okunmuyor. Elimde malzemem var 2 haftadır bekliyor 🙁
Gerilim devresi ayrı Küpün devresi ayrı olmasi gerekmiyor mu ?
Biz ikisini aynı devre üzerinde hallettik. Delikli pertanaks kullanmak işleri çok kolaylaştıracaktır. Devre şemasına baktım, çözünürlük düşük olmasına rağmen her şey okunuyor aslında. Okuyamadığın yerleri söyle bana yazayım altına resmin.
Hocam şuan devreye başladım 574n ler bitti direnclerle 138n e gectim 574n e 138 nden cikis yaptim projedeki mavi kalin cizgiyi anlamadim aralel mi hepsi
Evet, birbirine paralel olarak bağlayarak çıkış jack’ına götürüyorsun. Ama her kanal ayrı ayrı paralel olacak. Benim kartın arka tarafının fotoğrafına dikkatli bakıp yolları takip edersen daha rahat anlarsın.
Murat hocam 574n in clk ucunu giriyoruz demi 138 n in cikislari
Evet, 74HC574N’lerin CLK girişleri ile 74ACT138N bağlanacak.
Murat hocam 574N leri bağladım 138N Clk cikisondan ciktim 138 N ide çıkış jakina goturdum ama 100uf ve 10 uf kondansotorleri nereye baglayacam ilk sorun bu bir digeri buton ve ledler var sol ustte icp1 den icp8 e giden 1uf kondansotorleri nereye gircez birde vcc leri paralel mi yapcaz burda tikanip kaldim :/
Kapasitörleri voltajı filtrelemek için kullanıyoruz, ana enerji girişine bağlayacaksın. + +’ya ve gnd gnd’a olacak şekilde paralel bağla.
1 uf olanları entegrelerin enerji girişlerine bağlayacaksın. Yani 74hc’lerde pin 10 ve 20 arasına, 74act’de ise 8 ve 16 arasına bağlayacaksın.
Sol üstteki buton ana enerji girişi aç-kapat butonu, led de gösterge. Bunları hemen girişe bağlayabilirsin.
Hocam 1000 uf 100uf ve 10 uf paralel bagladim ++ ucuna direnc girdim sonra ledi bagladim ordan – ye verdim cikis 2,5 volt 5 volt degil yani projede 5 volt u nasil vercez? 0.1uf leri 10 ve 20 arasina bagladim 8 adet 1 adet act138n e bagladim 8 ve 16 uclara toplamda 9 adet 0.1 uf kullandim birde 2222 pn transistorlerde diren kac ohm ? 100 ohm mu
Giriş voltajı (Power in) 5v olacak. Transistörlerdeki direnç de 100 ohm.
Pn2222 lerde 16 adet direncler kac ohm yazmiyor hacom :/
100 ohm olacak.
Hocam 22 pf leri nereye kullandiniz anlamadim sizzin projede mega32 var ben arduino uno 3 kullaniyorum max232 var vede sizin code arduinoda hata veriyor Devrem calisiyor ama duzgun degil 138n nin 6. Ucuna vcc dedigimiz 5 v mu vercez birde ben 5 volt devresi yaptim ordan vcc lere 5 volt verdim arduino uzerinden 5v verebilirmiyiz? Teşekkürler
Biz Arduino kullandık. Orada iki şema var, biri Max ile diğeri Arduino ile yapılan. Max ile yapıyorsan, kristali toprağa bu kapasitörler ile bağlayacaksın. Arduino için gerek yok.
5v Arduino üzerinden verme. Sistemin enerjisini ayrı bir güç kaynağı ile vereceksin.
Hocam devrem bitti 7 kat yaptım elimde led kalmadigindan bir kat kaldi ama benim kupte animasyonlar çok hızlı nedeni nedir yardimci olursaniz sevinirim
Animasyonların zamanlaması standart. Küpü tamamla, sonrasında koddan ayarlanabiliyor.
Merhabalar ben 4x4x4 küpü pic ile yaptım bunu arduino ile değilde pic ile yapmanın bir yolu varmı arduinonun nasıl kullanıldığını bilmiyorumda yardımlarınız için teşekkür ederim.
Merhaba Mahmut, var tabi. Bütün projelerimizi PIC kullanarak da yapabilirsin, biz kullanımı ve anlatımı çok kolay olduğu için Arduino tercih ediyoruz. Aynı zamanda kaynak da çok olduğu için tabi.
PIC kullanarak yapım için şurada detaylı bir anlatım bulabilirsin. (İngilizce)
Merhaba size bir soru sormak istiyorum 8x8x8 led küp yapımında 16F877A pic ini kullanmak istiyorum ama yazılımını bulamadım sizde varsa bana yardım edermisiniz bu pic kullanıldığındaki devre şemasıda lazım bana TUBİTAK yarışma düzenledi onun için bu küpü yapıyorum 16F877A pic inin yazılımını verebilir misiniz bana
Merhaba, önceki yorumları oku, pic ile yapım için bir link vermiştim. Ama İngilizce tabi.
Merhabalar Murat Bey, Ben Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde öğrenciyim ve bu projeye gönül koyduk. Ledlerimizi 512 adet olmak üzere hepsini bir küp şekline getirdik. Ancak baskı devrenin çift taraflı olması gözümüzü çok korkuttu. Bilgisayar öğrencisi olduğumuz için elektrikle bu denli alakamız olmadı. Diğer elektrik hocalarımızla görüştüğümüzde bu devrenin zorlayacağını ve bazıları da yapamayacağımızı düşündüler. Ciddi anlamda yardıma ihtiyacımız var. Bu işi kolaylaştırmanın bir yolu var mıdır? Veyahut verebileceğiniz bir tavsiye? Bu arada bu işe de sizin sitenizden yola çıkarak başladık. Siteniz başarılı. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Adnan. Kart çok karmaşık gözüküyor doğru, fakat gözünüzü korkutmasın. Bir başlayınca gerisi geliyor! Elbette hata yapacaksınız, elbette bazı yerlerde sorunlar çıkacak, ama eninde sonunda yapacak ve çok şey öğreneceksiniz. En iyisi parçaları biraz yedekli almak 🙂
Ana tavsiyelerimi verdim yazıda, yorumları da iyice bir okuyun. Kafanıza takılanları da sorun, ben size takıldığınız yerlerde yardım edeceğim.
Bu işin kolay yolu, devreyi Proteus veya Eagle benzeri bir program ile çizerek, baskı olarak almak, ve sadece devre elemanlarını üzerine lehimlemek. Ben direkt delikli pertanax kullandığım için çift taraflı oldu, siz öyle yaparsanız sadece tek tarafını yapacak ve devre yollarıyla uğraşmayacaksınız.
Kolay gelsin!
Öncelikle cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Söylediğiniz şeyler beni biraz olsun rahatlattı. Biz bu projeyi grup halinde aldık ve şuan grubumda bu devreyi çizebilecek yetenekte bir arkadaşım yok. Bu bahsettiğiniz programlar veya Ares gibi programları kullanmayı bilen birisi de yok çevremde. Haliyle devreyi çizemiyoruz. İnternette oldukça detaylı bir araştırma yaptım ancak bu devrenin layout dosyasına erişemedim. Daha oluşturulmuş bir halini bulma şansım nedir? Teşekkür ederim.
Bu tip projelerle uğraşıyorsanız, biriniz hemen öğrenmeye başlasın 🙂 Şu linkte tekli ve dual katmanlı örnekler var, iyi bir araştırmayla daha iyilerini de bulabilirsin -> http://forum.arduino.cc/index.php?topic=139146.165
Murat abi küpü yapmaya karar verdim ledleri bagladim iyi hoş ama elektronik devresinde biraz zorlandim bu devrenin eagle veya PCB dosyasını yukleyebilirmisiniz
İlyas selam. Çizimi yok elimde, aceleyle hemen elde yapmıştım devreyi. Ama diğer yorumlarda bir link verdim ona bakabilirsin.
hocam bu küpü pc ile nasıl kontrol edebılıriz led küpü proğram var elimde ama küpü nasıl pc ye bağlıyacaz
Led küp sistemini serial port üzerinden pc ile kontrol etmen mümkün. Ama bizim verdiğimiz yazılımdan farklı bir yazılım kullanman gerekiyor. Aynı zamanda da elektronik sistemin de ona göre değişmeli. Burada anlatabileceğim kadar basit değil maalesef, başka bir yazının konusu.
Merhabalar hocam ben elektrik elektronik öğrencisiyim 11. Sınıf. Bu devreyi proje olarak yapmak istedim ve şuan zorunlu halde yapılması lazım led küpünü yaptım fakat devreye gelince neyi metreye koyacağım gerçekten bilemedim nasıl yapıdan yönlendirir ve beni aydinlatirsaniz mutlu edersiniz video ile anlatır misiniz lutfeňn YouTube da takip ederiz
Devre şemasını takip etmen gerekir. Orada her şeyin yeri belli aslında.
Vaktimiz olursa detaylı bir video çekebiliriz, şu an çok yoğunuz ama, atölye taşınıyor.
Merhabalar hocam arduino mega deilde uno olmazmi
Ek hiçbir özellik kullanmayacaksan, Arduino Uno da kullanabilirsin.
Sadece devrenin akışıni kontrol etmek istiyorum hocam onun için arduino UNO kullanıcam eğer olur derseniz..
Birde hocam arduino sipariş için önerdiğiniz internet adresi varmı paylasabilirmisiniz. Teşekkürler
O zaman Arduino Uno yeterli. Toplamda 21 pin ihtiyacın var, 13 dijital ve 8 analog pin ile işi çözebilirsin. İnternette belli başlı siteler var, biraz fiyat araştırması ile ucuzunu bulabilirsin.
Hocam bir hafta mühletim var eğer bir hafta içersinde çekerseniz büyük ihitmalle sergilenecek beni çok çok mutlu edersiniz eğer yaparsanız gerçekten çok sevap işleriniz :)))
1 hafta içerisinde imkansız 🙂 Çekim için ekipmanlarımızı en son her şey taşındıktan sonra kuracağız, o da Mayıs’ı bulur!
Hocam led küpü hazır.. Arduino UNO yu şimdi nasıl takımda nerelere gani bilgi verirseniz müteşekkil olurum :)) çok pin kullanılacak dediniz nasıl kullanıcam ?
Analog pinler 0-5 ve dijital pinler 12 ve 13’e katman çıkışlarını bağlıyorsun (transistörler)
Dijital pin 11’e OE yani Output Enable bağlanacak (74HC)
Data Bus’lar Dijital Pinler 0-7 ve Address Bus’lar 8-10 arası olacak.
Abi ardunio bağlantısını gösterebilirmisin?
Şemada mikroçip bağlantısına dikkatli bakarsan ve kodları incelersen görebilirsin. Ben yine de yazayım dursun 🙂
Analog pinler 0-5 ve dijital pinler 12 ve 13’e katman çıkışlarını bağlıyorsun (transistörler)
Dijital pin 11’e OE yani Output Enable bağlanacak (74HC)
Data Bus’lar Dijital Pinler 0-7 ve Address Bus’lar 8-10 arası olacak.
Abi ben led led kupu ve devresini bitirdim yalnız aklıma takılan bi kaç soru var bu iki şemada sv1 ve sv2 soketleri var bunlar birlestirilecek mi ve sv2 soketinde 1, 2, ve 16 ardunionun hangi ucuna baglanilacak yardım edersen çok sevinirim abi 🙂
Sen üstteki şemaya göre yapacaksın. Alttaki şemayı transistör ve dirençleri göstermek için koydum. Üstteki yorumlarda bütün pinleri yazım, onları okursan anlayacaksın.