3D Printer Nasıl Yapılır?

 

Murat_isimli

Selamlar

Bu hafta 3D Printerlarla boğuştuk, nelerle karşılaştık, neler öğrendik elimizden geldiği kadar sizinle paylaşmaya çalışacağız.

3D Printer, veya herhangi kompleks bir makineyi yaparken işin çok önemli 5 aşaması var. Tasarımı ortaya çıkartmak, malzemeleri tedarik etmek, mekanik üretimi yapmak, elektronik altyapısını kurmak ve de en son olarak bu yapıya istediğimiz şekilde hareket verebilmek için yazılımla programlamak.

3D printerı basitçe anlatmak gerekirse, biraz silikon tabancası mantığında çalışan bir makine, sadece onun motorize ve akıllı hali diyebiliriz aslında.

Murat 1

Bizim yaptığımız makine Reprap tipinde bir makine. Makinelerin hareket eksenlerine ve çalışma şekillerine göre belli başlı tipleri var. Biz kendi tasarımımızı Reprap modelinin çalışma mekanizmasını baz alarak oluşturduk. Yapımında aşağıdaki linklerden bayağı faydalandık, sizlere de şiddetle tavsiye ediyoruz. Bütün ayrıntıları ve aşamaları bu linklerde detaylı bir şekilde anlatılıyor.

https://reprapbook.appspot.com/

http://reprap.org/wiki/The_incomplete_RepRap_Prusa_Mendel_beginner%27s_guide

reprap3dprinter

model1

Fatih-copy_isimli

Selamlar

Tasarımı yaparken özellikle kolay üretilebilir olmasını tercih ettim. Bir çok parça router da kesilecek şekilde tasarlandı. Bu yüzden genelde 2d kesitleri extrude ederek oluştu çoğu parça.

Makinanın bu versiyonundan beklentimiz estetik değildi. Biraz çirkin görünse de görevini yapması yeterli idi.

Proje STL Dosyası ve tüm çizimleri!

3d Printer için gerekli tüm çizim dosyalarını indirmek için tıklayın>>.

Kontrol paneli kullanmadık makinada. Genellikle bilgisayara USB ile bağlayarak makinayı çalıştırdık. Ancak siz kendiniz güzel bir ön panel yapabilirsiniz yeri var J

Profilleri 20×20 Aluminyum Sigma Profil kullandım. Kare somunlu bağlantılar yaptım. Profilin kanalının içerisine M4 Kare somunlar gömüp, bağlayacağımız parçaya 4.5 mm delikler açıp optimum cıvata boyunda M4 imbuslar ile bağlantılar yapıyoruz.

Makinanın extruder kısmındaki step motor-hobbed bolt dişli oranını 1 e 2,5 olarak yaptım.

Tasarımda en önemli noktalardan birisi, Hobbed bolt ile flamenti sıkıştıracak olan rulmanın birbirine değme açısı. Mümkün olduğunca extruder kısmını aynı tutmaya çalışın derim. Tecrübeyle sabittir.

 

mekanik montaj

ozkan_isimli

Programda 3D Print yoluyla üretim ve standart imalat metodları arasındaki farkı anlatmaya çalıştım.Sistemin en trick parçası bence hobbed bolt kısmı. Bu kısmı elde üretiyoruz.

 

 

metim-giriş

Metin_isimli

Selamlar

Lazım olan malzemeleri temin etmek aslında çok kolay. Sadece doğru malzemeyi doğru yerde aramak gerekir. Ve tabi çok önemli bir nokta olan doğru fiyata. Bit pazarları en verimli alışveriş ortamlarıdır. Ordaki insan renkleri alışverişinize renk katar. Neyi nerden en verimli şekilde temin edebiliriz..? Eğer planlanmış bir listeniz yok ise. Günün sonunda bitkin bir beden ve tamamlanamamış bir alışveriş listeniz olur..:(

Malzemeleri mümkün olduğunca eski hurda parçalardan elde etmeye çalışıyoruz. Ve hurdalıklar içine girdiğinizde bulucaklarınız lazım olmadığı halde. Bunu da alayım şurada kullanırım. Diyerek dünyayı alabildiğiniz yerler. Pazarlıksız olmaz tabi!

özkan video 2

Hurdadan bulamayacaklarımızı ise dükkanlardan gidip alıyorum. Perpa benim AVM tercihim oluyor bu durumda. Ulaşımı kolay metrobüs kullanarak. Ve çok geniş bir alışveriş yelpazesi sahip.
Son olarak aldığınız malzemenin özellikle hasar göreceklerden yedek almanızı şiddetle tavsiye ediyorum!

perpa görüntü

 

3d-elektronik

Murat_isimli

İşin elektronik kısmı biraz karışık aslında, ama yapabildiğimiz durumlarda hazır sürücü ve kartlar kullanarak karmaşayı azaltmaya ve üretim zamanını kısaltmaya çalışıyoruz. Normalde çoğu zaman parçaları hurdadan buluruz veya kendimiz imal ederek yaparız. Bütün devreler ve sürücüler el ile de yapılabilir, fakat bu üretim süresini en az 5 katına çıkaracaktır. Zaman kıymetliyse zaman/para takasını doğru bir şekilde yapmalıyız. Örneğin bir step motoru çalıştırmak için sürücü devresini yapmak en az 45 dakikanızı alabilir. ULN2003a entegresi, voltaj regülatörü, koruma mekanizmaları ve microstep jumperları vs. Onun yerine hazır sürücü takarak çabukça makinemizi çalışır hale getirebiliriz. Fakat vaktiniz varsa mutlaka kendiniz yapın, biz de vakit buldukça yöntemleri anlatacağız.

Elektronik aksamda ihtiyacımız olan malzemeleri seçmek en az onların bağlantısını yapmak kadar önemli.

murat video

Bütün yazılım prototipleme kartımızın üzerinde olduğundan, onu aslında printerımızın beyni olarak da tanımlayabiliriz.

murat video 2

MALZEME LİSTESİ

Limitswitchx3 – Nokta vuruşlu printerlardan sökülebilir
Arduino Mega
Ramps 1.4 Shield for Arduino Mega
Nema 17 Step Motor x 5 – – Nokta vuruşlu printerlardan sökülebilir
Pololu A4988 Motor Sürücü x 4 ve Heatsinkleri
12V 40W 6*20mm Cartridge Heater
Termistörx2 (NTC 3950 100K)– Sıcak uç ve ısıtıcı yatak sıcaklık ölçümleri için
12V Fanx2 – Küçük fanlar yeterli olur
Güç Kaynağı – 12v 30A
Kablolar – Nokta vuruşlu printerlardan sökülebilir
Heated bed – Yapılabilir –>>
http://www.thingiverse.com/thing:45268
veya hazır alınabilir(MK2b).
Sıcak kısımlar da ısı yalıtımı için uygun çapta teflon hortum da kullanabilirsiniz(Termistör, PTC ısıtıcı ayakları vs)
LCD Panel – İsteğe göre
Bluetooth Module HC05 – İsteğe göre
Ledler – İsteğe göre

Mekanik kısımlar:

Fatih’in aşağıda verdiği dizayn dosyalarındaki parçalar. Biz bu parçaları kendimiz yaptık (extruder assembly, şase vs.), alüminyum bloklar, dişliler ve nozzle da dahil olmak üzere. Sizler yaptırabilir veya hazır alabilirsiniz. Gt2 kayışları printerlardan söktük, motor kasnaklarını işlettik. Vidalı milleri satın aldık kendimiz kestik.

Bunlara ek olarak motor bağlantıları için kaplinler, kayış gergileri ve vidalar için yaylar kullandık. Fatih ve Özkan detaylıca anlatacaktır.

***********

Elektronik aksam bağlantıları aşağıdaki şemaya göre yapılıyor. Bizde ekstra olarak kablosuz iletişim modülü de var, bağlantılarını da diğer şemada görebilirsiniz. Bu tip modüller için modülün RX girişine dirençlerle voltaj bölücü yaparak karta bağlantı yapmanız şiddetle tavsiye olunur, şemada da görünüyor.

devre

devre2

resimler 3

Murat_isimli

Printerın yazılım kısmı işin önemli kısımlarından. Biz internetten açık kaynak kodlu yazılım kullandık ve istediğimiz şekilde modifiye ettik. Tasarladığınız printerın modeline göre bir yazılım kullanmak ve onu konfigüre etmek gerekiyor.

3D Printer yazılım dosyaları

Bizim kullandığımız yazılım –>> Marlin Firmware

Bunu printera atabilmek için de prototipleme kartımızın sürücü ve yazılımlarını bilgisayarımıza kurmamız, sonrasında içine atmamız gerekiyor. Kart için gerekli tüm bilgiler aşağıdaki linkte bulunabilir.
http://www.arduino.cc/
Bizim kullandığımız içinde kendi konfigürasyonumuz olan yazılım –>> Marlin_v1__full_raphic_lcd

Yazılımı çok genel hatlarıyla programda anlatmaya çalıştım.

resim 4

Printer çalıştıktan sonra, onu kullanabilmek için 3D modellere ihtiyacımız olacak. Çoğu 3D modelleme programı printerımızın çalışacağı formatta çıktı verecektir. Genelde Max, SolidWorks vb 3D programlarından STL formatında çıktı alıp, Cura yazılımı ile printerın anlayacağı GCODE versiyonlara dönüştürerek kullanıyoruz.
CURA by ULTIMAKER–>>
https://ultimaker.com/en/products/software

Eğer hazır 3D modelleri basmak isterseniz aşağıdaki mükemmel siteden istediğiniz modeli beğenip basabilirsiniz.
http://www.thingiverse.com/

67

Bir diğer yöntem de telefonla tarayarak 3D model oluşturmak ve printera atmak. Onun için de aşağıdaki programı kullanabilirsiniz.

http://www.123dapp.com/catch

Printer bluetooth bağlantısını yaptıktan sonra uzaktan kontrol için(Android) Play Store’da Bluetooth Reprap diye aratırsanız, gerekli app karşınıza çıkacaktır.

9

PÜF NOKTALARI&DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KISIMLAR

ÖNCE İŞ GÜVENLİĞİ: Bunu ne kadar vurgulasak azdır. Bu tip projelerle uğraşırken çok dikkatli olmamıza rağmen ne badireler atlatıldı, o yüzden bize lütfen kulak verin. Elektrikle ve mekanikle uğraşırken pek çok yaralayıcı durumla karşı karşıya kalıyoruz. Mutlaka güvenlik önlemlerinizi alın. Gözlük ve eldiven ayrılmaz parçanız olmalı(eldiveni kaptırabileceğiniz durumlar hariç); ve de kesici, delici aletlere dikkat etmeniz gerekiyor. Bunlar yetmezmiş gibi, elektrikle de çok ama çok dikkatli çalışmak gerekiyor. Mümkünse asla yorgun, uykusuz veya etki altında ve de tek başınıza çalışmayın. O bir anlık dalgınlık en iyi ihtimalle projeyi uzun bir zaman geciktirecektir.

Vakit buldukça aşağıdaki önemli kısımları açıklamaya ve buraya eklemeye çalışacağım.Sizin de sorularınız olursa bize sosyal medya hesaplarımızdan veya yorumlar kısmından ulaşırsanız elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Bir taraftan çekimler ve projeler devam ettiğinden çok zor oluyor, fakat biraz daha işler rayına oturup zaman yaratabildiğimizde bütün sorularınız için burdayız!

  • Hobbed bolt ayarları & Step motor ayarları yazılımdan nasıl yapılır? Ayarları configuration.h dosyası içerisinden yazabilirsiniz. Aradığınız değişken DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT. Buradaki değerler makinenize göre hesaplamanız gereken değerler. Yani örneğin gt2 kayış kullandıysanız hatvesi 2mm dir ve 20 diş varsa toplam 40mm yol gider bir rotasyon için. Eğer microstep jumperlarınız takılıysa, ve sürücü destekliyorsa, 16x microstepping için ve 1.8 derecelik motorlarla (360/1.8)*16/40 sizin aradığınız değer olacaktır. Parantez içindeki değerler sırasıyla x, y, z ve extruder için. Biraz daha açalım: 20 diş kasnak, gt2 kayış ise steps per rev değerin 40mm demektir (gt2 hatvesi 2mm, 20lik kasnakta bir tam dönüş 40mm). Motorun standart 1.8 derece ise, 1 rev’de (tam dönüş) 360/1.8=200 step yapacaktır. 200 step normali, ama microstepping 1/16 ise, bunu 16 ile çarp. Yani 3200 step bir dönüş için. Bu durumda örneğin x için 3200 step/40 mm=80 axis step per unit oluyor. Burada DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT (x,y,z,e) gibi yerleştireceksin değerleri. Yani x ekseni, y ekseni, z ekseni ve extruder.
  • Bluetooth modül programlama ve voltaj bölücü ile 3.3v logic Bluetooth bağlantısı aşağıdaki şekilde voltaj bölücülerle yapılacak. Bu voltaj bölücüler sayesinde 5v logic->3.3v loggic seviyesine indiriliyor. İhmal etmeyin, modülü bozarsınız. AT moduna alıp ayarlamanıza şu aşamada gerek yok aslında, Şu anda bluetooth aramasında istediğiniz ismi görmeseniz, ya da varsayılan 38400 Baud rate ile veri transferi yapsanız da pek bir şey farketmez diye düşünüyorum. Yine de programlamanın nasıl yapılacağına ilişkin şu linkten faydalanabilirsiniz. Bir tek dikkat etmeniz gereken nokta şu, aldığınız modülün üzerine iyice bakın, eğer küçük minicik bir reset butonu görebiliyorsanız, ona basarak AT komut moduna almanız gerek. Eğer o buton yoksa normal prosedür takip edilebilir.bluetooth hc05 wiring2
  • ABS-PLA farkı ve malzeme temin, evde filament yapımı, malzemeyi ısıtmadan extruderden çekmeye çalışmamanın gerekliliği
    ABS ve PLA’nın kullanım alanları ve işlenmesi biraz farklı. Sanayide kullanılan parçalar genellikle ABS’tir. Ama biz PLA öneriyoruz. ABS zararlı gazlar yayıyor ve solunması sağlığa zararlı. PLA organik malzemeden yapılıyor. En temel fark bu. Ancak yine de ABS kullanmanın gerekli olduğu yerler oluyor. Biraz tecrübe sahibi olduğunuzda ihtiyacınıza uygun malzeme kullanmaya başlayacaksınız. ABS için Heated Bed derecesi 90 ve nozzle ısısı 250 civarı olurken, PLA için bu değerler 60-220 gibi ayarlanıyor. Tabi bunlar sisteminize ve ortam şartlarınıza ve filamentinize göre farklılıklar gösterecektir. Evde filament yapımı mümkün, bunu daha sonra işlemeyi düşünüyoruz, anlatımı uzun ve kıyma makinesi benzeri bir alet yapacağız bu işlem için 🙂 Son uyarı, makine soğukken filamenti nozzle’dan çıkarmaya çalışmayın! Önce nozzle’ı ısıtın, sonra filament değiştirin!
  • Pololu shield stepper güç ayar+microstepping jumpers+statik elektrik ve soğutma gerekliliği Pololu sürücülerinizin üzerinde küçük bir potansiyometre göreceksiniz. Bu potansiyometre, sürücünün bağlı olduğu motora gidecek akımı ayarlar. Eğer motorunuzda zorlanma, titreme, hareket etmeme gibi sorunlar varsa, bu potansiyometreyi küçük bir yıldız tornavida ile çevirerek akımı arttırmalısınız. Elektronik aksam üzerinde ne işlem yaparsanız yapın, öncelikle enerjiyi kesin, ve üzerinizdeki statik elektriği mümkünse uygun ekipmanla, mümkün değilse de metal bir yüzeye dokunarak boşaltın.
    Sürücülerinizin altında RAMPS üzerinde jumper yuvaları göreceksiniz. Bu yuvalar ‘microstep’ jumperlarıdır. Bu jumperları uygun şekilde yerleştirerek, adım hassasiyetinizi sürücünüze göre değişen (4,8,16,32 …) katlarda arttırabilirsiniz. Elbette yazılımda da ona göre ayarlar yapmanız gerekiyor.
  • Z ekseni ayarı nasıl yapılmalı Extruder bloğunuzu Z ekseninde tablanıza mümkün olduğu kadar yaklaştırın. Nozzle ve baskı alanı arasında bir kağıdı çok rahat olmadan ileri geri oynatabilmeniz gerekiyor. Bunu baskı alanının 4 köşesinde de yapın. 
  • 12V30A güç kaynağı – Neden yüksek amper bir güç kaynağı gerekiyor?
    Aslında ihtiyacınız olan akım miktarı 15 amper civarı. Fakat, motorlar zorlandıklarında fazla akım çekerler, bunun için biraz pay bırakmak lazım. İleride sisteme eklemek isteyeceğiniz başka ekipmanlar, yapacağınız geliştirmeler de olacaktır. Bu sebeple bu güç kaynağını baştan temin etmek faydanıza olacaktır.
  • Tabladan soğuk çıkarma & malzemeyi tablaya yapıştırma Printerı bitirdiniz. Çok heyecanlısınız. İlk baskınızı verdiniz. Basıyor mu ne! Derken… Üzülerek görüyorsunuz ki malzeme ilk katmanı yapışmıyor. Bir daha deniyorsunuz, bir daha, bir daha. Ama nafile. Bunun üstesinden şu şekilde geliyoruz. Tablamıza biraz saç spreyi sıkıyoruz (evet bildiğimiz saç spreyi) ve kurumasının ardından baskıyı başlatıyor, tam gaz yolumuza devam ediyoruz. Bizi kimse durduramaz 🙂 Peki, baskı bitti. Şimdi bir heves tabladan baskıyı çıkartmaya çalışıyoruz, fakat çıkmıyor! Asılıyoruz asılıyoruz gelmiyor! Yapmanız gereken biraz soğumaya bırakmak. Malzeme ve tabla soğuduğunda tabiri caizse şak diye çıkacaktır 🙂
  • Limitswitch kablolarına dikkat Limitswitch kabloları bizim belamız. Gözden kaçan ama çok önemli bir kısım. Eğer kablolardan biri çıktıysa, makine abuk subuk hareketler yapacaktır. Takılı kaldıysa bir tarafa gidecek fakat tersi yöne hareket olmayacaktır. Limitswitch’leri çok iyi ve dikkatli lehimliyoruz, ve kablolarına da dikkat ediyoruz, el altında olmasın.
  • Cura/Slic3r ayarları Ayarlar çok çok önemli arkadaşlar. İyi print alamıyorsanız, bunun en önemli sebebi ayarlarınızın yanlış olmasıdır. Burada açıklanamayacak kadar çok çeşitli ayarlar var ve tecrübeyle edineceğiniz bilgiler. Her print için farklı, her printer için farklı ve her program (cura, simplify 3d, slic3r vs.) için de farklı. Doğru kombinasyonu deneye deneye, baskı alarak, inceleyerek, düzelterek öğreneceksiniz. Printerınızla yaşamanız lazım. Maalesef bu işler böyle, .ini dosyası yükle bassın değil bu işler!
  • SD Card class4 2gb dışındaki kartların bazen tanınmaması Hepimizin başına gelmiştir. kartı takıyoruz fakat okumuyor. İki sebebi var. Birincisi, kartla ilgili. Benim tavsiyem, güvenli tarafta kalmak açısından, kartlarınız 2 gb’tan büyük olmasın ve class 4’ten de yüksek olmasın (üzerinde yazar). Bildiğiniz eski moderl kötü kartlar bize sorun çıkarmayacaklar 🙂 Sebebini ileride detaylı anlatacağım. İkinci ve anlaşılamayan sorun ise şudur. Özellikle ekran üzerinde kart yuvası olan modellerde, kart yuvası aslında çok uyduruktur. İçini açmadan anlayamazsınız 🙂 Ben elbette ki açtım -hiç dayanamam- ve çoğunda, oradaki pinlerin temassızlığa çok ama çok uygun olduğunu gördüm. Eğer kart okunma sorunu yaşıyorsanız, kartı çıkarıp, yuva üzerindeki metale kapalı uç tarafına doğru biraz bastırıp deforme edin, kart sıkı bir şekilde otursun. 
  • Sağlamlık için ısıl işlem uygulama
    Eğer parçanızın estetiğinden ziyade sağlamlığı önemli ise, ısıl işlem uygulayarak parçanızı çok daha sert bir hale getirebilirsiniz. Isıl işlem pek çok şekilde olabilir, sıcak buhar, sıcak hava, ısı tabancası veya bulacağınız başka bir yöntem. Aseton buharı ile terbiye ederek de bu sonucu alabilirsiniz 🙂 Unutmayın, parça uyguladığınız ısı ve süre oranında esnekliğini kaybedecektir.

TÜRLİŞİ-EKİBİ2

SON NOTLAR

Burası zamanla ve vakit buldukça geliştireceğimiz bir alan. Çok daha fazla bilgi paylaşabilmek istiyoruz, o yüzden elimizden geldiğince bu alanları doldurmaya çalışacağız. Her türlü fikir ve paylaşımlara açığız, lütfen bizlere sosyal medya hesaplarımızdan ulaşın, sorularınızı cevaplamaktan mutluluk duyacağız.

Ayrıca, lütfen kodlarımızı ve çizimlerimizi istediğiniz gibi alın, kullanın, değiştirin, geliştirin. Bizimle de paylaşın.

3D Printer V2 – Yanan printerın yerine yapılan çift extruderli yeni printer

yeniprinter

Sonraki bölümde bomba projelerle yine burada buluşuruz! Bunlar ısınma turları 🙂

Türk İşi ekibi sosyal medya hesapları:

Facebook: facebook.com/ntv.turkisi Twitter: @ntv_turkisi Instagramntv_turkisi Youtube kanalı: TÜRK İŞİ

Kişisel hesaplarımız:

Murat Kızılkaya Twitter: @muratkizilkInstagram: muratkizilk

Metin Şahin Twitter: @MetinSahin_m, Instagram: METINSAHIN_M

Fatih Yıldız Twitter: @FatihTvittirInstagram: fatihyildiz1981

Özkan Özarslan Twitter: @ozkankimInstagram: ozarslanozkan

 

3D Printer Nasıl Yapılır?

* *

Yanıtla

346 Yorumlar on "3D Printer Nasıl Yapılır?"

Bildirim
avatar

Sırala:   en yeni | en eski | en çok oylanan
mesih
Ziyaretçi
mesih
8 yıl 10 ay önce

çift extruderli olanıda yazarmısınız programlamada değişiklik lazım mı çift başlı olunca 2 filamentmi basıyo yani objeyi çift renk basabiliyormuyuz nasip bende sizin yolu izliyecem yazın inşallah toplam maliyet 1500 1600 civarımı olur çünkü hazır kitler var (motorları dahil etmeyelim) gine başınızı ağrıttım saolun selametle allaha emanet olun (bilgisiz ve yeni bir mühendis aday adayı 🙂

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 10 ay önce
Selamlar, çift extruderli olan için yazılımın konfigürasyon dosyasına girip çift extruderli moda almanız gerekli(extruder count), ayrıca 2 extruderin birbiriyle olan mesafesini(offset) belirlemeniz gerekir. Tabi baskı alanı ve step ayarları farklı, onları da uygun şekilde değiştirmeniz gerekiyor. Ama aynı yazılımı kullanabilirsiniz. Biz 2. extruderi support basmak için kullanıyoruz genelde. Farklı renk filament kullanarak çift renk baskı almanız da mümkün. Toplam maliyet dediğiniz paraları bulur, çünkü kullanılan 12mm çaplı vidalı mil(ball screw), lineer kızaklar ve arabaları maliyeti arttıran unsurlar olacak. Eğer bir CNC erişiminiz yoksa bir de lazer kesim maliyetleri olacak tabi. Ama bizim metodlarla( ordan çıkar buna uydur 🙂 ) çok… Read more »
mesih
Ziyaretçi
mesih
8 yıl 10 ay önce

upgrade edilen programı direk kulana bilirmiyiz bide baskı alanı ne kadar 20*20*20* cm i( ilk reprap kısa devre olan )
çok teşekkür ederim gençlerin hayal gücünü destekleyip yardım ediyosunuz 🙂

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 10 ay önce

Evet bizim ilk modeli yaparsanız, çizimleri kullanırsanız, yazılımı direkt atarak çalıştırabilirsiniz. Baskı alanı dediğin gibi 20x20x20 olacak. Biz sizlere yardım için her zaman burada olacağız, çekinmeden sorularınızı sorabilirsiniz 🙂

Batuhan
Ziyaretçi
Batuhan
8 yıl 10 ay önce

Merhaba kendime 3d yazıcı yapmaya başlayacağım.Gerekli araştırmaları yapıyorum. Sizin yazdıklarınızı da inceledim. İkinci yaptığınızda aklıma bir şeyler takıldı. Z ekseninde zemini hareket ettirmişsiniz resimden tam emin olamadım ama tek motor gibi görünüyor kaç motor kullandınız? Birde tablanın hareket etmesi ile eritici ucun yukarı aşağı hareket etmesinde kodda farklılık oluyor mu? Yaparken iyi bir tane yapmak istiyorum ne önerirsiniz?

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 10 ay önce

Batuhan merhaba. Evet doğru görmüşsün, tek motor var. Ama 12mm çaplı ball screw (vidalı mil) kullandık, o yüzden sistem rahat çalışıyor. Kodda bir şey farketmez aynı şekilde çalışır. Zaten motor yönlerini sürücü üzerinden ayarlarsın (4 kabloyu çıkarıp tam aksi yönde takarak 1.2.3.4 -》4.3.2.1 gibi) Öneri istersen, eksenleri biraz büyütebilirsin ve Makerbot’un yeni modellerini beğeniyorum ben, onları araştırabilirsin.

Nevzat ADABAĞ
Ziyaretçi
Nevzat ADABAĞ
8 yıl 10 ay önce
Murat bey merhabalar, cevabınızı buradan bekliyorum. 1- Arduino son versiyon sürücü yükleme com belirleme ve kart seçimi yaptım 2- Elimdeki malzeme 2560,ramps 1.4 A4988 sürücüler ve sogutucuları ve LCD 12864 ekran bilgisayara baglı ancak henüz motorları bağlamadım. 3- Arduino ya program kontrol ve yüklerken ya hata veriyor veya bir yere kadar gelip orada hiçbir şey yapmadan takılıp bekliyor. Eski versiyon Arduino 1.4 denedim orda da arada kırmızı yazıyla bir hata mesajları veriyor ancak kendi kendine düzeltip yüklemeyi yapıyor ama bununda normal olmadığını düşünüyorum. Bu dediklerimi repertier de yapabildim ama marlinde denemedim. 4- arduino problemi nedir bu arada sistemim win 8.1… Read more »
Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 10 ay önce
Nevzat Bey selamlar. Programı Arduino’ya atarken bir yere kadar gelip bekletmesi ya da donması sık rastlanan bir durum, eğer doğru kart tipini ve portu doğru seçmenize rağmen yapıyorsa genellikle güç problemi ya da RX portuna takılı başka bir cihaz olmasından yapabilir. Üzerindeki bütün diğer bağlantıları çıkarıp sadece Pc ve USB bağlantısı kullanarak yüklemeyi denerseniz sorun çözülür. Ancak sizin buradaki probleminiz başka. Siteden verdiğimiz yazılım Arduino 1.0.5 ile çalışıyor. O versiyonu kullandığınızda çalışacağından emin olabilirsiniz. Sürücüleri doğru kurmanız da önemli. http://www.arduino.cc/en/Main/Software Buradan indirebilirsiniz. Windows 8.1 64 Bit için özel yükleme yapmanız gerekebilir, bazen sorun çıkarıyor. Sorunsuz kurmak için şu adımları izleyin… Read more »
Nevzat ADABAĞ
Ziyaretçi
Nevzat ADABAĞ
8 yıl 10 ay önce

Murat bey,merhaba arduino 1.0.5 ve 1.0.4 dnedim hem kendi örnek programlarını hemde repertier programınıdan kırmızı uyarı yazılarını veriyor ama donma veya hata vermeden upload ediyor. aslında kırmızı uyarı yazılarının olmaması gerekiyor diye düşünüyorum.

En sonunda done uploading yazıyor.

Murat bey win 8.1 64 bit için verdiğiniz linkte tam anlayamadım ne yapacagımı onuda basitce anlatırmısınız? anladığım kadarıyla win 8 i yeniden yüklemem mi lazım resetlemek için.Daha sonra ne yapmam lazım link ingilizce de tam anlayamadım

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 10 ay önce
Link içeriği şöyle: 1. Mouse’u sağ alt tarafa getirip, ayarları tıklayın. Pc ayarlarını değiştir’i tıklayın. (Türkçe çeviri farklı olabilir, benzer bir ifadedir.) 2. Genel’in altında şimdi tekrar başlat’a basın. Bilgisayarınız tekrar başlatılacak. Sonrasında gelen ekranda sorun gider’i seçin. 3. Gelişmiş özellikler -> Başlangıç seçenekleri -> tekrar başlat 4. Bu ekranda 7 veya F7 ye basın. Bilgisayarınız bir daha tekrar başlatılacak. 5. Tekrar başladığında bu oturum için sürücü imzalama gerekmeyecek. NOT: Buraya kadar olan işlemleri daha kısaca yapabilmek(ve sadece bu oturum değil tamamen sürücü imzalamayı devre dışı bırakmak için) için cmd.exe açın ve şunları ayrı ayrı yapıştırıp enter’a basın -> bcdedit… Read more »
Nevzat ADABAĞ
Ziyaretçi
Nevzat ADABAĞ
8 yıl 10 ay önce
Murat bey merhaba . Teşekkürler o sorun halloldu ancak Marlin de gine hata verip derlemiyor. Marlindeki hata mesajı:Turuncu satırda :expected unqualified before ‘switch’ alttaki siyah satırlardada kırmızı yazıyla İnfile included from/dogm_lcd_implementation.h:40 Ultralcd_at7920_u8glib_rdd.h:46 error:expected unqualified-id before ‘switch’ dır. Sorunun ne oldugunu söyleme imkanınız var mı? 2- Eğer ayar gerekirse nasıl yapılacak dosyaların içinde neyi nasılSizden ricam olacak henüz mekanik sistemini yapmadım .Ancak mekaniğe girmeden önce 3d nin motorlarına kumanda edebilmeyi istedim. Malum Mach3 te klavyeden motorlara boşta kumanda edip gerekirse ayar yapabiliyorduk. Ancak yapamadım. 1- Öncelikle elimdeki malzemeyi yazayım. mega 2560+Ramps 1.4+ A4988 5 adet ve LCD12864 akıllı ekran . Arduino… Read more »
Nevzat ADABAĞ
Ziyaretçi
Nevzat ADABAĞ
8 yıl 10 ay önce
1.grupKırmızı yazılar C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino\HardwareSerial.cpp: In function ‘void store_char(unsigned char, ring_buffer*)’: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino\HardwareSerial.cpp:98: warning: comparison between signed and unsigned integer expressions C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino\HardwareSerial.cpp: In function ‘void __vector_25()’: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino\HardwareSerial.cpp:127: warning: unused variable ‘c’ C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino\HardwareSerial.cpp: In function ‘void __vector_36()’: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino\HardwareSerial.cpp:153: warning: unused variable ‘c’ C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino\HardwareSerial.cpp: In function ‘void __vector_51()’: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino\HardwareSerial.cpp:168: warning: unused variable ‘c’ C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino\HardwareSerial.cpp: In function ‘void __vector_54()’: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino\HardwareSerial.cpp:183: warning: unused variable ‘c’ C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino\HardwareSerial.cpp: In member function ‘void HardwareSerial::begin(long unsigned int, byte)’: C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino\HardwareSerial.cpp:368: warning: unused variable ‘current_config’ C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\arduino\cores\arduino\HardwareSerial.cpp: In… Read more »
Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 10 ay önce

Burada görünen uyarılar(kırmızı yazılar) sistemin işlevselliğini etkilemez Nevzat Bey. Bunları görmek istemiyorsanız, File>Preferences>”show verbose output during” yanındaki compilation ve upload kutucuklarının işaretlerini kaldırabilirsiniz.
Ama herkese ek bilgi olsun, ne olduklarını açıklayayım. HardwareSerial, Arduino içindeki temel kütüphanelerden bir tanesi. Serial objesini işleyen kütüphanenin bir parçası da bu dosya. Bu dosyanın içerisinde bazı değişiklikler yaparak bu sorunu çözebilirsiniz, fakat dediğim gibi sizin uygulamanızın dsüzgün çalışmasını engelleyecek bir sorun teşkil etmiyor. Gerekli olmasa da, hangi satırlarda değişiklik yapılması gerektiğini şu linkten öğrenebilirsiniz. –>> http://www.arduinoos.com/2014/06/compiler-warnings-part-1/
Kolay gelsin!

Nevzat ADABAĞ
Ziyaretçi
Nevzat ADABAĞ
8 yıl 10 ay önce
Murat bey merhaba; Arduino 1.0.5 r2 ile repertieri yükledim şimdilik sorun yok upload etti Ancak ramps bağladım sürücüler bağlı ama repertier host ta çalıştır desem de hiçbir hareket yok steplerde. Marlin de verify ve upload ederken aşagıdaki mesajı veriyor( sizin sitedeki link) In file included from /dogm_lcd_implementation.h:40, from ultralcd.cpp:32: ultralcd_st7920_u8glib_rrd.h:46: error: expected unqualified-id before ‘switch’ 1-Ne yapmam lazım ? 2- ramps ve step sürücüler takılı ve extruder ile x eksenine de bir motor taktım ama bir tane end stop ve extruder sensörünü de taktım repertier hostta steplerde hareket yok,aynı zamanda extruder ısıtıcısı cıkışını ölçüyorum çıkış voltajı yok haliyle extruder ısınmasıda… Read more »
Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 10 ay önce

Selamlar. Arduino üzerine marlin firmware atamadığınız için hareket alamamanız normal. Bir de şu dosyayla deneyin -> http://turkisi.tv/wp-content/uploads/2015/04/marlin.rar
Klasör içindeki marlin.ino dosyasına çift tıklayın, otomatik olarak Arduino IDE ile açsın. (Varsayılan olarak değilse, sağ tuş->birlikte aç ve Arduino IDE’yi gösterin) Size bu dosyaları kendi klasörü içinde bir yere taşıması gerektiğini söyleyecek, izin verin. Sonrasında eğer kütüphaneleri de yüklediyseniz, sorunsuz olarak derlemesi gerekiyor.

Nevzat ADABAĞ
Ziyaretçi
8 yıl 10 ay önce
Murat kardeşim Merhaba, 1-Arduino 1.0.5 r2 versiyon kullanıyorum dediğiniz gibi, 2- Ancak marlinin hangisini yüklesem verify ve uploadda hata veriyor ilk hata mesajıda ultralcd ile ilgili. Kütüphaneleride anlattıgınız gibi yükledim durum aynı. 3-Belki configurationdan hata oluyor ama nasıl düzeltebileceğimi bilmiyorum. 4-Bu arada marlinin firwaresini yükleyemediğim için hareket alamadım ama repertierin firmware o.91 de ayar yapıyorum onu problemsiz yüklüyor ancak ondada hareket yok 5- Toplam 4 ayrı malzeme söz konusu bu sistemde arduino +ramps+A4988 step sürücüler+LCD ekran. Arduinonun çalıştığını biliyoruz örneklerden. A4988 leri teker teker test ettim bir program ve devresiyle arduino üzerinde hepsi çalışıyor. Ramps da pek hata olacagını sanmıyorum… Read more »
Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 10 ay önce

En sonunda size Marlin yüklü bir Arduino yollayacağım 🙂 Bence temiz bir kurulum yapın, Arduino IDE, kütüphaneler ve yazılımı baştan kurun, çünkü yolladığım konfigürasyon elinizdeki sisteme uygun. Sadece Sd kart kısmını aktive etmeniz gerekir.

nevzat
Ziyaretçi
nevzat
8 yıl 10 ay önce

Murat bey beni istabulda agırlamaktan kurtuldunuz. E souda sistemi çalıştırdım ufak bir pürüz dışında. Artık motorlar hareketledi ve LCD den kumanda edebiliyorum. Acak extruder motoru olması gereken gibi her iki yönede dönerken x,y,z eksen motorları sadece bir yöne dönüyor kumanda veriyorum 0-200 arasında örneğin 80 dönüyor ancak 80 den geriye gitmek istersem sabit kalıyor, 60 dediysem 60 gelmiyor ama 70 dersem 80 in üstüne kumanda verilmiş gibi örneğin 90 gidiyor. Ne dersiniz.

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 10 ay önce
Tebrikler! Nasıl çözüldüğünü de yazabilirseniz, aynı problemi yaşayan arkadaşlar da faydalanabilir. Anlattığınız sorunun ne olduğu tam olarak anlaşılmıyor, ama motor hareket problemleri genelde belli sebeplerden kaynaklanır, onları yazalım. Şimdi probleminiz büyük ihtimalle akım kaynaklı, çünkü motorunuz bir yönde de olsa hareket ediyor. Sürücülerin üzerine bakarsanız ufak bir yuvarlak metal göreceksiniz. O parça akımı ayarlamaya sağlayan potansiyometredir. O potansiyometreyi çevirerek motorlara giden akımı yükseltin. 2. sebebi kabloları yanlış bağlamış olmanız olabilir. Normalde yanlış bağlamalarda motor sadece titrer. Kabloların doğru bağlandığına (yani bobinlerin doğru fazda olduğuna) emin olun. Eğer sorununuz motorların olması gerekenden az ya da fazla gitmesi ise, bunda da steps/mm… Read more »
nevzat
Ziyaretçi
nevzat
8 yıl 9 ay önce
Tabii ki Murat Bey, Öncelikle bizim devrimizde şartlar öyle idi şimdi daha farklı ama bizde yeterince akıllı davramadık ve iyi bir ingilizceye sahip olamadık. Ana sorun bence bu. Ancak sonradan akıllansakda gec kaldık ama teknik konuları azcok cozebiliyorum ama eşimin çok iyi bir ingilizcesi var keyfi yerinde olduğunda ve ev işlerinden fırsat bulduğunda bana destek oluyor.ancak esas olan insanın kendinin ingilizcesinin olması bunu bu kadar uzun yazmamın nedeni gencelerin bizim yaptıgı hataya duşmemesiiçin. önce yaşadığım sorunları özetleyeyim. 1- Arduino upload problemi yaşadım.Bildiğiniz gibi sürekli hata verip derleme ve upload yapmıyordu. Uyguladığımı düşündüğüm Çözüm:Sizin önerilerinizle: Öncelikle bilgisayara format attım her ihtimale… Read more »
Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 9 ay önce

Sorununuz limitswitchlerden gibi gözüküyor. Eğer limitswitchler bağlıysa, takılı kalıp kalmadığını kontrol edin. Ya da kabloların bir yerinde kısa devre olup olmadığını. Sistem bir tarafa doğru limit noktasına geldiğini düşünüyor ve o tarafa doğru hareket etmiyor gibi duruyor. Eğer limitswitchler takılı değilse, ya jumper takın ya da konfigürasyondan “enable enstops=0” yapın.
Eğer sorun o değilse, elektronik sisteme bir daha bakın. Bazen birbirine geçmeli pinlerden bazıları kaymış ve yanlışlıkla yuvaya girmemiş olabiliyor. Ayrıca kartı iyice kontrol edin soğuk lehim vs. olmasın. Dir pininizi de multimetre ile kontrol ederek komut gönderdiğinizde aktif hale gelip gelmediğine bakın. Kolay gelsin, iyi haberleri bekliyoruz 🙂

Toprak Özcan
Ziyaretçi
Toprak Özcan
8 yıl 10 ay önce

Beyler yapan var mı?

Hasan Gürkay
Ziyaretçi
Hasan Gürkay
8 yıl 10 ay önce

Merhabalar, öncelikle teşekkürler çok faydalı bir yazı olmuş. Ben de yapmak istiyorum fakat tek başıma yapacak olmam biraz gözümü korkuttuğu için daha basit olan mini cnc yapmacağım ilk aşama olarak. Diyeceksiniz ki bunun bizimle ne alakası var 🙂 şöyle ki nokta vuruşlu yazıcıdan söktğünüz step motor özellikleri hakkında söyleyebileceğiniz bir şeyler var mı ve Özkan Bey hurdaları nereden temin etti acaba? Teşekküler

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 10 ay önce

Hurdacılardan tabi ki 🙂 Standart Nema 17 motorlar işinizi görecektir.

Ahmet TOKYÜZ
Ziyaretçi
8 yıl 10 ay önce

Merhabalar;

Gerçekten takdir edilecek işlere imza atıyorsunuz. Bir de İnternet sitesinin back-end işlerini kim yapıyorsa o arkadaş ya bir eklenti kursun fotoğraflar için yada fotoğraflarda ki bağı kaldırsın. Çünkü direkt olarak ortam adresine gidiyor ve sıkıntı yaşayabilir insanlar. Bunu göz önüne alırsanız sevinirim.

Teşekkürler, başarılarınızın devamını dilerim.

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 10 ay önce

Haklısınız, arkadaşlara ilettim gerekli işlemleri yapacaklar.

nevzat
Ziyaretçi
nevzat
8 yıl 9 ay önce

Bu arada unuttum çözümün yazılımsal oldugunu kesinleştirmek için önce elimdeki malzemelerin saglam oldugunu ramps1.4 test diye birprogramı buldum onu kullandım ve malzemelerin sağlam oldugunu anladıktan sonra yazılıma yogunlaştım

Metehan DEMİRBAŞ
Ziyaretçi
Metehan DEMİRBAŞ
8 yıl 9 ay önce

Murat Bey Merhabalar,
Kendime bir tane 3D printer yapmayı planlıyorum suanda tasarladığım printer a gore yazılım kodlarının konfigürasyonuyla ugraşıyorum fakat stepper motorlarda kullanacağım dişlilerin ve ball screw dediğimiz parçaların yarıçapları ile alakalı olan kod bütününü bulamadım yardımdalırınız için şimdiden teşekkürler.
İyi çalışmalar.

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 9 ay önce

Merhabalar. Ayarları configuration.h dosyası içerisinden yazabilirsiniz. Aradığınız değişken DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT. Buradaki değerler makinenize göre hesaplamanız gereken değerler. Yani örneğin gt2 kayış kullandıysanız hatvesi 2mm dir ve 20 diş varsa toplam 40mm yol gider bir rotasyon için. Eğer microstep jumperlarınız takılıysa, ve sürücü destekliyorsa, 16x microstepping için ve 1.8 derecelik motorlarla (360/1.8)*16/40 sizin aradığınız değer olacaktır. Parantez içindeki değerler sırasıyla x, y, z ve extruder için. Kolay gelsin 🙂

talha
Ziyaretçi
talha
8 yıl 9 ay önce

Abı merhaba.Benım takıldıgım konu moor sürücü kısmı. Kendım yapmak ıstıorum malıyet azalmak ıcın. Internette arastırdım senın belırttıgın gıbı uln2003a kulanılması gerekıyor.Pıc16F84 de devrede,bu da benım pıc kullanmam gereken kısım. Surucuyu nasıl tasarlayacagım,tasarladıktan sonra arduıno ya dırekt aktarılabılecek mı o kısım da kaam karısı,pıc ı kullanma kısmı bıraz uzak bana o konuda takıldım. Abı sızı atolyede zıyaret etmek ıstıyorum uygunsa 🙂

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 9 ay önce

Selamlar. Bağlantı çok basit, şurada bir şema var. L293D entegresi de kullanabilirsin. PIC, Arduino’dakiyle aynı, 4 pine giriş yapacaksın, senin açından çok bir fark olmayacak.

nevzat
Ziyaretçi
nevzat
8 yıl 9 ay önce

Murat Bey sizin yaptığınız yazıcının dosyalarını siteden indirmek istedim step uzanyılı oldugu için açılmayınca stepwiever diye bir dosya bulup indirdim açıyor ama neticede sadece bir komple görüntü var karmaşık şu sizin yazıcının dosyalarını başka şekilde yükleyebilirmisiniz ki ayrı dosyalar halinde çizimlere ulaşabileyim?
SAYGILARIMLA

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 9 ay önce

Tamam, ancak Fatih’in çizimleri toparlaması gerekebilir. Bu yoğunlukta zaman bulabilirse eğer koyabiliriz.

nevzat
Ziyaretçi
nevzat
8 yıl 9 ay önce

Teşekkürler

NEVZAT ADABAĞ
Ziyaretçi
NEVZAT ADABAĞ
8 yıl 8 ay önce
Murat bey: Birsorum olacak elimde arduino pro veya promini bir arduino kartı var içinde 2 ekseni sürebilen ve laser diyot çalıştıran ve beraberinde mini larser diye bir yazılımı olan ve internetten indiriyorum bu yazılımı ve bilgisayara yüklüyorum arduino ile iletişim kurup yakarak siyah beyaz 38mmx38mm resim çiziyor. Fakat arduinoya yükleyeceğim programı araştırdım ama bulamadım. dolayısyla elimde yüklü olan arduino ile çalışıyor ama başka karta yüklyemediğim için başka arduino kartlarla çalıştıramıyorum. Elimde çalışan karttaki programı başka bir arduino karta yükleyebili,rmiyim veya programı nasıl bulurum. Mini larserin yazılım linki http://uploadingit.com/file/fcholeem8u9cl09e/Mini%20laser%20machine%20software.zip Çalışan makina :200-250mW DIY Laser Engraving Machine Picture Logo CNC Laser Printer.… Read more »
Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 8 ay önce

Bana sorarsanız bu tip işler için “Grbl” denen çok güzel bir açık kaynak kodlu yazılım var, onu kullanabilirsiniz.

NEVZAT ADABAĞ
Ziyaretçi
NEVZAT ADABAĞ
8 yıl 8 ay önce

Murat bey GRBL yi biliyorum hatta su andada bilgisayarımda yüklü Ama arduino proveya promini kartla iletişim kurulmuyor yada ben hata yapıyorum. Ve sadece hazır gcode dosyası veya inskcapede n extensionlu baglantısı olmalı.Lütfen ukalalık oolarak almayın yanılıyorsam soyleyin lütfen benim bilgi seviyeme göre yani en basitce anlatmanızı rica ederim. ve benim istediğim aslında
1-minilarserde laser diyot a kumada ediliphem resim yüklenebiliyor hemde nc eklentili dosyaları kabul ediyor. inscapede eklentiside hazır laserengraver adıyla. dolayısıyla arayüzüyle hazır.
2- ayrıca sorumdaki konuyuda merak ettim.
daha detaylı yardımcı olacagını düşünüyorum .Peşinen teşekkürlerimi kabul et Murat kardeşim.
Nevzat

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 8 ay önce

Sorunuz net anlaşılmıyor. Karttaki yazılımı almak biraz zorlu bir işlem, onu çok detaylı anlatmam gerekiyor, ve de çipin kopya koruma metodlarına göre değişir. Sorunuz buysa cevabı evet yapılabilir.
Onun dışında Arduino’ya GRBL atarak, Inkscape ve Lazer Engraver uzantısı ile nc dosyası alıp, Universal Gcode Sender ile makinenize çizdirebilirsiniz. Diğer türlü çipi kopyalamanız gerekir, ticari bir ürün olduğu için de yasal olmayan bir şeyin nasıl yapılacağını burada anlatabilmem maalesef mümkün değil.
Eğer sorunuzu tam cevaplayamadıysam, biraz daha açmanızı rica edeceğim.

Fatih Yıldız
Editor
Fatih Yıldız
8 yıl 9 ay önce

Nevzat Bey merhaba, Komple Assembly dosyasını step olarak yükledim siteye. Normalde Solidworks, Unigraphics, Catia, ProEngineer gibi programlarda Step formatı sorun vermeden çalışır. Hangi program ile açmayı deniyorsunuz ?
Bu arada Murat ın dediği gibi biraz yoğunuz. Temmuz sonunda printer ile ilgili bütün parçaları teker teker detaylarıyla ( malzemesi, nasıl üretileceği v.s.) siteye yükleyeceğim. İmalatı ve montajı ile ilgili detayları da Özkan yine musait olduğunda ekleyecektir.
Saygılar.

Fatih

NEVZAT ADABAĞ
Ziyaretçi
NEVZAT ADABAĞ
8 yıl 8 ay önce

autocad programı var bende onu kullanıyorum fatih bey

Bahadır
Ziyaretçi
Bahadır
8 yıl 9 ay önce

Merhaba,
Elime geçen bir STL dosyasının üzerinde bir takım değişiklikler yapmak istiyorum.Fakat solidworksde katıya çevirdiğimde parçalı yüzeyleri olan bir katı elde ediyorum.Böyle olmasını istemiyorum,tasarlandığı gibi görünen bir katıyı nasıl elde edebilirim.Teşekkür ederim.

Fatih Yıldız
Editor
Fatih Yıldız
8 yıl 9 ay önce

Merhaba. Tasarlandığı gibi görünen bir katı modeli hangi program ile çizilmiş ise o program uzantılı dosya ile görebilirsiniz. Design Tree yi görmek istiyorsunuz sanırım. sadece STL değil step, xt, iges gibi formatlarda da açsanız yine design tree yi göremezsiniz.

Saygılar. Fatih

BAHADIR
Ziyaretçi
BAHADIR
8 yıl 9 ay önce

Merhaba Fatih bey,
Amacım design tree yi görmek değildi.
Tasarlandığı gibi olmasından kastım şuydu,izah edeyim.
Solidworks’de en basitinden bir silindir çizip STL olarak kayıt edelim.
Sonra yine solidworks’de STL den solid’e çevirerek açtığımızda silindirin eğrisel
olan yan yüzeyinin düz yüzeyli üçgenlere ayrıldığını görüyoruz,üçgenlere
sketch açılabiliniyor.Bu da orjinal datanın bozulduğu anlamına geliyor.
Solidworks kendi içerisinde bunu düzgün açmayı beceremiyor.Bu sorunu nasıl aşarız?
Silindiri orjinal tasarlandığı gibi nasıl elde ederiz?,hangi programla?
İnternetten beğendiğim tasarımlar oluyor,kişiselleştirmek istiyorum fakat STL olduğu için doğru düzgün müdahalede bulunamıyorum.
Saygılar
Bahadır

Fatih Yıldız
Editor
Fatih Yıldız
8 yıl 9 ay önce

Bütün tasarımcıların nefret ettiği dosya türüdür STL haklısınız o konuda 🙂 . Dosya boyutunun STEP Igs ye göre daha küçük olmasından dolayı STL olarak yükleyecektim. Hatta postta da STL dosyalarına aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz yazıyor fakat eğer siz de indirmişseniz dosyayı STEP formatında yükledim. Solidworks, STEP formatında çok fazla sorun yaratmaz. En düzgün çalışan dosya tiplerinden birisidir STEP Solidworks için.
STL ile ilgili genel bir özellik o. Eğer siz de STL i doğru düzgün bir katı model formatına çevirebilecek bir software bulursanız paylaşırsanız sevinirim. Bir program buldum. Sonuçları güzel olursa sizinle paylaşırım.

Saygılarımla

Fatih

BAHADIR
Ziyaretçi
BAHADIR
8 yıl 9 ay önce

Fatih bey tasarım ile ilgili bir kaç sorum var.
– Z eksenini taşıyan nedir? Somunlar ters tarafta durduğu için anlayamadım.
– Dişli oranlarını 1 e 2.5 olarak belirtmişsiniz fakat tasarımı açtığımda 1 e 3 olduğunu gördüm,sonradan mı değişti? Yazılım ayarları tasarıma gör midir?
– Sigma profillerin birbirine bağlantısı ortalarındaki Ø4.5 deliğe diş çekilerek mi yapılıyor? Yoksa profilin dışından L parçası ile mi yapılıyor?
– Profiller dışındaki diğer parçalar (rulman,cıvata v.b hariç) 3d printer çıktısı mı?
– Ne tip hotend kullandınız veya hangisini önerirsiniz?
Teşekkürler
Bahadır

Fatih Yıldız
Editor
Fatih Yıldız
8 yıl 9 ay önce
Bahadır Bey merhaba, -Z eksenini şu şekilde düşünebilirsiniz. Normalde pahalı bir sistem olan Vidalı Mil (Ball Screw) ve Vidalı Mil Somunu (Ball Screw Nut) yerine ucuz olsun diye M8 tij-saplama ve M8 somun kullandık. Datada M8 somunun yuvası var fakat M8 somun koymamış olabilirim. – Dişli oranlarında tam olarak aslında 2.6 lık bir oran var. Datayı kullanabilirsiniz – Sigma profilleri L bağlantılarını kullanarak monte ediyoruz. Ya da datada ONALT.sldprt isimli parçanın iki ucuna M5 diş açıp, deliğin karşılığındaki profilleri boydan boya çap 5.5 ile delip, Mercimek başlı M5x20 vidalar da kullanabilirsiniz. M5 Mercimek başlı vidalar sigma profillerin kanallarına tam uyuyor.… Read more »
Metin
Ziyaretçi
Metin
8 yıl 9 ay önce

Arduino Uno ile yapılabilir mi bu proje?

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 9 ay önce

Yapılır, ama yapma 🙂 Çok iş çıkartır sana, konfigürasyon değiştirmen ve pinleri boşa çıkarmak için shift registerlar kullanman gerekir. Yazılımda da bazı değişiklikler gerekiyor. Üstelik sonrasında bir şeyler eklemek istediğinde sorun yaşarsın. Gerek yok o kadar teferruata derim.

Ece kuzuguden
Ziyaretçi
Ece kuzuguden
8 yıl 9 ay önce

Merhaba yaptiginiz islere bayiliyorum fakat lise ogrencisi ve tamamen acemi olarak anlamadigim kisimlar cok fazla. Keske adim adim ve bunlardan basit bir kac proje yukleseniz.

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 9 ay önce

Çekimlerin ardından birçok evde daha kolay yapılabilir ve ayrıntılı anlatımı olan projeler de ekleyeceğiz. Şu ara yoğunluktan bölümleri bile zor ekleyebiliyoruz. Ama sizin gibi çok arkadaştan bu yorumları alıyoruz, 1 bölümü tamamen bu işe ayırmak gibi planlarımız var merak etme 🙂

ahmet
Ziyaretçi
ahmet
8 yıl 9 ay önce

Murat Bey bu sistemi yazarken hangi dili kullandınız ?

ahmet
Ziyaretçi
ahmet
8 yıl 9 ay önce

yani genel olarak hangi dili kullanıyorsunuz ? o güvenlik robotu dahil ??

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 9 ay önce

Değişiyor, pek çok yazılım dili bir arada çalışıyor. Ancak Arduino prototipleme kartı örneğin, C benzeri bir kod sistemiyle çalışıyor. Fakat robotu kontrol etmek için yazılan Android uygulaması Java mesela. Bununla da bitmiyor tabi, web üzerinden haberleşmek için de web tabanlı başka yazılımlar kullanılıyor. Proje postlarında anlatıyorum aslında hepsini.

ahmet
Ziyaretçi
ahmet
8 yıl 9 ay önce

metin abi printer için kasa metalin adı ne ? nerden bulabilirim ? Fatih abi orda hareket için ne kullandın ?

Fatih Yıldız
Editor
Fatih Yıldız
8 yıl 9 ay önce

3D printerın şasisini 20×20 Sigma Profillerden yaptık. google a sigma profil yazarsan bazı firmalar çıkar. Biz doğuşkalıp tan aldık. Hareket için x ve y eksenlerinde kayış kasnak mekanizması, Z ekseninde vidalı mil gibi çalışan Tij-somun kullandık.

ahmet
Ziyaretçi
ahmet
8 yıl 9 ay önce

murat abi marlin dosyasinin içinde arduino ile açabilceğim bi dosya bulamadım ?

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 9 ay önce

Marlin.ino yoksa, marlin.pde dosyasıyla açabilirsin.

fd
Ziyaretçi
8 yıl 9 ay önce

Bu açıklamalarla kimse 3d printer yapamaz. Daha detaylı ve açıklayıcı olması faydalı olacaktır. Uzun süre 3d printer yapmaya uğraştım. sonunda smartrap yaptım. Fırsat buldukça yazı ve açıklamalarınızı genişletmeniz diğer arkadaşlar için mutlaka faydalı olacaktır. özellikle z eksen ayarı. firmware ayarlamaları vs…

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 9 ay önce

Selamlar. Haklısınız, daha detaylı bilgiler verilmeli. Ancak bu tempo içinde öyle bir vaktimiz maalesef yok, çekimlerden sonra detaylandırmayı düşündüğümüzü yukarıda da yazdım. Aslına bakarsanız bu açıklamalarla yapan arkadaşlar da var; kodlar, konfigürasyonlar ve çizimleri verdiğimiz için değişiklik yapmadan aynısını yapanlar çok da zorlanmayacaklardır. Takıldığınız yerler varsa çekinmeden sorabilirsiniz.

ALİ
Ziyaretçi
8 yıl 8 ay önce

Murat Bey, mümkünse havaya yazan kalemin yani 3d printer pen yapılışlarını anlatımını yayınlarmısınız…

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 8 ay önce

Merhaba, şu yoğunluk geçince yayınlayacağız, şu an ana projeleri bile yazmaya zor yetişiyoruz 🙂

serhat
Ziyaretçi
serhat
8 yıl 8 ay önce

keşke hergün çıksa çok güzel keşke bende orada olsam

kuntay akca
Ziyaretçi
kuntay akca
8 yıl 8 ay önce

sorum çok basit ama benim için önemli, umarım yanıtlamaya fırsat bulabilirsiniz…Nema 17 step motorların yerine (sıfırları çok pahalı olduğundan) hangi marka/model/tip motorlar da işimizi görür? Diğer bir deyişle muadilleri nelerdir? son olarak da hurda yazıcılardaki motorlar markası ne olursa olsun işimizi görür diyebilir miyiz? çok teşekkürler…

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 8 ay önce

Sana Nema 17 kullanmanı tavsiye ederim, sıfırları dediğin gibi pahalı oluyor ancak piyasada ucuzlarını bulmak mümkün. İnternette ucuza bulabilirsin ya da Karaköy’de, Selanik pasajında 25-30 liraya Nema 17 satan dükkanlar var. Çıkma Nema 17 diye sorarsan yardımcı olacaklardır. Kolay gelsin!

ege
Ziyaretçi
ege
8 yıl 8 ay önce

murat abi sen listede 5 tana sürücü alın yazmışın ama resimde 4 adet sürücü var
eğer z ekseni sürücüsüne 2 motormu bağlayacağım 5.sürücüye gerek varmı

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 8 ay önce

Evet yok, 2. printer için gerek var büyük olan. Kafa karıştırmamak için değiştiriyorum 4 adet sürücü yeterli. Tek sürücü ile Z eksenine bağlı 2 motoru süreceğiz. Eğer büyük printer olsaydı ekstra sürücüyü 2. extruder için kullanacaktık.

emre
Ziyaretçi
emre
8 yıl 8 ay önce

yazılımı nereye atıcağız

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 8 ay önce

Arduino sürücülerini sitesinden indirip kurun, Arduino’yu bilgisayarınıza takın ve tanımasını bekleyin. Tanıdıktan sonra Arduino IDE ile verdiğimiz dosyayı açın, kartı ve portu belirledikten sonra upload derseniz karta atacaktır.

İBRAHİM
Ziyaretçi
İBRAHİM
8 yıl 8 ay önce

tasarımı hayata geçirebileceğimiz bir yer varmı ?

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 8 ay önce

Tech-shop ya da workshop gibi bir yer anlamında mı?

Halil
Ziyaretçi
Halil
8 yıl 8 ay önce

abi bu printerla baskı devre hazırlamak mümkünmü acaba ?

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 8 ay önce

Bununla olmaz tabi, çünkü extruder mekanizmasının farklı olması gerekiyor. Ama benzer bir sistemle yapılabilir, internette örnekleri de var. Biz kendimize bir tane yapmayı düşünüyoruz 🙂 Vakit bulup yapabilirsek sizinle de paylaşırız.

Yasir
Ziyaretçi
Yasir
8 yıl 8 ay önce

Nokta vuruşlu her yazıcıdan çıkıyor gibi yazmışsın abi ama biraz araştırdım hiç birinden çıkmıyor gibi 🙁 Bildiğin nema 17 kullanan modelleri yazabilirmisin? Epson LX300 buldum ama onda kendi motoru var sanırım (internetten anlamaya çalıştım yazıcı bende değil).

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 8 ay önce

Selamlar, marka veremeyeceğim, ama eskilerden bulmaya çalış. Ne kadar eski, o kadar iyi. Çok eskilerden Nema 23 bile çıkıyor!

Yasir
Ziyaretçi
Yasir
8 yıl 8 ay önce

LX300 den http://bit.ly/1ToD23M daki motordan 2 tane çıktı bu motorların nema 17 ye göre dezavantajı nedir nerede problem yaşarım a4998 i bunda kullanabilirmiyim? Veya nema 17 den başka bi motor neden kullanmamalıyız genel olarak?

Yasir
Ziyaretçi
Yasir
8 yıl 8 ay önce

Abi peki nema 17 nin http://bit.ly/1ToD23M videodaki motora göre ne üstünlüğü var? A4988 i diğer step motorlarda kullanabilirmiyiz? Elimizde 4 motor var 2 farklı model bunları kullanamazmıyız? Bugün Antalyada hurdacıları gezdim ama nafile yazıcı bile yok hiç :/

Özkan Özarslan
Editor
Özkan Özarslan
8 yıl 8 ay önce
Yasir; Öncelikle hoşgeldin. Nema 17 Amerika merkezli “National Electrical Manufacturers Association” isimli elektrikli cihazlar üreten bir derneğin çıkardığı standart. Bu amcalar demişler ki “ya biz bu makineleri yapıyoruz, ama yarın bu yaptığımız makinelerin içerisinde bir sorun olur da motorlarını değiştirmemiz gerekirse. Motor bağlantı flanşlarına bir standart oluşturalım. Hangi makineye hangi motor bağlanabilir anlayalım.” Bu amaçla Nema 17 nin motor bağlama flanşı 1.7 inch x 1.7 inch bir plaka(43.18×43.18 mm kare) Bu 17 değeri bize motor bağlama flanşını anlatıyor. Motorun gücü kuvveti hakkında bir bilgi vermiyor. (özet isteyenler buraları geçsin) “NEMA” DDMMLLL-CCCIVVVSSSW gibi her motorun yanında bir rakamlar harfler yazar. Bu… Read more »
Yasir
Ziyaretçi
Yasir
8 yıl 8 ay önce

Nema 17 yi Pololu nun modeli zannediyordum :/ Bu konularda pek bilgili olmayan İngilizcesi de bu tarz metinleri okuyabilecek kadar iyi olmayan benim gibileri aydınlatacak muhteşem bilgiler Özkan abi harikasın. 2 mesaj için kusura bakmayın mesaj gönderilmedi zannettim

emre
Ziyaretçi
emre
8 yıl 8 ay önce

İyi günler -ben emre.3D yazıcı yapmak istiyorum ama bu konulardan çok uzağım.Bana yardımcı olur musunuz? ilk önce tüm malzemeleri dışarıdan alıcam tüm malzemelrin bulunduğu açık bir malzeme listesi atarmısınız birde yaptığınız işi çok iyi bir iş 😀

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 8 ay önce

Emre selam, yukarıda malzeme listesi var ya 🙂

emre
Ziyaretçi
emre
8 yıl 8 ay önce

tasarım dosyasını nasıl açabiliriz acill sanırım step dosyası

Fatih Yıldız
Editor
Fatih Yıldız
8 yıl 8 ay önce

step dosyasını bütün cad programları açıyor. Solidworks Catia ProEngineer

Hasan Eren Emir
Ziyaretçi
Hasan Eren Emir
8 yıl 8 ay önce

Merhabalar. Öncelikle böyle bir platform oluşturdğunuz için sizleri tebrik ediyorum. Ardından soruma geçeyim 🙂 Elimde arduino mega, ramps ve a4988 motor sürücüleri mevcut fakat ramps üzerinde z eksen için 2 adet step motor bağlantısı tek sürücü üzerine bağlandığından step motor seçiminde zorlanıyorum. Baktığım step motorlar 1,7A akım çekiyor ve bu akımda iki motoru tek bir sürücüye bağlamak sakıncalı geliyor. Sizce bu akıma sahip iki motoru tek sürücü ile sürmem doğrumu? Yorumlarınızı bekliyorum.

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 8 ay önce

Hasan merhaba. A4988 üzerindeki potansiyometre ile akım kısıtlaması yapabilirsin, ve motorların büyük ihtimalle düşük akımla da çalışacaktır. A4988 sürücüler iyi bir soğutmayla (burası önemli) 2A akımı rahatlıkla kaldırıyor, kaldı ki çok daha fazlasını sorunsuz kaldırdığını kendi deneyimlerimden biliyorum 🙂 Dolayısıyla motorların bana sorarsan problemsiz çalışacaktır. Z eksen motorları diğer eksenler gibi sürekli çalışmadığı için de sorun yaşayacağını düşünmüyorum. Ama kitaba bağlı cevap vermek gerekirse, daha düşük akım çeken bir motor almanı önermem gerekiyor tabi ki 🙂

Hasan Eren Emir
Ziyaretçi
Hasan Eren Emir
8 yıl 8 ay önce

İlginiz için teşekkür ederim. Önerilerinizi dikkate alacağım 🙂

Yasir
Ziyaretçi
Yasir
8 yıl 8 ay önce

Peki abi http://bit.ly/1LhiS7l bu parçaları nereden temin edebiliriz? Hırdavatçılarda yapı marketlerde vardır diye bugün iyi bi gezdim ama yok bulamadım. Sigma profilden olması gereken şaft da tahtadan oldu zaten 😀

Özkan Özarslan
Editor
Özkan Özarslan
8 yıl 8 ay önce

Bu parçaların bir kaç tanesi özel üretim bir kaç tanesi hazır parçalar. Ama özel uretimlerin muadillerini de rulman ve rulman ekipmanları satan yerlerden bulabilirsin.

Onur
Ziyaretçi
Onur
8 yıl 8 ay önce

Merhabalar , Öncelikle yaptığınız şey için çok teşekkür ederim ve bu projelerin devamlılığının olmasını isterim.Ben kontrol ve otomosyon müh. okuyan bir öğrenciyim bana ve arkadaşlarıma gerçekten ilham kaynağı oldunuz.Benim sorum bu 3d printer için şase yani frame i ne gibi yerlerden nasıl ucuza temin edebiliriz.Tahmini tutarı sizce ne kadar olur.Şimdiden cevabınız için teşekkür ederim.İyi çalışmalar.

Özkan Özarslan
Editor
Özkan Özarslan
8 yıl 8 ay önce

Onur internetten sigma profil diye artırsan bu profili satan onlarca yerle karşılaşacaksın en ucuz fiyat verene istediğin ölçüde kestir. Bağlama parçalarını da unutma.

mert
Ziyaretçi
mert
8 yıl 8 ay önce

maliyet ortalama ne kadar oluyor…

Özkan Özarslan
Editor
Özkan Özarslan
8 yıl 8 ay önce

Genellikle maliyetler zamanla artıp azalabilecegi için buradan söylemiyoruz. Amma bu seferlik bir değişiklik yapalım ve zaman içindeki dalgalanmayida görelim istedim.
20×20 sigma profilin 6 mt fiyati yaklaşık olarak 30~40 lira kesim dahil. Bağlantı parçaları da 1 1.5 TL/adet

Emin
Ziyaretçi
Emin
8 yıl 8 ay önce

İyi günler
Seramik ısıtıcı, Termistör, Resistör için önerdiğiniz ısı değerleri nelerdir?

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 8 ay önce

Isıtıcı en fazla 250, resistör de 100 dereceye çıkacak. Optimum değerler kullandığın filament cinsine ve makine tipine göre değişir. PLA için resistör (heated bed) 60 ve ısıtıcı 200-220 derece civarı olacak. ABS kullanırsan bu değerleri 20-30 arttırman gerekecek. Bu sebeple termistör ve ısıtıcı alırken bu değerleri göz önünde bulundurun.

Özkan Özarslan
Editor
Özkan Özarslan
8 yıl 8 ay önce

Isı değerini Murat vermiş.
Ben direk malzemeleri vereyim.
12V 40w bir ısıtıcı genel olarak işinizi görmesi lazım.
100k ohm 4250 ntc Bu da thermistörünüz.

Onur
Ziyaretçi
Onur
8 yıl 8 ay önce

Hızlı cevap için çok teşekkür ederim.Peki bir sorum daha olucaktı programdaki ikinci printerı yapmak istesek motorları değiştirmemiz gerekir mi?(Daha güçlü bir motor gibisinden).Yazıcının boyutlarını değiştirmek istersek nelere dikkat etmemiz gerekir.Aynı zamanda ben evimdeki normal printerı söktüğümde içerisinden liner bir kızak çıkardım onuda heated bed in hareketi için kullanılan kızağın yerine kullanmayı düşünüyorum sizce verimli olur mu?Şimididen cevabınız için teşekkür ederim.İyi çalışmalar.

Özkan Özarslan
Editor
Özkan Özarslan
8 yıl 8 ay önce

Merhaba Onur;
İkinci yazıcıda iki ekstruder kullandığımızdan ve tasarımı biraz değiştirdiğimizden. Y ekseninin motorunu bizde değiştirmek zorunda kaldık.
Motorlara binen yük artarsa ve sürücünün üstündeki trimpodu çevirerek motoru sürdüğünüz akımı arttırmanıza rağmen güç hala yetmiyorsa. Motorları büyütmenin zamanı gelmiştir.
Lineer kızağınız uygunsa olur. Hemde güzel olur.

emre
Ziyaretçi
emre
8 yıl 8 ay önce

ben size kendi yaptıgım printer çizimini atsam siz bana motorları nerelere yerleştirebilecegimi soylermısınız… teşekürler

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 8 ay önce

Gönder bir bakalım Emre, yardım ederiz tabi ki.

emre
Ziyaretçi
emre
8 yıl 8 ay önce

instagramdan dm attım cevaplarsanız orda konusabılırız tesekurler

murat abi ben emre alttakı yorumda cızımımden bahsetmıstım sıze nasıl atabılırım onu ınstagramdan mesaj attım cevaplarsanız sevınırım

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 8 ay önce

Emre, mail adresimi gönderdim sana.

Safa
Ziyaretçi
Safa
8 yıl 8 ay önce

Bu sürücü ile https://www.sparkfun.com/products/12779 5.6v 1.2 amper step motoru sürebilirmiyim kartın datasheetini inceledim 12-30 volt en fazla 850 mA diyor bildiğim kadarıyla step motorlar voltajının 2-3 katına kadar voltaj verilebiliyormuş böylece çekeceği amper düşüyormuş bende böyle yapsam 1.2 amperlik motoru sürebilirmiyim

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 7 ay önce

Easydriver ile 1.2 Amp üstü motorlar sürdüm. İyi soğutma çok önemli. Yüksek voltaj vermene gerek yok, daha da zorlarsın. Ama yine de onun yerine daha yüksek akım kapasitesi olan bir sürücü kullanmanı tavsiye etmek durumundayım.

ege
Ziyaretçi
ege
8 yıl 8 ay önce

vidali mili step motorlara nasıl bağladınız yoksa nokta vuruşlu yazıcılardan birbirine bağlı şekildemi çıktı

Özkan Özarslan
Editor
Özkan Özarslan
8 yıl 8 ay önce

Kaplin (coupling) denilen olmazsa olmaz bir parça vasıtasıyla bağladık. Bu Kaplin dediğimiz parça çok önemlidir motor bağlantılarında yapmış olduğumuz hataları minimuma indirir.

Onur
Ziyaretçi
Onur
8 yıl 8 ay önce

Merhabalar özkan abi sana bir kaç sorum olcaktı.
1-indiksiyonlu milleri kaç mm çapında seçmeliyiz.
2-bu indiksiyonlu milleri x ekseninin hareketini yapanları ve milli vidaya bağlı olanları birleştirdiğiniz bir bağlama aparatı var videoda gördüğüm kadarıyla siyah renkteydi o nu nerden tahmin edebiliriz
3-son olarakta bu milli vidanın çalışma prensibinden bahsedersen çok makbule geçer özkan abi milli vida yerine m8 tij cıvata kullanmayı planlıyorum lakin dönme hareketini liner harekete döndürceğimi kafamda canlandıramadım.
şimdiden cevapların için çok teşekkür ederim.İyi çalışmalar.

Özkan Özarslan
Editor
Özkan Özarslan
8 yıl 7 ay önce

Merhabalar Onur;
1- indiksiyonlu miller yapacağın tasarıma göre değişmekle beraber 8~10 mm ideal
2- Biz onları routerda kendimiz kestik. Ama mil tutucu diye aratırsan bir çok sonuç çıkacak. Bütçene en uygununu al.
3- İlk tasarımımız da biz de m8 tij (gijon) ve somun kullandık bir problem çıkmaz. Çalışma prensibini hayal etmene yardımcı olması için eline bir somun ve civata al somunun dönmesini engelleyecek şekilde sabit tut, yüksekliği değişecek şekilde olsun. Civatayı yüksekliği sabit kalacak şekilde sabitle dönebilir olsun. Civatayı çevirdikçe somunun yükseldiğini göeceksin.
basit vida somun mekanizması

vidalı mil ise bambaşka bir mekanizma. Minimum sürtünme maksimum verim genelde cnc tezgahlarda kullanılır.
Sistem bsaitçe şu videodan görülebilir.

önder
Ziyaretçi
önder
8 yıl 7 ay önce

Profilleri n boyutları kaça kaç olcak abi sadi kısmının nasıl kestirtecez Özkan abi acill

Özkan Özarslan
Editor
Özkan Özarslan
8 yıl 7 ay önce

Merhaba Önder;
Profillerin boylarını söylemekte bir sıkıntı yok ama Fatih zaten katı modeli paylaştı.
Sen bu makineyi yapmak istiyorsan o modeli açıp ihtiyacın olan parçaları temin edebiliyor olman lazım.
Yoksa elinde profillerle kalakalırsın. 🙂

önder
Ziyaretçi
önder
8 yıl 7 ay önce

Parçaları derken abi

Özkan Özarslan
Editor
Özkan Özarslan
8 yıl 7 ay önce

Modelde profil boyları var zaten.

önder
Ziyaretçi
önder
8 yıl 7 ay önce

Profilleri n boyutları kaça kaç olcak abi sadi kısmının nasıl kestirtecez Özkan abi acill :)))

Halil
Ziyaretçi
Halil
8 yıl 7 ay önce

özkan abi parçaları basabilecek bir yer varmı benıim yakınımda yok abı

Özkan Özarslan
Editor
Özkan Özarslan
8 yıl 7 ay önce

Halil;
Öncelikle kolay gelsin.
Bizim sistemimizin güzelliği de burada. Bizim ilk yaptığımız printeri yapmak için bir printera ihtiyacın yok.
CNC Router diye bilinen 3 eksenli kesim makinesiyle kolaylıkla yapabilirsin.
Piyasaya iş yapan bir sürü makine var.

Anahtar kelimelerini veriyorum. CNC, Router, kesim, ahşap, reklam, il/ilçe.

Malzeme olarak polietilen kullandık.

Faruk baran
Ziyaretçi
Faruk baran
8 yıl 7 ay önce

Abi beyin dalgalarının kontrol eden cihazın adı ne okulda proje olarak yapmaya çalışıcam da

Özkan Özarslan
Editor
Özkan Özarslan
8 yıl 7 ay önce

Electroencephalography sensör veya eeg sensör.

halil
Ziyaretçi
halil
8 yıl 7 ay önce

öncelikle merhabalar size iki basit soru soracağım
1* limitsiwcth in sistemdeki görevi nedir
2*elemanı motorun yanınamı yoksa panel gibi bir kısmamı koyalım

Murat Kızılkaya
Yönetici
8 yıl 7 ay önce

Halil merhaba,
1. Printerın 0 konumlarına bu limitswitchleri takıyoruz. Sistem çalıştığında motorları bu konumlara doğru çalıştırıyor, ve de bu switchleri fiziksel olarak tetiklediğinde 0 konumunda olduğunu anlıyor.
2. Tasarımına uygun herhangi bir yere koyabilirsin. Genelde bir parçayla beraber millere tutturulur, ama şart değil.

halil
Ziyaretçi
halil
8 yıl 7 ay önce

profillerin boyutları kaça kaç olucak acaba ve millerin boyutlarıda kaç cm olcak

Halil
Ziyaretçi
Halil
8 yıl 7 ay önce

17pm-j212-g2st bu printer için uygunmudur özkan abi

Özkan Özarslan
Editor
Özkan Özarslan
8 yıl 7 ay önce

Motorlar biraz ufak geldi gözüme çok ıvmeleri hareket etmez ama makine çalışır

wpDiscuz